Spartips umgänge - slakta inredningsböcker

När jag i förra inlägget lovade slut på inredningsinlägg menade jag praktiska sådana. Här får ni emellertid en intle intä intellektuell take på samma tema. Jag och ett barn har sedan sissådär ett kvartal tillbaka roat oss kungligt efter middagen med att bläddra i en gammal inredningsbok i syfte att kritisera dess innehåll. 


Boken heter "Lofts" (från tidigt 2000-tal) och om du undrar hur vi lyckats roa oss med den under tre månader beror det på dess volymiösa omfång (600 sidor) parat med en överjordisk självbehärskning som tillåtit max tre loft per kväll. Vi har så att säga sugit på karamellen. Hur utför vi vår kvalificerade kritik undrar kanske du? Ja, det är rätt enkelt. Vi öppnar boken, tar in bilden och sen säger vi vad vi tycker var bra och vad som var mindre bra. Jag drar ett exempel ur hatten:


I detta NY-loft enades vi om att det var ett fränt grepp att lägga in en stamformad bordsskiva som kontrast till allt det 00-taligt räta. Däremot hade vi nog hellre oljat snarare än lackat. Genomgående saknar loften gröna växter, så även detta vilket föranledde en skriftlig varning. En matta i naturmaterial i gången hade också mjukat upp det hela. Sådär håller vi på. Ofta med inslag av gaming: "Om du fick ändra fem saker härinne, vad hade du ändrat?" "Du har en budget på 1 000 kronor och en timme på dig, vad hade du gjort?". Tro det eller ej, men det är jätte jätte jättekul.

Det var med viss sorg vi insåg att boken började lida mot sitt slut. Och när den väl var helt slut drabbades vi av något som närmast kunde beskrivas som abstinens. Såväl jag som barn började rastlöst hovra över bokavdelningarna på våra lokala loppisar, men där stod endast titlar av typen "Lär dig Delsbosöm" och "Sy ditt eget lapptäcke" i fackbokssektionen.  

Varför inte nya inredningsböcker, undrar vän av ordning. Om vi bortser från det uppenbara - att de kostar skjortan och halva ärmen - anser vi att det typ inte finns några samtida översiktsböcker på temat inredning. Jag har tidigare förvisso uttryckt min förtjusning över Frida Ramstedts Handbok i inredning, men den har mer instruktioner och handritade skisser. Övriga inredningsböcker har ofta ett detaljfokuserat särintresse av typen inred med textil, med blommor eller inred ute. Vi vill ha svepande, breda miljöbilder, gärna kompletta med planritningar så att man kan göra sig lustig över den troligtvis stenrika ägarens dåliga möbleringsförmåga. Och då är andrahandsmarknaden att föredra eftersom man formligen pumpade ut publikationer av det slaget kring millenieskiftet. Terence Conran var ju kungen och Tricia Guild drottningen, men det fanns ett antal längre ner i hiearkin också såsom Lorrie Mack. 

Till slut hittade vi en loppis som förde ett bredare sortiment inredningsböcker nämligen Söderhamns Secondhand. Det kryllade av dem så till den grad att jag var tvungen att välja bort två titlar eftersom jag inte orkade bära mer ut till bilen.


- Terence Conran: Inredningsbok
- Olika författare: Stora heminredningsboken
- Lorrie Mack: Compact Living
- Enrica Stabile: Inred ditt hem

Priset var löjligt. Böckerna kostade 25 kronor styck, men väl i kassan visade det sig att det var 50 procent rabatt så hela kalaset gick på 50 kronor. Femtio kronor för månader, kanske ett halvår, av roliga efter-middagen-samtal. 

Jag inser att inte alla tycker att inredning från millenieskiftet är så kul som vi tycker att det är. Men kanske finns det andra bilderböcker som appellerar till just er? Djur? Fartyg? Ödehus? Mat? Spartipset för dagen är alltså: Botanisera bland bilderböcker på din lokala loppis, nöt ut dem och återlämna dem sedan till samma etablissemang så slipper du bli hoarder. 

Bonustips är att hålla utkik efter gamla månadsmagasin. En bibba Femina från 90-talet - vilken guldgruva för intressanta samtal om mode, samtalsklimat och inredning (d.v.s. förr var det inte lika elaborerat).

Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. Men vilken bra idé! Nu när du skriver det så inser jag att det är lite så jag och mina sjuåringar brukar göra, fast inte lika organiserat. Det går till som så att jag har svårt att slita mig från något - en gång var det din blogg jag sträckläste hela arkivet. Så diskuterade jag och barnen kapselgarderob. De fick säga vilka basfärger de ville ha, välja ut några olika plagg och så höll vi på i timmar med det samtalet. Mina sjuåringar är nog de enda i sitt slag som vet vad kapselgarderob är…

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Mina sjuåringar är nog de enda i sitt slag som vet vad kapselgarderob är…" Föredömligt! Det är ALDRIG för tidigt att introducera konceptet.

   Radera
 2. Detta får mig osökt att tänka på det gamla haveriet med Sara Trus artikel i DN "Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva".

  Otroligt roligt: https://www.dn.se/bostad/vindsvaningar-har-blivit-ett-satt-att-leva/

  Stor debatt och Sara Trus blev hudflängd på bästa sändningstid.

  Blev lite spinoffs:

  https://www.svenskbladet.se/stockholm/index.php?alias=andrahandsetta_i_forort_har_blivit_ett_satt_att_leva.html

  https://isabellestahl.wordpress.com/2010/10/12/vindsvaningar-har-blivit-ett-satt-att-leva-the-remix/

  https://triviologi.blogg.se/2010/october/gruvschakt-har-blivit-ett-satt-att-leva.html

  Kommer aldrig med att kunna se en, eller höra om en teppanyakihäll utan att le lite snett. Hur som - borde inte loften ha just en teppanyakihäll?

  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud så kul. "I hallen står en soppåse av märket Willys".

   Radera
 3. Instämmer! Så bra idé! Det här kommer att passa mig och mitt äldsta barn perfekt i sommar!

  SvaraRadera
 4. Påminner mig om ett pyssel jag och min syrra hade i tonåren. Vi tog gamla tjejtidningar och klippte ut människor och div produkter, kläder m.m. Sedan ägnade vi timmar åt att komponera ihop ’kemilärare stylar dig’. Där vi tog en bild som ”före” och en annan som ”efter”. Så klistrade vi ihop bilder på produkter och kläder och gjorde som reportage om hur vi stylade om människor. I början liknade för/efterbilderna något sånär varandra men sen spårade det ur.. kommer ihop hur vi ägnade dagar på sommaren åt detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte, varför just kemilärare? Är de kända för sin stilistiska förmåga eller var det på sköj? Oavsett - vilken drömlek.

   Radera
  2. Det var bara via mobilen som inte ville ange mitt namn… det var alltså från kemiläraren.. vi skrev inte kemiläraren utan våra namn som stylar dig.. oavsett hade vi kul! /kemiläraren

   Radera
 5. "Compact living" har jag fortfarande i bokhyllan! Bokcirkel? :)
  /Anna

  SvaraRadera
 6. Avstavningen på hemin-redningsboken gör lite ont i ögonen..

  SvaraRadera