Min bucket list

Jag har genom åren lyckats samla på mig ett fint kartotek av vänner som inte riktigt faller inom ramen för det normativt normala. Tvärt om spretar de åt alla ledder och håll vad gäller förmåga att tänka "outside the box". Men av dem alla är det Stina Vini som, trots på ytan respektfullt chefsjobb inom HR, är sjukast i huvudet och det säger jag med beundran. Snygg är hon å, kolla bara när hon dabbar på Maln utanför Hudik.


När vi låg där och jäste i sanden, efter en tur till den lekplats ni skymtar i bakgrunden, började vi prata bucket list. Ni känner säkert till konceptet, ofta en omskrivning av "coola resmål jag vill se innan jag dör". Jag har ju själv formulerat en sådan, i vilken man finner ord som "luftballong över Atlasbergen" och "strävhårig tax". Men en bucket list kan även inbegripa betydligt mer jordnära ting. Det som Annie Rasier Rowland hade kallat "frugal hedonism" och Stina Vini är en guldgruva på området. Hon vet att njuta av livet och det på de mest sparsmakade vis, rent intuitivt. Hon är, skulle jag säga, en sant lycklig människa. Så vi började spåna fram en lista på saker vi skulle försöka checka av året som kom, i syfte att ytterligare boosta våra nivåer av välbefinnande och lebensspritz. En sorts bucket list light, om du så vill. Kanske finner du inspiration till ett eller annat och ingen blir gladare över det än upphovsmännen, slit den med hälsan:

 • Bada utomhus naken (Check! Hann vi med första morgonen under hennes vistelse, morgon två hade främlingar tagit sig till samma strand så det fick bli textilt).
 • Klättra i en klätterställning i en lekpark nära dig, även utan barn (Check*2).
 • Gå till jobbet utan underkläder (jag gör't imorgon).
 • Gå barfota en hel dag oavsett underlag. Gäller främst under sommarhalvåret. 
 • Flirta med någon på jobbet (Stina Vini kunde redan stryka den punkten, hon hade innan semestern sagt till en kollega att han doftade gott).
 • Om du har trädgård - tälta i den minst en natt (Stina Vini kryssade delvis av den under sin vistelse hos oss på grund av kattallergi och intygade att det var magiskt).
 • Drick vin i smyg på bio (När vi dryftade denna punkt utropade minstingen "Va? Är det inte tillåtet att dricka vin på bio?". Så van är hon vid att jag och Stina Vini tar med oss "kaffetermosar" in i biomörkret).
 • Stick ut huvudet från passagerarsätet på bilen och känn vinden i håret (men akta dig för stolpar).
 • Klättra ut genom ett fönster istället för att ta dörren (absolut känsla av tonårs-thrills).
 • Sitt i knät på någon, i minst fem minuter. Alternativt ha någon i knät under samma tid.
 • Ha picknick vintertid hemma på golvet. 
 • Köp två-tre paket Hubba Bubba och ägna en timme eller två åt att blåsa stora bubblor, gärna med en vän (går att Teams:a å).
 • Drick med sugrör. Vad som helst. Vi drack weissbier.
 • Gör en bläckpennetatuering på dig själv eller annan.
 • Spela Svarte Petter. Låter tråkigt men är genialt. Det är ett psykologiskt spel av rang.
 • Bada skumbad men med fem gånger den rekommenderade dosen badskum.
 • Ta sällskap med en vän eller partner till offentlig miljö av typen affären och ställ där till med en  på förhand överenskommen scen.
 • Bjud hem vänner på vin-och-Lego. 
 • Gå på restaurang och insistera på att få köpa barnportion fastän du är vuxen. Bli sur om de trilskas. 
 • Köp lördagsgodis till dig själv och vinnlägg dig om att max plocka tio bitar. Urvalsprocessen ska ta tid, minst 10 minuter. 
 • Vinterbada. 

I princip samtliga aktiviteter ovan kostar noll eller mycket lite. Och även om merparten av aktiviteterna vid första anblick verkar banala så törs jag lova att de slår såväl adrenalin- som oxytocinutsöndring jämfört med en reguljär kväll framför Netflix eller HBO.

Faktum är att hela listan kom till i kölvattnet av en diskussion vi hade kring Vinis man som värre än vanligt hade rejäl jobbångest inför HT-20. Han jobbar som IT-chef med personalansvar, företagspolitik and shit men det han helst vill göra är att spela musik med sina vänner, laga mat och vara med familjen. Eftersom känslan av glädjelöshet och ågren varit med honom en längre tid hade de börjat prata om att det ju vore festligt om de kunde ge fräcka fingret åt hela skiten. Säga upp sig, sälja lägenheten i Stockholm och ta över Stinas föräldrahem i Mellansverige och leva ett liv i sus och dus. Det var dessa ekivoka tankar som föranledde listan ovan, på temat "Livet ska vara kul att leva, inte tråkigt". Ja, jo lite självspäk ska ju till för att känna sig som en god samhällsmedborgare, men i ett land där produktiviteten fördubblats sedan 70-talet och där en snittmellanchef runt 50-sträcket börjar känna att en grå filt lagt sig over tillvaron, finns bara en väg att gå:

Downshifta, downsizea, köp Hubba Bubba, lev. 

Det är ju ren matematik. Du slipper ligga samhället till last i form av en potentiellt lång sjukskrivning och/eller rehabilitering. Du blir, med ett mindre kravfullt deltidsgigg en mer lågintensiv bidragare till samhällsmaskineriet och i det fall du väljer att spela ut geo arbitrage-kortet bidrar du till större spridning av dina fancy pancy storstadskompetenser även i glesbygd (arrogant skrivet, men du fattar, man har trots allt talat om dränaget av kompetens från landsbygd till storstäderna de senaste decennierna).

I fallet familjen Vini kommer inte omställningen från Stockholm till mindre ort ske över natt. Idén har just landat och de har för första gången börjat diskutera den. Det faktum att Fru Vinis päron börjar bli till åren och a) kan tänka sig lämna huset vidare till enda barnet och b) hon tycker det kunde vara trevligt att finnas i krokarna givet punkt a, parat med c) Herr Vinis stress och leda på jobbet som gör att han är villig att på allvar överväga detta alternativ, bådar för att det faktiskt finns en chans att de gör slag i saken. Inte i år, troligtvis inte nästa, men kanske om tre-fyra år? Oss tog det i runda slängar fem år från idé till handling. Men det är en annan fråga, nu handlade det om att addera det reklammakarna kallar "guldkant på tillvaron" som den ser ut för dig just nu och jag är nyfiken:

Har du någon bucket list av mer banal karaktär att ta itu med framöver?

Mvh/
FruEfficientBadass

27 kommentarer:

 1. God morgon
  Inga bra förslag gällande bucket list dock måste jag angående din polares make slå ett slag för tim vikariat. Jag har inte haft en fast tjänst sedan 2014 då jag lämnade Försvarsmakten som fast arbetsgivare. Sedan dess, del av tiden jobbat med fast rotation på oljerigg men blev pga Covid permitterad. Kändes som en vänlig spark i baken att slippa denna fasta rotation.
  Åter kör jag tim gig, grymt. Åker lite ambulans varvat med tjänstgöring som Reservofficer/instruktör när det passar. Även offshore blir lite tim gig när Covid släppt sitt gig.
  Tim vik gör att man kan fokusera på det som är kul/vettigt/bra med respektive tjänst. Dvs: Hjälpa andra människor, vara en trevlig kollega, vara en god medmänniska..
  Man slipper saker som kväver än, såsom enegidränerande datorprogram och uppgifter man får som fast anställd men hur lätt som helst slipper som timdräng:)
  Vänligen
  //Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liten fråga om tim-vik. Jag har hört att det i sig är ganska stressande. Upp och klädd kl 7 för att se om man blir inringd den dagen. Sen kanske man inte blir det. Att inte kunna planera sin fritid, för när det ringer måste man hoppa in med kort varsel? Men det kanske beror på inom vad man tim-vikar?

   Har själv funderat på det, har alltid varit fastanställd men har nu tagit ledigt ett år för studier och är osäker över hur jag vill ha min framtid. Så är intresserad av att höra mer om tim-vik.
   Mvh FBM

   Radera
  2. Skicka din mailadress så kan vi ta det där
   //Jonas

   Radera
  3. FBM: Om du inte vill fläka ut mailadressen i kommentatorsfältet kan du maila mig på fruefficientbadass(at)gmail.com så får du den till Jonas (vars mailadress jag tror att jag har, eller hur Jonas?)

   Radera
 2. ..när Covid släppt sitt tag skulle det vara..

  SvaraRadera
 3. Skulle vilja vandra 80 mil från Jean Pied de Port till Santiago de Compostel. På sikt också vandra från Nordkap till Gibraltar. Kan göras både ganska billigt till ganska dyrt. Tar dock tidsmässigt lång tid, så jag får vänta tills barnen blivit lite äldre...
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pilgrimsvandringen du nämner har jag också tänkt på.
   Nordkap till Gibraltar låter rätt långt, imponerande;)

   Radera
 4. Här kommer mina bidrag med saker jag gjort och vill göra:

  Bygga koja framför braskaminen och sova i den. (Gjort)

  Morgondopp i soluppgången, innan skola och jobb. (Gjort)

  Bjuda in till vin- och pusselkväll.

  Åka spårvagn en hel dag till alla ändhållplatser. (Får vänta till efter corona)

  Hoppa i lövhögar.

  Baka alla recept i Sju Sorters Kakor. (långtidsprojekt)

  Laga alla korvrecept i Bonniers Kokbok, 60-talsupplagan. (Mest nyfiken på korvtornet samt hur jag skall få tag på prinsesskorv, en mindre version av prinskorv)

  Vilken utmaning att komma på enkla men roliga saker att sätta upp på sin bucket list. Jag skall nog skriva upp den på ett papper och sätta på kylskåpet hemma så kanske jag får sällskap.

  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, åka kollektivt till slutstation är toppen, har tänkt på det i så många år utan att få tummen ur. Ta med en liten termos bara så har du en mycket spännande utflykt, du har ju ingen aaaning om var du hamnar (typ). Ääälskar ditt korvprojekt. Korvtornet - om det realiseras måste du maila bild.

   Radera
 5. Vilken underbar lista!

  * Klättra i en klätterställning i en lekpark nära dig, även utan barn
  * Flirta med någon på jobbet

  Vadå gör inte folk det varje vecka?

  * Gå på restaurang och insistera på att få köpa barnportion fastän du är vuxen. Bli sur om de trilskas.

  Haha, denna hamnar på min lista också!

  Jag får fundera lite men vinterbada definitivt, har köpt klippkort på Kallbadhuset här för första gången! En av anledningarna till att vi flyttade hem till Malmö.

  På tal om ditt förra inlägg: i helgen drog jag hela "sätt igång ditt livssparande tidigt" för ett yngre par i 28-årsåldern som jag känner. Kändes bra. Följer upp nu veckovis så de kommer igång med Avanza. De är helt rätt målgrupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "i helgen drog jag hela "sätt igång ditt livssparande tidigt" för ett yngre par i 28-årsåldern som jag känner. " Sweet! Men är inte du typ 28 år?

   Radera
  2. Nej nej jag är 33 år (maken nästan 40, så jmf med oss är de unga!) och har varit tvungen att börja yoga för det börjar bli jobbigt att sätta mig ner på golvet för att leka med ungen.

   Tips! https://yogawithadriene.com/home-30-days-of-yoga/

   Radera
  3. Laggt in länken på startskärmen. Tack för tips!

   //En annan stel 33åring

   Radera
 6. Det är såna här inlägg som gör din blogg till one of a kind på nåt sätt, löööv. =)

  / P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, lite tveksam korrelation till ekonomi dock. Jag som surar över att Gizmolina klassat sin blogg som ekonomiblogg på Bloggportalen (och därigenom besudlar min placering på topplistan) eftersom hon mest skriver om konsumtion och resor. Själv skriver jag alltså om Hubbabubba.

   Radera
  2. Kanske är downshiftingvinklingen som tilltalar mig, och det är väl någotsånär besläktat med ekonomi i alla fall.

   Radera
  3. Hahaha! Gizmolina ekonomiblogg?! Jag följer henne för att det är en sådan fascinerande kontrast till mitt eget liv, och jag tycker om att förfasa mig lite. Ekonomiblogg...!
   //I.

   Radera
 7. Jag tror att jag gjort allt på din Bucket List i vuxen ålder utom legogrejen. Det är ingen i familjen som är så där jätteförtjust i Lego så den hoppar vi över. Är jag gammal eller lekfull då?

  Men vi satt en dag och slötittade på nåt "vinn"-program (frågesport? postkodmiljonären? äh, jag minns inte) där de frågade vinnarna "vad ska ni göra med pengarna?" Och i vanlig ordning kom resor (postcorona), ny bil, renovera, skänka till barnen mm upp. Och jag satt där och bara insåg att.... om vi skulle vilja göra nåt av det där så behöver vi inte vänta in att vinna pengar! Kanske låter som vi är riktiga tråkmånsar, och det kanske vi är i någons ögon. Men vi trivs med tillvaron, reser när vi har tid, ska kanske snart byta bil (måste bara komma överens om vilken sort) och har buffert till när vitvarorna pajar (de är över 15 år så det händer nog snart).
  Samtidigt känns det skönt att inte vara den som jagar efter pengar och status. Och är tillräckligt barnslig för att vara nöjd med att hoppa i en lövhög.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppa i lövhög är planerat till nästa helg. Ni minns kanske min målbild post värsta-corona-peaken: Att lövhöga på Djurgården med Stina Vini och dricka medhavd vuxensaft på Rosendal.

   Jag tänker också så när jag av misstag råkar exponeras för tävlings-TV. Tänker ständigt på en gammal kollega som nostalgiskt återberättade historien om när hon vann 10' på Triss. "Men det händer ju bara en gång i livet suck...". För mig är det en återkommande event på ISK:en.

   Radera
 8. Hej, jag har följt dig ett tag men aldrig kommenterat. Jättebra lista! Här är några saker jag har på min. Vissa saker kan man göra om och om igen. Jag tar upp listan lite då och då för att få inspiration
  *Gå med i en bokirkel
  *Gör egen björksirap
  *Rosta eget kaffe (provat på en stekhäll ovanför öppen eld, blev delvis bränt, ej drickbart. kul dock. ska prova igen och hoppas på bättre lycka)
  *Laga en kokbok från pärm till pärm
  *Bjud in vänner att måla&skåla
  *Gå roliga kurser på universitetet (gör detta regelbundet, finns massor med kurser som går på 25%, kvällstid, distans osv.)
  *gå på museum/ evenemang på ett museum
  *grilla på gärdet
  En favorit är "galakväll", då slår vi på opera på tv:n (från ex.vis svt play, operan play, folkoperan har också play just nu), dricker bubbel i höga glas och så gör jag toast skagen. Jag törstar efter kultur såhär i corona-tider!!!

  /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å! Gillar verkligen galakväll. Vi brukar ju fira Nobel genom att klä upp oss (under många år hade min man frack) och äta trerätters, med Nobelsorlet i bakgrunden. Men i år verkar det inte bli något?

   Radera
 9. Kul lista :-) här kommer min:

  1. Hoppa bungyjump
  2. Hoppa fallskärm
  3. Vara nakenmodell
  4. Åka alla attraktioner på ett stort nöjesfält
  5. Bestiga ett internationellt högt berg
  6. Springa maraton
  7. Bo utomlands minst 1 år

  SvaraRadera
 10. Det där med vin och Lego låter lockande. För antar att det innebär att man dricker vin och bygger lego. Längtar tills barnen är aå gamla att man kan låna allt lego och har fritiden till att sätta sig ett par timmar med ett/två glas vin och bara bygga i tystnad. Utan att någon vill ha ens bitar eller skriker "Inte såååå!!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Utan att någon vill ha ens bitar eller skriker "Inte såååå!!"" haha!

   Radera
 11. Göra saker tvärtom! Kan vara vad som helst så länge det ställer huvudet på ända. Springa helt ny rutt. Äta nåt oprovat. Det där med ändhållplatsspårvagnsåkande ska jag bita tag i när/om jag flyttar till Göteborg/hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Det finns till och med forskning som visar att den typen av åtgärder du nämner verkar antidepressivt.

   Radera