Ögona på bollen

Ni har väl inte missat Fru Lugns blogg (nu i blogglistan till höger i pc-läge)? I veckan sveptes jag med i en rad inlägg där en garderobsrensning och en rensning av badrumsskåpet (på avundsvärt välkurerat språk) gjorde mig småsalig. Och då hade jag ännu inte kommit till ett helt fantastiskt inlägg titulerat "Förnöjsamhet vs mental misshandel" som berörde mig på många plan. Med risk att åka dit i någon copycat-robot så kopierar jag in en textmassa från nämnda inlägg:

"(...) Jag är väldigt nöjd med vårt liv som det ser ut just nu. Jag behöver inte mer, större eller bättre. Höjdpunkterna består i att möta solen på lunchpromenaden, se en liten tomatplanta kämpa sig upp ur jorden, dricka kaffe och tjöta om livet med någon som är genuint intresserad av mina åsikter och tankar, sköta vardagens små bestyr sida vid sida med Herr Lugn, gosa med en hund eller två, och bara allmänt må bra. Undvika drama och onödiga konflikter, göra mer av det jag mår bra av och mindre av det jag inte mår så bra av. Det verkar finnas två vitt skilda inställningar till livet i det här fallet. Det ena lägret vill leva stort och fort och mycket. De tycker att vardagen är tråkig och kräver regelbundna kickar, äventyr och drama för att tycka att livet är värt att leva. Finns det inget drama så hittar de på ett. Det andra lägret tycker att vardagen är livet, och tenderar att bygga in sina kickar i den. Jag känner mig mer och mer grundlurad som hade gått på myten om att det är läger ett som har rätt. Att man måste resa, konsumera, ha femtielva vänner, fullsketen kalender, minst tre fritidsintressen utanför hemmet som gärna kostar pengar, och dessutom kunna skryta om föregående punkter för alla som råkar höra." 

Nu till egen-skrivet: För ett tag sedan träffade jag en gammal kollega. Han tjänar bra (runt 50'/mån) men har dyra vanor. Han menar själv att det är hans arbetarklassbakgrund i småstad som gjort att han eftersträvar ett antal statusprylar av typen nyköpt suv, ett flertal utlandsresor per år, nyköpta märkeskläder och så vidare. På något vis försöker han att imponera på sin småstad, vilket är ironiskt eftersom han inte har kontakt med någon där längre. Därtill vill han bli rik, vilket kan bli knepigt med det konsumtionsmönstret. Han har vid ett antal tillfällen försökt genskjuta målet genom olika side-hustles, med klent resultat. Jag har fått intrycket av att han lever från lön till lön. Därtill har han två barnkullar och betalar rätt saftigt med underhåll samt en high maintenance new wife som suktar efter finresor och gärna hade sett en flytt till ett mer schangdåbelt kvarter. Det är knivigt, minst sagt. 

Jag gillar verkligen den här killen. Han är snäll, generös och konstnärlig. Jag tror egentligen inte att han blir särskilt lycklig av sin suv eller sina märkeskläder, utan bedömer att han hade trivts alldeles utmärkt på halva pengen om han hade känt efter en smula. Ibland önskar jag att jag hade fått tränga mig på i folks tillvaro och Lyxfälla dem. Detta hade jag gjort med denna familj:

- Suv ut, begagnad bil in. 

- Intro: Andrahandsmarknaden för allt: Kläder, heminredning. Han kan ju använda slut på sin existerande märkesgarderob under säkert ett decennium.

- Tre års resedetox. Därefter en resa per år av enklare slag (tänk: Tåg ToR Bretagne).

- All mat handlas på lågprisbutik istället för som nu, i Sveriges dyraste Hemköp.

- All mat lagas hemma, lunchlåda till jobbet.

- Fruga får frisörsax i födelsedagspresent.

- Fruga får nöja sig med att bo i ett socio-ekonomiskt område snäppet under Öfverklassen.

Om tio år är kull ett utflyttad från sin mor och då får han ett tillskott på ett antal tusen i månaden som går till underhåll idag. Och om tio år har han med ovan åtgärder enligt en snabb överslagsräkning sparat ihop runt två miljoner, förutsatt att han sparat mellanskillnaden på börsen. Då är han en bit över 50 och har bara ett drygt decennium kvar till statligt stipulerad pension (som är bra, jag har sett över hans pensionssparande). Fritt fram att tagga ner och leva några kvalitativa år utan kniven mot strupen. 

ELLER så kan han fortsätta som han gör nu, snurra runt i en förvirrad statusjakt och korta plåster-på-såren-beteenden som bara tar honom längre och längre från målet. 

Har du folk i din närhet som du skulle vilja tvinga dig på med dina förnumstiga sparknep?

Mvh/
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

 1. Skulle vara kollegan som idag ligger i skilsmässa delvis för att han jobbar för mycket och hon är tvungen att jobba helger för att få det att gå runt vilket blir en ond spiral med fyra barn. Kollegan äter ute varje lunch och sen fick jag höra att månadsräkningen på den lokala pizzerian låg på 5000. Gah!...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, gah! 5000 kronor netto blir vad, 8000 brutto, bara där har du en 25%-tjänst.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Oh jaaaaa! Det kliar ju i fingrarna inför vissa "lyxvällancase" i vår omgivning. Höginkomsttagare med enorma kassaflöden in och lika snabbt ut. Lever precis som Fru Lugn beskriver den första gruppen. Och det kostar att ligga på topp och hålla maskineriet rullande och fasaden uppe. En av dessa familjer har kostnader för sin alkoholkonsumtionen på 5000 i månaden...
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. O tack för den informationen! Jag som har ångest för mina hundralappar på stora gröna apoteket. Ja det blir ju som du säger stora pengar in och ut om man är en bon vivant moderne. Fallhöjden blir hög om man inte kan säkra flödet.

   Radera
 3. Nej, för det skulle inte fungera. Förändring måste komma inifrån personen själv om det ska hålla i längden, annars är det en kvick fix, grundproblemet kvarstår och efter en tid så är personen tillbaka i princip samma hjulspår.

  En alkoholist är fortfarande en alkoholist även om man tar bort spriten, och kommer så fort tillfälle ges att inta alkohol igen. En nykter alkoholist har däremot möjlighet att leva spritfri resten av sitt liv.

  Till FruEBs herrbekanta kan man fundera över vad som skulle kunna byta nuvarande "vana" mot annan vana, dvs under devisen summan av antal vanor är konstant så se till att byta vanor istället för att föröka ta bort och lämna tomrummet öppet för att fyllas av något annat ogenomtänkt, skadligt eller sådant som inte gynnar dig i längden.

  Så frågan kanske kokar ner till: är det så att personen innerst inne vill förändra sig eller psykologiskt lever precis som den faktiskt vill (och inte som den säger sig vilja, det kan vara omedvetet vad man egentligen vill)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev alldeles vimmelkantig vid sista strofen, men jag tror (symptomatiskt nog för vår samtid) att han så att säga både vill äta kakan och ha den kvar. Han vill ha prylarna NU och han vill blir asrik SEN. Du har helt rätt i att man inte kan förändra någon. Det är bara kul att skriva om dem mohaha.

   Radera
 4. Luncher, resor och upplevelser är saker jag gärna lägger pengar på. Man kan få ett cancerbesked, påkörd av en bil när man minst anar. Vill inte dö med vetskapen av att jag skippade detaljer som gjorde mig lycklig för att dö med lite mer pengar på kontot. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var och en salig på sitt vis. Och jag tror fortfarande att du kan inkorporera Paula Pants "You can afford anything, just not everything" även med din approach.

   Radera
 5. Gud ja - de flesta skulle jag säga. Samtidigt vet jag att det är inte oproblematiskt att göra det. Därför låter jag bli och ger råd på direkta frågor. Många i min omgivning vet om vår frihetssträvan och att vi optimerat vårt liv + investerar skillnaden. Dörren till råd men inte pekpinnar är alltid öppen.

  Man får ju trots allt leva sitt liv som man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Man får ju trots allt leva sitt liv som man vill." För tillfället ja. Men när jag tar makten om uppskattningsvis tre riksdagsval kommer snittsvensken att behöva tvångsspara 30% av sin inkomst i Spiltan, ta med lunchlåda till jobbet och behöva skatta 70% på dussincharter.

   Radera
  2. Håller helt med IGMR att det inte är oproblematiskt. Visst drömmer man om att hjälpa vissa personer - men det har aldrig visat sig framgångsrikt för mig.

   En reflektion är att samma resonemang gäller för träning och hälsa - tyvärr.

   Men om någon är intresserad kan jag verkligen visa hur man pressar matkostnader i Malmö - samtidigt som man njuter av ett nästan oändligt högkvalitativt utbud.

   Radera
  3. Men när man levt sitt liv ”som man vill” så tycker jag att offerkoftan sitter extra illa sen.
   ”Jag får sååå dålig pension” (och måste jobba några år extra på jobbet som jag avskyr)

   Radera
  4. håller med att man ska inte tjata på folk - varför är just vår vägen bättre för dem? (det är ju bättre för oss själva men inte nödvändigtvis för någon annan) - på samma sätt som att man ska inte tjata på folk att skaffa barn

   Radera
 6. Det viktigaste är väl att man iallafall har funderat över om man verkligen vill förändra sin situation. Antingen så gillar man sin suv, sina resor och annat lulllull och jobbar till pensionsåldern och är nöjd med den pension man får (antagligen hög i hans fall). Eller så vill man leva annorlunda sen (stressa mindre, gå i pension tidigare) och då ser man till att göra de förändringar som behövs nu. Jag försöker strunta i hur andra väljer att leva sina liv och koncentrerar mig på mitt som jag kan göra något åt. Men ibland skulle man ju kanske vilja ha några av sina nära vänner att kunna umgås med på vardagarna när man själv slutar jobba flera år tidigare och de fortsätter i ekorrhjulet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men ibland skulle man ju kanske vilja ha några av sina nära vänner att kunna umgås med på vardagarna när man själv slutar jobba flera år tidigare och de fortsätter i ekorrhjulet." Jag funderade en del på det där innan jag slutade. Konstigt nog är det en icke-fråga (och jag talar nu pre-corona och lantliv). Jag upplevde att jag träffade mina vänner i Stockholm mer när jag var fri, trots att de jobbade. Varför? Jag var superflexibel. Istället för att klura ut hur vi båda skulle kunna smita från jobbet för en lunch på stan (eller, som det senare blev, en picknick på parkbänk, orkestrerad av mig) behövde vi bara pussla med en persons schema. Jag kunde så att säga kila in mig i luftfickorna, något som tidigare varit svårare. Uppstod en luftficka kvällstid var jag i princip alltid redo, eftersom allt hushålleligt (läsa läxor med barn, handla, random fix) redan var avklarat vid 16:30. Så just den aspekten tror jag inte att du behöver oroa dig för. Och du har rätt i att man ska fokusera på sitt eget liv. Som IGMR skriver ovan kan ju det vara incitament nog för en och annan att bara se ett annat exempel (ett frugalt dygdemönster) på hur man kan leva och genom vissa åtgärder öka nivåerna av frihet i sitt liv. Om man nu attraheras av den tanken.

   Radera
 7. Har en bekant med en lite finare bakgrund som jag tycker hon har lite skev uppfattning om vad som är vettiga priser att betala. Hon är låginkomsttagare och går ofta på lyxiga restauranger, gillar fina viner, dyrt smink, kläder och skor. I huvudtaget att gå ut och äta på dyra restauranger flera gånger i veckan kan man väl inte tycka är en självklarhet om man har låg inkomst? Så ja jag tycker absolut någon borde hjälpa henne att få lite andra referensramar.

  SvaraRadera
 8. "Därtill vill han bli rik, " - det är alltså hans mål? Om jag var hans coach skulle jag tvinga dem att sätta en exakt definition på det och när de ska vara där. "People make wealth a moving target", som Bodo Schäfer uttryckte det. Målet måste vara tydligt.
  Bra lista. Jag skulle viljalägga till "förhandla ned låneräntan". Det verkar var så vanligt att inte göra det och tycka att det är på något sätt farligt att låna pengar av en bank (och försäkringsbolag) med svagare varumärke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips där är SBAB där man inte behöver ringa med mössan i hand var tredje månad för att få bibehålla sin förhandlade ränta. Och att läsa "Bankbluffen" för att en gång för alla sluta ha dåligt samvete över att ställa de olika aktörerna mot varandra.

   Radera
 9. Det konstigaste med historien är att han inte tar hand om sina barn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sa jag det? Det gör han, de har delad vårdnad. Men de är mest hos mamman.

   Radera
 10. Jag har redan omvänt en sån person. Vi bor båda i innerstan (Hufvudstaden), akademiker och tjänar betydligt mer än personen du berättar om. Trots singelstatus så har den här personen tidigare satt allt sitt hopp till travet på lördagar samt casinot. Behöver antagligen inte berätta vad jag anser om det. Nu har personen ifråga slutat dumshoppa/spraya pengar och har på 1,5 år nästan sparat 500'. Detta trots att mannen ifråga (som enligt egen utsago är "van vid börsen") sparar på ett sparkonto och väntar på ett tillfälle att "tajma marknaden". Vad gäller det senare så talar jag tyvärr för döva öron när jag försöker påtala att det är tiden i marknaden som avgör på sikt. Klappar ändå mig själv på axeln för att åtminstone ha delvis omvänt någon. Vore roligt om du någon gång skrev något om hur gemene man (och då menar jag manligt kön) tror att de har förmågan att slå marknaden och att kvinnor trots detta visar sig vara bättre investerare (vilket iaf Avanza påstår sig ha siffror på).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja du. Eller att döda investerarare i en undersökning från Fidelity var de mest framgångsrika. Egentligen var det de som glömt sina konton som var mest framgångsrika, men det låter roligare att säga att döda investerare är bäst. Säger allting tycker jag. Bra jobbat med din vän! Har gjort dito för ett par kvinnor i min närhet, i regel når jag inte fram till männen. Talar vi gen parents vill de gärna att en bankman i slips säljer på dem lösningar då det verkar som ett tryggt alternativ.

   Radera
 11. Åh, tack för fint omnämnande!

  Absolut, men jag har lärt mig att minsta lilla tips är ovälkommet om det inte direkt efterfrågas... men visst snurrar tankarna igång på högvarv ändå. Tänk om x, y, z... Det är tur att det är fritt fram att åtminstone sätta sina tankar på pränt! Vi pratar dock ganska högt om att vi tänker vara föräldralediga tillsammans, och jag drar mig inte för att nämna att vi lever på en lön. Än så länge har folk bara blivit förvånade men inte ställt några följdfrågor.

  Jag skulle vilja se typ Lyxfällan för någon som har bra koll men som vill sätta fart på sparande, investerande, förbättra sin karriär och livskvalitet, mm. Men det skulle väl inget företag tjäna pengar på, så istället sitter vi och fnissar över gamla avsnitt från mitten av 2000-talet när vi inte har något bättre för oss.

  SvaraRadera