Finansiellt rätade veckan upp sig något. Jag avslutade vecka två på minus 584 kronor vilket kändes helt okej. Jag räknar med att hämta hem tappet innan helgen för att då vara i fas och helst på plus. Det känns som att jag börjar bli varm i kläderna igen och det frugala muskelflexet har börjat aktiveras så till den grad att jag nästan har träningsvärk.
MÅNDAG - FIXA BALJBURKAR
- Ta fram de urdiskade glasburkarna från vecka ett.
- Vid behov, skaffa fler på loppis eller i affären.
- Fyll burkarna med torkade linser, kikärter, gula ärtor, kidneybönor etc.
Baljväxter är inte en stor stapelvara hemma hos oss. Jag har ju efter mycket om och men utformat en receptbok med vegetariska/pescatariska recept för sex veckor som rullar på och grundkriteriet var att alla i familjen skulle gilla alla rätterna. Då rök tyvärr röd linsgryta och dahl med gröna linser. Hade jag levt själv = helt annan femma. De enda baljväxter som går ner idag är gula ärter till ärtsoppa och kikärter till hummus.
Icke desto mindre var det kul att fixa med burkarna. Det här stället har ju gamla syltburkar med löst sittande lock en masse och jag begriper inte varför jag inte tagit helhetsgrepp om det här innan. Varför ha ärter och kikärter i vanliga butiksförpackningar när man kan ha dem så här? Vackert vintage med dymoetiketterna. Gjorde samma sak för vårt glutenfria ströbröd som fram tills nyligen stått i en ful plastcontainer med äcklig frysetikett på. Burt! Skafferiestetik är
en hel subkultur på nätet, dyk in.
TISDAG - RECEPT
- Skaffa ett A5 kollegieblock (olinjerat är snyggast).
- Gör olika flikar i det med hjälp av post-it-lappar.
- Namnge flikarna efter eget tycke, exempelvis ”Pasta” eller ”Soppor”.
- Leta upp ett till två recept per baljväxt och skriv ner dem i blocket.
ONSDAG - BULKA RÅVAROR
Fyll skafferiet med stapelvaror av typen pasta, nudlar, krossad tomat, färdiga pastasåser, buljong och kryddor. Handla i lågprisbutik eller håll dig längs med golvet i en vanlig butik (där står i regel de billigaste varorna).
TORSDAG - RESEARCH
Ägna kvällen åt att leta upp recept som har de billiga råvarorna som bas. Tomatsoppa, pasta med tomatsås, ramen eller andra rätter som varken behöver så mycket färska grönsaker eller kött. Skriv ner recepten under respektive flik i ditt block. Gör en specifik flik för saker som går att frysa ner, det vill säga mat som passar som storkok/matlåda. Och varför inte en panikflik, där du har rätter av typen pulversoppa?
Jag ska i ärlighetens namn säga att jag i skrivande stund (lördag) inte kommit igång med att fylla i recepten. Men jag vet vad jag ska fylla i (se längre ner). Och jag räknar kallt med att det löpande kommer att trilla in idéer under året. Särskilt intresserad är jag av att fylla i panikfliken. Idag är min Go To spagetti och Lidls pastasås på burk. De kostar runt 15 kronor och är jättegoda. Med lite riven ost från frysen tuggar barnen i sig det som om vore det festmat.
Pulversoppa skrev jag ju i boken. Och igen - om jag hade varit själv hade det funkat. Jag åt ofta varma koppen med smörgås på kvällen när jag var singel. Men så fort man blir del i ett hushåll jackas kraven upp. Varför är det så egentligen? Varför kan man som familj inte äta te och mackor till middag en gång i veckan? Eller fil och flingor? Va? Ingen har väl dött av näringsbrist av detta skäl vad jag vet.
FREDAG - SHOPPING
Kompletteringshandla sådant du behöver för att göra en stor batch av en nedfrysningsbar matlåderätt. Vegetarisk chili med ris är en bra start.
HELG - STORKOK
Någon gång under helgen gör du ett storkok av valfritt slag. Fyll ett antal matlådor med rätten och frys in. Sikta på att ta med matlåda två gånger under veckan som kommer.
Uppgift: Mina storkok
Laxen ovan var en spontangrej eftersom vi åt lax i tisdags och hade några bitar över längst ner i frysboxen (upptäcktes vid avfrostningen vecka ett så man kan säga att den manövern sparade oss närmare fem hundra spänn i utebliven lunchkostnad). Jag gjorde också en batch korv stroganoff inför kommande vecka samt en laddning vegetarisk bourguignon så att vi inte behöver äta samma mat två dagar i rad (yes, sån fru är jag).
1. Korv stroganoff
- 1 ring falukorv: 33 kr
- 1 gigantisk gul lök: 6 kr
- 1 burk crème fraîche: 15 kr
- 3 dl matlagningsgrädde: 12 kr
- 2 pressade vitlöksklyftor, dijonsenap, tomatpuré, timjan: 4 kr
- Ris: 7 kr
TOT: 77 kr/6=13 kr/st
2. Chili poco carne (vanlig chili con carne men typ hälften av köttet).
3. Vegetarisk bourguignon med svamp. Separat inlägg kommer imorgon eftersom jag fick ett antal förnumstiga aha-upplevelser under processen att laga den.
En utelunch häruppe ligger på runt 115 kronor. Om jag och min man byter sammanlagt sex uteluncher under veckan som kommer mot ovan korv stroganoffer blir det en besparing på 613 kronor eller 306 kronor per person. När vi framöver har lunchlådor till alla veckans dagar, förutsatt att ingredienserna kostar ungefär samma som ovan, kommer veckobesparingen per person att bli runt 535 kronor eller 2 140 kronor per månad (eller 25 680 kronor per år). För EN person.
Under min Instapost från torsdagen (tror jag?) hittar ni en massa bra läsartips på matlådor. Och nu när jag tänker på det tror jag att jag ska skaffa ett par smaksättare av typen srirachamajonnäs och japansk soja att ha i jobbköket. Fler tips på att liva upp matlådelivet?
Som sagt, extrainsatt inlägg imorgon.
Mvh
FruEfficientBadass
Tips på god billig rätt med linser, smakar som tacos! : https://www.ica.se/recept/nachos-med-linser-och-koriander-726004/
SvaraRaderaMin erfarenhet är att allt som smakar tacos går ner i barnen.
RaderaIgår lagade jag 8 stycken lunchlådor och släpade nyss med till jobbet. Fyra stycken kycklinglevergryta med bacon och portvin, saffransris till, och fyra stycken köttsoppa med grönsaker. Billigt och nyttigt - och det är bara jag som gillar det i familjen, alltså får jag äta det till lunch. Använder frysen på jobbet som lunchförvaring så att det inte blir så fullt hemma. Jag har plastburkar med tipplock från IKEA som jag köpte år 2000 (!!) till mina baljväxter, ris och popcorn, väldigt matchy-matchy i skafferiskåpet. Kikärtor och vita bönor brukar aldrig hamna i burk eftersom de har så lång blötäggnings- och koktid, jag kokar ett kilo (torra) åt gången och fryser in i platta påsar. Kan då slängas rakt ned i tisdags-soppan, som familjetraditionen är. Bonusrecept: Saffransris
SvaraRaderaSmält 50 gram smör i en kastrull (1,5 liter) , fräs på 1/2 finstrimlad purjolök och 4 tunt skivade champinjoner tills de mjuknat. Tillsätt 5 dl Lidl arborioris, en Lidl grönsaksbuljongtärning, en matsked smulad torkad karljohansvamp och 0,5 gram saffran. Tillsätt 8,5 dl hett vatten, låt koka upp fort och låt sedan puttra på MYCKET låg värme i 25 minuter. Klart! Servera med tonåringarnas val av protein, dvs stekt halloumi, vitost på burk (Lidl), veganska nuggets, lax eller falafel.
Den ska jag prova!
RaderaHos mig är baljväxter en stapelvara, men jag har upptäckt att de säljs i pappkartonger eller plastförpackningar där det står på omslaget vad det är i förpackningen. Så varför hälla över i glasburkar? Det verkar vara ett onödigt moment. Är det någon estetisk grej?
SvaraRadera"Det verkar vara ett onödigt moment. Är det någon estetisk grej?" Är inte alla estetiska grejer onödiga moment? Men det är så satisfying.
RaderaJag är inte motståndare till estetik, men alla väljer sina strider. Min inställning är att baljväxter ska tillredas, inte sorteras.
RaderaMan orkar bara med sånt för produkter man använder sällan.
RaderaLiksom Sparo har jag mina i en låda i originalförpackningar (linser och kikärtor; gul ärtsoppa är ingen hit hemma hos mig). Blev rejält inspirerad förra veckan och sorterade, slog ihop och snyggade upp kryddlådan. Så nöjd! Medhavd lunch är ju "da shit" (det är ännu dyrare att luncha i hufvudstaden), så det har jag kört 100% hittils i år. Tänkte försöka preppa fyra vegorätter på söndag/måndag men var för trött när jag kom hem igår för att "preppa klart"; får se hur det känns i kväll. Enda "personliga inköp" i år är en nässpray och min andel av medlemskapet i Friskis & Svettis. Inte så svettigt so far.!
SvaraRaderaMagnus
"Blev rejält inspirerad förra veckan och sorterade, slog ihop och snyggade upp kryddlådan. Så nöjd!" Eller hur? Det är märkligt hur en sån liten manöver får så stor bäring på vardagstillfredsställelsen.
RaderaDär finns det en poäng, att snabbt hitta rätt kryddor. I den mån man jag skulle ha det behovet med bönor och linser hade jag nog ändå valt att ha kvar dem i originalförpackningarna.
RaderaGlöm inte panta originalförpackningarna i Bower. Några kr blir det. Själv ids jag inte byta till burkar, dessutom är det lättare att få plats i skafferiet med vanliga paket.
SvaraRaderaUpplivning av morötter: skala och strimla tunt, lägg i glasburk. Lägg i chiliflakes och senapsfrö. Slå på het 1-2-3 lag. Vänta en vecka. Ät dina picklade morötter till typ allt, och eller blanda med färska morötter.
"Glöm inte panta originalförpackningarna i Bower." Que? Måste vara fjollträskfenomen.
RaderaNejdå, du kan regga din egen återvinningsstation eller flerfackstunna om du vill. Ladda ner appen och läs på! Alla bäckar små ju.
RaderaJag har alltid med mig matlåda utom de dagar vi går ut med kunder och då betalar ju företaget. Så just på matlådorna känns det inte som om jag sparar jättemycket. Men att leta nya billiga recept är ju toppen. Hittade en soppa på gröna linser som blev jättegod och inte kostade många kronor. En hel kyckling till extrapris blev gryta för en hel vecka.
SvaraRaderaJag har inte heller bytt ut mina förpackningar för jag struntar faktiskt i hur det ser ut i mitt skafferi. Det är knappt att jag bryr mig om hur det ser ut i vardagsrummet. Inredning är liksom inte min grej.
Glas är ju dessutom tungt och opraktiskt om man behöver ta sitt förråd och dra vid en eventuell zombieinvasion.
DDT
"Glas är ju dessutom tungt och opraktiskt om man behöver ta sitt förråd och dra vid en eventuell zombieinvasion." Tänkte inte på det. En kompis brukar frysa in rester av typen pasta med sås i plastpåse. Sen tar hon med den frysta påsen till jobbet, stjälper vid lunchtid upp den på tallrik och mikrar skiten ur den. Funkar vid zombieinvasion.
RaderaGlöm inte grönsakerna. Gör en veckosallad på helgen. Finns massor av recept - googla. Man bör ju äta minst 500 g frukt och grönt per dag. Anta att du äter 50 gram frysta egenplockade bär i gröten/filen till frukost och ett äpple på ca 150 gram någon gång under dagen. Då ska du också peta i dig minst 300 gram veckosallad per dag (150 gram till lunch och 150 gram till middag). Billigt, nyttigt och gott!
SvaraRaderaMin far säger att det är en myt att grönsaker är nyttiga.
RaderaOm inte nyttigt, så billigt och gott med veckosallad gjord på en bas av vitkål, morötter och purjolök.
RaderaTyvärr är de opraktiska lådorna som måste användas som skafferi i mitt kök för små för att rymma glasburkar. När jag någon gång i framtiden fixar nytt kök ska de garanterat införskaffas för att det är så fint.
SvaraRaderaVi kör också på ett rullande schema med maträtter som räcker i 2,5-3 månader som alla går hem hos barnen. Jag tänkte först att jag av de än anledningen inte behövde jaga recept för jag är så less på att prova nya saker som sedan ratas av barnen. Men så tänkte jag att de gillar röda linser och de gillar pasta så jag googlade på det och hittade den här godbiten https://www.coop.se/recept/barnens-bolognese-med-roda-linser/. Den älskades av hela familjen så den ska skrivas in på listan.
Lunchlådor har jag gett upp för jag orkar inte släpa på glaslådor i väskan när jag också måste ta med datorn hem ifall någon skulle vakna med förkylning med hemmajobb som följd. Jag har istället med mig ett par skivor med riktigt grovt hembakat bröd och ett kokt ägg, plus en frukt från jobbets fruktkorg. Det står jag mig på. Och inte kostar det många kronor heller. När jag jobbar hemma värmer jag rester eller fixar en omelett eller liknande.
Smart. Klart det funkar.
RaderaJag ligger föresten också på minus efter att det uppdagades när det blev plusgrader att höstskorna som sjuåringen kunde ha för någon månad sedan blivit för små. Som tur är hittade jag ett bra par på rea så jag ska snart vara tillbaka på plus igen.
SvaraRaderaIdel obehagliga överraskningar. Idag var jag med om en riktig rysare. Mer om det på måndag.
RaderaJag har bönor och linser i höga smala plastförpackningar med tipplock från IKEA, sorterade i bokstavsordning. Enhetligt, praktiskt, snyggt och lätthittat. Har adzukibönor, belugalinser, bruna bönor, gröna linser, gula ärtor, kidneybönor, kikärtor, pintobönor, röda linser, svarta bönor, vita bönor. Hade de varit i originalförpackning hade det sett stökigt ut i skafferiet (huvva!).
SvaraRaderaBra inlägg! Jag blir så inspirerad när du och flera i kommentarerna skriver om sina veckomatsedlar och hur långt de sträcker sig. Skulle man kunna ägna ett inlägg till detta, alltså några fler recept från din sida och att alla sedan i kommentatorsfältet får skriva recept på en billig gärna barnvänlig maträtt!! Snälla
SvaraRadera//småbarnsmorsan