Insourcing är bäst ingen protest

Sedan jag började sträva mot FI har jag börjat göra en mängd saker själv. Eftersom detta har skett stegvis har jag inte riktigt förstått hur mycket pengar detta sparar. Jag gick och summerade övergripande på en promenad häromsistens och detta är vad jag kom fram till, d.v.s. saker som för sju år sedan outsourcades i vår familj:

- Städning: 3 000kr/mån=36 000kr/år
- Diff matbudget (färdiga kassar vs komponera själv): 3 000kr/mån=36 000kr/år
- Diff träning (köpa externa kurser vs att organisera egen träning): 4 000kr/år
- Diff hårklippning (jag+två av barnen vs klipper mig/dem själv): 1 800kr/år
- Fönsterputs: 2 000kr/år
- Fotvård: 1 500kr/år
- Ansiktsbehandling: 2 000kr/år


Summerat 83 300kr om året eller 6 942kr per månad. Hade jag trivts vansinnigt bra med jobbet och aldrig sett någon ände på det hade det väl kanske varit görbart att tröska på. Det är oerhört najs att få ansiktsbehandling eller att komma hem till ett av extern firma städat hem. Men för en som jag är det hårdsmält att betala motsvarande en studentinkomst varje månad för att få det. Jag brukar tänka på det när jag står lutad över toaletten med WC-ankan i högsta hugg. Eller när jag drar iväg till affären med min tantiga vagn. För att inte tala om när jag pedikyrar mina egna tår. Sju tusen rakt ner i fickan. Tack, mig själv.

Har du några outsourcade uppdrag som du insourcat på sistone?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Det finns ingen skatt vid konsumtionsregnbågens slut. Eller jo, moms då. D.s.

33 kommentarer:

 1. Jag har sagt upp städningen lite i förtid. Saknar det faktiskt men har inte bestämt om jag ska ta det igen nästa år. Majoriteten av träningskostnaden står jobbet för genom friskvårdsbidrag eller i vart fall massagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar fortfarande städningen och det var fem år sedan den rök. No pain no gain.

   Radera
 2. Den bästa drivkraften till att städa huset själv är att tänka på alla pengar man sparar. Tjänster är DYRT i Sverige, inget snack om saken. Innan vi såg ljuset la vi mest pengar på prylar, vi har varit lite dåliga på att anlita folk att göra saker, förutom någon enstaka snickare eller rörmokare.

  Hade "hemtjänst" varit ännu billigare hade vi utan tvekan köpt in den tjänsten. Jag bodde 3 månader på Filippinerna för några år sedan, hos en bekant som hade flyttat dit. De hade en kvinna som kom och städade, tvättade och fixade mat och tog hand om barnen och sånt 5 dagar i veckan. Det var inte dyrt om man säger så. Kostade kanske 3000 kr i månaden för all den servicen. Perfekt jobb för henne som inte hade någon direkt utbildning. Hon fick ofta dricks och andra presenter också för hon var så duktig. Det var riktig lyx, tänkte jag.

  Det finns ju vissa partier som vill damma av detta med "enkla jobb", då kan jag absolut tänka mig att nån sorts butler-tjänst kan räknas in här.

  PS Har testat svärmor på denna tjänst när hon var på besök några veckor, gör aldrig om det DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker faktiskt inte städning är dyrt i Sverige. Jag betalade ca 1300 kr i månaden för städning varannan vecka för en tvåa. Däremot kostade det mig ca 1200 kr att reparera torktumlaren utan reservdelar, vilket tog ca 30 min. Flyttgubbar är relativt billiga. Klippning beror på vart man går. Hantverkare är dyra.

   Nu vet jag inte hur det är med Filippinerna men många länder där hushållerskor är billiga lever i en kultur där dessa betalas kontant utan andra förmåner såsom pension etc som det finns i Sverige eller utan arbetsgivaravgifter.

   Radera
  2. Hahaha! Jag skrattar åt ditt PS. Jo, det där med hushållsnära tjänster har en helt annan prislapp utomlands anturligtvis,, men då kommer ju hela baksidan med svarta pengar, brist på försäkringar etc. Med risk att låta mycket luthersk tror jag att det finns en poäng med att ta reda på sin egen skit i vardagen. Om inte annat tröttnar man på att ta hand om och städa alla sina prylar så då kanske man håller igen på kinaplasten. Tänker på Fumio Sasaki ("Hejdå saker") som har ett helt tomt golv med motiveringen "om jag har en staty på golvet måste jag varje gång jag sopar mitt golv ta bort statyn, sopa under (det behöver man iofs inte men jag kan inte rätta honom såhär i efterhand), rulla tillbaka statyn, istället för om man saknar statyn, bara sopa av sitt golv."

   Radera
 3. Allt du nämner gör jag själv och alltid gjort. Men städning skulle jag gärna slippa för 3000 i månaden. Det måste vara något storstadsfenomen, har aldrig hört någon som haft det här på landet. Och aldrig sett tjänsten erbjudas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bara en tidsfråga innan det dyker upp en lokal Hemfrid hos dig. I storstäderna börjar det bli trendigt att insourca och då måste man nå nya kundgrupper.

   Radera
  2. "I storstäderna börjar det bli trendigt att insourca"

   Verkligen?

   Själv anser jag mig vara tillräckligt förmögen för att ha råd att städa själv.

   Radera
  3. @Storugglan; min undersökningspopulation är visserligen rätt liten - min vän H och jag själv. Men baby steps baby!

   Radera
 4. 83000 kr alltså. Det är 85% av min årliga budget för vardagsutgifter där allt är inräknat förutom sällanutgifter som möbelköp, glasögon och semesterresor. Men bra jobbat måste jag säga, att sänka onödiga utgifter så otroligt mycket! :)

  Angående städning så påstår ofta min moster att folk är lata som städar för ofta, dvs plockar och putsar var och varannan dag. Då finns ju inte mycket att ta i. Den arbetssamme väntar, enligt henne alltså, tills en större kaosnivå uppnåtts, efter minst en vecka, och går igång med röjning först då och fjesar inte som en latmask för att slippa städa ordentligt och under längre tid senare. Vad gäller fönsterputsning, skulle jag gärna betala för det men hittills står jag ut med smutsiga fönster, det utgör naturligt insynsskydd i avsaknad av gardiner. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fönsterputs: bor du hyfsat litet utan panoramafönster köper du en glastrasa på Clas Ohlson, blöter, kramar ur ordentligt och kör två varv på ytter-respektive innerglas. Jag gör det pö om pö, ett fönster i månaden på rullande schema. Funkar utmärkt om du undviker solljus under puts och därtill är good enough-are, ej perfektionist. Kostar 29kr.

   Radera
  2. Tack för glastrasetipset! Pö om pö lät som min melodi. /Eva

   Radera
  3. https://www.clasohlson.com/se/Poler--f%C3%B6nsterduk-Smart-Microfiber/34-2296

   Radera
 5. Rysligt med dessa hembiträdesvurmare som tycker att andra ska städa bort deras skit för helst inga pengar alls. 30-tals vindarna blåser genom de forna folkhemmet, hujedamej så kallt det blev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt är ex Hemfrid en av de bredaste inkörsportarna för nyanlända ink betald språkundervisning, så jag är inte enkom negativ.

   Radera
  2. Vore det inte bättre att alla hade hemmafruar som städade och lagade mat á la 30-tal så när mannen kommer hem från jobbet så kan han ta det lugnt med sin pipa och tidningen.

   Dessutom vilket folkhem!? Det är väl något för histerieböckerna.

   Radera
  3. Ett sätt för ena parten (kvinnan?) att vara hemma om dagarna och sköta hushållet men ändå dra in lite pengar är att ta emot fosterbarn. Arvodet är skattepliktigt, omkring 7000-13000 kr/mån beroende på ålder och andra omständigheter. Ersättning för barnets omkostnader är skattefri och omkring 5000 kr/mån. Så har jag själv växt upp. Maten, brödet och bullarna var alltid äkta vara, mössorna, vintertröjorna och sockorna hemstickade. Femtielva syltsorter hemkokta (ja vi fick plocka bären bland myggen), potatisen från jorden utanför, morötterna, ärtorna och rädisorna från grönsakslandet. Köttet från lokala bonden eller älgarna i skogen, vars avskurna huvuden låg på rad och glodde mot himlen i containern utanför slakteriet till både förtjusning och förfäran för oss barn. Detta liv i hela 15 år! Kära minnen, min stora barndomskatt! /Eva

   Radera
  4. Wow, gud så härligt att höra någon med POSITIVA minnen av fosterbarns-uppväxt. Jag är glad för din skull.

   Radera
 6. Ja, det är bättre när läkare är hemma och städar och målar om huset istället för att jobba någon timme till i veckan med operationer. Om de jobbar är det 30-tal, och vi kan redan nu höra stöveltrampet ljuda på våra gator, hujedamej. Se bara på hur det var i Visby Almedalen i veckan som gick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,ja, tror knappast att den timman gör till eller ifrån. Är man läkare eller annan höginkomsttagare borde man ha råd att betala en bra lön till den som städar och inte gnälla över att det kostar för mycket pengar - inte låta nyanlända träla för slavlöner samtidigt som man inbillar sig att man gör en god gärning.

   Radera
  2. Jag har haft en del kontakt med Hemfrid också professionellt och jag måste bara braska in att de har inte slavlöner. jag vidhåller att det är en bra sak att nyanlända som annars är portade från svensk arbetsmarknad kan slussas in via ett hushållsnära jobb, lära sig språk och skapa nätverk, för att senare ta andra jobb.

   Radera
  3. Hemfrid har kollektivavtalslöner med tjänstepension. Jag blir alltid fundersam över personer som menar att man låter någon annan göra slavgöra genom att göra hushållsarbeten. Var kommer deras förakt för personer med dessa arbeten och varför verkar de alltid utgå från att personerna blir illa behandlade. Varför skulle man behandla någon med mindre respekt för att de utför städarbete eller hushållsarbete? De utför ju ett av de viktigaste arbeten som finns. Du märker ganska omgående om städning inte fungerar på t.ex jobbet.

   Radera
  4. Och varför är det skillnad på tjänster och tjänster? Det är inte en enda som tycker det är att utnyttja en människa som står på en pizzeria från tidig fm till sen kväll dagligen året runt för en alldeles för billig pizza. Även om både pizzabagaren och städerskan startat eget för att hitta en form av försörjning blir den som köper tjänst av den sistnämnda stämplad som någon som passar på att utnyttja andra. Vad är skillnaden mot en pizzabagare, förutom det de gör?

   Radera
 7. Outsourcad städning måste jag säga att vi håller hårt fast vid i vår familj, FI-mål till trots. Vi betalar knappt halva summan du nämner för städning två ggr/månad av vårt hus på ca 130 m2. Så sjukt värt pengarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. You can afford anything, not just everything.

   Radera
  2. ...just not everything, ska det nog vara.

   Radera
  3. Jag förstod vad du menade! 🤓 Precis - medveten & behovsprövad konsumtion. (Japp, jag är också ett fan av Minimalisterna.)

   Radera
 8. Har insourcat kemtvätt av dunkuddar och duntäcken sedan jag flyttade till lägenheten med supereffektiva maskiner i tvättstugan. Behövde endast investera i ett paket tennisbollar som behövs för att fluffa upp dunet vid tumlingen. Minns inte priser nu, men 2 kuddar och 2 täcken var säkert 1500 kr på kemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken har inte slagit mig att man skulle kunna outsourca den grejen. Tur jag inte visste om det som consumer sucker, då hade jag GARANTERAT lejt ut det. Nu, precis som du, tennisbollar i tvättstugan men typ var tredje år.

   Radera
 9. Sista tiden har jag outsourcat mer än insourcat. Trivs med mitt jobb så jag behöver inte spara frenetiskt för att kunna pensionera mig tidigt, men att läsa din och liknande bloggar har fått mig att fundera på vad jag tycker är viktigt och vad jag vill lägga pengar på. Städning tycker jag är avkopplande - lyssnar på pod eller ljudbok och har något gott att dricka. Då är det inga problem att dammsuga, putsa fönster, städa toaletter. Däremot oursourcar jag gärna hårklippning och några spabesök om året. Manikyr gör jag bara till semestern. Professionell fotvård borde jag kosta på mig.
  Även om jag tycker att vi har blivit vansinnigt slösaktiga sista halvåret har sparkvoten ökat. Beror det på att vi levt sparsammare tidigare och därför känns alla utsvävningar som lyx eller har vi bara blivit bättre på att prioritera?

  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kombo kanske? Jag tänker också att det är en väldig kraft i att ha tagit ta i sina löpande kostnader. Någon månad när jag rest e d har jag hoppat över sparande och tänkt YOLO. Det slår mig då hur otroligt svårt jag har att sätta sprätt på en månadslön. Det var då inga problem förr. Ett kvitto på att du lyckats helt enkelt - du har ett bra sparande, sprätter inte resurser omkring dig och har det liv du vill ha. Du får guldstjärna.

   Radera
  2. Om du var med på min senaste shopping spree skulle du konfiskera min guldstjärna direkt :)
   Men visst, jag har kanske lyckats. Det handlar nog mer om smarta utbildnings- och karriärval än om smarta ekonomiska val. (Och till viss del att jag tycker shopping är tråkigt) Fördelen med att gilla sitt jobb samtidigt som man är sparsam med de pengar som kommer in är att man kan outsourca när det känns bra och insourca när man vill det. Pengarna styr inte utan lusten. Jag har nog aldrig ogillat mitt jobb. Min arbetsgivare står inte högt i kurs just nu men jag har skaffat mig ett extraknäck som kan omvandlas till heltidsarbete med ett enkelt sms så jag har en reträttpost om jag tröttnar.
   Lite OT, det är tråkigt att arbetslivet är så organiserat att så många människor inte gillar sitt jobb och vill göra något annat. Heder till er som planerar för att själva förändra er situation istället för att bli bittra och hoppas på att någon annan (eller en lottovinst) skall ordna det för dem. Det är den viktigaste kunskapen jag vill ge till mina barn: Hur man ordnar det för sig. Sedan skall man inte vara egoistisk, se det som att man sätter syrgasmasken på sig själv, innan man hjälper andra. Din blogg är en fantastisk syrgasmask :)

   /Malin

   Radera
  3. Wow tack Malin, vilken härlig kommentar och jag fick gåshud av din fina komplimang. Ingen har kallat mig syrgasmask tidigare snif! OT? Och sen blir jag ju GRYMT nyfiken på vad det är för side hustle som kan bli 100% vid ett sms?

   Radera