Åre för 400 kr skallen

I juli tog jag ett par dagar ledigt från sommarjobbet för att åka med familjen till Åre. Vi åkte söndag morgon och kom hem tisdag kväll. Det kändes som att vi varit borta en vecka på grund av alla äfventyr av slaget bestiga Åreskutan, bevittna fjälläddning av fallande stockholmare, bergbanor, fjällbäckar, svindlande höjder från öppen lift och inte minst ett av Sveriges största vattenfall med en fallhöjd på närmare 40 meter:


Så hur kunde denna magnifika resa gå på inalles 2 000 kronor undrar kanske du? Det ska jag för dig berätta:

1. Man måste ha en vän på insidan. En vän med hus. Det hade vi och det var hos hennes familj vi huserade dessa dagar. Vi åt i princip alla måltider hemma hos dem. Och än viktigare: Allt vin kom från systemet, inte från Restaurang Timmerstugan eller Werséns. 
2. Man åker dit med bil. Bensinen gick på runt 800 kr, vet inte så noga. Men det hade blivit bra mycket dyrare med tåg eller privatjet.
3. Man har en vän med aktier i Skistar. Då är liftbiljetterna 15% billigare.
4. Ens vän är frugal weirdo och gör pastasallad att ta med i backen.

Det var en helt igenom fantastisk upplevelse. Bäst av allt naturligtvis att få hänga med en vän man inte träffat pre corona och lite till, men att få vara med hela hennes familj under frukost, lunch och middag i två hela dagar. Det kändes som att vi tog igen fem år av borttappat umgänge. Dessutom hade vän bastu och medan min man på föredömligt vis tog hand om matlagningen dag två kluckade vi i oss en flaska iskallt österrikiskt riesling och pratade smink i säkert två timmar. Har nog aldrig hänt, med tanke på att vi sedan vi lärt känna varandra ständigt varit omgivna av barn i koltåldern. Men nu är de i TikTok-ålder och håller sig på behörigt avstånd. 

Men bäst av allt var Åreskutan. Först tog vi öppen lift upp till första platån (eller mellanstationen eller vad det nu heter på alpinspråk) och sen tog vi kabinlift så långt upp vi kunde komma. Sista biten gick vi längs en led och det tog runt 40 minuter. Jag, som på min höjd åker gröna backar, fick för första gången erfara den kippande känslan av att nå upp på syrefattig höjd. Det regnade ett stilla blomduschregn och låg som moln över toppen, så det var en nästintill surrealistisk upplevelse, särskilt med tanke på att det var i slutet av juli. Efter målfoto på toppen vände vi ner igen och det var då det hände: En Stöckhölmare gick off pist och föll och bröt något. Ingen i vårt sällskap dock, men det var ändå otäckt att se honom ligga där, hjälplös i väntan på räddningstjänst. 


Bilden ovan, tagen från liften på väg ner, gör inte scenen rättvisa. Det fanns en bråddjup i de här illgröna bergen som gjorde att minstingen tjöt och skrattade hela vägen ner. Och så tittade solen fram och det hela blev till en införsäljningsfolder från pingströrelsen. Barnen, till och med tweenien, var helt begeistrade. Efter en kaffe på Åre Torg, denna legendariska plats jag bara hört talas om, tog vi bergbanan från tidigt 1900-tal, upp och ner och insöp mer natur. 

Det här var, vid sidan av några enklare dagsutflykter i närområdet, vår sommars egentliga resa och det var hög ROI. Vi kom iväg hemifrån, vi fick trevligt umgänge och vi fick uppleva en del av landet vi aldrig varit i. Även vägen dit, i inlandet via skogsbrandland, var en ny upplevelse, om än inte en så naturskön sådan. 


Att hemestra har ju varit allas melodi denna sommar och det var enligt vårt värdpar betydligt fler folk i såväl backar som på torg än en vanlig juli. Grejen är att vi nog gjort den här typen av tur även en vanlig Mallis-komptibel sommar. Helt enkelt för att vi har omkalibrerat våra sinnen till att tycka att en resa av det här slaget är helt perfekt. Den hade allt. För 400kr per skalle. 

Har du gjort några frugala resor i sommar du vill dela med resten av klassen?

Mvh/
FruEfficientBadass


14 kommentarer:

 1. Jag har exakt samma svindlande regndimmiga upplevelse av Åre och Åreskutan (minus fallande stockholmare då) från August i år. För även om vi varit mycket i Åre på vintern har vi knappt varit där på sommaren och vi blev helt begeistrade! Och det bästa av allt var att mycket var gratis. Barnen fiskade (gratis för barn under 16 år), vi vandrade, plockade hjortron, gick ny gratis äventyrsbana, badade i fors och iskalla sjöar och cyklade pumptracks och skogsbanor i Björnen. Vi är så vana vid att allt kostar i Åre att vi brukar säga att det kostar 500 kr/dag att bara vakna och andas luften där men så behöver det ju såklart inte vara.


  Det bästa av allt var nog den mäktiga grönskan och vyerna - fantastiskt!

