Glädjen i att vårda sina saker

 "Vårda dina saker" skrev IGMR i ett inlägg från slutet av januari där han sedan går bärsärk med slip över allehanda träytor samt behandlar en hel soffa med Effekt läderbalsam. Älskar't! Inte bara är det helt rätt sak att göra rent konsumtions-etiskt. Det är kul OCH ger en känsla av tillfredsställelse. En sak jag ofta känner när jag exempelvis lämnar in ett par stövlar på lagning eller låter laga en kashmirtröja (som ni hör är jag bättre på att låta andra vårda mina saker än att själv vårda dem) är att jag ofta tenderar att gilla sakerna bättre efteråt. Det är mycket osannolikt att ett nyköp av höststövlar skulle komma i närheten av att kunna tävla mot mina existerande. Vi har hängt ihop i mer än ett decennium och att göra sig av med dem mot ett nyköp hade känts fel.

En som är expert på att ta om hand gamla saker och göra dem till skatter är, förutom IGMR, Liz Frugalwoods. I ett antal inlägg återkommer hon till hur hon fixat till saker som de hittat längs med vägen. Ja de skriver så, "hittat längs med vägen". Kanske någon av er, mer bevandrade i Amerikat än jag, kan förklara fenomenet. Är det USA:s motsvarighet till återvinningscentral, att ställa oönskade prylar vid vägkanten? 

Poängen är att jag älskar de där inläggen. Att se hur en sliten byrå blir som ny med lite färg och nya knoppar. Hur ett par gamla glass-coupes blir till ståtliga champagneglas i deras sparsmakade kök. De lyckas till och med att få brokiga kaffemuggar i anspråkslös design att se attraktiva ut, eftersom de tronar i ensamt majestät bredvid bryggaren på de helt rena köksbänkarna. 

Så, efter att ha tuggat i mig IGMR:s inlägg både en och två gånger började jag lystet ögna igenom beståndet av junk i huset. Till min besvikelse hade någon redan varit där och skeppat allt av sekunda natur till återvinningscentralen (jag) så det enda som återstod var Fåtöljen. The horror, the horror.


Denna snurrande styggelse i oxblodsfärgat skinn var bland det första jag enleverade från bostadsytan upp på vinden när vi tog över stället från mina föräldrar (tror det troligtvis min pappa som "fyndat" den på någon loppis och bedömt att den var "bekväm", men inte bekväm nog för att ta med till nya stället). Sen har den stått där och skämts. Inte ens mössen har brytt sig om den. När taket byttes rasade det stora mängder hundraårigt damm ner på den. Det var en sorglig uppenbarelse jag kånkade ner på bottenplan en förmiddag i februari.

Först tinade jag upp den i matsalen, eftersom den stått i tjugo minus. Därefter torkade jag av den med linoljesåpa och vatten. Redan där började min motvilja vekna. Den har en rätt vacker färg ändå, nästan lite rödvinsröd. Och skinnet är sådär gammalt och patinerat, på det sätt som skinn ska vara. Lite Effekt läderbalsam på det och den gnistrade som en rubin.När jag ett par timmar senare passerade den såg jag att minstingen lämnat en hög Harry Potter-böcker jämte och jag var precis på väg för att hämta rottingen när hon förklarade att hon hade för avsikt att sitta i stolen och läsa på kvällen. Hon som högst motvilligt lägger ifrån sig TikTok. Men nu skulle det plötsligt plöjas tre HP. Sagt och gjort. Efter middag och dusch iklädde hon sig i sin gamla dam-mundering med morgonrock (65 kronor från Sellpy, istället för att köpa en ny för 198kr hos valfri fast fashionleverantör) och rosa turban, la på ved, bryggde te och satte sig i fåtöljen för att läsa. Hon satt där i en timme! 


Bilden gör det inte rättvisa, men det såg faktiskt väldigt mysigt ut. Katalysator: En oxblodsfärgad snurrfåtölj! Även övriga familjen var till sig över tilltaget. "Vad har du fått den här ifrån, den är ju perfekt här framför brasan!" sa min man. "Vad fin" sa barn 1. "Öööh jag vill ha Nike Airforce och flytta till Stockhoooolm" sa barn 2. Men på det hela taget: En viss uppståndelse, i vår på stimuli nedbantade tillvaro. Jag hade aldrig kommit på tanken att göra detta om det inte varit för IGMR:s inlägg. Och nu sitter en elvaåring och läser framför en brasa i Hälsingland istället för att lära sig ytterligare en ryckig TikTok-dans. Miraklet med Interwebz.

Har du några riktigt fula saker hemma som du kan tänka dig att piffa upp med lite sandpapper och/eller läderbalsam?

Mvh/
FruEfficientBadass

19 kommentarer:

 1. Vad glad jag blir och vad fin den blev! Det är så värt att ta hand om sitt junk på alla nivåer. Kan ju också tipsa om mitt inlägg där vi Hygglohyrde en textilvårdsmaskin. Det var en fröjd att gå över soffan, sängarna och några mattor. Äckelhärliga känslan att se den till synes rena soffan generera brunt tvättvatten. Härliga känslan att vattnet blir klart och inget mer baggel finns att suga upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte när jag läste att jag skulle kommentera att vi tog över två fåtöljer från min kusin som blev väldigt mycket finare med hjälp av textilvårdsmaskinen IGMR skrev om. Exakt samma exemplar visade det sig, hehe.

   Även mattan och soffan fick lite lyster.

   I övrigt försöker jag ta hand om det mesta. Skor och kläder gör stor skillnad i längden.

   Radera
  2. Jag blir riktigt sugen på en sådan där textilmaskin. Om man till äfventyrs skulle bli en consumer sucker och slå till på en (och hyra ut via Hygglo givetvis), vad söker man på?

   Radera
  3. Det var en Kärcher Puzzi (lol) av någon variant. Kanske denna:
   https://www.kaercher.com/se/professional/textilvaardsmaskiner/textilvaardsmaskiner/puzzi-10-1-11001300.html

   De kostar runt 7000 kr, inte jättedyrt?

   Radera
  4. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Underbart! Jag är nog mest stolt över garderoben som ligger uppe på bloggen idag - en inbyggd orangelackad fanér- och spånskivestyggelse som blev som ny med linoljefärg och mässingsbeslag. Ser fram emot att hyra en sån där textilvårdsmaskin och gå loss på den ärvda tygsoffan någon gång med äckelblandad förtjusning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var mycket fin! Jag är imponerad över hela blögga.

   Radera
 3. Jag älskar läder! Det är något nästan magiskt över att se en torr och lite matt läderyta blink mjuk och blank igen. Härom dagen gick jag över min dryga 20 år gamla IKEA Poäng-fåtölj som jag har ärvt efter min kära mor. Den har aldrig fått något smörj och är nu mer välmående än på länge.

  Det här är för övrigt min första kommentar på din blogg som jag gillar och läser sedan en tid tillbaka. Den tillsammans med några andra bloggar hoppas jag ska kunna hjälpa mig lite på traven i förflyttningen från begär av saker till begär av billiga fonder :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är något nästan magiskt över att se en torr och lite matt läderyta blink mjuk och blank igen." Det är ju trots allt hud...Mina barn gillar inte läder, de tror att djuren sätter livet till enbart för att bli möbler. Jag kanske är felinformerad här, men är det inte rester av köttindustrin man tar tillvara? Eller föder man upp exempelvis kalvar för att enbart bli möbelklädsel? Oavsett vilket är det ju begagnade möbler vi talar om. Att köpa en ny skinnsoffa för femsiffrigt är mig främmande. Dessutom känns det status à la 80-tal: "Maffig stereo och en fet skinnsoffa" Inte helt modeeernt.

   Radera
  2. Jag tror att allt läder är restprodukter från köttindustrin. Sen behöver ju varken bra ljud eller skinnsoffor vara synonymt med 80-tal. Även om jag ser din poäng!

   Radera
  3. Hej! Läder är i regel inte rester från köttindustrin, utan det är en egen industri. Den intresserade kan läsa mer här: https://www.djurensratt.se/djurvanlig-konsumtion/skinn

   Radera
 4. så fin den blev! Jag kan passa på att tipsa om Leather Honey, en helt naturlig läderbalsam du kan köpa på Amazon. Själv har jag både deras rengöring och balsam, och använder den till alla mina (och närståendes) skor och boots i skinn/läder. Skor förresten.. Köper man rätt sort kan de repareras i oändlighet vid behov. Jag noterade att min lokala skomakare är auktoriserad återförsäljare och reparatör av Red Wing boots, som jag köpt innan mitt mer sparsamma jag uppenbarade sig. Mitt gamla mer slösaktiga jag är dock numera förlåten pga denna upptäckt, ety medelst dessa omständigheter behöver jag aldrig mer köpa några nya boots då alla delar på dem går att byta. Nya skor är dessutom så fruktansvärt obekväma, går inte alls att jämföra med ett par man trampat in till perfektion i något årtionde. Nu fick jag minsann inspiration att skriva ett eget inlägg vid nästa boot overhaul, tack för det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag kan passa på att tipsa om Leather Honey" Jag googlade och hittar en produkt vid det namnet, men det verkar inte vara balsam utan rengöring och prisspann mellan 250-500. Du får gärna skicka länk.

   Och JAA visst är det lyx att ha ett par väl ingångna stövlar/kängor/skor. Själv gick jag maratonmeter i helgen i mina svarta, tio+ stövlar och det gick (nästan) alldeles utmärkt, en liten blåsa på lilltån bara. Nu står de och suger upp skokräm som belöning (efter olivtvålsschamponering) och imorgon blir det putseliputs med skoborste, nylonstrumpbyxa och ett lager Effekt läderbalsam på det.

   Radera
 5. Inte direkt då jag slängt, skänkt och sålt mängder iom flytten. Dock gällde det nu att "hitta på" gardin till köket. Hittade en slängd gardinstång i nya fastigheten och hade två vita längder som jag snurrade runt stången till en luftig gardinkappa. Very jeanettish!
  Älskar att vårda skor och laga plagg. Jag lärde mig att känna gott på saker med händerna - gör en jäkla skillnad på mitt förhållande till det jag har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag lärde mig att känna gott på saker med händerna" Är det dialektalt eller är det jag som är trög? Hvad betyder töckera?

   Radera
  2. Känna vördnad rent fysiskt. Ta i saker med kärlek.

   Radera
 6. Gamla skinnmöbler är så användbara, jag hade två svarta fåtöljer som jag hade fått begagnade som fattig student. Tio år senare vägrade min blivande sambo att de skulle få flytta in hos oss, de var egentligen både fula och obekväma.
  Men skinn är ju ändå skinn, så jag slaktade dem och av skinnet sydde jag en headboard till sängen. Så nu har vi en sjukt lyxig headboard i svart skinn, blev kanonfint!

  /AK

  SvaraRadera
 7. Tjena,
  Stolen ser läcker och bekväm ut. Jag gillar din story om den. Nice att digitala ungdomen åtnjöt en traditionell bok i den.

  Ha det gott

  Mvh petrusko

  SvaraRadera