En blåbärsmetafor

En söndag i augusti tvingade vi ut barnen på bärplockning i en närbelägen skog. Jag har själv traumatiska bärplockningsminnen från uppväxten då jag tvingades ut av bärbesatt släkt bland mygg, broms och knott och enligt sägnen ska jag efter avslutat värv en gång sagt att "Jag ska aldrig mer plocka bär." Men när man runt tolvsnåret en sommarlovssöndag ser sina barn ligga under täckena med fördragna gardiner fipplande med sina mobiler är jag beredd att se min ångest i vitögat och ta mig ut.

Missförstå mig inte, jag gillar att röra mig i naturen, helst genom att gå på välkurerade motionsspår, allra helst på grusväger på Kungliga Djurgården som är föredömligt fri från mygg, broms och knott, men väl desto rikare på sociala encounters och vid behov, pauser i konstnärligt utformade oaser av typen Thielska eller Rosendahl. Det är just det här knäandet i blåbärsris jag inte gillar. Det kryper in myror i sandalerna och när jag reser mig upp svartnar det för ögonen och det tar sådan evinnerlig tiiid att fylla ens en liten crème fraîche-burk. Och det är här min blåbärsmetafor kommer in för upplevelsen av att skrapa ihop bär i en burk liknar rätt mycket sparresan mot ett friare liv. 

1. Ett massivt initialt motstånd. Jag stångas med mina lättsinniga tankar om att istället dröja kvar hemmavid och peta in en DVD i spelaren alternativt sätta mig och skriva ett blogginlägg. Jag VILL inte ut. Det känns jobbigt, stickigt och allmänt motigt. ÖVERSATT: Under X antal år gick jag och tänkte att "Jag borde börja spara. Jag borde verkligen göra det. Nu är det dags. Snart så. Jag ska bara göra x, y, z först. Shit vad tråkigt. Jag borde verkligen börja spara."

2. Väl ute med burken i skogen tar det först en stund att se bären. De gömmer sig under bladen i blåbärsrisen och först ser jag bara små, sura kart och jag känner mig pessimistisk. Det kommer inte att bli några bär, än mindre blåbärspaj. Men väl en bit in i skogen öppnar andra ris upp sig med mogna, runda, mörkt lilablå bär. Jag börjar plocka några stycken och lägger i burken. Burken är tom och botten skiner vit, endast ett fåtal bär skramlar dystert. ÖVERSATT: Jag har fått tummen ur. Jag har hittat en fond eller två och har klurat ut hur jag ska starta en ISK och göra ett köp. Men köpet ser så ledsamt och fjuttigt ut där på kontot. Några tusen. Vad ska jag med några tusen till? Det köper inte ens en weekend i Borås, hur ska jag kunna leva på avkastning av kapital? Omöjligt. 

3. Jag fortsätter ändå att plocka, för nu är jag över den initiala tröskeln. Jag kommer in i något som kan liknas vid flow. Jag hittar hela tiden nya ris, dignande av blåbär och jag får upp tempot. Den vita burkbottnen syns inte längre. Jag börjar dessutom trivas i skogen. Luften är syremättad, vinden får löven att rassla behagligt, barnens kiv dämpas av mossor och lav. ÖVERSATT: Jag har fått in en sparrutin, pengar dras varje månad från lönekontot och rasslar in på ISK:en utan att jag ägnar det så stor tanke. 

4. Efter en stund börjar burken kännas behagligt tung. Jag har dessutom hittat en teknik som gör att det går snabbare och snabbare att fylla den: Jag lokaliserar ett mastigt ris, ställer ner burken på marken och plockar med båda händerna. Hand efter hand med blåbär trillar ner. Plötsligt är burken full. ÖVERSATT: Jag har lärt mig lite om börsen men kanske ännu viktigare: Jag hittar fler områden jag kan slakta för att frigöra sparutrymme. Det som förut tog tre månader att spara fixar jag nu på en. Att kika in på ISK:en känns nu sporrande och kul, inte deppigt och hopplöst. Jag nås av insikten att jag själv kan påverka tempot på min sparresa. 

5. Burken är full och jag går in på nästa. Nu kan inte ett gäng hungriga björnar hålla mig borta från skogen. Jag vill plocka mer och mer, fylla burk efter burk. Jag och barnen har börjat småsurra där i skogen. Vi pratar om social kompetens, höstens outfits och frikyrklighet. Jag glömmer nästan att jag plockar bär, det har blivit som en mekanisk process. Istället ligger fokus på oss, på huk där i skogen. När fingrarna jobbar släpps tanken fri och vi har trevligt, vi lever livet. ÖVERSATT: När den initiala ovanheten vid sparande passerat slutar jag att tänka på det. Det går på rutin, med enda avbrott om jag någon månad lyckas jacka upp sparkvoten så att jag måste köpa mer fonder. Livet tar över, inte tankarna på sparande.

Och VIPS var bären plockade och vi åker hem för att frysa in burk på burk med nyplockade bär. Kanske bakar vi en paj ikväll? Kort sagt och översatt: Målet uppfyllt, kapitalet på plats för att leva ett liv i sus och dus. Det var ju inte så svårt, tänker jag. Det gick ju LÄTT, vad gnällde jag ens för tidigare? Det var ju till och med tillfredsställande och KUL. 

Så med min blåbärsmetafor vänder jag mig till dig som antingen inte startat din sparresa eller till dig som precis tagit de första stapplande stegen: Håll huvudet kallt och fortsätt. Även om det känns segt som kola kommer du inom kort inte skymta botten på burken. Och vips börjar burken bli kvartsfull, halvfull, trekvarts. Du får kramp i handleden av att bära den. Och någonstans där börjar du glömma att du ens är ute och plockar blåbär. Och då är det inte långt kvar innan du kan titulera dig miljonär. Och på internetbanken finns varken knott, mygg eller broms.

Mvh/
FruEfficientBadass

21 kommentarer:

 1. Alltså ett sånt geni du är.
  Jag behövde verkligen läsa det har just idag.
  Jag ”tappade” nämligen min burk med blåbär med flit igår för att slänga in dem i en bank för att bli av med ett lån. Så nu är min burk med blåbär nästan tom.
  Vet inte om vi tänker rätt när vi gör som vi gör men eftersom vi amorterade satans på det lånet innan vi nu betalar av det så betyder det att amorteringen nu kommer gå rätt in på sparkontot istället.
  Man kan säkert ha miljarder åsikter om saken men jag tycker det känns bättre i min hjärna av att se ett sparkonto växa än att se ett banklån minska.
  Så nu är burken nästan tom men som bonus på det hela så har jag fått med mannen på vidare bärplockning så då kommer burkarna fyllas mer än dubbelt så fort sen tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men jag tycker det känns bättre i min hjärna av att se ett sparkonto växa än att se ett banklån minska." +1! Men betänk också att en helt tom burk kan vara lite av en sporre, man vill flåsa in rejält med stash för att slippa se botten. Och en motiverad andra hälft är guld värt, guld hör du det! Lycka till!

   Radera
 2. Alltså ett sånt geni du är.
  Jag behövde verkligen läsa det har just idag.
  Jag ”tappade” nämligen min burk med blåbär med flit igår för att slänga in dem i en bank för att bli av med ett lån. Så nu är min burk med blåbär nästan tom.
  Vet inte om vi tänker rätt när vi gör som vi gör men eftersom vi amorterade satans på det lånet innan vi nu betalar av det så betyder det att amorteringen nu kommer gå rätt in på sparkontot istället.
  Man kan säkert ha miljarder åsikter om saken men jag tycker det känns bättre i min hjärna av att se ett sparkonto växa än att se ett banklån minska.
  Så nu är burken nästan tom men som bonus på det hela så har jag fått med mannen på vidare bärplockning så då kommer burkarna fyllas mer än dubbelt så fort sen tidigare.

  SvaraRadera
 3. Jag var också ute och plockade blåbär, rensade alltihop och kokade sylt. När jag sedan tappade över i glasburken så sprack den. Därefter städning av blåbärssylt och glasbitar. Och ta hand om disken, och ut med soporna. 3 timmars slit, ingen avkastning.
  Ingen metafor, det var exakt det som hände. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får räkna med en och annan krasch

   Radera
  2. Precis, du illustrerade skickligt finanskrisen.

   Radera
 4. Tips 1: Allt stövlar i skogen. Med ett par bra stövlar är fötterna alltid torra och obitna. Tips 2: Bärplockare! Men en bärplockare plockar du 10ggr fortare, minst! Efteråt sitter man ute i solen och rensar fångsten med en trevlig podd i lurarna. :)

  /AK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja folk pratar om dessa bärplockare men jag vet inte jag...gillar inte att skjuta saker på framtiden.

   Radera
 5. Tips som tyvärr saknar metafor mot sparandet men som gör att du kan plocka mycket lättare. Använda blåbärsplockare och när den är full tömmer du den i medhavd rensbricka. Då är det torra och lättrensade bär. Töm det rensade i hinken och börja om. På det viset brukar vi plocka 10-15 liter i timmen utan problem.

  SvaraRadera
 6. Hör nu på journalisternas invändningar: "men inte alla" kan gå ut i skogen och plocka blåbär.
  Slutsats du ska dra: det där är inget att fästa sig vid, det är stolligheter. Ta ett lån till och konsumera mer kinesisk plast så blir du lycklig. Om du inte är lycklig, ta ett lån till och renovera köket. Upprepa om du inte är lycklig än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men inte alla" kan gå ut i skogen och plocka blåbär. Sant! Svårt om man exempelvis saknar extremiteter. Jag får pudla.

   Radera
 7. Vilket fint inlägg! Blev glad av att läsa det! /Frihetsmamman

  SvaraRadera
 8. Undra om det finns någon index-bärplockare som är självrensande?

  Hittade för övrigt en, ja en, kantarell idag med 3åringen. Han ville sen ha den till pannkakorna. Med sylt och grädde... vilket slöseri

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och din tanke var att steka en liten, liten kantarelltoast?

   Radera
  2. Haha jo liten hade den ju blivit. Stekten den och fick smaka en liten bit som den var innan han hade den i pannkakan. Så båda blev nöjda, man kan ju inte annat än le åt det hela, han är ju så gullig med sina idéer.

   Radera
 9. Att i och av varje stund "plocka russinen ut kakan" är också att plocka bär.

  :D

  SvaraRadera
 10. Eftersom jag inte gillar att plocka blåbär så jobbade jag över 1 timme och åkte sedan till de baltiska bärplockarna i byn och köpte 6 kg färdigrensade blåbär för 60 kr/kg och satte in samma summa extra på fondsparandet.
  Om jag skulle spara i samma takt som jag plockar bär så hade jag varit betydligt fattigare!

  SvaraRadera
 11. Hej alla, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 23 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har arbetat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han också kan göra något för att hjälpa ditt företag att växa, också älskar attraktionsolja, löser också alla typer av andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, Njurar sjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande i lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från Testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, jag tvivlade faktiskt när han sa till mig att jag kunde förvänta mig en god nyhet, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta stavningsredaktör, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 12. Ge aldrig upp i livet de sa alla att det inte finns något botemedel mot HIV-VIRUS, vilket är en stor lögn jag har gått igenom många processer. Jag trodde aldrig att det verkligen finns ett botemedel mot hiv / aids förrän jag träffade Dr. James. Läkaren som har hjälpt människor i många år, jag stöter på den här läkaren online när jag letade efter HIV-permanent botemedel online. Jag fick reda på om Dr. James, och till min största förvåning har Dr. James örtmedicinen för HIV-botemedel som Jag har letat efter i flera år. Jag förklarade mina problem för honom via e-postmeddelandet jag hittade på någon som vittnade om Dr.James örtblandning, skriv ett svar och förklara hur processen fungerar så efter att ha beställt medicinen fick jag det inom 4 dagar och Jag tog det enligt det sätt som Dr.James instruerade mig, jag var väldigt glad efter 21 dagar jag tog medicinen det var mycket stor förändring i min hälsa när jag var klar med processen jag gick för ett test, jag fick reda på att jag är negativt det var dagen jag har glädjetårar efter allt jag har gått igenom. du kan också komma i kontakt med min läkare via hans e-post nu Drjamesherbalmix@gmail.com Och han har också örtmedicin för att bota följande sjukdomar; Nefrotiskt syndrom, eksem, urinrörsvarta, kroniska problem. Herpes, cancer, ALS, autism, hepatit, diabetes, HPV-infektioner, nässelfeber, bältros, blåsor, sår, smärtsam eller oregelbunden menstruation. HIV / Aids. Diabetiker. Vaginala infektioner. Vaginal urladdning. Klåda i den privata delen. Bröstinfektion. Utsläpp från bröst. Bröstsmärtor och klåda. Smärta i nedre buken. Inga perioder eller perioder Sluta plötsligt. Kvinnors sexuella problem. Kronisk sjukdom med högt blodtryck. Smärta under sex inne i bäckenet. Smärta vid urinering. Pelvic Inflammatory Disease, (PID). Droppande av spermier från slidan samt för låga spermier. Parkinsons sjukdom. Lupus. Cancer. Tuberkulos. Nollantal på spermier. Astma. Snabb utlösning. Gallsten, för tidig utlösning. Herpes. Ledvärk. Stroke. Svag erektion. Erysipelas, tyfus, urladdning från penis. HPV. Hepatit A och B. STD. Staphylococcus + gonorré + syfilis. Hjärtsjukdom. Pile-hemorrhoid. Reumatism, sköldkörtel, midja och ryggsmärtor. Manlig infertilitet och kvinnlig infertilitet. Etc. Åtgärd nu. kontakta honom & beställ din naturliga örtmedicin: och maila honom
  E-post ... drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera