Att gå från dyrt till billigt finkem

Som ett led i min lökskalning har jag gått från att konsumera dyra kosmetiska produkter till billiga. Jag är fortfarande rätt kräsen. Dels beroende på att jag har lite knepig hud som inte klarar av vilka produkter som helst, men lika mycket för att jag tycker att upplevelsen av en kosmetisk produkt ska vara trevlig, inte otrevlig exempelvis genom obehaglig doft eller ännu värre - parfymfritt (är det bara jag som tycker att parfymfritt luktar illa?). Nedan några av mina gamla och nya favoriter.


Face Wash


Vänster: 200kr        Höger: 50kr
Hudkräm


Vänster: 650kr (för båda)   Höger: 100kr (för båda)


Jag är den förste att hålla med om att Dermalogicas produkter är härliga och underbara. Dito Niveaprodukt är bara fräsch och ändamålsenlig. Är det värt skillnaden? Jag har bestämt mig för att det är det inte.

Clarinskrämerna ovan var min standard i många år. När jag såg att min mamma använda Ciens (Lidls) hudvård skämdes jag å hennes vägnar. Tills jag av nöd var tvungen att låna hennes krämer en gång och motvilligt tvingades erkänna att det var kick-ass produkter. Dagkrämen har dessutom fått den prestigefulla utmärkelsen "Bra Köp" av Råd & Rön. Nu använder jag ju mest Nivea Soft, men det händer att jag köper på mig nedan om andan faller på. Den blå nattkrämen är särskilt bra vintertid när Nivea Soft inte riktigt räcker till - den lägger sig som ett balsam över huden och motar fnaset i grind utan att ge mig hudinflammation som många andra produkter gör.
Ibland vill min hjärna locka mig att tycka att det kan vara värt att splurga på hudvård. Men jag landar alltid i samma slutsats: Om jag ska vara Dermalogica/Clarins-konsekvent genom livet måste jag lägga runt 125kr extra i månaden vilket diffar en rätt fet jorden-runt-resa på 65-årsdagen. Vidare är det alltid lite meck att anskaffa produkterna - jag måste handla på nätet eller besöka ett finare varuhus, vilket jag gärna undviker. De andra produkterna kan jag köpa i samband med att jag handlar.
Vad säger då "vetenskapen"? En hudläkare i bekantskapen menar att det i stort sett är samma saker i alla krämer ("Vänd och läs på etiketten så ser du"). Skillnaden uppstår när man adderar solskydd ("Anti Age!") och färg, doft etc. I värsta fall tillsätts miljöfarliga UV-filter, allergena ämnen och parabener, vilket var fallet från en Body Shop-produkt i Testfaktas test från 2015. Bäst i just det testet var bland annat NIVEA. Bland de sämsta var Estelle & Thild och jag svär att jag visste det redan innan jag läste studien eftersom mina budgetfyndade utförsäljningsexemplar av samma märke (20kr /st på Kronans Droghandel för ett par år sedan) lade sig som en vit hinna på huden utan att gå in. Till skillnad från NIVEA Soft som går in på ett kick och lämnar huden len och väldoftande.
Vänster: 200kr  Höger. 52kr


En annan testfavorit var HTH som jag alltid gillat. Jag köpte ett tag Clarins, för doften, men kör numera antingen NIVEA Soft, HTH eller LdB. En tumregel för mig är att en kräm aldrig är så bra att den kan motivera ett pris som är mer än tredubbelt så högt som en okej budgetalternativ. Det vill säga - hittar jag en ansiktskräm för 150 spänn som är helt extraordinär kan jag tänka mig att byta, åtminstone för ett tag. Däremot kan jag inte tänka mig att byta om krämen kostar 300kr.

Var går din smärtgräns för finkem lilla vän?

Mvh/
FruEfficientBadass

33 kommentarer:

 1. Har haft turen att födas med en everything goes hudtyp så jag kör med helt basic grejer (oftast affärens egna märken). Shampoo slutade jag med för snart 5 år sedan (och håret mår faktiskt bättre nu...) - vatten funkar tydligen alldeles utmärkt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gnugga med vatten alltså?

   Radera
  2. Otroligt. Jag måste gå hem och meditera över detta (vattnet). Balsam då? Jag skulle se ut som flottiga bergatrollet Gluffgluff utan schampo och balsam.

   Radera
  3. Jag testade ngn form av torrvara (var det bakbulver eller bikarbonat, kanske. Jo, bikarbonat var det nog) som schampo och äppelvidervinäger som balsam cirka 2 veckor efter inspiration av någon någonstans på internet. Tyckte att det luktade helt ok, ja, rentav gott, men tyvärr blev håret för styvt och tråkigt utan balsam. men kanske måste man ge det lite mer tid än bara ett par veckor.

   Radera
  4. Jag ska DEFINITIVT testa att skippa schampo på semestern, men balsam...där går gränsen. Jag har sett det en gång - när mitt hår självtorkade utan balsam eller borste/fön. Kristina Lugn framstår som välgroomad i jämförelse.

   Radera
  5. Jag använder inte heller schampo men måste ha svinhårsborse annars funkar det inte för mig. Hudvården består av vatten och mandelolja vid behov. Svett är högst vattenlösligt så jag använder inte tvål när jag duschar. Sminket har jag reducerat till användning vid bröllop så det kostar lite per år men mycket per gång. Skulle nog kunna mäta mig med Sparo vad gäller pengar till hudvård :-)

   Radera
  6. Verkligen Sparovarning på din hudvård. Jag hade emellertid fått svår abstinens efter doften av Nivea Oil. I love it I love it. Och man behöver inte smörja med body lotion efter för oljan gör sitt.

   Radera
  7. Ja - bara gnugg med vatten. Men jag dras med rätt tunt hår så vete sjutton om metoden funkar med tjockare hårkvalitet. Dessutom är jag rätt restriktiv med diverse hårprodukter. Can you tell att hår inte direkt är min prio ett här i livet :)

   Radera
 2. Kokosolja! I ansiktet morgon och kväll. Som solkräm (solskyddsfaktor 15) och efter sol vid sveda. Får skav i ljumskar ibland efter löpning. Kokosolja.
  Plus att jag tar en matsked i mitt morgonte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att du förordar detta. Hade glömt det bara. Fick tips av kollega m mkt torr hud - linfröolja. En msk varje dag, ”ska smörja från insidan”. Känner ni till?

   Radera
 3. Jag försöker i första hand att fukta inifrån (gud vad samtida det lät), med mycket olivolja i kosten. Smörjer mig ibland med mandelolja (apoteket typ 40 kr) eller dylikt. Drar mig för att smörja in mig med krämer med ett stort antal igredienser och helst vill jag kunna äta den också, men ibland använder jag
  mig av en kräm för Locobase (tror den kostar drygt hundra kronor) för extra torra partier. Har bra hy och delvis tror jag att det beror på att jag låtit min hy vara, inte sminkat mig mer än max ett par gånger i månaden och inte hållt på med massa krämer och behandlingar och dylikt, men det är min högst subjektiva och ickevetenskapliga iakttagelse. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du ser, jag pratade om fukta inifrån redan innan jag såg ditt. Håller helt med - jag tänker på semestertider då jag inte använder något, varesig smink, tvätt, kräm, och huden ser fantastisk ut. Det är iofs sol och stressfritt då, kan bidra.

   Radera
 4. Har inte använt tvål i ansiktet på ca trettio år, använder rapsolja att tvätta med och Niveas gamla klassiker i blå plåtburk, ibland smörjer jag mig inte alls. Försöker dricka 8 glas vatten per dag. Trots att jag har rökt i c a 15 år av mitt snart sextioåriga liv så får jag beröm för min hy, inte slät som en nyponros, men det finns fyrtioåringar som är rynkigare än jag. Ansiktsgympa är också bra. Tror inte att det finns något mirakelmedel, det mesta har nog liknande verkan så varför köpa dyrt./ Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vem har nyponroshy? Det där med Nivea blå burk känner jag igen från en väninna till min mamma vars mamma använde just denna. "Inte en rynka!" brukade min mammas väninna klagande säga, eftersom hon själv la ner en smärre förmögenhet på både krämer och kirurgi. På tal om ansiktsgymnastik så är det nog bra att försöka skratta så mycket man kan, och le. Så att rynkorna ser glada ut, inte sådana där dystra munnen-nedåt-veck som vissa dras med. Vilket öde, att se sur ut fast man är neutral.

   Radera
 5. Det sitter inte bara i rynkorna, ett glatt humör gör susen. En av mina tjusigare och stiligare väninnor är ganska rynkig men väldans i farten och har en enorm utstrålning, sin senaste 10år yngre älskare träffade hon när hon var närmare sjuttio. Hon lever verkligen och har kul fortfarande vid sjuttiofem års ålder. Jag fyrtioåriga bekanta med tristare liv men med färre rynkor. Mycket beror på personlighet vad man får ut av livet.

  SvaraRadera
 6. Vill du ha "arbetande" hudvård som verkligen funkar, för små pengar så är det en helt ny niche inom branchen och främst i ledet går Kanadensiska paraplyföretaget Deciem med sin väldigt prisvärda linje The Ordinary. De är rakt å pang på, inte en massa lull-lull utan väldigt basic både innehåll och förpackningar. Åhlens Stockholm City och Göteborg har sedan en månad tillbaka deras grejer , en del finns på Åhlens.se och det går också att beställa direkt från företaget via nätet. Priserna är nästan löjligt låga å det UTAN att tumma ett enda dugg på kvalitet eller resultat.

  Det är sånt som får mej att undra hur mycket påslag alt hur mycket andra företag lägger på marknadsföring etc...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok. Ska jämföra innehållsförteckningen mot Niveas produkter. Tack för tips!

   Radera
 7. Aco och Apoliva här numera, ibland något av de franska apoteksmärkena på rea. Och helst parfymfritt pga kraftig allergi mot parfym (åka kollektivt på morgonen med nybadade människor = självmord). Körde Clinique förut som jag tycker är överlägset. Men slut med det nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helst Avene. Eller Laroche Posay. I mitt tidigare liv när jag reste ett par ggr per år söderöver hade jag bunkringsräder på Apotek i Frankrike och Italien pga 30-40% billigare.

   Radera
  2. LaRochePosay är ju bra, särskilt för mig med anlag för perioral dermatit. Hudläkaren rekommenderade specifikt. Men jag får lika lite problem av Nivea Soft för 44kr som för Effaclar för 140kr för halva mångden.

   Radera
  3. Måste kolla Nivea, behöver akut ny nattkräm. När det gäller schampo och balsam har jag gått över till Barnängen. Just nu 12 kr styck på Willys! Jag kan inte ha silikonprodukter i håret, och Barnängen är en av få utan. Har testat den sk balsammetoden (googla) men gav upp efter några månader. Mitt tjocka, långa och feta hår blev vidrigt och hårtvätten tog typ 45 min. Så, inte för mig men jag förstår att många blir frälsta, idén är ju kanon.

   Radera
  4. Du sålde inte in den så jag kan obekymrat fortsätta med mitt balsam.

   Radera
 8. Jag gillar ekologiska produkter även om de är price:y.
  Använde förr mest Weleda och numera Estelle & Thilde. Schampoo o balsam körde jag förr Masters Organics o numera Kevin Murphy.
  Inser att jag tänker nog mer ekologiskt än vad som funkar på hyn. Jag har rätt torr hy men håret blir fett för ingenting. Kanske borde köra den där"smörja inifrån" grejen.

  SvaraRadera
 9. Intressant att du inte märker så mycket skillnad! Måste predika lite: Här fungerar kokosolja som sminkborttagning, solskydd, hudkräm, behandling mot skorv (barn), hårinpackning, massageolja osv i all oändlighet. Otroligt billigt och oöverträffat. Tog några månader för huden att vänja av sig vid "vanlig" hudvård men sen dess har alla torra partier på min tidigare problemhy försvunnit. Hållt på i 8 år och det går av bara farten. Barnet på 2,5 år har aldrig fått annat än olja på sin hud och har aldrig haft en tillstymmelse till eksem eller rodnad ens på blöjrumpan. Detta är grejen!!!

  SvaraRadera
 10. Med reservation för att mitt lökskalande är på ”ta upp lökfan och glo på den”-nivå och ”inte köpa nya lökar”-nivå. Så: jag har precis bytt upp mig på kräm för ville ha en med spf och lite antirynk-effekt (fyller 30 i år…du fattar). 389 spänn för dagkräm från Emma S. som är ett märke som jag tycker funkar till hyfsade priser (deras ansiktsvätt för 149:- vägrar jag leva utan). Köper på Åhléns när det är 20-25% rabatt och brukar kunna räkna av lite av priset med hjälp av presentkort från internetundersökningar (har lärt mig allt jag kan av Snålcoachen). Just det, använder deras serum också för 199:- (till 20-25% rabatt förstås) för det står precis överallt att serum är minst partiklar så det är det som riktigt kommer in i huden. Slut på hudprodukter.
  Men alltså tycker egentligen inte att 389 är ett ”hyfsat pris”. Så himla okunnig bara. Fick en burk Ciens-nattkräm av min egentligen helt märkestokiga kompis efter att hon hade läst just det där med råd och rön men den hade både konstig lukt och konsistens (använder den såklart ändå till natten ibland eftersom den var gratis).

  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt med lukten, det är något skumt med den, lite dovt gammalt, trots att burken är ny. Och shit Emma S det hade jag glömt. Som consumer sucka körde jag såväl serum som tvätt (håller med den är toppen). Hon sourcar ju i samma fabriker som vissa Apoteksprodukter, de som tidigare hette ACO. Saknar henne...(jag kanske ska ta ett återfall)

   Radera
 11. Kolla in SvD-artikel som stödjer resonemanget.
  Kemisten: ”Dyr hudvård inte bättre än billig”. https://www.svd.se/kemisten-dyr-hudvard-inte-battre-an-billig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, löjligt är det. Vi förtjänar nästan att ruinera oss så enfaldiga vi är.

   Radera