En annan nivå av hamsterhjul

Så här i början av september brukade ruljansen vara i full gång igen. I förlagsbranschen förberedde man sig för årets stora hångelfest i Göteborg och i industrivärlden var det dags att stänga Q3 och flåset blev extra påtagligt. Inom snabbrörliga konsumentvaror var det ett ständigt jagande men där förlängdes barmhärtigt nog sommarens säljcykel till 8-10 veckor istället för den ordinarie 6-veckorscykeln varför man kunde slappna av en smula. Och de flesta branscher rullar enligt min erfarenhet på enligt på förhand bestämda årliga hållpunkter. Men jag har haft tur, inser jag efter ett besök vi hade i somras. Jag har i regel kunnat ta tre, fyra och ibland till och med fem veckors sammanhållen semester utan att bli överdrivet stressad eller avbruten av oönskade interventioner. Med undantag då från kunden från helvetet som brukade langa iväg ett - säkert förprogrammerat - mail med något framkrystat klagomål runt de sista dagarna i juli då absolut ingen tjänsteman i landet jobbar. Men vid sidan av det, hyfsat lugnt.

Den gäst som fick mig att förstå vidden av lyx i mitt forna semesterupplägg jobbar med koncernredovisning i ett börsnoterat bolag. De har månadsbokslut som tar drygt två veckor. Per månad. Tolv månader per år. Det betyder, och jag citerar: "Normalt sett bör jag inte ta mer än två veckor i stöten." Jaja, tänker vän av ordning. Hen kan ju ta semester sen då, efter månadsbokslutet. Ja, ytterligare två veckor. Men aldrig mer än två veckor. Någonsin. 

Jag vet inte varför jag fick sådan panik av det här. Jag har väl egentligen ingenting mot att flyta lite fram och tillbaka, särskilt om jag får bo i mitt shangri-la här uppe i Hälsingland och jobba fritt. Jag har ju exempelvis jobbat hela sommaren, med två dagars avbrott för Åre-resan. Men det har inte stört mig alls. Och det är det här jag inte får ihop. Varför störs jag inte av mitt upplägg, men får panik om jag hör om hennes? 

Jag tror att det handlar om tidshorisonter och valmöjligheter. Jag visste på förhand att mitt sommarjobb skulle ta slut. Visserligen avlöst av en halvtidsanställning som, ironiskt nog, går två veckor i stöten. Men mitt kontrakt sträcker sig bara till årsskiftet och därefter är det blankt i kalendern. OM lusten skulle infinna sig där, parat med corona under kontroll, finns möjligheter till både ett och annat. Slow travel ner mot Gibraltar med enbart ett skissblock och en sån där praktisk kylväska som går på el i bagaget (jag tänkte nämligen bo inneboende hos någon kuf). Det här kommer iofs inte bli aktuellt nu i vår givet alla barn som fortfarande bor hemma, men säg om sex år och tio månader? 

Eller en ny kurs på högskolan i ett ämne jag absolut inte har någon nytta av på cv:t. Eller kanske bara en vinter av extremt lökande: Se om Riket? Lära mig väva? Ta långa promenader under dygnets ljusa timmar? Jag vet ej! Och det är ju precis det som är motsatsen till den tillvaro hon beskriver. Hon vet på dagen exakt när saker ska ske framöver, ekonomimånad in och ekonomimånad ut. Och till de vidhörande hållpunkterna i form av...vad kallas det för..."bokstängning", är hon fången på ungefär samma sätt som ett litet djur på zoo med tidsprogrammerad lucköppning till rastgården.  Och både hon och djuret vet att så här kommer det att förbli, månad efter månad, år efter år. Såvida hon inte byter jobb. Till något som inte har ordet "koncernredovisning" i titeln. 

Är du slav under ditt arbetes cykler?

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

 1. Jo men det är jag nog. Inom retail skall 70-80% av pengarna in under sep-dec. Det är Black Friday, Green Monday, Halloween, Jul och allt. Fram till att vi stupar in i ledigheten så där den 23/12. Det är alle man på däck. Problem uppstår och paniklöses, ersättningsprodukter skakas fram, kontrollistor, rapporter, analyser, möten.

  Privat skall också ett par födelsedagar och ett/två kalas också fixas. Så jo, nock är jag en slav under arbetets cykler... meeeeen jag kan chilla lite extra resten av året. Hihi

  SvaraRadera
 2. Stark igenkänning!😀

  Jobbade 8-10 år med månadsbokslut/rapportering.
  25:e - 31:e förberedelser.
  1:e - 5:e stängning
  6:e - 8:e analys/rapportering

  Kunde i bästa fall på sommaren trycka in 3 v sammanhängande.

  Var förmodligen en av de i Sverige som för min ålder hade/har? gjort flest bokslut.*host*skryt*depression*tragik*😂 5-6 bolag i snitt, full stängning, varje månad. Var en maskin. När jag väl hoppade sen var det sådan sjuk känsla att man inte längre behövde ha i bakhuvudet vilket datum och var i månaden man befann sig.

