Sammanfattning av vecka fyra samt inför februari

Döm om min förvåning när jag nådde den 25:e med 1 200 plus på kontot. Jag vet inte hur det gick till. Visserligen levde jag på grund av stressjobb som en kyrkråtta förra veckan och matlådorna gjorde sitt till. Dessutom fick jag en mystisk swish på 300 spänn som jag inte orkar utreda var den kom ifrån. Kanske från ett barn som insett sin mors uppoffringar genom åren och velat betala tillbaka (as if). Men så är det alltså, jag slutade fattigmånad januari på plus 1 200 kronor.

Enligt boken (för dig som missat det följer jag tillsammans med vissa läsare alltså min bok Mitt Sparår - 52 veckor till ett friare liv) ska jag nu ta dessa 1 200 kronor och "leva loppan för", ni vet "unna sig", "YOLO" etc. Min pedagogiska poäng är att om du efter en periods självspäk tillåter dig en utsvävning eller två får du större motståndskraft även kallad resilience

Och hade det varit vilken annan månad som helst hade jag gått åstad och köpt en omgång helgparfym - Coco Mademoiselle - som enligt mitt estimat kommer att ta slut inom kort. 

880 kronor på Chanels hemsida - hemlevererat i presentpåse


Men nu råkar det vara så att jag är bjuden på två 50-årsfester i februari och behöver sätta undan en liten slant för det. Så jag går emot mina egna formkrav och hoardar vidare, väl medveten om att utesluten shopping bonanza i slutet av en månad mycket väl kan leda till slutet. 

Räkningarna för februari (det vill säga de räkningar som trillat in under januari men som påverkar min resursallokering i februari då de dras från lönen den 26:e januari) befarade jag skulle bli katastrof med tanke på de groteska elpriser som varit under hösten. Det blev visserligen ingen solskenshistoria, mitt "rörliga" elpris (ej nätkostnad) landade på 8 300 kronor men det var en bra bit under mina estimerade 15 000 kronor (pessimist - moi?).

Trots en del otrevliga ad hoc-utgifter av typen helårsförsäkring katt blev mitt sparutrymme efter betalda räkningar 4 823 kronor, d.v.s. 14 procent, nästan som i januari. Jag hade räknat med en minuspost januari på 34 procent och februari på minus 13 procent, så det här var ju goda nyheter. Jag plottade i mitt sparande i spargrafen på sidan 15 och kände stor kundnöjdhet. Kund till vad? Icke-konsumtionen så klart!

En bidragande orsak till glädjeyran är ju att februari blott 28 dagar har varför min månadspeng reduceras märkbart. Jag minns nu detta från sparåren, hur uppspelt jag var inför februari eftersom jag inte behövde avsätta lika mycket månadspeng. För er som inte fattar grejen med att vara frugal weirdo: Vilken annan befolkningsgrupp gläds åt att en månad har färre dagar än andra? Nej precis.

Veckans uppgifter då. Jag hade ju redan en vecka i förtid varit inne på systembolaget och hovrat. Något bjuda vän på picknick-lunch på stan blev det inte. Dels hade jag knappt tid att slänga i mig matlådan på jobbet. Dels har jag inga vänner att bjuda på lunch (buhu), åtminstone inte i Hudik. 

Vidare undrar jag hur jag tänkte när jag la denna aktivitet i januari. Om du likt IGMR bor i Skåne är det väl görbart men här, med 11 minusgrader? Nej tack. Jag uppmanar er emellertid att ta er an uppgiften framåt vårkanten. Inget är så härligt som att sätta sig på en parkbänk i fågelkvittret och dra fram en god lunchmacka flankerad av ett glas fläder och surra om allehanda skit med en vän. Och sen gå tillbaka till jobbet och låtsas som att man är nykter.

Parentes. Men hur kommer det sig att det är så haram att ta ett glas vin på lunchen någon gång i halvåret när det är fullt acceptabelt (jag går längre än så: Det förväntas av dig) att bli drängfull på firmafesten?

Sen blev det syntax error i mitt huvud igen. Torsdagens uppgift var att baka ett bröd att tugga på under helgen. Gjorde jag det? Icke! Jag hade fullt fokus på det här med att bjuda folk på mat så istället bjöd jag hem två par till oss i helgen och ignorerade fullständigt såväl torsdagens som fredagens uppgifter. Inte för att fredagens uppdrag - bio deluxe med kylt vin och hempoppade popcorn - hade gått att genomföra ändå givet att Filmstaden Hudiksvall gav A Man Called Otto och Håkan Bråkan. Men jag hoppas att någon av er gjorde det och då i en större stad med filmutbud. 

Så utan att kontrolläsa i boken anknöt jag irrationellt till de tankar jag kommer att formalisera i kapitel sex, nämligen att bjuda in och arrangera en middagsbjudning. Däri ingick att skaffa linneservetter på loppis och att duka fint med exempelvis blåbärsris på bordet. 

Jag försökte duka fint, med bordsplacering och allt, men iddes inte lägga fram linneservetter. Vi har så många servetter och handdukar i omlopp och det känns redan som att jag är gift med tvättmaskinen. Så jag tog de servetter vi hade till hands, små rutiga saker från Lidl. Helt regelvidrigt som ni förstår och jag hoppas att ingen följer mitt exempel när det blir dags. 

Vidare lyckades jag inte ta mig ut på baksidans skogsparti för att klippa blåbärsris (ladugårdsdörren hade snöat igen), så det fick bli lite grådassig lavendel från rabatten. Men som jag brukar säga: När ljusen är tända, belysningen dimmad och cavan åker fram är det ingen som bryr sig.

Dukar flott med kaffeservetter av papper


Glas på kylning i skafferiet

Så kom det sig att vi en lördagkväll i slutet av januari satt och surrade i en av stearinljus och brasa upplyst matsal, åt lax med en av min man tillredd fin citronsås (citronsås alltså, vilket grej) och pratade om andra saker än jobb.

Och det här är kanske min personliga take-away från den här veckan: Jobbet får inte kväva privatlivet. Jag ser återkommande exempel på människor som nästan aldrig bjuder hem folk, med motiveringen att de har mycket på jobbet.

Så länge du förvärvsarbetar på heltid kommer det alltid att vara mycket på jobbet och det fram till pensionen. Du har då två val: Lägga dig platt och erkänna dig besegrad. Ägna fritiden åt att kippa efter luft med någon utopisk tanke om det schlaraffenland av Gatsbyfester du kommer att arrangera efter 69.

Eller gå emot din instinkt och framhärda i att åtminstone någon gång ibland leka fest om än i liten skala. En middag varannan månad räcker och lägg ribban lågt. Hemlagad pizza på tortillabröd och en dunk rödtjut räcker. Dina vänner kommer inte för fine dining utan för att träffa dig och din spirituella person. 

Det senare alternativet är att föredra om du efter tidig eller ordinarie pension har för avsikt att ha ett socialt liv. Vänner är färskvara, inte något man lägger i frysen och plockar fram för skräddarsytt umgänge med tio års intervall. Jag menar då i överförd bemärkelse. Folk som de facto lägger sina vänner i frysen hamnar i fängelse. Där får man i och för sig nya vänner och slipper jobb som stör den sociala rutinen.

Nu stänger vi månad ett av sparåret och jag är nyfiken. Fick du kvar något att leva loppan för och om ja: Vad gjorde du?

Mvh
FruEfficientBadass

22 kommentarer:

 1. "Vänner är färskvara", tråkigt med "vänner" som hör av sig efter ett antal år när allt har skitit sig för dem. Härligt att du gör vad du kan för att leva livet en grådassig lördag i januari genom att göra den gladare!/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en trist tid. Men ljuset! Det anas gryning när jag lämnar på morgonen och är ljust när jag kommer hem. Jag blir överraskad varje år att det sker så tidigt. Inom kort når vi den tidpunkt av året som jag anser optimal ur ett ljusperspektiv. Tror det är i mitten av mars. Ljus sedan en stund när man vaknar, mörknar vid halv sju så att man kan tända ljus.

   Radera
 2. Nope, jag slutade på minus. Jag hade förstås inte gått och övertrasserat kontot utan det fanns lite extra. Eftersom sparåret inte började förrän 2 jan och lönen kom 23/12 och det var som mycket som hände med jullov etc hade jag varit lite försiktig när jag bestämde hur mycket som skulle finnas på kontot när sparåret började. I praktiken fanns det 184 kr på kontot den 24:e men eftersom bokföringen så minus tyckte jag inte att jag hade förtjänat något firande. Den här månaden har jag gjort som boken stipulerar och bara sparat exakt så mycket som månadspengen ger.

  Men du, är det det inte först nästa lön som bara ska räcka till 28 dagar om man räknar 25:e-24:e? Så tänker iaf jag så den här månaden fick jag snällt räkna på 31 dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men du, är det det inte först nästa lön som bara ska räcka till 28 dagar om man räknar 25:e-24:e?". Du har rätt. Våndan av att ha en smart läsarskara. Ja, det är NÄSTA månad det blir katching.

   Radera
 3. Jag landade på 600 plus som sätts undan tills jag VERKLIGEN vill ha nåt. Hade lite sen tidigare så det är just nu ca 1000 kr att spendera den dagen.
  Då har jag å andra sidan i budgeten lagt undan till presenter men det är ju hemma poängen med budget: det man vet kommer att kosta ska det avsättas pengar till. Sparkvoten är hög, väldigt hög. Fuskar lite på de praktiska delarna, men jag kallar det anpassning och inte fusk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis så, budget är ju för fealistiska, kända kostnader. Det som blir över går till lekpotten. Underbart att ha en tusing över till sådant man VERKLIGEN vill ha. Ger lite guldkant i psyket icke?

   Radera
 4. Jag funderade också på utomhuslunchen i januari - inte helt kompatibelt alltid.. Men, den får man ta igen i vår!!

  Sen funderar och också på om uttrycket "rödvin på dunk" är något dialektalt norrifrån. Har en kompis från Dalarna som på ett systembolag i centrala stockholm ropade till mig "Vi tar en dunk va?" varav det kändes som att det blev lite stel stämning i närheten. Tänker nog att det mer mellansvenska uttrycket är "bib" eller "box"..? Någon som gjort samma observation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är ett norr-uttryck. Jag tycker att det ser ut som en dunk. Men visst, "box" funkar kanske bättre.

   Radera
  2. Dunk för mig är ju mer HB dunken som dras fram sent på kvällen...!

   Radera
 5. Enligt mina bokförda inköp skulle jag ha 1600 att leva loppan för. Eftersom jag är en osedvanligt trist människa, med en ännu tristare hall, köpte jag tapetgrund, roller och maskeringstejp för 1100. Kvar skulle det alltså finnas 500 kronor att göra något festligt för. Det gör det inte. Jag ligger 120 back. Vet inte riktigt hur detta har gått till. Mina bokföringsskills är uppenbarligen inte på topp. Fast det har ju vår revisor redan gjort tydligt ett flertal gånger, så jag borde verkligen veta. Nåja, bättre lycka nästa månad.
  DDT

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Eftersom jag är en osedvanligt trist människa" Tror jag inte ett ögonblick på men roligt att du tapetserade om hallen, minus till trots. Boken premierar också kreativa utsvävningar, att arbeta med händerna och det uppnår du nu genom din tapetsering. Ordningsfråga: Du köpte alltså inte själva tapeten? Är det för nästa månad då?

   Radera
 6. On topic: Har inte räknat ihop januari än men ser ut att gå "plus". Vi har också inlett några "vita veckor", vilket kommer att vara lite trist men skära ner på restaurang- och Systemet-kontona.
  Off topic: Såg en gammal journalfilm om semestertider på 40-talet på Öppet Arkiv. Och noterade att speakern (med sedvanlig omisskännlig SF-journlal röst; superartikulera detta med öppna a:n "Här ser vi Mora-Nisse spurta mot målet St. Moritz' 18-kilomerterslopp") använde order "schlaraffenland". När såg eller hörde jag det senast. Jo, precis nu, hos Fru EB förstås!

  Magnus

  SvaraRadera
 7. Gillar hur Druvan vinägern lirar med kaffebryggaren i bakgrunden...

  SvaraRadera
 8. Jag har haft en tung ekonomisk höst med sjukskrivning och separation. Min kontantbuffert var nere på noll. Typ i oktober började jag kunna lägga undan en liten slant, en liten pengagåva addade på och nu efter stor sparpost av januarilönen och några mindre under nivember och december har bufferten redan kommit upp i 20.000. Det motiverar na jävulskt!
  Morsan

  SvaraRadera
 9. Föräldraledig, dock utan föräldrapenning som jag skjuter på, fanns där 2394 kr kvar när allt var betalt. Jag fick därför freestyla fram en ny dagspeng á 85 kr/dag eftersom det helt enkelt inte räckte längre. Tur att jag fick ihop en rejäl hög pengar att spendera då januari tog slut!

  För enkelhetens skull räknar jag månaderna en i taget, även om pengarna trillar in den 25e. Blir mindre huvudbry på så vis. Så för mig är det 28 dagars-månad redan ;)

  SvaraRadera
 10. Ja det blev pengar över. Gubben och jag tog tåget norröver och besökte vänner, väldigt trevligt.
  /Mme A

  SvaraRadera
 11. Trodde aldrig att jag skulle få något över, men det fick jag! Så jag firade med lyxburgare från "fin"-haket till mig och barnen. Och kör ännu lite hårdare nu i februari.

  SvaraRadera
 12. 2256 kr plus! Men då hade jag tagit i med dagspeng på 200 kr vilket är överkant för mig. Sen har jag massor med extra kostnader, bla hotellnätter, i februari så sparar allt till dess.

  Inför februari har även jag råkat ut för bokföringsproblem och efter att allt var betalat och investerat dök en obehaglig diff upp mellan månadsbudgetsidan i boken och mitt konto... Har en buffert på kuckelimuck som jag använder som dragspel vid korta underskott så får helt enkelt betala tillbaka samt investera något mindre nästa månad. Är hittills mycket nöjd med boken och strukturen som gör att jag tänker till och prioriterar bättre allteftersom!

  Kricko

  SvaraRadera
 13. Fick 99 kronor kvar att leva loppan för, hur är ännu okänt. Jag ångrar nästan att jag inte bara behöll det till dagen efter och fick med det "i rullarna". Nu känns det som att jag kommer köpa något.. i smyg. (Ja, jag tar det här på mycket stort allvar, vadå?;)

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera