Spara ihop 53 000 med en plastlåda

Hi losa! Idag ska vi tala om hur du under tio år kan spara ihop 53 000 med hjälp av en sådan här liten plastlåda, även kallad "matlåda" samt en tom Ramlösaflaska.
Jag har tidigare beskrivit hur du med hjälp av lite list kan skaffa fram iskallt vatten hela dagen så jag tänker inte tråka ut dig med det knepet igen. Däremot har jag inte talat om att ha ett litet ambulerande förråd med tilltugg i syfte att stävja sparvidriga beteenden av typen handla av Reitan Servicehandel.


Jag har tre barn varav vissa i åldrar då de fortfarande kan bli panikhungriga (och törstiga) i tid och otid. Etter värre - jag blir själv panikhungrig (och törstig) i tid och otid och lyckas aldrig förutsäga när. Jag tror att jag har någon form av parasit som gör att jag vissa dagar måste sätta i mig dubbelt så mycket mat som dagen innan. Troligtvis ser den ut något så här:
Any How, att köpa en chokladcroissant på 7Eleven två dagar i veckan samt därtill en Ramlösa kostar i runda slängar 60 spänn. Ponera att barnen behöver en varsin banan på väg till badhuset på helgen och man är uppe i närmare 90. Men för övningens skull säger vi att jag, i det fall jag inte rustat mig med eget tilltugg, behövt lägga ut cirka 80 kronor i veckan på dessa brandsläckningar. Vik hädan tabell!


Tabell från https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/


Vän av ordning invänder då att "det är ju inte gratis det du lägger i lådan din pajas" varpå jag svarar "nej förvisso inte men nästintill". Jag beräknar att jag i min låda klämmer in ett paket Eldorado Digestive samt 1/3 påse Eldorado cashew per månad. Equals: 23kr. Kranvattnet till min Ramlösaflaska är emellertid fetgratis. Så om jag drar av denna Cost of Goods Sold i kalkylen sparar jag "bara" drygt 53 000kr på tio år.


Fast därtill får du lägga en uppstartskostnad på drygt 30 riksdaler för slimmad matlåda och Ramlösaflaska, glömde det. Ett tips är att köpa vatten på Max (eller är det Burger King jag minns aldrig), de har såna pyttesmå gulliga Lokaflaskor som tar ännu mindre plats en en gängse liten PET.


Att ha med sig eget nödlager är inte bara en fråga om att spara kronor och ören vad mig anbelangar, även om det ursprungligen var sparsamheten som lockade in mig på detta spår. Det finns flera sekundäreffekter med att likt Skalman bära med sig nödproviant:
 • Du blir freakin OSÅRBAR exempelvis vid en oväntad trafikolycka (de brukar vara det) med efterföljande timslånga köer, långt borta från såväl 7Eleven som Dunkin Donuts. Medan resten av förarna i kön sitter och gnager sina knogar av hunger kan du i lugn och ro knapra på dina kex och se ond ut.
 • Du har med dig kallt vatten timme för timme, att jämföra med Reitans vatten som ljummar till sig redan efter en kvart.
 • Om du har barn vet du att det inte alltid finns erforderlig ledtid att införskaffa mat när krisen slår till. Ditt barn förväntar sig att du ska kunna möta dess behov i omedelbar anslutning till att behov uppstår.
 • Ibland blir man bara sådär lite sugen, men man vill inte lämna en härlig aktivitet (sitt lata tillhåll) för att dra på sig tre lager ytterkläder för att gå ut och hitta en kiosk för att köpa något gott. Då har du ditt stash och du kommer att glädjas åt din smarthet och badassity varje gång. "A gift that keeps on giving" eller något ditåt.


Mvh/
FruEfficientBadass

9 kommentarer:

 1. Lysande som vanlig , och så tidig på Lördags morgonen .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och visst, ställer klockan på 05:00 för att hinna :)

   Radera
 2. Jag brukar ha små russinförpackningar i handväskan som fungerar som nödproviant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klarar du det? Om jag äter russin i en nödsituation får jag sockerchock och det är ett tillstånd värre än lågt blodsocker.

   Radera
  2. Det är inget problem för mig. Lågt blodsocker eller alltför lång tid efter ordinarie mattid är ett större problem för mig och omgivningen.

   Vilket är något jag brukar göra klart för kollegor och kunder så att de inte tror man kan jobba genom att hoppa över måltider.

   Radera
 3. Har faktiskt kört med cashewnötter och vattenflaska i bilen i flera år. (kört mycket bil i tjänsten) och då inte för plånboken utan för hälsans skull. Skippa skräpmaten käka lite nötter och äta bra mat sen när man kommer hem eller kommer till ett bättre matställe senare på dagen.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klok Dacke. Är man ambitiös kan man ju ha en liten kylbox/värmenox i bilen för hemfixade snacks (om man jobbar på resande fot är det nog en investering som betalar igen sig rätt snabbt).

   Radera
 4. Dagen då jag förvandlades till Snålis (hög tid att hitta något snitsigt superwoman-namn) var också dagen när jag helt slutade handla på Pressbyrån, 7-eleven och liknande. Jag vägrar betala för överprissatt dricka eller frukt.

  Och jag har präntat in i mina barn att det inte är livshotande att gå törstig eller hungrig i 10 minuter. Att de allra flesta barn i Sverige hinner ta sig hem innan de dör av uttorkning eller näringsbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja så är det ju. På tal om onödiga produkter blev jag idag påkastad ett produktprov (okej, jag tiggde ett produktprov, jag såg att det var Starbuckslogga på och en småtting är besatt av den firman av någon outgrundlig anledning) på dubbel kall espresso med socker och någon annan sliskig smaksättning, på burk. Tidigare under dagen hade hela familjen varit på Pen Store på söder (en butik helt ägnad åt pennor- barnen är besatta även av detta) och fnissat åt pennor för 700 spänn (som såg ut som fula give away-pennor) och jag tänker allt oftare: Det här är tecken på apokalypsen. VI köper kallsliskig kaffe för 30 spänn burken och pennor för 700 spänn - det är ute med oss.

   Radera