  SvaraRadera
 3. Ett år av tanken: vem ääär den där kunden från helvetet?! Det kan du ju såklart inte säga, men var det en specifik person eller var det hela företaget/avdelningen som var kunden från helvetet?

  / P

  SvaraRadera
  Svar
  1. En specifik person. One of a kind. Han var som en corporate Morran: hos de företag han köpte varor frös marken till is.

   Radera
  2. De draaaar. Tack! =)

   / P

   Radera
 4. Fy, jag ryser... Tackar min lyckliga stjärna att jag sluppit sådana monotona jobb. Å andra sidan har jag fått stå ut med mycket skit från arga människor när jag jobbat inom kundtjänst i åtta år. Men nu har jag verkligen bästa jobbet, där jag slipper träffa på folk. Ännu bättre under denna period, när jag mestadels jobbar hemifrån. Läste att det kan tänkas fortsätta även nästa vår och jag blev såååå glad. Haha, förmodligen bara jag som tänker så. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog bara du...om du avser Corona alltså. Att jobba hemifrån tycker jag att de flesta borde kräva efter den här upplevelsen, åtminstone merparten av tiden.

   Radera
 5. Borde ingen programmerare lyckas automatisera de där rutinuppgifterna snart?

  SvaraRadera
  Svar
  1. AI kan redan skriva texter https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/sep/08/robot-wrote-this-article-gpt-3#comments så då borde AI kunna sköta boksluten också tycker man.

   Radera
 6. Gjorde veckorapporter, månadsbokslut och som lök på laxen löner till sådär en 100 pers. Så när bokslutet stängdes var det dags att börja om med lönerna. Ekorrhjul de luxe.
  Sa jag att jag har bytt ner mig i titel/lön/tid för ett drygt 1 år sedan? I've got my life back! /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sa jag att jag har bytt ner mig i titel/lön/tid för ett drygt 1 år sedan? I've got my life back!" Härligt! Ja, det sa du, men trodde att det var mer nyligen.

   Radera
 7. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformuläret, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
  1) Love Spells
  2) Förlorade kärleksformer
  3) Stoppa skilsmässa
  4) Äktenskapstavlar
  5) Graviditetsförtrollning
  6) Breakup Spells
  7) Dödsförtrollning
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) Lotteri
  Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
  via {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera
 8. Väldigt långt ifrån min verklighet. Jobbar med självständiga projekt där det visserligen förväntas att jag ska slutföra 3 projekt per år, men där jag själv styr över tidsplanen för respektive projekt. Blir sällan stressigt eftersom jag är bra på att styra min tid. Väldigt skönt att ha den flexibiliteten, kommer definitivt inte vilja byta jobb förrän någon gång efter att småbarnsåren är över.
  /Lizzy

  SvaraRadera
 9. Month-end close, quarter-end close, purchase orders och accruals. Forecasts, reconciliations och statutory audits.

  Jag är ju inte mitt i koncernredovisningen, men jag sitter obekvämt nära och blir indragen ändå. Som bonus så sitter det mesta av det folket i US när man själv är i Asien, så nuförtiden har jag mer möten på kvällstid än dagtid. Tur att man är singel, tveksamt om det här hade funkat med familj.

  Frågan är om jag ska byta roll internt om 5-6 månader och flytta till Swe, eller om man ska se sig om efter något helt nytt? Jag är ju typ fire redan, men man vill ju gärna mer buffert. Särskilt då man är i de låga 30...

  SvaraRadera
 10. Jag var det. Big time. Eget företag inom redovisning, löner, momsdeklarationer, bokslut och årsredovisningar i en aldrig sinande följd. Tills jag ledsnade och kastade ut hälften av kunderna.
  Nu har jag lite lagom med jobb, sen roar jag mig med trading resten av tiden. Inga datum där. Inga jobbiga kunder med jobbiga mail.
  Sa jag förresten att jag såklart noga valde ut vilka kunder som avslutades?

  SvaraRadera
 11. Hej alla, mitt namn är Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda gärningarna från BABA NOSA UGO i Karnataka Temple eftersom min lycka är återställd, jag har varit gift i ungefär 23 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade en affär med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt jag har arbetat för, jag kände mig som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, andra vittnade om att han också kan göra något för att hjälpa ditt företag att växa, också älskar attraktionsolja, löser också alla typer av andliga problem, örtmedicin mot sjukdom som Fybroid, Astma, STD, Njurar sjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande i lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter en lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet från BABA NOSA UGO från Testimonies online och bestämde mig för att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, jag tvivlade faktiskt när han sa till mig att jag kunde förvänta mig en god nyhet, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka och bad om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlät honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta stavningsredaktör, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 12. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit nöjd med mitt äktenskap, inte förrän min man började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapslöften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev gnagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter hur jag skulle få tillbaka min före detta man, då hänvisades jag till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en kärlek stavade på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag tappar hans kontakt här för dem som har förhållanden och äktenskapsproblem, så att han kan hjälpa till med fantastiska verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... + 234902018697Kontakta honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Stoppa skilsmässa.
  (2) Avsluta barrenness.
  (3) Lycka till Stava.
  (4) Äktenskap.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera