Ett läsarmail

Det trillade in ett läsarmail under sommaren, en kvinna i min ålder-ish. Det var väl egentligen ingen ”plea 4 advice”, men ni känner mig, får jag ett gratis inlägg så är inte jag den som är den. Så med hennes välsignelse publicerar jag delar av vår konversation med uppmaningen att reflektera över hennes situation. Vad skulle ni göra i hennes kläder?

”Bor i närheten av Stor Stad i Europeiskt Land med min sambo och två tonåriga döttrar. Började gå in för det här med FIRE för några år sen när vi köpt semesterhus (och vårt framtida boende) i den lilla staden/stora byn X i södra Y, och vi insåg att de nya skulderna ville vi bli av med så fort som möjligt. Och jobbet börjar kännas mer och mer som något jag helst skulle slippa. Jobbet som var anledningen till flytten hit för 14 år sedan och som betalar så bra så jag nästan skäms. När min dåvarande man och jag bestämde oss för att jag skulle tacka ja, då när det begav sig, satt vi och räknade på vad vår nya inkomst skulle bli, och kom fram till att vi skulle kunna lägga så mycket mer på... Shopping!! Ryser när jag tänker på det. Tänk om vi sparat de där pengarna. Men, men, ingen idé att gräma sig. Som min kloka syster säger, jag behövde kanske de där åren i sus och dus.

Nu är det lite som att sitta i den gyllene buren, för den Stora Internationella Organisationen betalar döttrarnas Fancy School och den yngsta har 2 år kvar. Men 2 år, vad är det. Sen har jag fortfarande 2 år kvar tills jag kan gå i betald pension, det kan vi nämligen göra fr 50 års ålder. Förmodligen skulle det funka att sluta tidigare också. Min sambo är 12 år äldre och ska sluta om senast 2 år och säkert kan vi båda leva på hans pension, även utan att ta av sparpengar. Vi skulle ju kunna hyra ut huset i Y också. Så egentligen vet jag inte vad som hindrar mig. Det där med skolan skulle också kunna lösas även om jag säger upp mig, om sambon och jag gifter oss, för han jobbar också på Stora Internationella Organisationen och då skulle skolan betalas via honom, även om han går i pension.

Det är bara det att skillnaden i inkomst per månad skulle bli så extremt stor så det känns galet. Och det har hela mitt liv (fram till för några år sen då) varit så självskrivet att man jobbar till 65. Men som jag tror jag läste på MMM (som säger mycket bra men är han inte lite självgod?) så är det viktigt att kunna bestämma när enough is enough. Just nu lever vi på 25% av inkomsterna, har två hus nästan helt betalda och sparkontot inte heller oansenligt. Och vad skulle jag göra? Fast det vet jag nog, jag skulle inte ha tråkigt en sekund. Det finns målarfärger som behöver användas för att inte torka ut, och mitt durspel får inte samla damm. Redan innan corona jobbade jag mycket hemifrån och lyckas jag bara vara riktigt effektiv några timmar per dag så räcker det oftast. Eller det räcker inte till att göra ”karriär” men om jag får välja mellan:

A) Att göra mina arbetsuppgifter i lugn o ro (de kan vara rätt intressanta ibland) och göra tillräckligt mycket per månad för att hålla lillchefen på avstånd, och stanna kvar på min grad och lön jag har idag

B) Jobba som en tok och producera massor, och samtidigt involvera mig i projekt vid sidan av, ordna föreläsningar för kollegor osv, och därmed stiga några grader och få några hundra mer per månad, eller för att, ve och fasa, BLI lillchef

så... ja jag tror du fattar att det blir A.

Jag tycker det är fascinerande att inte fler i bekantskapskretsen satsar på FIRE. Har många kollegor som verkar direkt olyckliga med jobbet men på frågan om de inte eventuellt funderar på att sluta så blir reaktionerna bara oförstående blickar. Istället för att bygga upp säkerhet har de unnat sig dyra resor och nya BMWs.”

Vad tror ni om Fröken Fräken? Bita ihop och köra vidare i gamla hjulspår eller dags att kasta loss? Hon är alltså typ i min ålder, lite äldre.

Mvh/
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

 1. Oj, alltså vaddå? För mig skulle det inte ens vara en fråga. Det hela känns så självklart. Skulle definitivt ha slutat om jag var i hennes situation. Troligen redan för ett antal år sedan...
  Fick själv bröstcancer när jag var 36 och troligen gick det bra och jag är frisk men det finns verkligen inga garantier för framtiden. Låter så klyschigt men det enda vi kan vara säkra på är nuet, så se för fasiken till att skapa ett liv du trivs med och lev det nu. Framtiden kanske man inte ens får ta del av.
  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformuläret, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. @J, du ger oss verkligen en påminnelse!
  Jag tror hen har svaren själv om hen ska jobba 2 år till eller inte, båda har konsekvenser (stå ut med jobbet eller gifta sig), vad känns roligast/minst jobbigt.
  Sedan detta med att man inte får så hög inkomst på FIRE jämfört med sin höga lön. Nej, men man kan inte jämföra äpplen och päron. Idag lever hen på 25% av sin lön, det är inkomsten hen ska jämföra med, ju.

  Men, det är alltid svårt att ändra sin livsbana. Men jag tror det är sällan man ångrar sig.

  /C

  SvaraRadera
 3. Bryt upp, bryt upp, den nya dagen gryr... är det som kommer upp när jag läser. Hon har ju redan argumenterat för att det går! Lycka till!
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
 4. Jag uppfattar det som att hon är ca 46 och kan gå i betald pension vid 50, redan har mycket god ekonomi och mentalt är på väg att sluta men inte riktigt vågar. Är det svårt att klippa navelsträngen direkt kanske hon kunde testa att gå ner på halvtid eller nåt, för att känna efter hur det känns. Men det funkar förstås inte på alla jobb.
  Själv klev jag av ekorrhjulet i våras och det var det bästa jag gjort. Som andra påpekat ska man ju inte ta för givet att "sen" ens finns, särskilt i dessa tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så intressant. Du får gärna dela med dig mera om din erfarenhet av första halvåret. Själv börjar jag glömma diskrepansen mellan corporatelivet och det fria livet.

   Radera
  2. Jag mejlar ett svar eftersom det blir för långt för att lägga här, jag tycks sakna förmåga att skriva kortfattat... :)

   Radera
  3. Yay! Det var det jag hoppades på.

   Radera
 5. Det viktigaste i detta tycker jag är barnen! De har vuxit upp i ett liv med hög konsumtion, där de bor och deras skola är där de är hemma, antagligen är den sociala kutymen att sätta sprätt på lönen. Att då komma och säga till tonåringar "Nu ska vi leva frugalt och meningsfullt och billigt någon annanstans, kul va?" är på sätt och vis ett svek. Som förälder är man förebild i det man gör, och att radikalt ändra livsstil och riktning kan upplevas som väldigt inkonsekvent. Mitt råd är att Fröken Fräken ska låta barnen gå ut skolan och vara en mamma som alla andra tills studieplatser / jobb / utflyttning är säkrad för telningarna. Sen gå i pension lugnt och stilla, och fortsätta sambolivet utan att behöva gifta sig med meckiga äktenskapsförord för att säkra barnens arv etc. (Är i samma situation själv fast med mindre pengar. Lever dyrliv pga vill inte rycka upp ur / få en massa avstånd till mina barn och deras vardag.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu skriver hon att de redan lever på 25% av deras inkomst. Alltså knappast shoppar loss och lever lön till lön.
   Och jag har aldrig hört mina barn, som nu är vuxna och utflugna säga att de saknade en massa saker under sin uppväxt. Den största gåvan du kan ge dina barn är tid, din tid. Inte saker. /Horsewood9

   Radera
  2. Är benägen att hålla med Horsewood. Tror inte barnen i det här fallet märker någon skillnad i sin materiella standard om hon slutar givet just 25%-prylen. Och skulle de mot förmodan göra det och få spott och spe av jämnåriga kan man fråga sig om det är ett så bra umgänge...

   Radera
  3. Menade inte enbart det materiella, barn är konservativa och gillar i allmänhet att föräldrar uppför sig som föräldrar bör. Men äldre barn vars vardagsliv påverkas kraftigt av ens livsbeslut tycker jag man ska gå försiktigt tillväga.

   Radera
  4. Mina barn har inte alltid uppskattat val jag gjort, beteenden ibland, men jag har sagt att jag gör som jag vill och det kommer att härda dom. I efterhand har de verkat rätt nöjda med att jag stått för mina åsikter och väl. De har blivit väldigt självständiga, och står för det dom tycker. Det känns skönt för den tidigare "pinsamma mamman"

   Radera
 6. Det är väl bara att gifta sig, låta företaget betala skolan och luta sig tillbaka i sommarhuset? Särskilt om sambon är 12 år äldre. Man ska maxa sin tid tillsammans <3

  SvaraRadera
 7. Åtminstone för mig var det en ganska lång process. Det är ofta ganska lätt att tänka sig till vad problemet är och hur det kan lösas. Men det räcker inte. Man måste känna det också. Och där kommer rädslorna, kraven och förväntningarna in. Befogade och obefogade.

  Som jag förstår det så handlar det hela om i runda slängar två år. Ska hon jobba dessa två år eller inte? Det finns hårda frågor där: Vad kostar det i pengar (omedelbart och på lång sikt såsom pension). Hon bor inte i Sverige, hur påverkas tillgång till och kostnad för sjukvård? Om hon avstår inkomst, vad ska hon leva på?

  De mjuka frågorna handlar om hur hon känner för och i sitt jobb. Vad ger det henne (annat än pengar och förmåner). Vad kostar det i tid och mentala påfrestningar. Hon trivs inte med sin situation men det är viktigt att känna efter ordentligt så att inte olustkänslorna för jobbet maskar andra problem.

  Jag har skrivit lite om hur min beslutsprocess såg ut. För mig var det nästan två år mellan beslut och genomförande (för långt men så är jag också ganska velig...).

  Det tycks också som om hon och barnen kan komma att bli ganska beroende av sambon under perioden fram till hennes pension. Viktigt att alla parter är bekväma med det.

  Själv hade jag inte gjort det men så är jag också patologiskt självständig....

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det tycks också som om hon och barnen kan komma att bli ganska beroende av sambon under perioden fram till hennes pension." Det är en poäng. Vet inte hur äktenskapslagstiftningen ser ut i aktuellt land (de har ju olika nationalitet också, vet inte om det komplicerar), men med giftemål säkrar hon ju hälften av tillgångarna (för att låta som en golddigger).

   Radera
  2. Jag hade inte heller velat bli beroende av sambon och framförallt inte gifta mig endast av anledningen att få barnens skola betald. Två olika nationaliteter som bor i ett kanske tredje land. Det blir en juridisk soppa av bara det. Jag hade jobbat de två åren för att säkra upp min egen pension. Vad händer om sambon/maken dör efter ett år? Får ungarna skolan betald ändå och hur blir det med inkomsten då? Vad ska hon leva av då? Vem ärver sambon/maken? Jag hade nog testat en hel del värsta scenarion om jag vore hon och pratade med en internationell familjerättsjurist för att klura ut de olika konsekvenserna samt för att skriva nödvändiga papper för att se till att ha framtiden säkrad för alla parter innan jag ens hade övervägt en uppsägning.

   Radera
 8. Min erfarenhet är att vi oftast själva vet svaret på vår egen fråga.
  Ibland behöver vi prata med någon om det och få frågor som klargör för oss själva vad som känns rätt för oss att göra eller inte. Om inte ovan kommentarer redan gett frågaren en känsla om vad som är rätt för henne (beroende på hennes reaktion på det hon läst) så skulle jag ställa henne frågan -Hur hade du själv svarat på frågorna?
  Som sagt, vi vet själv svaren på våra egna frågor men ofta behöver vi hjälp från andra att hitta dit. Ibland behöver det få ligga till sig ett tag tills beslutet är redo att fattas.
  /Kryddisen

  SvaraRadera
 9. Jag ser fram emot att höra hur det går för frågeställare, jag behöver förebilder. Personligen tror jag inte det handlar om pengar alls; det är svårt att lämna jobbidentiteten, särskilt i den gyllene buren, och särskilt om man inte också byter umgänge.
  Onevikinggirl
  Onevikinggirl

  SvaraRadera
 10. Hej, Fröken Fräken här!
  Har läst alla svaren med stort intresse. När jag skrev till fru EB ville jag mest skriva av mig till nån som förstår mig, och nu har jag förutom hennes svar dessutom fått alla era kloka kommentarer. Vilken födelsedagspresent!! (Ja, fru EB lyckades publicera just mitt mejl på min f-dag, otroligt)
  Jag förstår att det kan låta som Men vad väntar hon på?? Tänker precis så själv ibland. Men det går upp och ner.
  Att jobba halvtid skulle vara idealiskt! Men... tyvärr sånt går inte arbetsgivaren med på utan extremt bra ”ursäkt ”. Och det har jag inte. Däremot tar jag ut så mycket obetald ledighet som är tillåtet.
  Jag tror inte barnen märkt nån större skillnad av den mer frugala livsstilen. Den äldsta jobbade extra för att kunna köpa sig såna onödigheter som hon suktade efter. (Och nu har hon flyttat hemifrån, snyft. Hem till sin pappa i Sverige)
  Jämfört med många av klasskompisarna är vi fattiglappar men de verkar inte avundsjuka. Nån gång för några år sen undrade de varför vi nästan aldrig gick på restaurang längre. Men utan större saknad.
  Just nu tenderar jag åt att jobba kvar o sen lugnt och stilla ta min pension. Om jag skulle säga upp mig, och i o m det behöva gifta mig (av den anledningen) för att få sjukförsäkring och barnens studiebidrag (för framtida eventuella universitetsstudier) via min man känns lite sådär. Att MINA pengar (dvs för de närmsta 2 åren, yngsta dotterns gymnasiesoleavgift, och sen båda barnens studiebidrag, det rör sig om ca 5k per barn, månad. Och min och barnens sjukförsäkringar) skulle betalas ut till honom istället för till mig, nja.
  Tänk om något händer? Jag är lite kontrollfreak. Och vill gärna vara 100% oberoende. Skulle sambon dö så är det ajöss med allt det där (eller sjukförsäkringen skulle jag nog fortsätta få). I övrigt skulle det nog vara en fördel rent juridiskt att gifta sig. Eller typ samma som nu, vi har samboavtal och testamente. Och romantiskt förstås, liten detalj.

  MEN det är väldigt skönt att veta att möjligheten finns, ifall situationen blir ohållbar. (Om jag t ex får ny lillchef som tycker att jag måste börja visa framfötterna, eller inte jobba hemma så mycket, eller nåt sånt. )
  Sen är det förstås lyx för barnen att slippa ta studielån i framtiden men när valet finns, så tycker jag det vore taskigt mot dem att bara säga klara er själva.
  Håller med att tid är viktigare att ge sina barn än överflöd av pengar. När jag började arbetet här så anställde min dåvarande man och jag en au-pair. Fast våra arbeten inte ens krävde det. Helt galet. Har tagit igen det på senare år genom att jobba hemma de flesta dagar. Åker aldrig på tjänsteresor och har nästan aldrig möten.
  Nu med Covid och 100% hemmajobb är arbetet så soft att det känns som piece of cake att fortsätta 4 år.
  Om det blir giftermål eller andra förändringar i mitt liv lägger jag upp en kommentar om det :)
  /FF

  SvaraRadera
 11. Hej, jag är NIRA SHALOM, jag är här ute för att sprida de goda nyheterna till hela världen om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek. Jag blev galen när min kärlek lämnade mig till en annan tjej förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den stora budbäraren, berättade jag mitt problem för Baba Wale om hur min ex-kärlek lämnade mig och också hur jag behövde få jobb i ett mycket stort företag. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärta utan någon biverkning. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter att det hade gjorts, Under de närmaste två dagarna ringde min kärlek till mig i telefon och sa ledsen för att jag levde mig innan nu och även nästa vecka efter att min kärlek kallade mig till ber om förlåtelse, jag kallades till intervju i mitt önskade företag om jag behövde arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att uppfylla min hjärtebegär. Baba Wale är specialist på all slags förtrollning och god magi. Om du behöver någon form av hjälpkontakter, Baba Wale, på följande e-postadress: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Tack mig senare

  SvaraRadera
 12. Hej allihopa, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 28 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har jobbat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande av lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från Testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda och gjorde de flesta saker själv, jag tvivlade faktiskt när han berättade för mig att jag kunde förvänta mig goda nyheter, det var mindre än sju dagar då min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta stavningsredaktör, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: karnataka.temple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 13. Ge aldrig upp i livet de sa alla att det inte finns något botemedel mot HIV-VIRUS, vilket är en stor lögn jag har gått igenom många processer. Jag trodde aldrig att det verkligen finns ett botemedel mot hiv / aids förrän jag träffade Dr. James. Läkaren som har hjälpt människor i många år, jag stöter på den här läkaren online när jag letade efter HIV-permanent botemedel online. Jag fick reda på om Dr. James, och till min största förvåning har Dr. James örtmedicinen för HIV-botemedel som Jag har letat efter i flera år. Jag förklarade mina problem för honom via e-postmeddelandet jag hittade på någon som vittnade om Dr.James örtblandning, skriv ett svar och förklara hur processen fungerar så efter att ha beställt medicinen fick jag det inom 4 dagar och Jag tog det enligt det sätt som Dr.James instruerade mig, jag var väldigt glad efter 21 dagar jag tog medicinen det var mycket stor förändring i min hälsa när jag var klar med processen jag gick för ett test, jag fick reda på att jag är negativt det var dagen jag har glädjetårar efter allt jag har gått igenom. du kan också komma i kontakt med min läkare via hans e-post nu Drjamesherbalmix@gmail.com Och han har också örtmedicin för att bota följande sjukdomar; Nefrotiskt syndrom, eksem, urinrörsvarta, kroniska problem. Herpes, cancer, ALS, autism, hepatit, diabetes, HPV-infektioner, nässelfeber, bältros, blåsor, sår, smärtsam eller oregelbunden menstruation. HIV / Aids. Diabetiker. Vaginala infektioner. Vaginal urladdning. Klåda i den privata delen. Bröstinfektion. Utsläpp från bröst. Bröstsmärtor och klåda. Smärta i nedre buken. Inga perioder eller perioder Sluta plötsligt. Kvinnors sexuella problem. Kronisk sjukdom med högt blodtryck. Smärta under sex inne i bäckenet. Smärta vid urinering. Pelvic Inflammatory Disease, (PID). Droppande av spermier från slidan samt för låga spermier. Parkinsons sjukdom. Lupus. Cancer. Tuberkulos. Nollantal på spermier. Astma. Snabb utlösning. Gallsten, för tidig utlösning. Herpes. Ledvärk. Stroke. Svag erektion. Erysipelas, tyfus, urladdning från penis. HPV. Hepatit A och B. STD. Staphylococcus + gonorré + syfilis. Hjärtsjukdom. Pile-hemorrhoid. Reumatism, sköldkörtel, midja och ryggsmärtor. Manlig infertilitet och kvinnlig infertilitet. Etc. Åtgärd nu. kontakta honom & beställ din naturliga örtmedicin: och maila honom
  E-post ... drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera