Spartips sommarhetta

Vår och sommar 2018 var ju mina sista i tjänstemannalivet. För att accentuera det artvidriga i att befinna sig i ekorrhjulet överlag accompagnerades mina sista sex veckor i det som kallas "normalt yrkesliv" av en värmebölja. Ni kanske minns. Det var hemskt. Asvarmt, torrt, skog och mark brann, allt blev gult. Inte kul och jag hoppas att vi slipper det upplägget i år. I skrivande stund, söndagen den 26:e juni, har det varit varmt i cirka tre dagar och jag börjar redan tröttna. Tjugotvå grader och milda fläktar från kusten är min melodi. MEN det jag skulle skriva om är vätskeersättning. 

För när jag 2018 liksom er alla genomled sommarhetta i flera månader i sträck var det som att min kropp tog stryk. Jag minns inte detaljerna, men jag vill minnas att jag hade ont i leder och var allmänt skör. När jag inför min dåvarande naparapat (som ansåg sig besitta all möjlig medicinsk expertis) klagade över detta sa hon att jag hade vätskebrist (eller sa hon saltbrist? Oavsett vilket, det hade med värme och vätska att göra). Tesen var något i stil med att man som orutinerad nordbo klarar korta perioder av hetta men att man efter veckor i sträck lätt råkade ut för [insert alternativmedicinsk lingo]. Jag försökte då få tag i vätskeersättning på apoteken men som ni kanske minns var det som man säger i branschen, out of stock. Inte en Resorb så långt ögat kunde nå.

När värmen så slog till vid midsommar tänkte jag att det ju var lika bra att bunkra upp några förpackningar eftersom det här mycket väl skulle kunna fortsätta. När jag nämnde detta i förbifarten för min granne blev hon nästan upprörd: "Mäh! Du gör ju egen så klart!". Jag älskar att göra eget så jag bad om receptet. Hon är dessutom pro efter ett yrkesliv inom barnomsorgen och vet precis hur man spetsar en effektiv bål. Så här har ni det, receptet, av mig vidimerat på 1177:

- 1 liter vatten

- 6 tsk socker

-½ tsk salt

Koka upp vattnet och häll i socker och salt. Låt svalna. Addera en tsk fruktjuice. Det senare säger 1177. Jag säger: Addera ordentligt med Fun Light. Light för att inte mixtra med sockerproportionerna. Fun för att det är den roliga saften tillika den vi har hemma. Jag valde den med klassisk smak "Lemonad" med en distrinkt eftersmak av stevia eller vad annat skit de har i den. Tog udden av den värsta saltsmaken i alla fall, lyckades till och med få ett barn att ta en klunk.


Ni har jag den stående i kylskåpet och häller i mig två glas om dagen (med mycket is i). Kostnaden är så låg att jag knappt lyckas jämföra den med köpealternativet men eftersom jag älskar Excel ansträngde jag mig. 

1 tablett Resorb kostar runt 3 kronor. 1 glas av min hemgjorda brygd kostar uppskattningsvis 25 öre (exklusive Fun Light). Jag får alltså 12 glas hemmagjord vätskeersättning till priset av en Resorbtablett. 

Du kan ju också kombinera ovan tips med det av mig tidigare rekommenderade istricket. Perfekt kylt vatten hela dagen, därtill med enastående vätskeersättande egenskaper. Om du avskyr tanken på Fun Light kan jag berätta att en iskall vätskeersättning smakar betydligt bättre än en kall eller - hu- ljummen.

Andra tips i hettan? Hatt. Skulle inte klara mig en sekund utan den här stiliga historien gjord i 100 procent papper, inköpt för en hundring på skämskudde-butiken Albert & Herbert (vad gjorde jag ens där? skulle nog köpa flossade galgar).


En annan sak jag starkt rekommenderar är att alltid ha med sig en liten, liten flaska solkräm i handväskan (om man: skaffa handväska). Detta eftersom åtminstone jag allt som oftast kommer på att jag behöver smörja mig först när jag sitter på grill på någon uteservering eller på någons uteplats. Svenskt sommarväder är som börsen, volatilt, så lika bra att gardera sig i fall att. 


Ovan historia (La Roche Posay Anthelios spf 30, 50 ml) är ohemult dyr och jag skulle aldrig köpt den själv men den låg kvarglömd efter den gamla hyresgästen så jag knep den. Det går lika bra att fylla på en reseflaska med solkräm, så länge den påfyllande enheten har antingen pump- eller spray-funktion, som Apotek Hjärtats solkräm som syns till höger i bild. Att klämma ut Niveasolkräm ur en plastflaska till en annan är dömt att misslyckas, du får kräm överallt utom där den ska vara. 

Solglasögon är ett gissel. Jag vill ha dem stora och täckande och hittade ett drömpar i Hong-Kong under mina spendypantsår och de håller fortfarande såväl stil som form (Coach, de i förgrunden). Nackdelen är att jag är så rädd om dem att jag vill ha dem i fodralet när jag inte använder dem och fodralet är stort som en hamsterkista (tro mig, jag vet) varför jag drar mig för att knö dem ner i väskan. Därför skaffade jag i år ett par "slit-och-släng"-brillor av märket Prestige på Åhléns. Detta par kostade runt 150 kronor och förvaras i en liten snörpåse man får vid köpet, tar ingen plats alls och silar sol utmärkt. Eftersom de är så billiga kan jag dessutom kosta på mig lyxen att understundom skjuta upp dem i håret, som ett diadem. Det får man inte göra med exklusiva solglasögon eftersom man tänjer ut bågarna och förstör dem. Metaforen går att applicera på allt i ditt liv. Dyrt är härligt men ofta liiite mer omständligt, ungefär som att ha en high maintenance wife.  

Mitt nuvarande dilemma är att jag rensat för mycket i garderoben. Jag hade tidigare en lång solklänning i ett färgglatt mönster men den står inte att finna. Jag tror att jag i min iver att renodla vårens Uniqlokapsel gjorde mig av med saker som jag faktiskt behövde. SE! Jag kan visst vara självkritisk. Uniqlokapseln är helt perfekt så länge det inte är 28 grader ute, för det enda som funkar då är shortsen och de två linnena. Och det finns en gräns för hur ofta man kan gå klädd i shorts och linne. Så nu i veckan ska jag och ett par av barnen ut på second hand-tur och leta ultralätta sommarplagg av typen tunntunna T-shirts och strandklänningar.

Har du några bra värmetips?

Mvh/
FruEfficientBadass

21 kommentarer:

 1. Undrar om du verkligen behöver koka vätskeersättningen? Tror socker löser sig i rumstempererat vatten, det tar bara lite längre tid. Eller koka upp en dl, lös upp socker och salt och spä ut med resten, kallt, vatten. Mitt värme- tips är att inte hålla på med värmekällor som spisen. Kör nes-kaffe i rumsvarmt vatten, i med kall mjölk och glass/is, sedan inta drycken på min källarsoffa, piggar upp efter lunchen (som blir liten och kall, potatis eller pasta kokt för hela veckan + kalla tillbehör som grönsaker, kallt kokt ägg eller kallskuret. Blir ibland grillning på kvällen, då gärna fisk och grönsaker ( de senare blir perfekta också dagen efter). Trevlig sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. " Eller koka upp en dl, lös upp socker och salt och spä ut med resten, kallt, vatten." Gjorde idag.

   Radera
 2. 6 tsk = 2 msk om man vill komma snabbare till resultatet. Lidls vätskeersättning (heter den Restore kanske?) är betydligt billigare än Resorb om man vill ha med på resa eller dylikt. Lidls syntetsaft finns i två smaker, skogsbär och persika/passion, och är både billigare och godare än Fun Light i mitt tycke. Skogsbär smakar hallonsoda! Jag ogillar vätskeersättning och knaprar hellre flingsalt + dricker vatten + en jobbgodis. Lyxjobbet har ismaskin med iskross i kylen, hallelulja! Jag har på mig hemsydda luftiga klänningar med separat tunn underkjol, bästa tricket för att inte få klänningen klistrad på svettig bak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovan från mig, Isadora.

   Radera
  2. "6 tsk = 2 msk " Alltså vad är det för fel på folk? Som receptskrivarna på 1177 som inte skriver ut det enkla måttet. Eller som jag som bara köper det rakt av. Tur man har er.

   Radera
 3. Förvarar vetekudden i frysen och Använder den eller en handduk blötas i kallt vatten och lägga över nacken/huvudet/fötterna är ljuvligt!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så smart med vetekudden! Det ska testas nästa gång jag är i Stockholm (där jag förvarar min illa tilltygade (mikrat lite för länge) vetekudde).

   Radera
 4. Igår när det var som varmast drog jag på mig en blöt t-shirt. Ljuvligt! Annars är källare en bra grej om man har.

  Latmansvätskeersättning är la att salta maten mer och dricka vatten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Variant på blöt T-shirt kör jag ute på gården ett par gånger om dagen. Jag tar på mig badkläder och sprutar med den solvärmda trädgårdsslangen på finaste strilen rakt upp i luften. Det nedfallande vattnet blir som ett blomduschregn. När det är kallt stänger jag av och tar jag på mig en oerhört ful tantkaftan jag köpte på loppis igår av ett material som närmast är att liknas vid de patientrockar man ser i amerikanska tv-serier (oerhört tunt) och såsar runt. Det blöta håret och badkläderna håller mig sval i säkert en timme. Och nu minns jag att jag fordom brukade spraya mig med en blomdusch när jag satt i trädgården.

   Radera
 5. Mitt tips är att byta ut FunLight mot några droppar färskpressad citron. Viktigt att inte värma upp citronsaften eftersom det är naturligt C-vitamin vi vill åt och det förstörs vid upphettning. Kroppen haterar nämligen värme bättre om man får i sig extra c-vitamin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig träffat någon med c-vitaminbrist, så är detta ens ett problem?

   Radera
  2. Det handlar inte om C-vitaminbrist utan att kroppen bättre hanterar värmestress med lite C-vitamin. Men man ska inte trycka i sig massa C-vitaminbrus utan se till att äta varierat och minst 500 gram frukt och grönsaker per dag enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. C-vitaminrika är t ex svartvinbär, paprika och kiwi men finns i de flesta frukter och grönsaker som inte blivit upphettade. Seo-Hyun Yun et al. (2012) sammanfattar det med att "...vitamin C during heat stress ameliorated heat stress-induced cellular responses...".

   Radera
 6. Att hantera värmebölja görs på samma sätt som en långsiktig investering på börsen i oroliga tider.
  Sitt still på händerna i skuggan tills det åter blir vett och sans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa jag hört. En variant på "keep calm and carry on" hörde jag på någon podd i veckan och det är att när det stormar vill man vara den där klippan som vågorna bryter av mot, inte en av vågorna.

   Radera
 7. Salt och kolhydrater - dvs. socker - binder vätska. C-vitamin, eller askorbinsyra som fungerar delvis som syntetisk synonym - är antiinflammatoriskt och dessutom jävligt gott att stoppa i vätskeersättning. Själv skulle jag skippa sockret - det får de absolut flesta av oss i oss ändå - och göra enligt följande för optimal vätskeersättning:

  1L vatten
  2 tsk askorbinsyra alternativt 1 lime/ 0,5 citron
  1 tsk oraffinerat havssalt
  0,5 tsk kaliumpulver
  1-2 krossade magnesiumtabletter

  Koka upp vattnet, ta av värmen när det kokar, lägg i salt, kalium och magnesium. Om du använder kapslar: öppna kapslarna och häll ut innehållet. Mineralerna löser sig i varmt vatten. Tillsätt sedan cirusjuicen i avsvalnad vätska, blanda runt och ställ in i kylen.

  Cred för receptet går till Martina Johansson: https://martinajohansson.se/gor-din-egen-resorb-som-funkar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obs! Askorbinsyra i större mängd är laxerande, varför man bör inte bör int hela drycken på en gång, vilket är risken att man gör eftersom det är så gott!

   Radera
 8. Lägg huvudkudden i frysen dagtid.

  SvaraRadera
 9. Ni är så fulla av fyndigheter att man inte vet hvar man ska ta vägen.

  SvaraRadera
 10. Gå och bada! I Stockholm finns det en massa fina stränder och klippbad. Att besöka dessa är gratis och det finns till och med bassängbad utan inträde!

  SvaraRadera
 11. På journalistens hemsida står 1933-2021 så middagarna är nog ett avslutat kapitel.

  SvaraRadera