Jag kickar igång äldsta barnets pengamaskin

Under ett antal yrkesverksamma år (7? 8?) sparade vi barnbidragen i fonder. Eftersom vi i begynnelsen blott var ekonomiska analfabeter (vi hade ju bara sammanlagt 470 poäng ekonomi) lät vi oss rådges av en Quinna på Kuckelimuck Bank som sålde på oss av den egna banken aktivt förvaltade fonder*. Men i takt med att min man passerade testet för auktoriserad revisor, men kanske främst för att jag upptäckte MMM i maj 2015, insåg vi det befängda i upplägget och bytte till indexfonder. En del Asien, en del USA, en del Sverige. För runt tre år sedan lade jag om allt i Spiltan Aktiefond Investmentbolag och nu ligger där en nätt summa och puttrar på. Det rör sig om kanske 300 000 insatta kronor som idag är värda lite mer än det dubbla.

Vi har inte delat upp det per barn utan har en klump jag i mitt huvud kallar "barnens konstnärsfond". Vi har inte riktigt bestämt hur den ska portioneras ut, men den utgör ett behagligt lager av trygghet kring de frågor som kan komma upp inom de närmsta åren i form av språkresor, körkort, eventuella utlandsår och annat som man av naturliga skäl måste pynta när de befinner sig i en viss ålder. Att tro att den här summan skulle räcka till tre gånger kontantinsatsen till varsin stockholmsetta är bara fåfängt och i samma ögonblick jag la ner de drömmarna lättade min ångest avsevärt. Men med den summa vi nu har att tillgå har vi alla möjligheter i världen att bjuda dem på tonårs/ung-vuxen-treats. Saker som kommer att ske i Det Verkliga Livet, det som inträffar efter, säg 24, får de fixa på egen hand. Precis som en ann'. Kanske får de arv någon gång i 35-årsåldern och då kommer det att med exakthet korrelera med en läsarkommentar för ett tag sedan som läst ett tips från någon rik amerrrikan som hävdade att "inga stora pengagåvor skola ges ett barn före 35."

Anyheuw. Äldsta barnet, det Kloka Barnet, fyller 16 till hösten och jag fick för ett par månader sedan hem ett brev från...CSN? som påpekade att barnet nu övergick till "studiebidrag" på samma summa som barnbidraget. Det föranledde en vistelse i hängmattan i gott och väl en timme för att tänka. Vad vill moder CSN med detta brev? Varför ska jag bry mig om att cashen ändrar namn? Är det ett tecken från ovan (staten) att jag bör hantera dessa pengar på ett annat sätt än idag? (Idag = in i mammas kassa för att sedan stötvis lappa hål i budgetpost "barn").

Jag beslöt mig för att agera Förälder och pratade med mitt barn. "Vill du ha studiebidraget och disponera det fritt? Förutsatt att du själv ombesörjer saker som kläder?". Barnet, som är ett klokt och eftertänksamt barn, svarade efter viss tvekan ja. Och det var då jag bestämde mig för att det var dags att öppna ISK. 

Det var en tolvåring i min bekantskapskrets som i somras gjorde mig uppmärksam på att man redan i omyndig ålder kan öppna ett investeringssparkonto i eget namn. Barnet i fråga hade ett sådant i vilket han investerade som en bourse savant. Under coronavåren hade han en tillväxtökning på drygt 40%, helt otroligt. Värdepappersdepån (som kommer på köpet när man öppnar ISK, åtminstone på Avanza) och ISK:en kommer att ligga under vårdnadshavaren och om jag förstått det rätt kan hen inte ta ut pengar, men det går utmärkt att föra över pengar och köpa. Bästa tänkbara skolan med andra ord. OMG om detta alternativ funnits när jag var ung! Nu fick jag som 15-åring istället följa med pappa när han hämtade ut mina Premieobligations-papper (såg ut som stora sedlar) för att sätta in dem på bank med fast ränta typ 2% i väntan på Dagen D då det var dags att lägga handpenning på första lägenheten. Ingen action, minus chansen att vinna 500 kronor en gång om året. Tänk att själv, från ålder 15-16, kunna följa sin utveckling (åtminstone delvis baserad på egna val) från dag till dag ---> Hurra! (?)

Sagt och gjort, kontaktade Avanza. Allt sömlöst digitalt, en kod hem i posten och sen var kontot igång (typ, hade lite strul som jag återkommer till). Jag förde över femtio tusen och i samråd med barnet gjorde vi en fördelning som var misstänkt likt den som låg i barnens samlade barnbidrags-ISK så i realiteten är det bara en fråga om pedagogisk charad. Min förhoppning, jag säger förhoppning, är att barnet i fråga nu kommer att pytsa in kanske en hundring per månad. Helt enligt eget huvud, det är ju så små summor att en felsatsning inte spelar så stor roll. Poängen är att vänja sig vid att se ISK:en som en normalitet, något man kommer i kontakt med på månadsbasis. Man vet hur man ska ta sig in, hur man ska köpa värdepapper och hur man följer dess utveckling. Man har inte KONTAKTSKRÄCK med skiten som verkar vara fallet för en del. Resten - det frugala vansinnet - får komma om det vill och när cashen börjar flöda in det vill säga i gängse yrkesliv. 

Du som har barn i tonåren, kanske ett barn som liksom mitt börjar gymnasiet i höst - har du funderat på att starta ett ISK i barnets namn? Man gör det alltså på exempelvis Avanzas hemsida, "bli kund"?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Fonder som sedan visade sig vara passivt förvaltade men med en aktiv avgift

35 kommentarer:

  1. Skillnaden mellan barnbidrag och studiebidrag är att det senare kommer med en motprestation. Man måste ha en stor del närvaro i skolan för att det ska betala ut.

    SvaraRadera
  2. God morgon
    Våra barn är 17 respektive 19 år och har av sin far blivit stabilt indoktrinerade/marinerade av ekonomiprat vid köksbordet senaste åren. Verkar ha fallit i god jord. De har från sin första timlön (frukostvärdinna på hotell, ledare på fotbollsskola, hemtjänsten mm) satt av 50% av sin lön.
    Vi påtalar vikten av att göra detta och frukterna som kommer i form av ett liv där de själva i mycket större utsträckning än annars kan styra hur de önskar leva sina liv.
    Detta i fin kombination med det goda i Sverige såsom gratis Universitet/Högskola och gratisböcker på bibliotek. Som en extra krydda har jag givetvis även fått dem att köra basövningar på gymet.
    Sammanfattningsvis: 50% sparkvot + kul kurser på universitetet + marklyft = Sant <3<3<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. ..och detta gör de i eget ISK

      Vänligen
      //Jonas

      Radera
    2. Hallå Jonas. Så snyggt jobbat och vilken jäkla möjlighet de skaffar sig. 2nd generation FI eller FIRE i sin prydno

      Radera
    3. Absolut ger detta fina framtida möjligheter. Tror att det som förälder är av vikt att hålla fokus och begränsa både sin energi i egna livet och i de "livstips" man har till sina barn. Givetvis är detta individuellt och var och än gör som de vill. Personligen lägger jag minsta möjliga energi på Tv, vilket ofta är vinklat och dränerar mig på energi. Vidare har jag inga sociala medier alls. Dock har barnen dessa medier, men genom att jag inte har detta kanske de dels begränsar sin egen användning och man har som vuxen mandat att sätta gränser och då man lever som man lär.
      Fokuserar på att påverka barnen sova ordentligt, träna fys, äta så nyttigt utan överdrifter och läsa/förbereda sig för skoluppgifter och böcker.
      Vänligen
      //Jonas

      Radera
    4. Medalj! Snyggt jobbat! Skriv boken...

      Radera
  3. totalt underbart. Jäklar vad tråkigt att mina barn är vuxna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får jobba på barnbarnen. Lite bullar och ISK-snack efter förskolehämtningen.

      Radera
  4. Jag kan rekommendera appen GIMI för veckopeng. Där kan man ställa in vilken ränta barnet ska få på sitt innehav, de förstår snabbt att innehavet kan ge mer pengar än ursprungsveckopengen :) Var försiktig med räntesatsen dock, med 5% ränta i veckan så kickar räntapåräntaeffekten igång lite väl kvickt....
    Inga kontokort eller annat behövs i appen, utan appen håller egentligen bara koll på hur mycket som skall föras över varje söndag samt hur stor skuld man har till barnet. Sen har både barnet och föräldrarna koll på detta i sina appar i telefonen.

    //Ola W

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försökte det där med ränta (fast manuellt) för några år sedan. Har för mig att jag skrev ett ambitiöst inlägg om det. Det rann ju ut i sanden ganska snart, de var helt ointresserade. Men med en app blir det kanske roligare?

      Radera
  5. Skillnaden mellan barnbidrag och studiebidrag är att studiebidraget endast fås 10 månader om året. Och att flerbarnstillägget för barnbidraget försvinner. Jag tror att det kan komma som en obekväm överraskning för dem som bränner allt asap.

    Vi har skilda "sparkonton" (ja ISK alltså) för barnen, eftersom deras respektive födelsedags- och julklappspengar förs över dit. Intressant att se utvecklingen på deras olika fonder...
    Vi har haft långa diskussioner om "orättvist" när den äldstas fonder inte utvecklats lika bra som de andras. Jaja, vi får komma på ett listigt sätt att göra en justering där.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flerbarnstillägget är kvar så länge de är ogifta under 20 år, studerar på heltid och bor hemma.

      Radera
    2. En bra och en dålig nyhet alltså. Hade ingen aning om att studiemedlet försvann på somrarna, skit också. Nu rämnar hela kalkylen.

      Radera
    3. Men de där 10 månaderna gäller väl bara studiemedel för studenter på högskolenivå?! Gymnasister får nog studiebidrag 12 mån per år. Svårt att tro annat.

      Radera
    4. Nej, mina går på gymnasiet och fick inget studiebidrag juli och augusti. De förutsätts väl sommarjobba då eller nåt.

      Radera
    5. Jag kan tillägga att flerbarnstillägget inte heller utbetalas i juli-september, däremot får man det retroaktivt för dessa månader i början av oktober.

      Radera
  6. Lite synd att du skickade in 50 tusen, jag har för mig att det är gränsen för när du kan handla courtagefritt. Mina tonåringar fick varsin ISK på Avanza i 13-årsåldern och får hela studiebidraget under förutsättning att 3-400 kr åker direkt in på ISK:en. Lika bra att vänja dem vid hög sparkvot från början, hehe. Av mig får de kläder och annat som jag bedömer att de faktiskt behöver, men sånt som de bara "villhöver" får de betala med studiebidraget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Lite synd att du skickade in 50 tusen, jag har för mig att det är gränsen för när du kan handla courtagefritt." Guds finger: Här ska bara köpas fonder.

      Radera
    2. Ja just det, du är ju indexfondkramare, glömde det. Ja då kvittar det ju. Själv svor jag över att sonen nyss fått börja betala courtage trots att han har mindre än 50 papp på ISK:en, det finns tydligen också en gräns för hur många affärer om året man får göra innan de börjar ta ut courtage. Det är mycket man ska hålla reda på.

      Radera
  7. Lärorikt att ta del av hur andra tänker. Är ju en bit in i framtiden för min del, då mina barn är väldigt små. Jag tänker mig att jag gärna hjälper till med insats till lägenheten om jag har möjlighet då. Dock så kommer jag ha ett enda motkrav, de måste själva spara 10% av deras egen inkomst. Vet det kattsingen hur man kontrollerar det, men om de själva visar att de förstått att det är smartare att spara än ta konsumtionslån då hjälper jag gärna till. Med tanke på nyheterna idag så verkar det ju vara svårt att få in...

    https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/rekordmanga-unga-soker-skuldsanering

    "Särskilt stor var ökningen för unga mellan 18 och 34 år, där det handlar om en fördubbling.

    – För första gången i mitt liv är jag väldigt oroad över ungas ekonomiska kompetens och status, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på myndigheten."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ledsamt. VARFÖR undervisar man inte mer om ekonomi i skolan? Inte bara "håll er borta från blancolån" utan INDEXFONDERRRR, compound interest, världens åttonde underverk et cetera.

      Radera
  8. Mina föräldrar sparade några hundralappar i fonder till mig, något jag fortsatte med när jag tog över barnbidraget (vid 12 eller 13 år). Fortsatte tills jag gick ut skolan, tänk om man behållt den sparkvoten!

    SvaraRadera
  9. Jepp, sonen är helt indoktrinerad , Han fick sitt första ISK (SHB) när han gick på högstadiet, där sköter jag placeringarna. I hans andra ISK (Avanza) som jag öppnade förra året får han själv placera i indexfonder. Han är nu 21 år och student och planerar att gå i FIRE vid 42 års ålder. Har dragit ut väl valda sidor från MMM och annan blogg så han själv kan se räkneexempel. Han vill ha lite men viktig info annars orkar ha inte ta in det. Jag hjälper honom fortfarande med placeringar eftersom han vill det. / Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart! Well done Catarina! Förstå ynnesten i att få med sig detta hemifrån.

      Radera
  10. Det där med ränta på veckopengen har jag funderat på faktiskt, men är ett tag kvar tilla dess. Äldsta är 3år nu, när börjar veckopoeng vara intressant? När jag var liten hade jag månadspeng ett tag, men det fick jag inte förän på högstadiet... jag tog på eget bevåg tag i sparandet och öppnade isk hos avanza när jag hade jobbat i ca 1år, pengarna la sig bara på hög på noll ränte kontot så jag kände att något bättre måste man ju kunna göra med dem. Nu är planen att gå i pension innan 50, och om jag får något i allmänn pension sen vid 65 så är det ren bonus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När min yngsta var fyra fann jag henne vid köksbordet, klippandes i tjugor. Det var bara en lycklig slump att det inte var hundringar. Det är faktiskt först nu, vid gymnasiestarten, jag känner att något av mina barn är det minsta mottaglig. Men det är naturligtvis olika för olika barn. jag nämner ju i inlägget en bekants 12-åring som är superintresserad av att hålla koll på bolag och handla med aktier.

      Radera
  11. Hejsan alla gamlingar
    Då de flesta kommentarer handlar om hur man sparar till sina barn så är det värt att komma ihåg att misslyckanden är en del av livet. Jag själv lever på avkastning av min aktieportfölj just nu och den uppgår ej till någon 4 procents regel. Jag sade upp mig med ville ej låta mig styras av politiker och byråkrater med a-kassa und zu weiter, 30 % avkastning på ett år har också hjälpt så klart(29år). Man kommer långt med Unga Aktiesparare och österrikisk konjunkturcykelteori, Henry Hazlitts "Economics in one lesson" är blott en sökning iväg.
    /Erik G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, skönt med lite ungdomlig fräschör. Ja du har helt rätt, misstag är en del av livet. Det är en balansgång. Ska de få upptäcka allt själva (med risk att de inte upptäcker någonting) eller ska man med tvång ympa i dem lite finansiellt vett men med risk för göra-tvärt-emot? Min instinkt säger mig att det är alldeles för många GAMLINGAR runt omkring mig som ännu inte vågat ta steget ut att handla ens den enklaste indexfond. Jag vill med min manöver åtminstone visa dem genom deras synnerver riktade mot sitt Avanza-saldo, att över tid är aktier en fin grej. Framtiden får utvisa om det var rätt strategi.

      Radera
  12. Jag gjorde en ganska stor grej av det där när mina fyllde 13. Jag skrev ett litet månadspengsavtal, fixade bankkort, swisch och ISK och depå i Nordnet. De fick en aktie som jag valde i 13-årspresent och en rätt stabil höjning av månadspengen.

    Då ingår enligt avtalet att totalt 30% av månadens ersättning ska in på Nordnetkontona, 10% i isk som jag beskriver som deras hönor (hönan ska aldrig nånsin dödas och ätas men man kan få ta av äggen i en avlägsen framtid), och 20% till depån som är att betrakta som buffert/målsparande.

    Med jämna mellanrum så tittar vi till kontona tillsammans och har lite aktie och fondskola, jag hjälper dom med hur man kan tänka men de får själva välja aktier och fonder.

    Väldigt intressant att höra deras tankar och det blir förvånansvärt mogna diskussioner. Äldsta dottern var till exempel övertygad om chokladens förträfflighet och ville äga Marabou, tyvärr var aktien för dyr för att det skulle vara hanterbart så då fick hon hållbarhetstankar och köpte Eolus vind istället som vart en raket sen dess, lite tur såklart men det ger nya öppningar att prata om risk, avkastning, analys etc.

    Tanken var att tidigt hamra in vikten av marginal och att visa effekten av att investera, och att få dom att göra sina misstag nu när det bara är några tusenlappar som står på spel. Äldsta i fråga har fått avkastning motsvarande en årslön för henne på 3 år och det är ju otroligt kul att visa för henne.

    Coronakraschen på börsen var också fantastiskt pedagogisk och vältajmad i det perspektivet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å wow. Jag överdriver inte när jag säger att jag får gåshud av din vittnesbörd, som Theresa Williams hade sagt. Vilken kärlekshandling! Vilka kloka barn! Gimme!

      Radera
  13. Öppnade ISK hos Avanza åt dottern när hon var 8 och det betalades ut en liten summa till henne från en barnförsäkring. Lika bra att lära från början! Är i övrigt ingen fan av barnspar, minns vad jag själv gjorde för mina pengar... Sparar hellre pengar på eget konto och ger vid behov.

    Vänligen, Hanna

    SvaraRadera