Läsarmail: Orolig för att dra ur plugga

Innan jag börjar, en tryckteknisk fråga till er för ni verkar ju ha svar på allt: Är det någon som vet hur man konverterar ett InDesign-dokument till svartvitt? Jag håller på att provtrycka boken och trots att jag bara har svartvita bilder i den (jag har kopierat in varje bild i ppt, dubbelklickar på bilden, går in på "färg" och väljer bilden längst upp till vänster "färgmättnad 0%", allt enligt instruktioner på Interwebz). Sen monterar jag bilden i InDesign, allt ser bra ut, svartvitt, check check. Men när jag laddar upp boken på Publit står det att "45 sidor i färg" (och jag har 45 sidor med bilder). Vad gör jag för fel? Det blir ju både dyrare och sämre att skicka färgbilder på tryck för en svartvit bok, även om färgmättnaden är superliten. Jag har letat som en dåre i InDesign som trots sina trilzoner av obegripliga funktioner inte verkar ha NÅGOT alternativ för "skriv ut i svartvitt". På Publit rekommenderar de mig att "leta efter något program på nätet", men jag vet ju hur det kommer att sluta. Någon dyr Adobe-prenumeration som ändå inte kommer att funka. Det måste ju gå att lösa i InDesign? Help!

Inlägget: I januari fick jag ett läsarmail från "Gunilla med G" och så här löd det: 

"Skriver till dig med förhoppningar om att få ta del av din och dina bloggläsares visdom :) 

Jag är 30+ och hoppas kunna nå FIRE om 6 månader om inte mitt jobbuppdrag tar slut eller börsen kraschar. Inget av det senare är omöjligt att det händer men låt oss tänka positivt och tro att allt går vägen. Jag räknar med att behöva 13 500 kr/månad och så långt är allt bra. Nu till problemet. Jag är rädd från att gå från att kunna bekosta eventuellt spontant nöje/onödig utgift med de löpande intäkterna från en månad till att behöva spara ihop och vara långsiktig. Jag kanske snittar 13,5k men det är inte jämnt fördelat. Samtidigt lockar det inte att jobba ännu ett år bara för att öka säkerhetsmarginalen. Kort sammanfattat är jag rädd för att känna mig fattig, fast jag på pappret inte är det, och av den anledningen behöva avstå lite dyrare spontana saker. 

Som en del andra i FIRE-världen funderar jag på vad jag ska fylla mitt liv med de 9 h om dagen jag tidigare varit på mitt arbete. Jag inser att mina vänner och andra jag tycker om att umgås med kommer fortsätta hänga på sina jobb 8-17. Det känns lite som när jag i högstadiet kom överens med en kompis i en annan klass att skolka från en lektion men hon vågade inte och det slutade med att jag gick runt en timme själv och kände mig något korkad. 

Kommer jag gå runt 9 h själv varje dag när jag blir FIRE och känna mig korkad? Jag bor i en nyproducerad lägenhet så det finns inte mycket att dona med i hemmet. De flesta av mina fritidsintressen kräver att fler personer är med.

Sista och slutliga funderingen är om det är värt att jobba lite till och skaffa bil. Jag är som sagt inte så sugen på att jobba mer men om jag skulle. Jag har ingen bil idag för jag bor så jag slipper ha bil till jobb och har inga barn som behöver skjutsas/hämtas/lämnas. Vissa fritidsintressen skulle underlättas av bil, att utforska Sverige skulle bli närmare till hands och det skulle bli enklare att hälsa på delar av familjen. Dock känns det väldigt lyxigt att äga en bil enbart av de anledningarna.

Jag vet att allt det här kommer lösa sig med tiden men jag är bra på att vara ängslig över saker som ännu inte är ett problem och som kanske inte blir det heller. Jag tänker att det skulle vara kul att höra hur du/dina läsare tänker kring att bli "fattig", "skolka" och köra runt i en "lyxbil" när alla andra jobbar.

Och till viktigaste frågan av allt.. när är nästa Camp FI? (Om vi låtsas som att vaccinet kommer lösa allt.) (Vi behöver något att se fram emot.) / En som missat de tidigare campsen

Gunilla med G"


Okej min kommentar på B: Nästa Camp FI, så ser väl jag inte att det skulle vara någon omöjlighet att dra ihop något i Stockholm under sensommaren. Men det får ju lugna sig på coronafronten först. Vi får väl kräva vaccinationsintyg för alla som kommer eller någe. På A lämnar jag kommentatorsfältet öppet, framför allt till er som dragit ur pluggen.

Mvh/
FruEfficientBadass

43 kommentarer:

 1. Jag älskar egentid så jag tror inte att jag kommer att ha några problem den dagen det är dags för mig att sluta jobba förutsatt att jag umgås med mina vänner på helgerna :)
  Och jag hade nog inte heller jobbat längre än beräknat "ifall att" om du nu känner som du gör inför ditt jobb. Lev hellre lite snålare de första månaderna, och känn efter hur det känns att göra ingenting, så kanske du kommer på en massa som du faktiskt vill och kan fylla dina dagar med. :) Sen är det ju aldrig försent, ångrar du dig går det ju att söka jobb på nytt. Ett halvår/år från arbetsmarknaden är det nog inte så många som lyfter på ögonbrynen åt. Eller plugga till något helt annat som du tidigare bara ansett som en hobby? Då får du dagarna att gå och träffar lite nya bekantskaper.

  Angående bil så är det något jag redan nu ser mer som en frihetsberövare än som frihet. Visst är det skönt att kunna åka vart man vill när man vill, men det kostar så mycket pengar och är så mycket som ska fixas med flera gånger om året, besiktning, däckbyten, service, ev. reparationer m.m. Jag tycker att det kostar mer än vad det smakar. Du kanske kan överväga att hyra bil istället de gånger du vill ta dig någonstans som kräver det och se vad prisskillnaden blir per år, kanske billigare än att äga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Btw, detta är off topic men jag tycker att det hade varit väldigt kul att läsa om hur det går för alla läsare av denna blogg, hur många har nått FIRE i någon form? Och alla andra, vad har de satt för målbelopp och hur lång tid beräknar de att det är kvar dit? Hur många procent fria är de?

   Jag är i början av min sparresa och tycker det hade varit väldigt roligt att läsa om andra som är i ungefär samma sits. Kanske du kan ställa frågan i ett framtida inlägg, Fru EB? :)

   Radera
  2. Bra idé Petra som jag också gärna hade sett Fru EB ta upp.

   Jag och min sambo på 38 resp 39 med två barn drömmer om att inte se jobbet som något nödvändigt ont. Har 2,4M i fonder i nuläget men vet inte riktigt vad målet ret konkret är. Ett första delmål är 3M för att bli private banking-kunder och därmed få ner bolånekostnaden ytterligare. Ser framför mig att vi båda jobbar omkring 50-60% om några år och finner större njutning i det jänfört med dagens slit.

   Radera
  3. Flytta tjänstepension är ett tips för att bli PB-kund snabbare.
   Funkar på det sättet hos avanza iallafall.

   Radera
  4. Jag noterar önskemål! "Vittnesmål från andra sidan", har jag fattat det rätt?

   Radera
  5. Jag menar att bland får man ju läsa lite gästinlägg/läsarmail som dessa, eller snubblar över bloggar som likt din blogg ofta handlar om när FI är eller är nästintill uppnått. Givetvis är det intressant och väldigt inspirerande, men i mitt eget fall känns det ganska avlägset och det skulle också vara roligt att läsa om dem som nyss påbörjat resan eller kommit en bit på vägen. Men givetvis även intressant att få lite fler berättelser om de som nått dit, hur lång tid det tog och hur resan varit.
   Jag är lite siffernörd också så älskar att veta vad folk har satt för målbelopp, hur stort månadssparande, hur många procent de uppnått och hur lång tid de beräknar att det tar (eller har tagit) att nå målet.

   En liten "laget runt" kanske man skulle kunna säga. :)

   Radera
  6. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. @Gunilla: om du får tråkigt kommer du säkert hitta på något. Stanna inte kvar på ett jobb som du vantrivs mycket med för länge!

  @Petra: för oss tog det 5-6 år att få ihop så mycket att 'nödvändiga' (nåja) utgifter är täckta. Häpnadsväckande att FIRE fungerar när man tänker på det så här i efterhand och att man kan få ihop en kappsäck full med pengar. Men vi är verkligen 'one-more-year'-typer som vill ha mer kudde i utgifterna :S

  SvaraRadera
 3. - Läs böcker.
  - Träna, promenera, yoga, meditera, musicera.
  - Hitta ett intressant ämne att utbilda dig i (på egen hand eller via de statliga utbuden).
  - Skaffa nya vänner, som kanske inte jobbar på svenne-banan-tider (appen GoFrendly). Spela spel.
  - Jobba på att förbättra hälsan: läsa på om sömn, rörelse, kost och stress (parasympatiska och sympatiska nervsystemet).
  - Hitta nya hobbies som du kan göra på egen hand helt enkelt.
  - Ta ett kneg som timanställd för att i kombination minska din oro för vad du ska göra med tiden och för stashen, träffar nytt folk och förhoppningsvis nya vänner och dessutom minskar du möjlig tid för konsumtion.
  - Lycka till, jag hade sååå gärna varit i din sits!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! tror också på näst sista punkten, bra mellanväg.

   Radera
 4. @Gunilla: tror också på det där som lucilius skrev att ha tråkigt kommer att föda idéer. Var inte rädd för det. Tillåt dig att bara vara under en period.

  @Petra: vi (min man och jag) tänker oss att vi vill ha 30000kr per månad tillsammans vilket vi redan har om jag räknar prognos på MinPension även om vi inte tjänar en krona till. Men vi måste vänta tills vi är 65 år innan vi kan börja ta ut pensionen för att uträkningen ska fungera. Så det är åren fram dit som måste bekostas och vi räknar med att det är 3 år kvar till det. P.S. 30000kr är högt räknat så vi skulle kunna klara oss på mindre men vi drömmer stort :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer ni fortfarande ha 30000 i pension även om ni slutar jobba tidigare och inget mer betalas in till pensionen från lönen?

   Radera
  2. Ja det ser så ut. Alltså 15000kr var efter skatt. Det är allmän pension + tjänstepension. Jag knappar in att vi har 1 kr i lön (av någon anledning kan man inte ange 0 kr) och ska ta ut pension från 65 år och livstid. Den privata pension vi sparat tänker vi ta ut innan för att plussa på det vi själva sparat.

   Radera
  3. "(av någon anledning kan man inte ange 0 kr" Om du avser minpension.se kan du ange "saknar arbetsinkomst" tror jag. Men 1kr är väl pretty much samma sak.

   Radera
 5. Du kan prova att gå ner i arbetstid och bara jobba halvtid. ger dig tid att hitta nya hobbies och lite löpande inkomst som kan ge lite saftigare marginaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett bra tips!
   Min plan är att som första steg gå ner till 80% (givet att önskemål om halvtid nog inte kommer att tas emot positivt från arbetsgivare)

   Jag tror på nedtrappning (om man inte tycker att jobbet är totalt livsdränerande)

   Radera
  2. Håller med, jag tycker det finns för mycket osäkerhet i börsens nuvarande värdering, frågetecken runt vad ISK-skatten kommer vara i framtiden, osv... minskad arbetstid känns som en perfekt kompromiss där du får både mer frihet men ändå ena benet kvar om du skulle behöva ändra dig!

   Radera
 6. Så här gör du för att slippa känna dig fattig: sätt in pengar på ett vanligt bankkonto för 12 månaders utgifter dvs ca 160.000 kr (dvs 13.5 * 12). Sedan tar du ut pengar löpande från detta konto under kommande tolv månader. Fyller på bankkontot gör du tex en gång per år. Det här upplägget har bloggrannen Lars (cornucopia).

  Eftersom du det är du som vet bäst hur utgifterna fördelas så kan även tex sex månader på bankkontot fungera (istället för tolv), eller eventuellt tre månader.
  Jovisst, på bekostnad av avkastning köper man trygghet/förutsägbarhet.

  Vad gäller bil så är det en del pengar som måste ut, tex för ny bil kostar det ungefärligen totalt 30-50 kr/mil vid körsträcka 1000-1500 mil/år. För en begagnad kanske hälften, lite beroende på hur mycket du meckar själv och hur mycket verkstad du anlitar.
  Så någon eller några tusenlappar i månaden. Men med bilägandet kommer även andra aspekter än de (positiva) du nämner, här menar jag tid, energi och tankemöda du kommer att behöva lägga på bilen (bilägandet). Jag tror många bilägare förstår vad jag menar och kan bidra med verkliga exempel här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att det är en bra strategi att ha en kontantbuffert som du skriver FriSen10år. Jag har för mkt kontanter just ju och grämer mig över förlorad avkastning i år. Samtidigt vet jag ju från förra våren hur jag reagerar vid ett fall så det är en strategi jag får acceptera. Det är ju "bubbelvarning" bland experterna och spådamerna nu.

   Radera
 7. Börja släktforska, det blir aldrig färdigt och man kan lägga HUR många timmar som helst på det om man har den läggningen... Jag slutade jobba för ett år sedan och släktforskar både i arkivhandlingar (online) och med DNA, oerhört lärorikt och man har alltid något att göra i stället för att städa och annat tråkigt (hehe).

  SvaraRadera
 8. "Angående bil så är det något jag redan nu ser mer som en frihetsberövare än som frihet."
  Samma här. När vi sålde sommarhuset så räknade jag på kostnaden att hade bil. Jag kom farm till med kostnaden 4k per månad plus bensin (inköp ca 100kkr, behålla fem år, 500kr parkering). Då ingick avskrivning i det men inte alternativkostnad (man kan ju t ex lägga pengarna på aktiemarknaden). Det räckte för oss till att åka taxi eller hyra bil varje gång vi behövde bil med marginal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så inte värt att ha bil om man nyttjar den på det viset. Och så lyxigt att hyra bil, det gjorde vi under vårt bilfria år i Stockholm. Att få testa nya modeller, alltid rena och fina. Rätt billigt att hyra bil alltså, om man jämför med mycket annat i DAGNS SAMHÄLLE.

   Radera
 9. Googlade och testade lite. Vet inte vilket exportalternativ du valt/behöver välja, men i pdfx1A (som jag som gammal tant brukar exportera tryckfiler som) fungerar det tydligen inte att välja gråskala. "Tryckkvalitet" eller pdfx3 någonting fungerar.
  Så testa i indesign:
  Under Arkiv->Adobe PDF-förinställningar->Pdfx3 ngnting (t.ex.)
  Gå till "Utdata" välj Färgkonventering->Konvertera till mål och sen Mål-> Dot grain (Punktförstoring) - ligger hos mig längst ner. Det finns olika %satser och det tror jag är hur punkterna "sväller" eller nåt (har mest jobbat mer färgtryck, sorry), testa några olika...

  Vet inte om det fungerar, men det blev gråskala av en färgbild för mig i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu läste jag igen och noggrannare - ev. har inte bilderna blivit "svartvita" eller gråskala, som jag antar att du vill ha dem, "på riktigt". Jag kan ingenting om PPT men i photoshop (om du har tillgång till det) kan du konvertera bilderna till svartvitt, eller gråskala.
   under Bild->Läge väljer du gråskala för gråskalebild. Om du vill göra en bitmapp - "svart-vit" (men det tror jag inte du behöver/vill) så måste du först konvertera bilden till gråskala och sen går du in under Bild->läge igen och väljer bitmapp som nu finns som möjligt val.

   Jag tror det räcker att exportera från indesign, men om det inte funkar, försök i photoshop (om du har ngn gammal studentlicens eller så). Eller ngn gratisvariant av bildbearbetningsprogram, det är ju bara konvertering liksom...

   Radera
  2. Å käraste Helena, TUSEN tack! Jag ska genast testa. Eller imorgon. Jag+Photoshop=inte sant (och min studentlicens har gått ut).

   Radera
 10. Vad menar du med att du har "kopierat in varje bild i ppt"? Är bilderna i tryckkvalitet? 300 dpi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eeh...N.A? Jag är usel på bildredigering, vet inte ens hur kolla dpi i Officeprogrammen. Jag avskyr Photoshop ochh som jag skrev ovan har jag heller ingen licens. Bilderna är vanliga mobilbilder av den typ jag lägger på bloggen, så troligtvis håller de inte rätt kvalitet. Fick provtryck igår och de är inte särskilt tydliga, men det har ju också att göra med att man egentligen inte ska ha bilder i en pocket. Jag har dem där enbart som grova illustrationer till exempelvis minimalistinlägg, så det är inte supernoga. Tycker att de tillför mer än de stör. Men jag skulle som sagt gärna slippa den extra tryckkostnad det innebär att trycka "färg" när mitt öga bara ser svartvitt.

   Radera
  2. Och jag menade att jag kopierat in bilderna i powerpoint för att komma åt bildhanteringen för att få ner färgmättnaden till noll procent. Du hörde rätt, power point.

   Radera
  3. Alltså du kan ju kolla upplösningen på bilderna i indesign…

   Markera bilden (med svarta pilverktyget, ligger längst upp hos mig). Gå till information-menyn på höger sida (eller gå till toppmenyn-> fönster-> information )
   Där finns det två värden för ppi, ”faktiskt värde” som är upplösningen på bilden du monterat in - men - här kommer det fiffiga - även ”effektivt värde” som är upplösningen när man tagit hänsyn till om man förstorat upp eller ner bilden - det är den du ska titta på. Där kan du även se om din bild är t.ex. en RGB-bild, CMYK-bild eller gråskalebild...

   Radera
 11. Jag är en stark anhängare av att ha goda ekonomiska marginaler men så är jag kanske definitionen av "one more year syndrome". Är din del av arbetsmarknaden lätt att hoppa ut och in i så kanske det kan vara värt att prova. Blir du uttråkad eller känner att ekonomin inte håller så kan du ju hoppa in i arbetslivet igen. Trist att behöva göra det bara för att ekonomin inte håller dock. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ZeroStrategy, du är vår allas egen "10 more years syndrome"!!
   (Skriver detta med kärlek såklart!)
   /Arbetsplanen

   Radera
  2. Ouch! Sanningen kan göra ont ibland ;-)

   Radera
 12. Har ärligt svårt att förstå att folk måste gå till ett jobb 8h/dag för att få dagen att gå. Skulle kunna räkna upp 100 saker jag hellre pysslar med om dagarna. Där jag bestämmer vad jag skall göra, när jag börjar och slutar och i vilken omfattning. Skulle ni fortfarande gå till jobbet om ni ändå fick samma ersättning för att vara hemma? Skaffa ett liv!
  Till alla bilhatande stadsbor - att äga en bil (eller mc) är värt vartenda öre! Visst kostar det, men friheten att kunna ta sig vart som helst, när som helst är oslagbar. Livet är mer än pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. Kul att se någon som gör det själv - de flesta verkar ha en partner som fortfarande jobbar hel eller deltid/konsult, vilket gör det mycket lättare (och kanske inte är FIRE på riktigt) - lycka till det blir säkert bra!

  SvaraRadera
 14. Ja lycka till! Vore kul att få en uppföljning!

  SvaraRadera
 15. Kul att läsa om någon som är nära sitt mål! Nedan kommer lite observationer från mig/oss och vår resa.

  Jag klev av ekorrhjulet förra våren och 'Fru Fredrik' gjorde detsamma i julas (båda ~50 år). Timingen har visat sig ganska optimal eftersom börsen gått bra efter vi drog pluggen. Corona medför att många är hemma och det har gått lite obemärkt förbi hos de flesta runt omkring att vi gått in i en ny roll. Det tycker vi är skönt och vi har själva fått tid att landa.

  Det tar tid att detoxa från många års arbete men jag kan ärligt säga att jag numera ytterst sällan tänker tillbaka på arbetet. 'Fru Fredrik' har nog några månader dit. Ibland tänker vi efter och tar oss tid att fundera över hur ofattbart lyxigt det är att helt äga sin egen tid. Uttrycket "the highest dividend money pays is the ability to control your own time" är verkligen sant.

  Samtidigt måste man ta ett eget ansvar för att hitta på saker. Vi har lagt mycket tid på att vara ute i naturen, laga mat, spendera tid med barn (ungdomar). Man måste också landa i att det är OK att kolla Netflix en mulen tisdagseftermiddag. När väl corona släpper kommer vi nog att resa mer. Då pratar vi inte om all-inclusive charter utan air-bnb, vandrarhem mm. Ingen av oss är särskilt orolig för hur vi ska sysselsätta oss framöver.

  Bil ger en stor frihetskänsla och för oss är det nödvändigt. Man kan få ner bilkostnader mycket - som utgångspunkt börja leta efter en Toyota med sisådär 7-8 år på nacken. Viktigt att vara ärlig i kostnadsberäkning ... däck, besiktningar, skatt ... allt kostar.

  Ekonomin utvecklat sanslöst bra efter det att jag initialt drog pluggen direkt efter värsta dippen 2020 och det är så klart rent flyt. Men - vem vet - kan komma en stor nedgång inom kort och då ändras det. Fördelen vi har är att det sker efter en stor uppgång ... Gunilla med G är ung och har gjort ett fantastiskt arbete att nå FIRE. Jag kan inget om hennes kostnader och hur BR/kassaflöde ser ut. Dock, 13,5k känns instinktivt lite tajt men behöver inte alls vara det.

  Ett sätt att känna efter om man är redo för att dra pluggen är att simulera en nedgång. Vad skulle hända om börsen faller, säg 40% som det tar 7 år att återhämta? Skulle du klara dig och leva ett liv som du kan njuta av i den situationen? Om det skulle funka för dig så är du definitivt redo.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra kommentar Fredrik. Ja, jag tänkte också att det lät rätt tight givet att hon bor ensam i en nyproducerad lägenhet. De har som regel antingen hög hyra eller hög månadsavgift. Å andra sidan lite behov av underhåll. Jag tror oavsett vad att det skulle vara bra för Gunilla att skffa sig et extraknäck, om än bara dog walking. För att ge dagarna struktur och liiite mer fluff i kassaflöde.

   Du tar upp en viktig sak och det är att det tar tid att landa och detoxa sig från yrkeslivet. Jag hade sju själv fysiska krämpor första halvåret. Vissa behöver lugn, stillhet, natur etc, medan andra mår bra av att ha mer struktur i början, för att inte bli helt "frihetschockade". Kanske bra att ta en kurs på halvfart/kvartsfart till hösten? Struktur, kul. Om du fortfarande har terminer med studiemedel kvar kan du ju läsa heltid och ta bidragsdelen? Förstärkt kassa, struktur och gemenskap i ett.

   Radera
 16. Inte sju krämpor, jag hade JU krämpor.

  SvaraRadera
 17. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera
 18. Jag är glad och tacksam för er alla som läser den här bra artikeln här ute som hjälper till att rädda mitt äktenskap från skilsmässa för några dagar sedan, för jag vet att alla dina relationsproblem är över eftersom du är väldigt lycklig att komma över den här kanalen idag. bara skicka ett meddelande till kontakt-e-postmeddelandet för brådskande hjälp
  för att få tillbaka din ex-kärlekspartner inom 12 till 24 timmar. dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  Jag uppskattar dig alla dina goda vänliga kommentarer, jag är alltid glad att läsa olika kommentarer här, på samma sätt som jag läste en kommentar som tog tillbaka min ex kärlek man efter att vi skildes i 2 år återvänder han fortfarande och älskar mig lever lyckligt gift. Jag läste en kommentar förra veckan om Dr.Oduduwa Love Spell Solution fungerar snabbt och brådskande resultat inom 24 timmar efter aktivering. Jag försökte det, så förvånansvärt fungerar det för mig, jag vet inte om dig .. vill du ha din ex-kärlekspartner tillbaka till äkta kärlekskänslor. det här är intressant, bara skicka ett e-postmeddelande till adressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Dr. Oduduwa svarar på dig och sedan är alla dina problem över inom några timmar kommer du att känna ett positivt kärleksutfall.

  SvaraRadera