Min sparsamma morgonrock

Temat för dagen är elräkningar. Nu är vi ju välsignade med elzon 2 och slipper ofta de horribla priser södra Sverige fått erfara under sommar och tidig höst. Oavsett elpris fryser jag på höst, vinter och vår. Det är något med blodcirkulationen, jag kan få vita fingrar efter att ha badat i en ljummen sommarsjö. Det är inte helt ovanligt att jag plockar fram mössa och vantar redan i september och håller fast vid dem fram tills början av juni. 

I samband med flytten upp hit köpte jag en morgonrock i fleece. Jag är egentligen ingen morgonrocksmänniska, har aldrig förstått när man ska använda den. Antingen sover man och då har man pyjamas eller som Marilyn Monroe, en skvätt Chanel No5, eller så är man vaken och då har man kläder på sig. Men nu, hélas, i ett dragigt hus med dyr uppvärmning, förstår jag vitsen.


På bilden syns min vita Hudikmorgonrock (jag har en identisk i Stockholm), mina Shepherd ballerinas med fårullsfoder och på toppen, mina vita raggsockor för nattbruk (att ha över ett par vanliga strumpor för maximal värme plus att de sticks). Vit och vit förresten, på bilden är den rätt solkig efter att jag dragit runt med den i närheten av kakelugnar varför lite sot kan anas på ärmarna men den är näst på tur i tvätten och blir alltid som ny efteråt: Vit och fluffig. 

Nu kanske ni tycker att bloggen nått nästa bottennivå när jag tipsar om att bära morgonrock för att bibehålla värme, men lyssna. Historiskt har jag testat morgonrockar i andra material, exempelvis bomull i olika tjocklekar. Någon gång ett fåfängt försök med satin. Helt värdelöst. Tjock bomull blir tung och otymplig. Tunn bomull är sträv och ger ingen värme. Satin, don't get me started, verkar inte ha något annat syfte än att man ska se lite glamourös ut när man sveper runt hemmavid. 

Nej, fleece ska det vara, tjock, fluffig, lätt fleece. Det är som att svepa in sig i ett moln och värmen sprider sig omedelbart i hela kroppen. En underbar känsla säger jag, underbar. Och den ska vara vit. Vit skänker den där stillsamma spakänslan, den exklusiva hotellvibben jag vill åt. Mörkblå, grön, röd, samtliga Färger får mig att tänka på en slashas som drar runt i huset med flottigt hår och tre dagars skäggstubb. Men vit...SERENITY NOW!

Så här års bär jag min fluffiga morgonrock ungefär tio timmar per dygn. Jag tar på den på kvällen direkt efter att jag bytt till pyjamas. Sen sover jag i den. Ja, helt riktigt. Morgonrocken är som ett ytterligare skal, ett portabelt extratäcke som håller mig precis lagom varm hela natten. Sen har jag den under transfersträckorna in och ut ur dusch. Att småhuttrande efter dusch kliva in i det fortfarande varma molnet är vardagslyx. 

En varning här bara: Du får under inga omständigheter bära fleece mot fuktig kropp, det är mycket obehagligt. Helt torr hud är det som krävs men det löser du lätt med en frottéhandduk. Gärna från loppis så att den är sådär inkörd så att den, till skillnad från nya handdukar som bara smetar ut vattnet, verkligen absorberar det.

Jag har köpt fyra fleecemorgonrockar de senaste åren. Tre vita. En till Hudik, en till Stockholm och en till mellanbarnet att ha i Hudik. Minstingen ville ha en ljusblå. Detta kanske låter som en ekonomisk splurge, men det var det inte, för jag köpte dem på Sellpy till Sellpylåga priser, trots att de jag köpt känts som nya. 

I skrivande stund kikar jag runt och hittar exempelvis nedan:

Kappahl 50 kr, Miamore 80 kr, Lands' End 110 kr

När jag letade fram exemplen ovan inser jag att det inte är fleece jag pratar om utan andra syntetmaterial som går under beteckningen polyester och viskos. Fleece är säkert bra det med, men lite...plattare? Grejen med polyesterrockarna är att de är så FLUFFIGA.

Även mina tofflor på bilden längst upp är från Sellpy. De var i nyskick och inte helt billiga, vad jag minns runt 400 kronor. Vilket ändå var hälften av nypris som ligger på runt 850 kronor. Nedan fanns på Sellpy när jag kikade in i september:

Shepherd ballerinas 500 kr

Det fanns ju också de mer klassiska med mer ludd, men jag tycker att de är otympliga att gå i.

Shepherd vanliga 150 kr

Så mitt tips nu när vinterkylan nalkas är att ta en tur in på Sellpy. Sök på morgonrock, storlek, färg och material och *frottera dig* i det prisvärda utbudet. Höj värmen lokalt på din kropp istället för att dra upp värmen i hela huset. För som någon sa på tv: "Att kunna gå runt hemma i T-shirt vintertid är kanske ingenting våra förfäder tog för givet".

Har du fler värmetips?

Mvh/
FruEfficientBadass

37 kommentarer:

  1. Precis så gör jag också! Älskar min morgonrock! Vitt går dock bort. Mitt tips är att välja samma färg som dina husdjurs päls så ser de rena ut längre. Och här kommer mitt elspartips från zon 4: ha hund! Sov med hund i sängen! Förr sov man med kossorna i stugan och det är liksom ett väl beprövat recept. Själv har jag två hundar och en katt i min säng och har inte ens startat några element än!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hund, el, känns som ett nollsummespel ur ett ekonomiskt perspektiv. Men hund är mysigare att gosa med än ett element.

      Radera
    2. Kära fru E B, vi får ta igenom hundbudgeten känner jag! En hund är nämligen en ren guldgruva till investering! Betänk följande: med en hund får du en psykolog med garanterad tystnadsplikt, du behöver inte yppa minsta tvivel. Med en hund får du en helt gratis kompost utan sådana där kinesiska maskar till den mat barnen inte äter upp. Helt for free. Värmefilt, fleecemorgonrock, shepardtofflor you name it, inkluderas i alla hundar. Gymkort? Oh no, räcker med en hund som behöver motion. Bara där sparar du flera tusen! Antidepressiva piller? Nix, klappa hunden så utsöndrar du eget oxy-välmående-hormon. Slippa bli dement och få hjärtinfarkt? Skaffa hund! Slippa dö som Sveriges ensammaste? Skaffa hund! Men för att budgeten ska få en rättvisa över sig behöver vi göra en prisjämförelse - i detta fall med en äkta make. Behöver en hund sitta ner varje gång hunden ska ta en espresso i Paris? No no no. Behöver hunden glutenfritt bröd? Bara där sparar du in en halv förmögenhet! Hund före gubbe alla dagar i detta läger :-)

      Radera
    3. @Hannas flock: Haha! OMG du har helt rätt! Särskilt i punkt "Behöver en hund sitta ner varje gång hunden ska ta en espresso i Paris?". Jag lägger mig platt.

      Radera
  2. Älskar min fluffiga morgonrock. min är rosa med vita moln på. Den gör mig glad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde mig glad bara att läsa kombinationen "rosa" och "moln".

      Radera
  3. Jag älskar morgonrock men ogillar verkligen fleece, dessutom bor jag i en lägenhet med centralvärme. Efter att min loppis-yasuragi-rock blev utsliten sydde jag mig en ny, exakt som jag ville ha den. Jag använde mig av ett klänningsmönster så att rocken fick dramatiska ärmar med volang och en VID nederdel, så att man kan sitta med benen i kors på soffan och fortfarande vara skyld. Stora fickor i sömmen också, och skärpdelarna fastsydda så att de inte halkar runt. Tyget var ett påslakanset från Rusta (50 % rea). På fötterna alltid hemsydda tofflor med sula av sämskskinn och foder av hampafrotté - den optimala mixen för fotklimatet. De är dessutom så tunna att jag kan behålla dem på när jag kliver i foppatofflorna för att gå ner i tvättstugan.

    SvaraRadera
  4. Vad använder du för sökord på tofflorna, försökte hitta mig ett par sånna där Shepherd tofflor på sellpy för en vecka sedan men misslyckdes.. Fick inga träffar?! HJÄLP!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Shepherd.

      https://www.sellpy.se/search?query=shepherd

      Radera
    2. Får lägga in en bevakning på min storlek.. Fanns inte inne..

      Radera
    3. Man kan lägga en bevakning på Tradera också, så hittar man även annonser på sådant som privatpersoner säljer. Själv köpte jag exakt sådana ballerinas som Fru EB har på Tradera för 100.-, i fint skick.

      /Tinga

      Radera
  5. Kan rekommendera spinning och ett bra matintag därefter innehållande fett och protein. Det får upp kroppstemperaturen i flera dagar efteråt på ett sätt som ingen långpromenad i världen kan mäta sig med. Förutom det så sover du garanterat bättre och blir mindre orolig, ditt humör blir även radikalt bättre.
    Komplettera med lyfta-vikter och du kan med ett leende hantera den mest besvärliga kunden-från-helvetet ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har märkt att jag efter promenader initialt blir varm men redan efter någon timme blir jag iskall. Varmast blir jag om jag kör mitt pilatesprogram iförd fleecetröja, men det ger bara kortsiktig effekt det också. Spinning alltså...kräver medlemsskap i gym någonstans långt borta.

      Radera
    2. Det frugala alternativet vore att snoka upp konditionsmaskiner på blocket! 😀

      Crosstrainers, motionscyklar och löpband dyker upp frekvent. Roddmaskin är nog mest prisvärt dock.

      Radera
  6. Polyesterfleece släpper dock mikroplaster när den tvättas och påstås vara lättantändlig och smälter på huden med svåra brännskador som följd om den skulle antändas. Så håll den på behörigt avstånd från dina kakelugnar för säkerhets skull.

    SvaraRadera
  7. Jag är också stor fan av fleecemorgonrock. Hade länge en blommig i jordfärger som jag köpte på rea på Lindex för mycket länge sen. Förra vintern började den kännas allt för skabbig då jag investerade i en midnattsblå med små vita prickar (ser ut som en stjärnhimmel). Också den från Lindex men inte rea.

    Jag kan inte tänka mig en vit. Den skulle ständigt behöva tvättas eftersom jag har en olycklig förmåga att spilla just när jag bär vitt.

    Jag har bara morgonrock innan jag klär mig för dagen (vilket kan bli ganska sent, idag lite efter tio). Kanske det stämmer med att bara slashasar bär mörkblått....

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kanske det stämmer med att bara slashasar bär mörkblått...." Haha

      Radera
  8. Jag har ett riktigt hett tips från typ krigstiden – värmeflaska i sängen. Köpte en i gummi på mitt lokala apotek och eftersom gummi är lite trist att ha mot hud så valde jag en med slätstickad fodral. Den fyller jag med kokande vatten. Kan förutom sängen användas i soffan, under benen vid skrivbordet osv. Visserligen papiljottvarning, men jätteskön och kostade runt 60 spänn. Morgonrock och sängkläder går bort för min del, är av Monroeskolan (förutom vad gäller sockor... eftersom fossingarna lätt blir kalla, so Chanel no 5 och tubsockor yes).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedär! Men hur länge håller värmen i en sån? Jag flirtade med några år sedan med tanken på en värmefilt som man lägger under sig vid sänggående. Men så läste jag att de är rätt olycksdrabbade. Ligger jag då dessutom i min lättantändliga fleecemorgonrock säger det bara WOFF.

      Radera
  9. Vetepåse! Några minuter i micron. Sen supervarm och gosig. Jag är helt vetepåsberoende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en, men lyckades bränna den i mikron en gång så nu luktar den popcorn varje gång jag värmer den. Hur länge och på vilken effekt ska man värma den?

      Radera
    2. Jag är en flitig användare av dem! Jag kan lätt närma mina på full effekt i 6 min. Ibland är det bra om man har ett glas vatten med dem i micron då och då. Tror det förbygger popcorn-bränningen. Har också bränt 1 av mina.. men den funkar fortfarande. Värre är det att tyget har gått sönder så det läcker små vetekorn överallt…

      Radera
  10. Jag har haft min vita fleece morgonrock i säkert 15 år nu (kanske längre?) och jag håller med dig att det är lite spakänsla varje gång jag tar på mig den. Den tvättas varje vecka och är faktiskt fortfarande vit… Den och ett par fleecestrumpor (vita med röda snöflingor) och en kopp kaffe på verandan på morgonen innan solen har gått upp - är min heliga stund. Håller även med om att en varmvattenflaska är underbart. Också den i ett fleecefodral så man inte känner när den blir ”kall”.

    SvaraRadera
  11. Jag är beroende av att sticka vilket är ett bra värmetips, har ju sockor, tofflor, tröjor, mamelucker och tom långbyxor numera i ull.
    Filtar i varenda sittplats behövs också, och då stora filtar (varför envisas tillverkare med att göra filtar som räcker till knäna??). Värmeljus tycker jag också bidrar till värme (och mys), men de finns det så klart en förbrukningskostnad på.

    SvaraRadera
  12. Genialiskt! Lägg till stickade handledsvärmare och underställ i merinoull om någon månad. Ang. dina vita kalla händer. Du verkar ha lite låg ämnesomsättning. Kollat sköldkörtelhornomerna på senaste tiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jorå, allt är kollat (är hypokondriker). Stickade handledsvärmare har jag fått av mamma, som lider av samma frusenhet.

      Radera
  13. Aldrig förstått poängen med morgonrock. Skulle nog känna mig lite sunkig om jag hade på mig en. Lite bordell-ägar-varning. Däremot har jag en gullig pyjamas i sånt där fluffigt fleecematerial jag tror du menade. Köpte den när jag bodde i ett europeiskt land där centralvärme var ovanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Lite bordell-ägar-varning" Haha! Du förhåller dig till morgonrock såsom jag förhåller mig till svarta adidasbrallor med vita revärer.

      Radera
  14. Fleecemorgonrock är ett måste! Min är midnattsblå med vita stjärnor, köpt på Lidl i Ystad för många år sen! Fortfarande som ny!

    SvaraRadera
  15. Älskar att du skriver ett inlägg om att sova i morgonrock! Jag har också hemfallit åt det några gånger, sedan la jag på ett extra täcke istället. /L

    SvaraRadera
  16. Nu är jag välsignad med zon 3, samma som den stora huvudstaden, och månatligen 3-5 dubbla priser från normalt. Hittills.

    Startvärden. Jobbat 80 timmar per vecka som ingenjör 4.5 år för att bli lånefri på kåken. Sedan sjuk o arbetslös, bättre nu tack. Går utbildning med stöd från AF så ca 13k in där. Kåk 155 m2, gammal bil, sambo utan inkomst på något år, inga stöd heller. Katter. Utflyttat barn.

    Nämndeman i tingsrätten, fullmäktigeledamot och ledamot i ytterligare fem nämnder, men det är för att vara nyttig, inte för pengarna, 8 timmar i tingsrätten ger mig 300 kr i plånboken.

    Men till frågan! Morgonrock är skitbra. Jag har ca 13C i kåken nu, räknar med att inte sätta på värmepumpen förrän ca 10C inomhus.

    Går mot ca 6800 kWH i kåken över året, inte så illa då jag enbart har el att förlita mig på. O ingen liten eller ny kåk, 78.

    Men jag stänger tre rum där det ej finns VA och saker överlever kyla. Jag har ett varmt täcke i sängen, varm sambo, varma katter. Varmt täcke i soffan där jag är en hel del. Garderob med varma kläder. 10 kilo stearinljus, spritkök, spritlyktor.

    Köpte hem en isborr så jag kan få samma vatten som kommunen skickar i kranarna från kärrsjön 5 min promenad bort. Har konserver och torrvaror i skafferiet för att leva gott en dryg månad, överleva kanske ett kvartal. Sovsäckar, tält inomhus om nödvändigt, och nu har jag sedan länge gått över till något som syns löjligt.

    Men bättre förekomma än förekommas och lita på staten att ta hand om mitt hushåll är det sista jag skulle lita på!

    /Jonas B

    SvaraRadera
  17. Källsjön, ej kärrsjön! 😂

    SvaraRadera
  18. Hej, jag heter NIRA SHALOM, jag är här för att sprida dessa goda nyheter till hela världen om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek. Jag höll på att bli galen när min kärlek lämnade mig för en annan tjej förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den stora budbäraren, berättade jag om mitt problem för Baba Wale om hur min ex-kärlek lämnade mig och även hur jag behövde få ett jobb i ett mycket stort företag. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärtas önskan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter att det var gjort, under de kommande 2 dagarna ringde min kärlek mig i telefon och sa förlåt för att jag levde innan nu och även under nästa vecka efter att min kärlek ringde mig till vädja om förlåtelse, jag kallades till intervju i mitt önskade företag där jag behövde arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att uppfylla mitt hjärtas önskan. Baba Wale är specialist på alla typer av trollformler och god magi. Om du behöver någon form av hjälp, kontakta Baba Wale på följande e-postadress: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Tack mig senare

    SvaraRadera
  19. Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera