Smart organisation

Jag tänkte ägna dagen åt högar. Högar med slumpvis ackumulerat innehåll, som drivsopor vid en havsstrand fast hemma hos folk. Ofta återfinns de bredvid kaffebryggaren, på en köksö, en hallbyrå, ett skrivbord eller i lådan på ett nattduksbord. Innehållsförteckning: Tomma fönsterkuvert, reklamblad, en napp, P-skiva, ett gammalt medlemskort till ett gym som inte längre finns, två halvfulla paket näsdukar, en för liten mössa som ska vidare till småkusinen, två femtioöringar, en par plåster, ett gammalt foto på dig och bästisen i högstadiet, en manual till något och en halvfull påse tuggummi med melonsmak.

Varför hatar jag dessa högar? Svar: De är så fruktansvärt fula och oinspirerande. De andas dessutom resignation. Högens ägare må bo i ett tippelitopprenoverat hem med strömlinjeformade marmorbänkar i köket, precis rätt matsalsmöblemang från Lammhults och alla de rätta märkena i garderoben. Men Högen förstör allt. Högen är som en böld på en rosig kind. 

Naturligtvis är ett inlägg om höghat ett uttryck för mitt magnifika kontrollbehov. Redan som liten hade jag svårt att gå och lägga mig på kvällen om jag först inte fick städa mitt rum. Jag har ett över snittet stort behov av att se saker på sina respektive platser. Men bear with me, det finns även frugala poänger med att bekämpa högarna:

1. De är fula och genom att få bort dem får du ett mer harmoniskt hem. Med ett harmoniskt hem behöver du inte ta din tillflykt till vackra, dyra resorts för andlig spis, du kan bara skrota runt hemma och älska ditt hem, fullt av ytor och svängrum. 

2. De pocker på din mentala uppmärksamhet när du passerar dem. "Vad ligger där i högen egentligen?" "Jag borde sortera högen" "Jag skymtar Nisses urvuxna mössa, jag borde skicka den till småkusinen ojojoj" osv. Genom att eliminera högen/högarna gör du dig av med alla dessa frågor vilket reducerar din stress och du behöver således betala färre besök hos KBT-terapeuten i syfte att lära dig stresshantering

3. De ropar "förvaaaring". Med ett mer harmoniskt hem behöver du inte strosa runt på Granit i jakt på en lösning på högfrågan. Jag vet att det kan vara frestande att skaffa en vackert bunden sisal-korg till köksbänken eller hallbyrån där du tänker dig att du under ordnade former ska lägga dagens inkommande post för (nästan) omgående sortering. Spoiler alert: Högar trivs jättebra i sisalkorgar. Till slut har de koloniserat korgen och börjar växa ut över kanten, ner på den intilliggande ytan och sen vidare ut på golvet, som en amöba. Man skulle kunna säga att förvaring är en sorts medberoende - du hjälper högen att fortsätta med sin skit. Så: Utan hög, inga utgifter för förvaring.

4. Genom att utse en specifik plats för Varje Föremål I Ditt Hem kommer du alltid att veta var Varje Föremål I Ditt Hem befinner sig. Det gör att du sällan eller aldrig behöver köpa dubbletter. Du behöver inte beställa nya bankkoder eller nytt kreditkort eller be att få en räkning omskickad hem (säkert till en "administrativ avgift") för du vet att allt bankrelaterat ligger i höger skrivbordslåda och en räkning hamnar där inom två minuter efter det att du plockat upp den från hallmattan (eller ännu bättre, betala den omgående, släng den och tänk aldrig mer på den).

Förutom att spara pengar, psyke och få ett mer välordnat hem bidrar högslakten till något annat som jag i brist på andra ord kallar "self-empowerment", vilket ju bara är en omskrivning för att gå sitt kontrollbehov till mötes. Men ni vet att det är sådant ni får om ni läser den här bloggen så håll tillgodo. Det finns något ytterst tillfredsställande i att inte låta sig ägas av högarna. Att genom list och planering kväsa dem redan vid rotbildningen. I vårt hem finns inga högar. Varför?

POST

Hamnar i "stora klädnypan" som jag köpte på loppis för 5 kr. Här hänger även min mans recept för veckan (vita pappret var slut i skrivaren) så just vid detta tillfälle hade vi alltså ingen ej hanterad post. När brev är öppnade (i den mån vi får några, alla räkningar kommer per mail eller in i Kivra) och innehållet processerat i våra hjärnor, slängs de i återvinningen minus kuverten som hamnar i vedkorgen.

ALLSKÖNS FÖREMÅL


Ni vet säkert redan att Dymon är min bästa vän. Jag har märkt upp i princip alla områden i vårt hem, med största fokus på kökets alla hyllor, lådor och återvinningskorgar. På så vis slipper vi ägna dyrbar familjetid åt poänglösa meningsbyten av typen "Var lägger jag trasiga glödlampor" eller "Var är termosen?". Det är bara att läsa. 

TEKNIKLÅDAN

Tekniklådan är min pièce de resistence, min skatt och min kronjuvel. Här samlas all teknik på villovägar. Laddare, power banks, sladdar med oklart användningsområde. När ett barn eller man kommer lufsande med hundögon och ett "Har du sett min (insert tekniskt ord)?" säger jag bara "Kolla tekniklådan". Man kanske tycker att det är "listigt" att lämna en laddare i en viss kontakt eftersom man tror att man ska ladda mobilen precis där nästa gång. Spoiler alert: Det kommer du inte, plus att informationen kring vilket av husets trettio uttag du lämnat den i inte kommer att ha lagrats i långtidsminnet. Men tekniklådan består, här hamnar allt med sladd och mer därtill. 

Man kanske kan tycka att tekniklådan går emot min princip att inte samla junk i korgar. Till mitt försvar vill jag då säga att tekniklådan bara innehåller teknik. Teknik som vid ett antal tillfällen per dag åker in och ut ur den - det är en levande låda. Till skillnad från de kyrkogårdar till korgar, skålar och lådor som står och samlar damm på landets hallbyråar, köksbänkar och side-boards. 

Har du några stagnerade högar hemmavid och om ja, vad har du för tankar kring det?

Mvh/
FruEfficientBadass

17 kommentarer:

 1. Stagnerade högar hemmavid? Haha, ja. Lustigt att du nämner dem nu, har tänkt på just de i flera dagar. Ett übertydligt tecken kanske på att nu är det dags att röja. Andas lite resignation (skrev först redignation...) i mitt hem. Har flera gånger märkt av just känslan av resignation, men bara de få gånger per år jag kommer hem efter att ha varit borta några dagar. Då ser man hemmet på annat sätt, lite utifrån och man känner doften i trapphuset, en doft jag aldrig känner till vardags. Som tur är inte dålig, men speciell ändå.

  Man kan också lättare få perspektiv på sitt hem om man går runt där med en stor spegel och liksom ser allt genom spegeln och då blir allt vänt åt motsatt håll. Testa, det blir intressant vad man ser då! Man ser helt med andra ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, tänkte precis tipsa om spegeln när du sa det. Lycka till!

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Precis, vad finns i alla dessa högar, lådor, kartonger och plastpåsar? Jag skulle behöva vara ledigt en vecka för att plöja igenom dem samt att lägga grunden för ett nytt system eller tänk omkring förvaring dvs. innehav av prylar./Andrea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara gör't. Kondo har rätt i en sak och det är att varje sak ska ha en plats (tror hon kallar det ett "hem"). Allt! Från hårnålar till öppnade kuvert. Make place, cry once.

   Radera
 3. Inga högar! Ever. Dock så här tre dygn före flytt kan jag säga att här är lite "högigt" i form av halvfyllda öppna flyttlådor. Känner det som om jag äger alldeles för mycket prylar, men det gör jag verkligen INTE. Vi flyttar ju till mindre och således har jag sålt, skänkt och slängt massor. Att inte ha ett sängbord är väl en bra idé? Har min mobbe på golvet bredvid sängen när jag sover.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sängbord, likt alla bord, samlar prylar. I min framtida minimalistetta kommer jag inte att ha ett sängbord utan en golvlampa som läslampa. Den flyttar jag sen runt vid behov, exempelvis till matbordet om jag ska ägna mig åt något kreativt.

   Få se hur många dagar (timmar) det tar innan du plockat upp alla flyttlådorna på nya stället. Jag har så svårt att förstå hem som har ouppackade flyttlådor ett halvår efter själva flytten. Då var det väl inget att ha där i dårå? Bara släng rakt av, osynat.

   Radera
 4. Vilken bra idé med tekniklåda. Har precis börjat städa i ”kontoret” dvs vårat skrivbord med tillhörande bokhylla och jag hittar sladdar och dosor och svarta saker med USB uttag som jag inte har en aning om vad de används till. Att samla ihop dom i en låda blir perfekt för då ser vi efter ett tag vad som faktiskt används.

  SvaraRadera
 5. Har två sorgliga högar: en i hallen, i en skål och en i köket i en rullkorg med tre (!) våningar.
  Tekniklådan är defacto en låda, i tv-bänken.
  Borde ta tag i mina sorgliga högar...
  Det blir så fritt i själen då.
  /C

  SvaraRadera
 6. En variant jag brukar köra, när tekniklådan börjar bågna över av sådan du nämner ("saker man inte har en aning om vad de används till") är att jag a) Lägger ut dem på matbordet och ber alla plocka åt sig sina grejer b) lägger återstoden i en plastpåse som jag hänger i städskrubben under ett par månader. Om ingen har frågat efter dem åker de med i nästa vända till ÅVC. Tanken med tekniklådan är att det är en transit för saker som används hyfsat regelbundet. Ett "sladdlåda" av den typ vi hade förr om åren, innehållandes kablar och skit från gud vet vad, är bara ångestframkallande. Inte hittar man de aktuella prylarna i den heller.

  SvaraRadera
 7. Japp, på hallbyrån brukar brukar det av någon anledning (förmodligen p.g.a. "lägger det här medan jag tar av mig skorna"-filosofin) bli kaos väldigt snabbt. Lypsyler, brev/tidningar, tuggummin, kvitton, udda vantar, hårnålar och gud vet vad...

  Tekniklåda har vi typ, men inte med grejer vi faktiskt använder så jag väger lite på om jag ska våga slänga allt däri utan att gå igenom det. Ett bra tips jag läste någonstans för längesedan var annars att märka upp alla kablar tillhörande en viss elektronikpryl så fort man får hem något nytt så är det lätt att se vad som tillhör vad eller om det kanske är kablar till något man inte ens har kvar i sin ägo.

  SvaraRadera
 8. Rensade faktiskt bort högen häromdagen (två små skruvar försvann och vi letade genom högen, hittade dem dock inte). Mobilladdare sitter dock alltid på samma ställe, till mitt försvar så laddar jag alltid där. Vår hög brukar växa på en bänkyta brevid spisen, den är så väletablerad att ytan kallas för "avlastningsytan". Vill inget hellre än att slippa ha saker där konstant, har föreslagit att vi skulle fixa så just den bänkytan lutar några grader så allt som läggs där glider av, men det blir alltid något som "jag lägger det där sålänge och fixar det ikväll"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Så gör man ju på toppen av vissa badhus-skåp. Idé! En möbellinje där allt utom sängarna sluttar i 30 graders vinkel?

   Radera
 9. Ojoj, nu petade du rejält på mitt dåliga samvete... Jag har högar PRECIS ÖVERALLT utom när det gäller papper för dem har jag örnkoll på. Men allt annat - kläder som borde lagas, (barn)prylar som borde säljas och en massa kartonger som framtida emballage till det jag borde sälja på Tradera... Kartongerna tar typ lika stor plats som prylarna. Suck. Vilken dag som helst nu tar jag tag i det.

  SvaraRadera
 10. ...och där försvann min pappershög jag haft i över 30 år, nästan alltid på en stol i köket. Fanns endast tre (3!) papper jag behövde spara. TACK! Må du aldrig sluta blogga.

  SvaraRadera
 11. Hatar högar och har eliminerat allsa utom en. Korsord från dagstidningar som jag samlar på hög på en hylla i nattygsbordet. Ser inte särskilt minimalistiskt ut men vi brukar ofta avsluta dagen över ett korsord så det känns fel att slänga bara för stökets skull. Sen kan man ju köpa korsordstidning istället men tidningarna doneras av mina föräldrar efter att de läst dom så det finns en frugal aspekt i det hela.
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera