Mitt fucking sparår

Ni kanske tror att jag, givet att jag skrivit den bok som många av er följer, skulle excellera vecka ett av sparåret. Så är inte fallet. Det kajkade ur redan den andra januari. Den första januari var okej, jag köpte Burger King-takeaway vilket, för protokollet, inte hör till mitt normala beteende men vi var på resande fot efter ett sagolikt nyår som helt enkelt tärvade flottiga pommes påföljande dag. Inte för att första januari har något med saken att göra, sparåret började som bekant först måndagen den andra januari. Jag kände bara ett behov av bikt. 

Sparårets första dag - den andra januari - låg jag lågt ända fram till femsnåret på kvällen då jag beställde en fotobok som sammanfattade 2022 i 500 familjebilder. Det gör jag varje år sedan 2007 och det är något av en familjeritual. Boken sammanställs löpande under året av undertecknad och så snart nyårsbilderna är klara skickas den för framkallning. När boken kommer på posten klappar barnen sina små händer och ropar ”Mor, mor, snälla får vi se på bilderna!” (1-0 mig vs. Insta).  Den kostade 479 kronor ink. frakt. Vän av ordning menar då att någon messerschmitt i sparbloggosfären sagt saker som att man inte får låna dagspeng av morgondagen. Under inga omständigheter. Till mitt försvar kan sägas att jag visat mig vara en hycklare. Jag lånade av morgondagen. Fotoboken och vidlyftig gatuparkering gjorde att jag tisdagen den tredje januari startade dagen på minus 273 kronor.

Inga problem, tänkte jag, om ett par dagar är jag på plus igen. Trodde jag tralala, när jag intet ont anande gick ut till min noggrant parkeringsavgiftsbelagda bil utanför lägenheten i Stockholm för att packa ihop inför hemresan. Vad skådar mitt nordvästra? Ett gult litet fladder vid vindrutetorkarna. Jag lät undslippa ett invektiv innan jag slet lappjäveln från rutan. HUR ÄR DET ENS MÖJLIGT!?


Jag om någon vet att ej avgiftsbelagd parkering i våra kvarter straffar sig inom loppet av några timmar. P-vakterna hovrar som gamar i förhoppning om att någon lantis ska misstolka reglerna eller på grund av korta ben stega sig blott 9,3 istället för 10 meter från korsning och därmed piskas med 1 200 kronor som en påminnelse om att trafikkontoret i Stockholms stad inte önskar ha dem där. Därför är jag alltid extremt noggrann när jag erlägger avgift i Betala P-appen och jag VET att jag rattade in med god marginal till 13:00 samma dag, trots att vi planerade avfärd redan vid 11:00. 

Men när jag gick in på appen fanns inga pågående parkeringar. Jag kunde se att avgiften gått igenom tidigare dagar men inte denna. Jag ska hålla mina konspirationsteorier för mig själv, men vore det inte bekvämt om, säg en av tio parkeringar försvann lite mystiskt i denna av trafikkontoret utformade app? Vad har du för bevis? Skärmdump från tillfället du tryckte "Parkera"? Håller nog inte i rätten, eftersom du som bilist ju kan gå in och avsluta parkeringen strax därefter. Du är med andra ord trafikkontorets bitch och det enda du kan göra är att bita ihop och betala. Vilket jag gjorde, pronto, eftersom min princip är att låta en bot infektera så kort tid av mitt liv som möjligt. 

Därmed låg jag redan kring lunchtid den tredje januari på minus 1 373 kronor. Inte särskilt upplyftande. Jag skulle behöva ha nollkonsumtion under en hel vecka för att hämta tillbaka detta. "Det börjar inte så bra ditt sparår" sa min man lakoniskt och jag var tvungen att skicka fräcka fingret i ryggen på honom.

Bättre gick det med de praktiska uppgifterna. Vi var ju i Stockholm så vi hade inte så mycket i kylen. Men när jag tömt den visade det sig ändå att det var lite äckel i kanterna på glasskivorna och jag lyckades frigöra tre burkar till övningen vecka två.

Före


Efter

Jag passade också på att frosta av frysen vilket visade sig vara ett genidrag. Inte bara var det rejält isigt vilket ju påverkar energiåtgången, jag hittade också en pasta puttanesca vi kunde äta till middag vilket sparade lite deg givet att vår närmaste mataffär nog kvalar in på Topp 5 dyraste butiker i Stockholm. 

På tisdagen var det dags för skafferirensning. Då befann vi oss på resande fot och kom hem till Hudik rätt sent vilket gjorde att jag helt enkelt sköt på den uppgiften till helgen. Det får man göra, det har jag sagt in inledningen sådeså.

Onsdag var kryddhyllans dag. Jag äl-skar att fixa i kryddhyllan, känns som att leka affär. Jag använde de magiska babyservetterna till att torka av alla burkar och flaskor. När torkade du av din balsamvinäger sist? Svenne banan i ett nötskal, sprita händerna så fort man ser en flaska handsprit men aldrig svepa av sin av olika fingrar kladdiga balsamvinäger. 

Före


Efter

Som jag skrev på Instagram tog jag tag i en del störande moment, som exempelvis den på första bilden inringade kanelen i ful Lidl-burk. Barnen använder kanel löpande, medan curryburken i neutralt utförande (tidigare inlägg om att pimpa sin kryddhylla) stod orörd. Nu hällde jag upp båda kryddorna i varsin tekopp, diskade ur kryddburkarna, torkade noga och hällde kanelen i curryburken vice versa. Sen printade jag nya Dymoetiketter och ställde curryn där den hörde hemma: I Helvetet.

Jag fick också skriva upp ett antal basvaror på inköpslistan, däribland salt, peppar och socker. Som ni ser har jag en liten listighet för mig på nedersta hyllan (grön ring). Jag har två (2) saltkar. Salt går åt en masse i vårt hushåll och om hade vi bara ett saltkar hade detta behövt fyllas på en gång varannan vecka. Med detta upplägg behöver man bara fylla på en gång i månaden. Dessutom kan man behöva salt på flera ställen samtidigt. Ett barn äter ägg framför tv:n medan du lagar mat etc. Du kan visserligen ha vanligt salt i en jättestor burk direkt från affären, men då kommer varumärken att kontaminera din köksyta. Efter mina år i dagligvarubranschen sätter jag en ära i att minimera gratisreklam i mitt hem. 

Nu kanske räkningarna för nästa månad börjar trilla in. Själv fick jag en inverterad nyårsgåva av Ellevio förra veckan. Den la jag omgående in för betalning med dragning 26 januari, kryssade i som hanterad i Kivra och skrev in i boken på sidan 37. Det vill säga samma översikt som du gjorde för januari på sidan 19. 

Jag vet inte varför, men det är något med att sätta siffrorna på pränt i boken som är djupt tillfredsställande. Har du lyckats kartlägga hela räkningsstocken ink. fluff som smådras på autogiro (i mitt fall: YouTube Premium för ett barn, Patreon-bidrag till en YouTuber etc) blir man liksom aldrig överraskad när man loggar in på bankappen. Det är så najs att dag för löning veta att "imorgon smäller det, då dras allt" och se att det belopp som då ligger kvar på lönekontot är exakt den dagspeng du bestämt för månaden samt det sparutrymme du omgående för över till ISK:en. Renande på någe vis. 

Under trettonhelgen rensade vi bort julgran och julpynt. Juldukarna tvättades och ströks lades i malpåse bland julsakerna på vinden. Tre flyttkartonger inalles men då är en kartong bara julbelysning och adventsstjärnor.

Skafferirensning och kylskåp Hudik ligger på Instagram. För övrigt uppmanar jag er att använda #fruebsparår när ni lägger upp. Än så länge har jag bara ett läsarbidrag där så guldstjärna till frugala hedonisten.

Mvh
FruEfficientBadass

P.s. från söndag kväll. Facit för veckans fickpengar blev att jag går in på på måndagen med ett minussaldo på 1 000 kronor efter det att ny dagspeng tillförts. Om jag skärper mig kan jag således vara på grön kvist redan i slutet av denna vecka, förutsatt att jag i princip inte drar kortet en enda gång. Jag känner att min gamla grävlingsinstinkt väckts ur sin slummer. Innan jag återupplivade veckopengen hade jag bara ryckt på axlarna och tänkt "det blev som det blev", men nu känns det väldigt viktigt att komma ikapp. Efter veckans initiala kallduschar har jag observerat flera sparfrämjande beteenden. Förutom en fuling (att låta min man veckohandla) har jag sagt upp Disney+. Och trots att jag hittade flera helt perfekta bikinitoppar på Sellpy för bara 30 kronor styck avstod jag från att handla. Trots att det är nu man ska passa på att köpa bikinitoppar. Inte heller klickade jag hem de tre iPhoneladdare jag uppskattar att vår familj kommer att ha behov av det närmsta kvartalet. Vi får dela laddare helt enkelt. Power of the månadspeng! D.s.


35 kommentarer:

 1. Fru EB! Jag har delar mobilladdare med mina barn i ett halvår nu! GÖR DET INTE! Spring medan du kan! Det är ett rent helvete!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intygar detta! Eller delar, försöker dela, ungen skriker avgrundsskrik varje gång jag lånar laddaren för han är besatt av 100% på ipaden.

   Radera
  2. Okej, jag hör allvarlet. Jag har nu beställt två generiska iPhoneladdare för 179 kronor från cdon och ligger därmed 1 179 kronor back.

   Radera
 2. Har nog aldrig torkat av balsamvinägern - men Lidls halvliter håller drygt en månad i vårt hushåll. Jag misstänker ibland att sonen dricker den direkt ur flaskan. "Sauer macht Lustig" som man säger i Tyskland. Två saltkar är självklart - ett med små hål och ett med stora. Dessutom ett Lidl-lifehack: När man köper ett nytt papp-paket ChanteSel (marknadens billigaste jodsalt?) så ska man inte trycka in den opraktiska öppningen utan med en vass kniv skära av ett hörn och på så vis skapa en liten (1 - 2 mm) pip som är perfekt att hälla i mått med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hällde över Lidlsaltet i en tom Jozo behållare, de gick att kränga av plastlocket med starka naglar…

   Radera
  2. Peter S - great minds! Jag rev även av plastiga ytterskalet på behållaren så den blev helt vit. "Vad snygg!" sa en arkitektkompis *fniss*.

   Radera
  3. Haha, saltnördar. Håller med om att ChanteSel (vem kommer på dessa varumärkesnamn?) är väldigt prisvärt. Och att peta-in-fliken är fett störig så tack för det tipset Isadora.

   Radera
  4. ChanteSel ♥️ Vi har ett Falksalt-kar som vi fyller med Lidl-salt sedan flera år. Piparna kan öppnas så att de passar PERFEKT för en tratt att hälla över från pappkaret med!
   Detta får mig att med glädje minnas varför vi ens har just ett kar från Falksalt. För säkert 5 år sedan råkade sambon trycka så hårt på saltkaret i plast att toppen åkte av och 500 g salt hamnade i grytan. Han blev så förbannad att han skrev ett argt mail till Falksalt som gav oss presentkort till en årsförbrukning salt. En påminnelse om att man borde göra sin mening hörd oftare... :-)
   Tack för en rolig blogg EB!

   Radera
 3. Skönt att läsa att jag inte är ensam om att misslyckas med min månadspeng. Jag ligger i och för sig plus just nu, men imorgon ska jag klippa mig och då kommer jag att hamna någon hundralapp eller två minus. Att klippa mig själv är verkligen INTE något alternativ.
  DDT

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att klippa mig själv är verkligen INTE något alternativ." Ett spartips där är att gå till en mans-frisör (barberare?). Jag hade inte klippt mig på sex år i somras och tänkte att det kunde vara dags med en kalibrering. Jag gick till ortens mansfrisör och först vägrade han mig tillträde med motiveringen att jag var kvinna. När jag påtalade det uppenbara: Att mitt hår är mer lättklippt än en mans eftersom det är rakt hår som ska toppas rakt av när bakåtkammat, gick han med på det. Två hundra spänn, tio minuter.

   Radera
  2. Tips! Jag föredrar att klippa mig på fina salonger och nu senast tog jag en traineeklippning för säkert halva priset. Det blev bättre än alla fullprisklippningar senaste året! En (senior) kollega kontrollerar, vilket helt ärligt borde vara kutym för alla klippningar.

   Radera
 4. Jag såg dina uppdateringar om skafferi och kryddhylla på instagram och fick genast inspirationen som krävdes för att ta itu med dessa hemma. Vi flyttade innan jul och i ett race att bli av med så många lådor som möjligt på kortast tid så föste jag mest in allt i skåpen med någon tanke om att "fixa det under jullovet". Det har fan varit plågsamt att leta reda på kryddorna (jag har väldigt väldigt väldigt mycket kryddor och halvfungerande system). Nu känns det bättre!

  P-böter alltså... Vi var tvungna att sälja bilen när böter började räknas som "del av parkeringskostnaden". Så kan man ju inte leva sitt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi flyttade innan jul och i ett race att bli av med så många lådor som möjligt på kortast tid så föste jag mest in allt i skåpen" Känner igen det där. Man vill bara komma i ordning. Så bra då att du fick tummen ur!

   Radera
 5. Spartips för koffeinister med kaffekvarn. Lidl har denna vecka 1,2 kg espresso/kaffebönor för 114:-.

  /Max

  SvaraRadera
 6. Jag älskar den här bloggen, My Feltds instagram och underbara Claras blogg som nu hade ett inlägg med typ titeln perfekt är inget för mig! Dagens inlägg här tangerar det temat så bra och är det som gör att det är så roligt och mänskligt att läsa om ditt liv och förehavanden. Jämför med random ”perfekt” influencerblogg där jag tröttnar efter första meningen. Och så är ert skriftspråk så fenomenalt!

  SvaraRadera
 7. sorry att jag inte har hängt med helt - hur mycket dagspeng/månadspeng har du och ingår mat och bensin osv i den också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bensin ingår. I den mån jag betalar bensin nuförti'n eftersom jag har firmabil och det har väl blivit så att min man bär kostnaderna för den privata bilen och jag den icke ej ansenliga kostnaden för att ha "tjänstebil". Jag undviker att outa min dagspeng eftersom jag då imperativt får mothugg om att den är ohemult hög. (men behöver ni som opponerar er köpa stringtrosor till 13-åringar för 500 spänn på ett bräde så som skedde förra veckan? Eller betala 900 kronor i böter för inkompetens? Va?)

   Radera
  2. Tack för info! helt förståeligt :)

   Radera
 8. Jag har startat starkt med flera nolldagar. Känns mycket mer peppande när man kan se det på pränt. Jag visste att jag hade två frallor och en kanelbulle i frysen på jobbet, så där har ju sparat några tior... Har också tänkt baka det mesta själv i år. Vi får väl se hur det går...

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag visste att jag hade två frallor och en kanelbulle i frysen på jobbet," Vad gulligt! Ditt lilla ekorrstash.

   Radera
 9. Jag vet det är lite skämtsamt och så där men skämt åt sidan hur ska man göra när tex ens partner veckohandla - för över hälften av beloppet till hen eller bara strunta i det och hoppas det jämnar ut sig?

  SvaraRadera
 10. Jag blev väldigt taggad på din grej med fotoboken och är i full färd att skrapa ihop foton och beställa vår första av många fotoböcker.

  Ha det gott

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskefoto hade 20% rabatt när jag beställde. Det har de iofs alltid så jag tror det är del av dealen (Lex Hemtex).

   Radera
 11. En gång i tiden fungerade Betala-P ungefär som man kan förvänta sig av en enkel offentlig tråk-app, rätt bra. Men efter en uppdatering fungerade den antingen a) inte alls eller b) helt fruktansvärt bisarrt idiot-dåligt, typ du måste knappa in ditt kortnummer, skicka tre mail till kundservice och verifiera elva gånger med Bank-Id varje gång du ska parkera bilen. Har således inte använt den på några år, men kan rekommendera Parkster, som har fantastiska funktioner såsom: Betala För Din Parkering Utan Att Samtidigt Få Stroke Eller Hamna På Psykakuten. För övrigt verkade det vara samma företag som utvecklade Betala-P som även utvecklade den konkurrerande (och dyrare, men välfungerande) appen EasyPark. Jäv, någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja exakt, jag fick vid något tillfälle en sorts notis med luddig innebörd om att appen genomgått en uppdatering och att man kunde behöva verifiera sina kortuppgifter för att få köpet att gå igenom. Men när parkeringarna verkade gå igång brydde jag mig inte om det. Förklara för en lantis: Kan man använda EasyPark istället för Betala P? Den liksom sammaför ett antal appar i en? Körde den när jag parkerade på Kungsholmen förra veckan efter tips från medmänniska.

   Radera
  2. Jag behöver nog en förklaring själv, det verkar vara lite av en djungel. Vissa ställen kräver vissa appar, men jag tror att både Parkster och EasyPark funkar överallt där BetalaP funkar. Dock har jag fått för mig att EasyPark lägger på lite extra men inte Parkster (men EasyPark har kanske lite trevligare användargränssnitt och funkar på flest ställen). Jag lovade mig själv att aldrig mer använda BetalaP efter de Kafkaartade upplevelserna för ett par år sen, men vad vet jag de kanske fått ordning på den också till sist (misstänker dock att du inte är helt fel ute i dina tankar om mystiskt försvunna parkeringar).

   Radera
 12. Jag startade sparåret i en semestervecka/jullov och det kändes som att pengarna RANN ur mig… Funderade på om det verkligen var bra att börja i en sådan vecka? Men så insåg jag att i feb kommer sportlov, sen är det påsklov och långhelger, sen semester och sen novemberlov och jul.. Det är ju typ bara september som inte innehåller någon semester? Så då kändes det ändå logiskt att starta sparåret i semestern, för den kommer ju ändå!

  SvaraRadera
 13. Bara älskar att du är så ärlig och transparent med dina missar. Så mänsklig. Nästan så att man undrar om du gör det med flit- för att sporra oss andra hopplösa budgetgröngölingar att klara av det.
  Och tack för guldstjärnan!
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
 14. ”köpa stringtrosor till 13-åringar för 500 spänn”.
  Från när våra var 13 kunde man få kort, så då var det dags att lära sig ekonomi för de små telningarna. Barnbidraget in och så skulle de köpa alla kläder och alla nöjen. Vi betalade sporter mm. Lärorikt, särskilt för nr 1 som fikade upp alla pengar i början. Så skönt att kunna svara att de får köpa precis vad de vill…. Sen så blev också vinterjacka en uppskattad julklapp helt plötsligt.

  SvaraRadera
 15. För mig gick det förvånansvärt bra med dagspeng, avslutade vecka 1 med 208 kronor plus (trots restaurangbesök). Har dock inplanerade tider hos frisör och massör kommande veckor (och IKEA på söndag!) så nu blir det att hålla tungan rätt i mun.

  På IKEA tänkte jag köpa en tät glasburk att hälla över tvättmedelspulver i. Jag har alltid köpt flytande men nu insåg jag att ett paket tvättmedel med pulver är helt otroligt billigt och dessutom blir det vita vitare så att säga. Att köpa en glasburk för 39 kronor kan tyckas onödigt men det kommer bli mycket enklare att förvara det om det inte riskerar att åka ut, dra åt sig fukt eller står och luktar så starkt som jag märkt att det gör. Och blir nog ganska tjusigt!

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 16. Har du tips gällande fotobok? Hur stor behöver man för 500 bilder? Stående, liggande, kvadratisk? Det är en djungel av valmöjligheter och bilderna blir kvar, bortglömda och ledsnar i en mapp i dropbox... :-(

  SvaraRadera
 17. Kära Fru EB,

  När skall vi anordna en FIRE-sammankomst i den kungliga hufvudstaden?

  Har dessvärre missat de två historiska FIRE-träffarna eftersom jag ägnat mig åt förvärvsarbete.

  Varma hälsningar,
  Ebbster

  SvaraRadera