  SvaraRadera
 2. För oss lite längre söderut har vi hemestrat med att vandra i olika nationalparker. Söderåsens nationalpark med kopparhattens utsiktplats. Och även en tur runt Odensjön. Här finns fantastisk utsikt och dramatisk natur med kanjoner och sjöar. 90m höjdskillnad att kämpa sig upp och ner för, så säg inte att Skåne är platt..
  Brösarps backar fick sig också ett besök, på tal om höjder. Givetvis med medhavd matsäck som avnjöts på en omkullfallen trädstam i en stor bokskog. Sveriges natur är underbar, både i söder och norr. Det gäller bara att bli färdig till att ta sig ut i den. Tack vare eller på grund av Corona tror jag många svenskar fått upptäcka det i år./ Horsewood9

  SvaraRadera
 3. "Tack vare eller på grund av Corona tror jag många svenskar fått upptäcka det i år." Verkligen. Småhusförsäljningen har ju dragit på som tusan här i Hälsingland. Folk skaffar båt. Vi verkar kollektivt ställa oss in på en framtid med inhemsk semester fokus natur.

  SvaraRadera
 4. Alla borde uppleva fjällen på sommaren. Vi hemestrade i vår lägenhet i Sälen. 0 kr i boendekostnad mao och med fullastad bil blir det inte så farligt hög transportkostnad. Fantastiskt resmål, vi uppskattar det mer och mer för varje gång vi är där - speciellt under sommaren. Häng på cyklarna på bilen och släng med vandringskängorna så är semestern fixad.
  /Smartsnål

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow låter underbart. Sälen är väl inte så fasligt långt heller, säger jag som har världens sämsta avståndsuppfattning. Roligare att bila upp på sommaren än att trängas med alla sportlovare på hala vägar antar jag.

   Radera
 5. Vi kom oss inte hemifrån över huvud taget, men när nu hemmet ligger i skogen med vacker utsikt över en älv så gör det inte så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej verkligen inte! Avkrok har varit vinnaren i år.

   Radera
 6. Var barnfri!! (alla fyra kottarna motsträvigt hos sin far) så jag och sambon omringade Mälaren med grillning på Tyresö, morgondopp i folktomt Mariefred, oooh och aaahh på Gripsholms slott, beundrade Carl Carlson Gyllenhielms boja i Strängnäs domkyrka, grill & pool & vin & sprit hos vänner i Eskilstuna och sedan fika på urgulligt cafe i Enköping på hemvägen. Köpte också reabyxor för kontorslivet i småstadsbutik. Så vi hade billig resa med trogna Forden, kul med folk vi inte träffat på länge samt stödde lokala företag. Hemester i dess prydno!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sprit i E-tuna med Forrrden, låter som en jävla dröm om du frågar mig.

   Radera
 7. Men så flott! Now you get me *hjärta*
  Dimman, fjällen, de tysta skogarna, anledningen till att man tuggar i sig somrar med medeltemperaturer om 12 grader i juli och är glad ändå. Nästa år ska ni åka hit på HÖSTEN, årstiden med capital Å. Snart ska den här morsan vistas 24/7 i skogen och hoppas på att få släpa hem ett frugalt stycke kött i form av älgoxe.
  Morsan

  SvaraRadera
 8. Hej, jag är Nira Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformeln och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. e-post: babawalewiseman01@gmail.com du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
  1) Love Spells
  2) Förlorade kärleksformer
  3) Skilsmässor
  4) Äktenskapstavlar
  5) Bindande stavning.
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) bot för någon av de sjukdomar som du lider av
  Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en hållbar lösning
  via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +2348136951551 Viber +2348136951551

  SvaraRadera
 9. Hello everyone, My name is Felicia Aisha Sadat and i am out here to testify the good works of BABA NOSA UGO of Karnataka Temple because my happiness is restored, I have been married for about 23 years now, it got to a point when my husband started to act strange and then he left me and our 2 kids for another woman for over 6 months, i never knew he had an affair with another woman, this woman wants to take my happiness and everything that i have worked for, I felt like ending it all. While searching for a solution, i came across several testimonies about Spellcaster on the internet.
  Some people testified that he brought their Ex lover back, some testified that he can also do something to help your business grow, also love attraction oil, also solves all kinds of spiritual problem, herbal medicine for illness like Fybroid, Asthma, STDs, Kidney disease, Diabetes, Erectile dysfunction, winning of lottery. I never believed in spellcaster but i had no option because i was looking for solution everywhere, so i got the email of BABA NOSA UGO from the Testimonies online and decided to give him a try.
  I contacted him on email and explained my problem to him, he told me what i needed to do and i did just as he instructed, i actually doubted when he told me that i should expect a good news, it was less than 7 days when my husband called me after such a long time. He came back apologizing and ask for forgiveness, the whole thing was like a dream, i forgave him and now we are even happier than ever before.
  I want to say a big thanks to BABA NOSA UGO for his kindly help, i never expected such a great Spiritual work and i will not stop sharing his testmonies. If you have any spiritual problem and you are looking for a real and genuine Spellcaster, contact BABA NOSA UGO and you will be glad you did.

  Email: karnataka.temple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera