Vi är de val vi gör

Jag är en stor fan av pulverkaffe. Jag har förstått det som att pulverkaffe befinner sig allra längst ner på statusskalan vad gäller kaffe men jag har aldrig förstått varför. För det första har det en rund och nyrostad smak och doft. För det andra är det praktiskt, bara att värma vatten, i med pulvret och voilà. För det tredje är det billigt. Jag vill minnas att jag i en kommentar hos Sparo på samma tema räknade ut att en kopp av det märke jag dricker kostar 35 öre. Här på landet har jag  emellertid börjat brygga kaffe. I vad? En vanlig kaffebryggare, av den sort vi brukar få i present av gäster som tycker synd om oss för att vi inte har en kaffebryggare. Den brukar normalt stå i ett skåp och tas bara fram när vi får gäster, så slipper de tro att vi inte har en och köpa en till oss.


Anledningen till att jag börjat brygga kaffe är att vi av någon anledning inte kan använda vattenkokare i detta hus, strömmen går. Därför måste vi värma upp vatten i en kanna på spisen och det tar rätt lång tid och är rätt energikrävande, särskilt om man bara ska göra en kopp. Jag har också upptäckt att jag gillar ritualen av att sätta på en helkanna kaffe varje morgon. Det blir som en sensorisk start på dagen med kaffedoft i köket, kicken av det lite mer umpfiga bryggkaffet och känslan av "hem" i att alltid ha kaffe tillgängligt. Jag är dessutom avgiftad från allt vad lyx heter, så jag kan utan att skämmas dra i mig en kopp morgongammalt, kallt kaffe framåt eftermiddagen utan att göra sura miner.

En morgon häromveckan kom jag så att tänka på Nestlés genom tiderna bästa produktlansering (efter bröstmjölksersättningen i Afrika) nämligen Nespresso-kapslarna. Ni vet, de där färgglada, folieinpackade engångskapslarna som man inte köper i butiker utan i "boutiquer", primärt i storstadsregioner. Som gammal marknadsförare kan jag inte göra annat än att lyfta på hatten och niga ner till golvet: Bra jobbat! Här har man alltså, från ingenstans, trollat fram en lust hos en köpstark grupp att UNNA SIG något man för några år sedan inte ens visste fanns. Det går runt 11 koppar snabbkaffe på en kapsel och om du frågar mig hade jag inte klarat en blindtest (minus espressovarianterna). 

Hur har man lyckats med det? För det första: Nestlé är världens största livsmedelsbolag med en omsättning på runt 250 miljarder dollar per år. De har därför råd att ägna sig åt produktlanseringar med återförsäljare på A-lägen i alla storstäder i världen. De har också råd att pumpa in en del i marknadsföring för att få consumer suckers att förstå att de behöver sucka upp för något nytt, nu när robotgräsklipparen och badtunnan är installerad och yesterday's news. Och det har gått bra, det har det. Vd Mark Schneider kommenterar 2019 års resultat:

"In 2019, we made significant progress in our portfolio transformation. We did what we said we would do and more. We are not done yet. We will respond to rapid changes in the industry and fast-evolving consumer preferences to position our portfolio for higher growth.(...) Cash flow was strong, while underlying earnings per share and returns to shareholders reached record levels. In 2020, we expect continued organic sales growth improvement as we take further steps to decisively address underperforming businesses."

Låt mig översätta: 

"Under 2019 lyckades vi övertyga consumer suckers över hela världen att de inte längre var nöjda med existerande produkter utan var tvungna att börja konsumera nya varugrupper, exempelvis vårt svindyra kaffe paketerat i små färgglada, miljövidriga kapslar. Eftersom de svalde betet med hull och hår kan ni fethaja att vi fortsätter. Om vi bedömer att vi kan pusha gränsen framåt ytterligare med nya bullshit-produkter gör vi givetvis det. (...). Vi tjänade shitloads of money, pengar vi med framgång lyckats överföra från kundernas konton till våra aktieägares. Vi utgår från att populas kommer att fortsätta låta sig flaskmatas med våra nya produkter även framgent. I de länder de ännu inte låtit sig övertalas kastar vi in några extra miljarder i marknadsföring."

Det kanske är min bakgrund i just den här branschen som gör mig cynisk. Det mesta tillverkas i samma fabriker, av samma råvaror. Ibland görs även paketeringen i samma fabriker. Då är det bilden och texten på utsidan av produkten som avgör hur priset positioneras och det är direkt avhängigt av de marknadsföringsresurser man har att tillgå. Att döma av den tuppstolta min åtminstone Stöckhölmarna har när de trippar ut ur Nespresso-boutiquen på Kungsgatan med en tjock, kvalitativ papperskasse i brunt och vitt i näven, har man lyckats "leverera" på sitt varumärkeslöfte.

Tiddelipom, här går jag och har gjort ett val

Tänk att lyckas konvertera kaffe till premium massmarknadsprodukt! Men så har man anlitat bullshit-masters för sin marknadsföring också. Jag var som hastigast inne på Nespressos hemsida och surfade runt lite, innan jag var tvungen att gå och snyta mig eller göra något annat mer högintressant. Mot prunkande Borneo-bakgrund kan man ta till sig av denna passionerade kaffefabrikants tankar:

"Vår ambition är att förmedla vår expertis, kunskap och passion längs hela kaffekedjan, från böna till kopp."

(Ok  översättning är nog inte nödvändig här, jag utgår från att ni förstår att det de menar är att deras ambition är att tjäna mer pengar till sina aktieägare)

"Vi presenterar några av våra mycket speciella kaffesorter, alltifrån från Master Origin till Espresso och Lungo så att du kan upptäcka de oändligt kompromisslösa val som ligger bakom varje unik kopp kaffe."

(Jag hade kunnat fortsätta hela dagen, sidan är full med samma nonsens, men jag måste komma till poängen med inlägget snart)

Om vi återgår till den normala världen, den utanför Fast Moving Consumer Goods-branschens snajdiga konferensrum, finns det för en svenne banan, eller jean francois, eller dino deutch, en viss poäng med att undvika att köpa kaffe för 4:50 kronor koppen. Kostar de förresten 4:50? Jag blir inte klok på prisbilden. Ett ställe säljer "Starbucks-kapslar" för 1,60/st. Inne på Nespressos egen webbshop kostar de 5:60/st, trots att man köper storpack. Fattar ingenting. Men låt oss anta att en kapsel kostar fyra kronor. En kopp snabbkaffe kostar 35 öre. Du dricker tre koppar om dagen, sju dagar i veckan, 52 veckor per år. Ett år kanske inte är en så stor grej, det handlar om en skillnad på 3 700 kronor. Men denna diff i en indexfond i tio år och du går som Nespresso-sucker miste om 55 000 kronor. Och då räknar jag inte in eventuell frakt på kapslarna eller frakt av dig till en Nespresso-boutique. För att inte tala om transport av dig till en "aluminium-återvinning" där du ska lämna de förbrukade kapslarna när du sippat klart dina Lungos.

Varför har det gått så bra för den här lanseringen? Enkelt, käre Watson. Kaffe är vår tids tobak. Om du kan dina Sherlock Holmes är det ett himla tjat om tobakssorter. "Jag känner, Mr Montgomery, att ni fortfarande röker Toblin Swift" etc. Valen gör mannen, eller i fallet kaffe även kvinnan (även om jag noterat att det företrädesvis är män som skryter om sitt kapselkaffe). Att med fingerspitzgefül och konnässör-min kunna välja det kaffe som återspeglar exakt DIN persona, är ett enkelt och tydligt sätt att signalera för resten av flocken att man är en nyckelspelare (lämna mig inte ensam kvar på savannen snälla!). Med van hand mejslar livsmedelsjätten fram ett budskap anpassat till vår evolutionspsykologiska vajerdragning. Och vi lapar i oss som små kattungar, fulla av förtroende för denna tillförlitliga leverantör av premiumkaffe. "Tror farbror schweiziska livsmedelsbolag att Vertuo Master Origin Peru Organic (för 10 kronor kapsel btw) kan få någon i fikarummet att imponeras?". Vi litar på att de har rätt när de i ett genomtänkt typsnitt kommunicerar till oss från sin hemsida den copy som de troligtvis har i guldram inne i stora konferensen i Vevey: "Vi är de val vi gör*." 

Två frågor:
1. Dricker du kapselkaffe?
2. Har du testat att göra ett blindtest mot ett bryggkaffe? 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Funkar bra på alla relevanta marknader. "We are the choices we make". "Nous sommes les choix que nous faisons". "Wir sind die Entscheidungen, die wir treffen." Rulla ut skiten!

105 kommentarer:

 1. 1. Nix
  2. Nej

  Ps. Tack för en härlig start på dagen :)

  SvaraRadera
 2. Jag dricker inte kaffe eftersom doften inte håller vad den lovar. Drycken är alltid för vattnig i förhållande till doften. Hade kaffe varit mer som varm choklad så kanske. Hur som haver så var JAG (som alltså inte dricker kaffe) extremt sugen på att köpa en dylik maskin med tillhörande, snygga kapslar. Jag gick nästan på det. Ruskigt bra marknadsföring. Imponerande bra./K

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag dricker inte kaffe eftersom doften inte håller vad den lovar". Vilket roligt resonemang, har aldrig tänkt på det så. Wienermelange, heter det inte så det kaffe man kan få i den gamla tidens kaffeautomater med förval? Hälften kaffe, hälften varm choklad.

   Radera
  2. Så J*ävla äckligt!

   Radera
  3. Jag som trodde Wienermelange var en okänd mix av allt kaffemaskinen hade att erbjuda förklätt i "tjusigt" namn
   //Freddo

   Radera
 3. Dricker INTE kapselkaffe. Inte lika gott. Dessutom blir det så lite kaffe av en kapsel. Dåligt för miljön är det också.

  Vanligt bryggkaffe är min favorit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu smartare marknadsföring! Man behöver två kapslar för att få tillräckligt mycket kaffe. ;-)

   Radera
  2. Det tänkte jag inte ens på ja, det är mycket lite kaffe i en kapsel. Men det är för att kaffet är för finsmakare. Kvalitet framför kvalitet ni vet. Och som sagt, rätt ofta åker det ner ytterligare en lungo efter den första. Djäfligt smart.

   Radera
 4. Inget fan av pulverkaffe men ett stort fan av skribenten.

  SvaraRadera
 5. 1. Nej hemma dricker jag pulverkaffe. Har provat kapslar hos en kompis som har exklusiv smak. Visst kaplsarna var goda men det blev så lite kaffe av dem.
  2.Nej

  SvaraRadera
 6. en fantastisk analys! och ja, jag känner mig träffad.

  1. ja! jag har gått i fällan och älskar de färgglada kapslarna och är en av de som går nöjt ur butiken med kvalitetskassen i högsta hugg.
  2. nej... men skulle nog känna skillnad eftersom bryggkaffe egentligen har godare smak

  SvaraRadera
 7. Jag dricker uteslutande bryggkaffe (mörkrost) + en espresso om dagen. Aldrig provat kapslar men däremot den där andra meningslösa varianten med pods. En tepåseliknande böld som man ploppar in i en kaffemaskin och ut kommer en vätska som till och med en amerikan skulle tycka var i svagaste laget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obetalbart! Du har inte funderat på att bli copywriter? Specialitet: Varma dryckesvaror.

   Radera
 8. Pulverkaffe vs vanligt kaffe går inte att jämföra i min bok. Är uppväxt med pulverkaffe och det har en betydligt surare smak. Men vanligt kaffe behöver inte vara fancy det heller. Vi har en moccamaster som bryger fint.

  Kapselkaffe går emot varenda cell i min kropp så nej, det känns som slöseri att förpacka kaffet på detta sätt. Dessutom just reklamen - motsatt effekt på mig.

  Trevlig älg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men ni har väldigt gott kaffe. Och jag kan tänka mig att din inre fältbiolog mår fysiskt dåligt vid åsynen av själva kapslarna.

   Radera
  2. Verkligen. Dessutom hamnar all vår kaffesump i odlingslådorna och i rabatterna.

   Radera
 9. 1. Nej faktiskt aldrig ens provat de där kapslarna
  2. Nej
  Dricker pulverkaffe i husbilen men har svårt att hitta något prisvärt som är gott. Tar gärna emot tips på vilket märke som ger bäst smak för pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironiskt nog är det Nescafé från Nestlé...Så jag blir lite lurad, ungefär en elftedel så lurad.

   Radera
  2. Änglamarks kaffe från Coop tycker jag är klart bäst. Innan jag hittade det tyckte jag pulverkaffe var nödkaffe, men nu dricker jag oftast Änglamarks pulverkaffe :)

   Radera
 10. 1. Nej. Både p.g.a. miljöpåverkan och kostnaden.
  2. Nej.

  Vi har inte heller någon kaffebryggare, men dricker alltid bryggkaffe, alltid ekologiskt och helst från Änglamark. Jag använder en liten enkoppsbryggare (https://www.kaffecompagniet.se/kaffemaskiner/bryggning-av-kaffe/bryggning-av-kaffe/kaffebryggare/enkopps-gold-kaffefilter-kf300-100019) som ger fantastiskt kaffe! Pulverkaffe är inte gott, så det har vi aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de där enkoppsbryggargrejerna hade vi en uppsjö av innan jag förstod att jag var tvungen att displaya kaffebryggaren inför gäster (de som inte köpte oss kaffebryggare köpte sådana där). Känns lite härligt retro och self sufficient, gillar tanken.

   Radera
  2. Ska köpa er en Moccamaster. Den ni har är inte värdig att kallas kaffibryggare.

   Radera
 11. När jag för omkring 25 år sedan arbetade på ett känt Telefonaktiebolag hade vi en kaffeautomat. Den var av den där miljövidriga varianten som när man tryckte på en knapp släppte den ner en plastmugg (engångsvariant såklart) och påbörjade därefter "bryggningen". Personligen tror jag att bryggcykeln gick ut på att värma en skvätt vatten som sedan silades genom en golvmopp som använts på en offentlig toalett i Colombia. Man kunde sedan tillsätta mjölkersättning och/eller socker manuellt om man behövde maskera den vidriga smaken.
  Efter det initiala traumat kunde man sakta men säkert vänja sig vid smaken, t.o.m utan både socker och mjölk. Att säga att det blev gott vore en överdrift men jag tyckte det var helt okej så småningom.
  Poängen är att det är en vanesak. Har man vant sig med pulverkaffe går det exakt lika bra som starbucks godismucholattiata för 50 spänn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi fortfarande har den kaffeautomaten på jobbet... Har kollegor som ständigt gnäller över kaffet och några som tom bildat klubb och betalar en slant för att en person ska brygga kaffe på sitt rum och dela ut på fikarasterna.

   Radera
  2. Haha tack Kalle för din detaljrika kommentar. Och @Fri2032: de där kollegorna som bildat klubb är finsmakare, minns det. Man kan inte visa det mer tydligt än så. Jag tror att de där automaterna var tvungna att ändra namn på "mjölk"mjölkpulver" till "vitt" non? Eftersom det typ inte var någon mjölk i det? "Kaffe med vitt" är ett steg från kalles " godismucholattiata".

   Radera
  3. Hahaha, stämmer. Det heter vitt hos oss istället för mjölk. Då undrar man ju vad det där vita egentligen består av, vetemjöl? Blä rent utsagt!

   Radera
 12. Hemma: Bryggkaffe med Melitta-hållaren direkt på muggen. Absolut godaste kaffet alla kategorier! Ibland Lidls snabbkaffe utan koffein, funkar även bra för kvällens Irish Coffee om man inte vill störa sömnen.
  Jobbet: Bryggkaffe i Moccamastern, men jag brukar börja jobbdagen med en cappuccino från Nespresso-maskinen. Mikrad mjölk och en espresso-shot, gärna kapseln med Caramel Flavour - mmmm. Pga Stureplan så har vi TVÅ Nespressomaskiner, en stor i köket och en liten som vi kan ta med in i mötesrummet för långa kundmöten. Dock är boutiqen på Kungsgatan stängd och ersatt med en i Gallerian, men jag beställer ändå dyrkapslarna på nätet. Kollegorna föredrar dock "snutkaffe" och tar Nespresso som snabblösning enbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aa snutkaffe, min melodi. Så underbar beskrivning: "Pga Stureplan så har vi TVÅ Nespressomaskiner," Jag minns hur snacket gick när jag fortfarande var i svängen. Man tog kunden till den fancy maskinen och det bllev (enligt ledningen) en PERFEKT ice-breaker att stå där och dividera om vilket kaffe man gillade och hur fancy maskinerna hade blivit på senare år och "när JAG var barn...". Jag tror på riktigt att detta ingår i usp:arna när Nestlés B2B-säljare pitchar maskinupphandlingar.

   Radera
  2. "Pga Stureplan..." Ingenkänning på den! (Fast ganska säker på att det inte gäller samma kontor.)

   Radera
  3. Alla dessa miljoner smaker av kaffe i fancy maskiner! Men för dem som inte dricker kaffe så finns det.... näst intill ingenting. För tedrickare finns typ "Yellow label" (världens äckligaste tesmak) i tråkiga påsar, nåt skumt örtte och vatten från samma maskin som kaffedrickarna så tevattnet är kontaminerat av gamla kaffedroppar med "vitt". Övriga drycker lyser med sin frånvaro.

   Spargrisen

   Radera
  4. Spargrisen: Vi är moderna vid Stureplan och har två sorters löst Kusmi Tea + 8 olika tepåsesorter till våra tedrickande besökare. Samt O'boy till eventuella besökande barn!

   Radera
 13. Svar
  1. Troligtvis tillverkat av någon av märkesjättarna men sålt till halva priset, good4U.

   Radera
 14. Ja, vi är sannerligen de val vi gör. Jag valde redan som liten att kaffe var äckligt, så istället skaffade jag ett alltigenom glupande behov av dyra hästar istället. Hehe. Så jag känner inte riktigt att jag kan vara skadeglad över att jag avskyr kaffe och sparar in pengar på det.

  Men jag måste hålla med ovanstående skribent om att doften gärna hade fått smyga sig in i mitt hus på morgnarna. När jag var liten bryggde pappa kaffe och den doften var perfekt att vakna till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffe/häst...du ber verkligen om upptuktelse?

   Radera
  2. Hahaha, det är ju bara roligt! ;-) Tycker det är nyttigt att få tänka ett varv till och verkligen försöka förklara varför jag gör som jag gör. För vet jag inte det själv, så kanske jag av ren slentrian fortsätter med nåt jag inte vill längre. Även om det är mer troligt med tex yoga än hästarna (har inte använt yogamattan på tre månader nu, illa!).

   Radera
 15. Kan jag få låna dina gäster? ;-)
  Vi har ingen kaffebryggare och våra gäster har aldrig kommit på tanken att ge oss en. Antingen har vi fel (eller rätt) sorts gäster eller så tänker de nog att "den gick nog sönder precis och de skaffar säkert en ny nästa vecka". Eftersom det bara är en kaffedrickare i hushållet (en storkonsument, faktiskt) så har inte behovet av bryggare prioriterats (av de andra, den som vill ha får köpa själv). Det funkar med vattenkokare och vanligt pulver i filter.

  Du har aldrig funderat på att ha kaffet i en termos under dagen? Så det inte blir kallt, eller så där äckligt långuppvärmt.

  Till frågorna då.
  1. Som några andra nämnde så är kapslarna så små, så de är lagom mycket (för mig som sällan dricker kaffe), när jag är hemma hos nån som har.
  2. Nej, men jag fattar faktiskt inte hur kaffedrickare frivilligt kan dricka automatkaffe, sånt de har på arbetsplatser. Hur "bra" det än är så luktar det illa.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men jag fattar faktiskt inte hur kaffedrickare frivilligt kan dricka automatkaffe, sånt de har på arbetsplatser" Det finns säkert någon psykologisk term för det där. "Distractional suppression", "Boredom coping bias" e d. Man gör det för att få tiden att gå. Det rutar in dagen. "Nu inne på kopp fyra, betyder att dagen snart är slut". Jag drack själv bisarrt mycket kaffe (6-8 koppar om dagen) ur äcklig automat när jag fortfarande jobbade. Hemmavid: Kanske två koppar om dagen. Om jag glömmer, inga alls.

   Radera
 16. 1. Dricker inte kapselkaffe - men blir jag bjuden saknar jag vanligt bryggkaffe. Kapselkaffe tycker jag både blir konstigt starkt men ändå så lite i en kopp. Kaffe ska finnas i tillräcklig mängd så man hinner läsa ut en dagstidning.

  Apropå vattenkokare: har förstått att det är den hushållsapparat som är en av de allra mest elkrävande (i några sek i alla fall) eftersom den så snabbt får/ska upp i effekt. Det betyder även att vattenkokare är ofta kan slå ut elsystem som inte pallar med. Tror även finns undersökningar att vattenkokare rätt ofta ligger bakom elbränder pga sitt intensiva sätt att leverera. Så nog klokt att avstå och omfamna en mer stillsam bryggkaffe-maskin istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å tack Livsplaner, för denna förklaring! Jag har alltid undrat varför det just är denna till synes oskyldiga manick som fått säkringarna ur balans. Först trodde jag att det var fel på en enskild kokare, men när en efter en ger samma resultat förstod jag att det var något annat.

   Radera
  2. De flesta snabbvattenkokare har högt effektbehov. svårt att hitta någon bra med lägre effektbehov. Jag har försökt då eluttaget i köket använder samma säkring som eluttaget i badrummet. säkringen löser ut om min hustrun använder hårfönen samtidigt som jag värmer vatten. Kenneth

   Radera
  3. "säkringen löser ut om min hustrun använder hårfönen samtidigt som jag värmer vatten" Vårt hus i ett nötskal, som ett elpussel.

   Radera
  4. Har ni mikro? Kan man inte mikra vatten till pulverkaffe?

   Radera
 17. Nej och nej.

  Men jag kanske är snobb ändå, för jag använder en espressomaskin, med inbyggd kvarn (och hela kaffebönor) till 95% av mitt kaffebehov. Ibland nyttjas kaffebryggaren, men det är mest av kvantitativa skäl, om det kommer "främmat".

  Ibland känns det som att kaffebönor kan ha samma kilopris som guld, men i den djungeln finns billigare alternativ som förmodligen kommer från samma plantage. Jag föreställer mig att det ändå är snällt mot miljön och har fått instruktion att slänga sumpen på våra rabatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i fallet nespresso kommer man ju ganska nära i alla fall. Aluminiumpris?

   Radera
 18. Nestle är ett fantastiskt bolag att äga, det är stabilt och utdelande, funnits i mer än 120 år och är som FruEB nämner mycket duktiga på att ta fram nya produkter som kunderna köper och som har mycket bra marginaler.

  På torsdag nästa vecka presenteras resultatet för 2020, och så meddelas utdelning såklart. Schweizerfrancen är stabil som få och är något alla flockas till när det är otroligt på marknaden.

  Nestle påminner om banker på så sätt att det är aktieägare man ska vara, inte kund. Och just schweiziska banker är ju extra speciellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt, ett inspel från koncernens ägare! "Nestle påminner om banker på så sätt att det är aktieägare man ska vara, inte kund." Could Not Agree More. Samma med livsmedelskedjor av typen ICA. Äg, äg! Men handla lågpris.

   Radera
  2. Och som av en händelse har avanza en analys av bolaget på placerafliken/nyheter just publicerad

   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2021/02/12/lat-den-har-aktien-bygga-bo-i-depan.html

   Radera
 19. Kapselkaffe (Nespresso) i sta'n (plus en "pressbryggare" om vi är flera stycken) och bryggkaffe på landet. Har aldrig varit en fan av pulverkaffe men har en burk för enstaka tillfällen som utflykter och chokladbollar. Motiverar Nespressomaskinen med att jag är den ende kaffedrickaren och egentligen bara dricker kaffe på helgen. Då är det smidigt att kunna variera mellan espresso/caffè latte och en "vanlig kopp kaffe" ("lungo" på lite fånigt Nespresso-språk). Håller dock med om att ett gott vanligt bryggkaffe är väl så gott som en "lungo". Kan dock tänka mig att skippa Nespresso någon gång framöver - det är trots allt ganska dyra doppar.

  Magnus

  SvaraRadera
 20. Kokkaffe på en stubbe ute i Skogen. Inga kapslar så långt ögat når.

  SvaraRadera
 21. För något år sedan körde vi bara med kokkaffe hemma, fantastiskt gott och smidigt. Måste nog damma av den i helgen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört att det ska vara gott, men är lite rädd för sumpen?

   Radera
 22. På ett ställe jag jobbade fanns både Nespressomaskin och en annan gräslig kaffemaskin som fortfarande serverade surrogatkaffe även då vi inte mig veterligen haft någon kafferansonering i Sverige på ett tag.
  Hursom, det ljuvliga var att när köerna till maskinerna under stora mötens kafferaster löpte lång, köptes det även in bryggkaffe så att vi kunde komplettera med fyllda termosar vid kaffedisken, vilken succé! Åh bryyyyggkaffe vad ljuvligt! Hörde man från koncerncheferna nyss uppstigna i kaffehimlen. Med det följde att vi receptionister fick ordna med fyllda termosar dagarna i ända och att de andra maskinerna med dyra serviceavtal stod ensamma och orörda.
  Så kan det gå.

  För övrigt, jag tycker också om att dra på en hel kanna och låta den stå i bryggaren, dricker svart kaffe men jag brukar dock på eftermiddagen ploppa i två iskuber och en skvätt mjölk och avnjuta iskaffe som får en liten karamellton av sötman i mjölken, stillar det värsta av kl 15-längtan efter bulle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Surrogatkaffe, OMG. Det finns en fransk variant som heter typ Chicorée som även barnen dricker till frukost. Ett pulver som blandas i mjölk och ska drickas ur skål för rätta franska känslan. Det kan jag verkligen sakna.

   Radera
 23. Hos kaffekapselmänniskor blir man aldrig erbjuden påtår, oavsett hur länge man stannar. Otroligt omysig utveckling av fikakulturen. Bryggkaffe i Moccamaster rules.
  /Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så? De sitter som på nålar och bara "Shit, behövde hon välja 10-kronorskapseln, nu måste jag avstå en kaffe imorgon för att vara i fas. Moccamaster, vad är det egentligen? Alltså, jag vet ju hur den ser ut, det är den där bryggaren med en blank arm som går ut över filtret (som man måste demontera vid rengöring), men vad är skillnaden mellan en sådan och en vanlig bryggare?

   Radera
  2. Moccamaster brygger snabbt i perfekt temperatur och varmhållning, bättre kaffemängd ut, bäst i test helt enkelt. Gäster brukar kommentera att det är väldigt gott, säkert ovanligt;) Lite lösa delar då locken och filterhållaren inte sitter fast, om det nu skulle vara besvärligt. Lite dyr i inköp men jag köpte min av en vän som inte använde sin. 10 år senare är den fortfarande som ny. Jag rengör och kalkar av, som vid vilken bryggare som helst. Tack för en härlig och rolig blogg, jag läser regelbundet!
   /Camilla

   Radera
 24. Är det därför pod-cast blivit så populära ;-)

  SvaraRadera
 25. Har en kaffebryggare med timer så att kaffedoften ligger tung på morgonen när jag går upp. Under dagen så kör jag pulver kaffe, tycker att det är gott tillsammans med mjölk med lång hållbarhet - smakar utomlands!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att jag ALLTID köper kaffe på extrapris, skulle inte få för mig att betala uppåt 45 spänn för bryggkaffe ell pulverkaffe

   Radera
 26. Hej EFB

  Visst, bjuder nån på finkaffe så är det helt ok för mig, men annars kör jag vanligt fulkaffe i bryggaren.

  Men de vet i tusan om inte bästa kaffet är snabbkaffe efter frukosten sittandes på en balkong i grekland :)

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm det har jag inte ens tänkt på, att snabbkaffe som flera påpekar, känns lite semester.

   Radera
 27. 1. Ja. (Samt bryggkaffe och har pulverkaffe i preppingförrådet.)
  2. Nej.
  Man kan säga mycket om Nespresso och deras fruktansvärt pretentiösa koncept. Minns en broschyr de tog fram för ett par år sedan med ”orientaliska portar” som omslag och när man öppnade dessa fanns teckningar på svartmuskiga ottomaner i myllrande basarer tillsammans med en copytext som skulle förflytta en till 1500-talets Istabul/Konstantinopel. De i sammanhanget lanserade ”nya smakerna” skulle då på något sätt höra samman med denna trycksak.

  Dock ingår i detta pretentiösa koncept att de gärna bjuder på koppar med nya eller gamla smaker – om man nu skulle råka befinna sig i närheten av en butik när man blir kaffesugen. Något jag utnyttjat många gånger både i Sverige och utomlands och som kanske åtminstone liiite kompenserar och ger en en känsla av att ha ”gett igen”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "och när man öppnade dessa fanns teckningar på svartmuskiga ottomaner i myllrande basarer tillsammans med en copytext som skulle förflytta en till 1500-talets Istabul/Konstantinopel" Man kan väl se det som välgörenhet/arbetsmarknadspolitiska åtgärder för reklammakarnas väl och ve. Jag älskar också:
   "och som kanske åtminstone liiite kompenserar och ger en en känsla av att ha ”gett igen”." Från och med nu ska jag sätta en ära i att varje gång jag går förbi Nespressobutiken (som inte längre ligger på K-gatan enligt er info) ska jag gå in och ta en kopp av det DYRASTE kaffet.

   Radera
 28. Maken började sitt kaffedrickande i vuxen ålder. I början inmundigades espresso på cafféer, han gick sedan vidare till espresso i jobbkaffemaskinen och när koffeinberoendet var tillräckligt stort behövdes en espressomaskin hemma, till helg-espresson. Vi köpte då en nespressomaskin på rea, enklaste modellen. Då det endast var maken som drack espresso användes inte mer än två poddar i veckan. Inte jättedyrt.
  Successivt ökade koffeinbehovet, det började drickas riktigt kaffe i olika sammanhang, till exempel vid jakten. Då gick det åt fler poddar och kostnaden började bli märkbar. Samtidigt insåg maken att vanligt bryggkaffe faktiskt är godare än dyr lungo från finmaskinen och den gamla, ärvda kaffebryggaren fick börja jobba igen.
  Själv drack jag pulverkaffe när jag var ensam koffeinist. Tycker dock att bryggkaffe är lite godare men hade svårt att motivera att sätta på en kanna kaffe till bara mig. Nu är vi tre som dricker drycken och det är tur att vi gått ifrån dyr-nespresso till ett billigare och godare alternativ.

  /Malin

  SvaraRadera
 29. Kör "superauto" espressomaskin hemma. Ett knapptryck så har man en fin espresso (från hela kaffebönor) inom 30 sekunder. Vet inte vad priser per "shot" blir men gissar att det går rätt snabbt att räkna hem kostnaden för maskinen jämfört med kaffekapslar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen som använder den italienska espressokanna man ställer på spisplattan? Den som tjuter så trevligt när den är klar?

   Radera
  2. Och en gång exploderade i vårt kök när jag var liten btw. på grund av att en gummipackning hade kommit bort i disken.

   Radera
  3. Jodå, lilla italienska kannan "sex koppar" (inte...) om man bara ska ha en liten kopp till sej själv eller möjligen ett par i espressostorlek efter maten. Gillar det mycket bättre än att behöva mata kaffebryggaren om det bara ska va lite.

   Radera
 30. Jag dricker inte kaffe och tycker kapselfölket är ganska pinsamma men det håller jag för mig själv. Mycket snobberi kring mat och dryck numera, man ska äta som en kung varenda måltid. Jag äter havregrynsgröt och enklare husmanskost och har inget problem med det. Får jag en sushi eller en pad thai ibland så känns det som lyx.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "man ska äta som en kung varenda måltid" Helt korrekt. Och har man trillat in i hälsofacket så kan du multiplicera din maträkning med 2 eftersom de produkterna/varorna ofta är galet dyra (tänker då på allt psuedo-vegetariskt, d.v.s. vegetariska produkter i förpackning). Denna nya standard att vi ska äta som kungar är ju i stort sett helt orkestrerad av marknadskrafterna och det är ingen som ifrågasätter det. Det är helt normalt att som trebarnsfamilj lägga 10 000 kronor i månaden på mat, vid sidan av uteluncher, take-away och restaurangbesök. "Vi förtjänar bara det bästa".

   Radera
  2. Enastående och köper mat för 800 kr i månaden. Man ska ha Sparo som förebild bättre en marknadskrafter. Nu kan jag laga mat och hushålla så lider ingen nöd, tvärtom.

   Radera
 31. Jag är tesnobb. Tycker om kaffe men magen tål det ej.

  För att svara på din fråga
  1. Nej, det är ju en bisarr företeelse.

  När jag jobbade på myndighet hade vi först fin kaffemaskin men rengöringsschema och mjölkinköp. Sen kom någon på att den konkurrerade med upphandlingen av automatkaffet då den var kopplad till vattenledningen. Verkar som att bara en kaffeleverantör får vara kopplad. Anyhow. Kaffe avhandlades på flera veckomöten tills kapselmaskiner köptes in. Det gick bara utför efter det.

  En av våra konsulter köpte PÅFYLLNINGSBARA kapslar. Så frugalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Verkar som att bara en kaffeleverantör får vara kopplad" Jobbdryck är politik. Samma med colakylen. Det var inte Bonaquas storhet som gjorde att det distribuerades i hela sveriges colakylsnät (Varför skulle det? Det var ju bara kolsyrat kranvatten, stod till och med på de initialt asfula burkarna).

   Vet också att ledningen på det stora förlagshus jag jobbade hade "mjölkprocent i kaffemaskinerna" som ett återkommande agendastopp på strategimötena. Alltså: Standard- eller mellanmjölk.

   Radera
 32. 2. Nej, har inte gjort blindtest, kanske borde göra det.
  1. Ja, dricker kapselkaffe (Tassimo, inte Nespresso). Jag är ensam kaffedrickare i familjen och drack tidigare pulverkaffe (Gevalia) och värmde vattnet direkt i koppen i mikron, funkar ju alldeles utmärkt i stället för vattenkokare. Det tyckte jag var helt okej med mjölk i. Men sedan kom ett superreaerbjudande på en Tassimomaskin och jag hade en tid funderat på att testa kapslar för att kunna variera smakerna lite så jag slog till. I början körde jag diverse olika kapslar med espresso, latte etc. Men latten innebar ju en espressokapsel och en annan kapsel "lattemjölk". Därmed blev priset för en kopp dubbelt så högt och denna mjölk var dessutom alldeles för sötad för min smak så jag slutade snart med det. Nu använder jag bara Gevalia Original samt Gevalia Espresso.

  Nackdelen med Tassimos kapslar är att de består av både plast och metall, och det funkar inte att separera dem själv till återvinning. Därför måste jag samla dem i en särskild behållare (tvättkorg i en smatt i köket) och när den blir full får maken ta med kapslarna till en stormarknad utanför stan där det finns en återvinningsstation för sådana kapslar. Jag börjar därför tröttna och funderar på att återgå till pulverkaffet. När maskinen pajar blir det nog ingen ny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Därför måste jag samla dem i en särskild behållare (tvättkorg i en smatt i köket) och när den blir full får maken ta med kapslarna till en stormarknad utanför stan där det finns en återvinningsstation för sådana kapslar." Jag tror också att det inte blir någon ny.

   Radera
 33. Gratiskaffe är det kaffe jag gillar bäst, men i blindtest vore jag chanslös.

  Men nog måste väl ändå ett billigt bryggkaffe (och vakuumförpackat kaffe bunkras vid extrapris, det är sen gammalt) bli mycket billigare per kopp än alla snabbkaffesorter?

  Det där med att strömmen går när ni använder vattenkokare borde väl vara ett elfel i maskinen, alternativt i eluttaget? För en vattenkokare drar knappast mer ström än kaffebryggare och dammsugare, så funkar de borde vattenkokaren också göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kört elmätare på vattenkokare. Initialt drar den grymt mycket ström för att dra betydligt lägre när uppkoket nästan är klart. Allt går inom någon minut, men just uppstarten drar alltså väldigt mycket, kanske därför strömmen gick för Fru EB. Att vattenkokare är elsnålt är ändå sant, eftersom det går mindre ström totalt om man jämför med tradionella gjutjärnsplattor på spisen där det tar så mycket längre tid och strömförbrukningen blir större totalt ändå.

   Radera
  2. Ja, 1,8 kWh läste jag mig till nu. Klart mer än mikrougnar och brödrostar. Där lärde jag mig något nytt.

   Fru EB får helt enkelt komma in i 2000-talet (förlåt, men det är inte ofta jag får chansen att säga det till någon) och skaffa en mikrougn att värma sitt kaffe i.

   Radera
 34. "Gratiskaffe är det kaffe jag gillar bäst, men i blindtest vore jag chanslös." Blindtest kring huruvida kaffet är gratis eller inte? Det märker du, om de börjar fråga efter betalning. Alltså jag är osäker kring prisbilden. Du verkar ju handla i ett annat habitat än jag och hitta bryggkaffe för 15 kronor styck på extrapris och då vinner ju brygget. Men blir det billigare än 35 öre koppen? Man slipper ju också allt svinn vid pulver. För även om jag inte ryggar för dagsgammalt kaffe sätter jag inte i mig gårdagens. Eller ok det har hänt, men inte förrgårdagens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, blindtest av smaken.

   Inte 15, men 20-25 kr (4 eller 5 paket för en hundring). Det blir 30-38 öre per kopp förutsatt att paketen är 500 gram och inte 450 gram som fler och fler bolag börjat med.

   Gårdagens kaffe funkar utmärkt i mikron, bara man inte värmer för hårt. Men eftersom du inte nämner mikrougn som möjlig värmekälla för vatten antar jag att du inte håller på med det.

   Radera
 35. Det är stor skillnad på kaffe och kaffe tycker jag, även inom kategorierna snabbkaffe, bryggkaffe och espressokaffe. Skillnaden mellan Eldorado och Zoega är tex enorm. Därefter avtar marginalnyttan ganska snabbt om man verkligen inte uppskattar kaffe. Men känner man inte skillnad på Eldorado/Ica Basic och Zoega så måste man antingen inte bry sig om smaken på vad man äter/dricker, ha en kass kaffebryggare eller ha en kaffebryggare som behöver rengöras. Dåligt rengjorda kaffebryggare är fö en vanlig anledning att bra kaffe smakar Eldorado-kaffe... (även om du har en Moccamaster). /QQ

  SvaraRadera
 36. Ja
  Nej
  Har kapselmaskin med mjölkskummare. Uppnår Sosta-kvalitet. Mike drop.

  SvaraRadera
 37. Ingen som dricker perkulatorkaffe? Fick en perkulator av svärfar eftersom snabbkaffet han bjöds på inte föll honom i smaken. Puttrar mysigt. Används bara när det kommer främmat. Själv dricker jag helst varmt vatten när andra dricker kaffe eller te och kallt vatten till mat, men det är verkligen inte socialt accepterat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dricker alltid perkultatorkaffe hemma! "Puttrar mysigt" - verkligen! Man sätter på den tidigt och stiger upp (för andra gången) när den puttrat färdigt och har spridit sin goa doft.

   Är det inte socialt accpeterat med varmt vatten när andra dricker te eller kaffe?! Låter inte så socialt att inte acceptera det...

   Perkulator forever

   Radera
 38. Ev off-topic, men nej och nej. Smakat kapsel när man blir bjuden, men inte imponerad. Nyttjar pulver på "semester" när det är enklare med endast varmt vatten.
  Annars kör vi Moca Master, men varför jag skriver är att ändå tipsa om en mjölkskummare. Blir underbart, testade ett par olika sorters mjölk, men Willys egna med längre hållbarhet verkar ge ett stabilt och trevligt skum. Om det är skummaren som är knepig och inte skummar vilken mjölk som helst vet jag ej, men den är den som vi fastnat för.
  /LTDM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte helt säker på vad ni menar med "mjölkskummare", men vi har sedan ett par år en teflonkanna med filterpump (ungefär som en press-kaffe-historia, fast för mjölk) och den ger finfint skummad mjölk, särskilt av den sort LTDM nämner, standardmjölk med lång hållbarhet. Ofta när vi bjuder på "cappucino" av denna mjölk+pulverkaffe undrar vilken sorts kapseltjofräs vi använder. Kostnad per kopp: 1,5?

   Radera
 39. GoFi aka 90 månader kvar12 februari 2021 kl. 21:03

  1. Ja på helgen (eftersom jag köpte en Nespresso-maskin när jag var CS, 2010), kapslar från LIDL dock!
  1b. På vardagarna dricker jag pulverkaffe i termosmugg på väg till jobbet
  1c. Dricker sen finkaffe (typ cirkel K) på jobbet, inkl x antal latte under dagen. Givet mjölken minskar matkontot också :)
  2. Nej, men skulle fixa det galant då bryggkaffe inte får crema.. (skummet ovanpå som bildas då kaffet trycks genom filtret, bryggkaffet rinner ju genom filtret)

  SvaraRadera
 40. Jag har aldrig lärt mig att dricka kaffe och är snart 30. Lär inte göra det framöver heller. Te är prisvärt men nu kör jag bara varmt vatten på morgonen. Det skulle vara snällt för magen innan frukost. Tydligen går det att vänja sig vid sånt också.

  Killen dricker kaffe däremot. Han är fast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag har också gått från te till bara varmt vatten. Är för trött för morgonen för fler moment. Dricker inte heller kaffe.

   Radera
 41. Dricker kapslar hos mina föräldrar och det är ok smak. Har inget intresse av att köpta det själv. Har svårt med pulverkaffe.
  Vill slå ett slag för mokabryggare. Finns i flera storlekar men en tvåkoppars passar oss bra (som en magnumflaska: för mycket för en men för lite för två). Gillar ritualen med att göra iordning apparaten och att man sedan måste vara nära och ta bort den från värmen. Doftar också väldigt gott. Kaffet är lite mer åt espresso hållet. Bialetti är ett bra märke.

  SvaraRadera
 42. När min förra arbetsgivare fick en ny chef skulle han belöna personalen med en kapselmaskin från ovan nämnda märke vid en viss försäljning. Jag gjorde inget annat än beställde kapslar, då det dessutom inte ens räckte med en per kopp. Det slutade med att kollegorna kallade bryggkaffet för det festliga och var det kaffet de sen unnade sig..
  själv dricker jag det inte men älskar lukten av en kanna som bryggs på morgonen, trygga barndomsdofter.

  SvaraRadera
 43. 1. Ja, några vänner har sådana maskiner och då dricker jag det. Har även haft sådana på vissa hotell jag sovit på.
  2. Ja. Tycker att det märks tydligt vad som är vad. Föredrar en god espresso, men hemma dricker jag vanligt bryggkaffe som inköpes när det är erbjudande.

  SvaraRadera
 44. Ibland kan livets små trivialiteter verkligen engagera folket. Kan hålla med den som skrev här ovan, om snobberiet kring mat och tryck! Minns när jag växte upp då kokade morsan kaffe på sumpen både en och två gånger utom när det kom främmat, oftast granntanterna som avhandlade allt möjligt över både påtår och tretår. Första jobbet kokades det kaffe i en panna som var så stor så stor, har aldrig sett någon större varken förr eller senare. Kaffet kokades två gånger om dagen, exakt samma tid f m och e m. Pengar till kaffe pyntades ur egen ficka den sista varje månad. Vad jag minns är gemenskapen, och inte var det någon som gjorde sig märkvärdig över lite kaffe./Elsa

  SvaraRadera
 45. Mina föräldrar hade en, sjukt smidigt tyckte jag, tills jag såg priset på kapslarna.. Vill jag dricka halvkasst lyxkaffe går jag till espresso house eller annat valfritt kafé. Hemma blir det kaffe på rea (betalar ca 18kr paketet med personalrabatt)

  SvaraRadera
 46. Jag älskar att det här inlägget är det som blivit typ mest kommenterat på evigheter. Tänk vad lite kaffe kan engagera. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för mig som icke kaffedrickare är det fascinerande ��
   //I.

   Radera
 47. Nej, dricker inte kapselkaffe(har smakat i min ungdom utan att imponeras).
  Angående vattenkokaren så borde det vara ett elfel i kokaren som antingen skjuter säkringar eller jordfelsbrytare om ni nu har sådan.

  SvaraRadera
 48. Inser att jag är lite sen på bollen men kan inte låta bli att redovisa att jag har en Francis Francis X1 designad av Luca Trazzi. Dock har den enbart agerat ögongodis (den är klarblå) de senaste tio åren till förmån för Gevalia instant dark./frivilligpensionär

  SvaraRadera
 49. Jag är glad och tacksam för er alla som läser den här bra artikeln här ute som hjälper till att rädda mitt äktenskap från skilsmässa för några dagar sedan, för jag vet att alla dina relationsproblem är över eftersom du är väldigt lycklig att komma över den här kanalen idag. bara skicka ett meddelande till kontakt-e-postmeddelandet för brådskande hjälp
  för att få tillbaka din ex-kärlekspartner inom 12 till 24 timmar. dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  Jag uppskattar dig alla dina goda vänliga kommentarer, jag är alltid glad att läsa olika kommentarer här, på samma sätt som jag läste en kommentar som tog tillbaka min ex kärlek man efter att vi skildes i 2 år återvänder han fortfarande och älskar mig lever lyckligt gift. Jag läste en kommentar förra veckan om Dr.Oduduwa Love Spell Solution fungerar snabbt och brådskande resultat inom 24 timmar efter aktivering. Jag försökte det, så förvånansvärt fungerar det för mig, jag vet inte om dig .. vill du ha din ex-kärlekspartner tillbaka till äkta kärlekskänslor. det här är intressant, bara skicka ett e-postmeddelande till adressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Dr. Oduduwa svarar på dig och sedan är alla dina problem över inom några timmar kommer du att känna ett positivt kärleksutfall.

  SvaraRadera
 50. Jag är glad och tacksam för er alla som läser den här bra artikeln här ute som hjälper till att rädda mitt äktenskap från skilsmässa för några dagar sedan, för jag vet att alla dina relationsproblem är över eftersom du är väldigt lycklig att komma över den här kanalen idag. bara skicka ett meddelande till kontakt-e-postmeddelandet för brådskande hjälp
  för att få tillbaka din ex-kärlekspartner inom 12 till 24 timmar. dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  Jag uppskattar dig alla dina goda vänliga kommentarer, jag är alltid glad att läsa olika kommentarer här, på samma sätt som jag läste en kommentar som tog tillbaka min ex kärlek man efter att vi skildes i 2 år återvänder han fortfarande och älskar mig lever lyckligt gift. Jag läste en kommentar förra veckan om Dr.Oduduwa Love Spell Solution fungerar snabbt och brådskande resultat inom 24 timmar efter aktivering. Jag försökte det, så förvånansvärt fungerar det för mig, jag vet inte om dig .. vill du ha din ex-kärlekspartner tillbaka till äkta kärlekskänslor. det här är intressant, bara skicka ett e-postmeddelande till adressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Dr. Oduduwa svarar på dig och sedan är alla dina problem över inom några timmar kommer du att känna ett positivt kärleksutfall.

  SvaraRadera