Kontaktskräck med Skatteverket

Ni har väl inte missat IGMR:s recension av Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende? Vem behöver PR-avdelningen på storförlaget när man har en frugal weirdo community som håller en om ryggen?

På tal om att hålla folk om ryggen så länkade Sparpatrullen till ovan recension. Gamlingar som läser denna blogg från datan ser att Sparpatrullen - för övrigt en mycket habil FIRE-blogg - nu hamnat i blogglistan. You scratch my book, I scratch your blog.

Jag har ju tjänat sexsiffrigt under inkomståret 2020 (en bedrift som knappast hade uppskattats i något annat forum än här) vilket ledde till att jag likt vilken svenne banan som helst behövt deklarera. Det hade jag behövt göra oavsett eftersom jag är en levande myndig individ. 

Det är märkligt detta med ekonomi. Jag är ju på pappret ekonom (även om jag hoppade av den siffriga inriktningen så snart jag kunde) och har inga problem att förhålla mig till investeringssparkontot. Men så fort det nalkas Myndighet blir jag fem år gammal och ser mig själv stå med fingret i mungipan precis som Lilla Småtting i Alfons.


Minus den glada minen, jag ler inte alls. Som i år. Jag fick besked om kvarskatt på 6 000 kronor. Beskattningen av uthyrningen måste man själv ange och min man hade räknat ut vilket belopp jag skulle skriva in i ruta X vilket skulle resultera i runt 36 000 kronor i skatt plus min restskatt sen innan. Han uppmanade mig också att så snart jag kunde betala in detta belopp så att jag skulle slippa betala ränta. 

Jag gör enligt instruktion men när jag är klar säger Skatteverket att jag bara ska betala in 36 000 kronor. Vad hände med de 6 000 kronorna? Jag ringer min man (jag deklarerar på väg till tandställningsmanöver i Stockholm) och då agerar han förvånad: "Har du redan signerat och skickat in? Fast siffrorna inte stämmer?" Hell yeah, jag var ju redan inne på Internetbanken för att betala av min skatteskuld, rädd som jag är för att hamna i white collar prison. 

Jag känner mig lika vilsen i skattenland som jag föreställer mig att vår katt skulle känna sig i Stockholms tunnelbana. Jag utgick från att de instruktioner min man, som är riktig ekonom, hade givit mig skulle vara tillräckliga för mig att tråckla mig ur årets deklaration. Jag lydde bara order!

Den här osäkerheten vis-à-vis Skatteverket gör naturligtvis att jag aldrig skulle komma på tanken att göra saker av typen avdrag. Även om jag hade haft en vag idé om ett giltigt avdrag, skulle jag med stor sannolikhet inte hitta var någonstans i deklarationen detta skulle föras in. Sen skulle jag ligga sömnlös på nätterna i uppskattningsvis fem år framåt, rädd för inkvisition av män i trenchcoats som velat inspektera mitt arbetsrum, mina pendlarbiljetter eller vad det nu hade handlat om. 

Den här kontaktskräcken påminner i mångt och mycket om min företagarskräck, att ha egen firma eller eget aktiebolag. Jag betalar gladeligen mer för att dra in fakturapengar via extern part av typen Cool Company framför att själv stå som ansvarig för min deklaration från firman. Jag vet inte vari detta grundar sig och att jag, trots att jag fyller 45 i år, inte kan komma över det. 

En nyckel är väl min totala oförmåga att minnas siffror. Jag höll för ett tag sen på att låsa mig ute från min mobil eftersom jag inte mindes min (brutalt enkla) PIN-kod, trots att jag haft mobilen i fråga i 2,5 år. Lyckligtvis hade jag skrivit ner koden i en två år gammal papperskalender jag hittade på vinden, så på tredje försöket kom jag in. 

Jag skrev nyligen om hur jag kurerar min mans garderob. Dagen efter invigning av densamma noterade jag hur han trots mina pedagogiska lappar plockat ihop outfits från fel dag. Inte för att han, tror jag i alla fall, velat improvisera, utan för att det är svårt för honom. Av de kommentarer jag fick till inlägget tolkar jag det som att han inte är ensam. Hallå! Ny diagnos: Garderobsdysfunktion! Min uppgivna suck då var av exakt samma natur som den suck jag hörde min man dra när jag ringde honom, halvt gråtfärdig från tåget, med min skattediskrepans. Det slog mig att vi aldrig kommer att kunna skiljas. Jag hade hamnat på öppen anstalt för skattebedrägeri och han hade sett ut som galne gunnar.

Det som går lätt för en del är svårt för en annan. Har du kontaktskräck med Skatteverket eller simmar du runt som fisken i vattnet på dylika instanser?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Efter draft av inlägg visade det sig att allt var i sin ordning. Med min deklaration alltså. Det var någon kapitalinkomst som adderade upp till full ROT som åt upp delar av skatten. Jag vet att det är så eftersom min personliga revisor/eskort gick igenom det hela när jag väl kom hem. D.s.

23 kommentarer:

 1. Själv ska jag sätta mig på tåget och trotsa corona för att hjälpa vuxet barn att deklarera lägenhetsförsäljning. Jag lever i ständig skräck över att hen ska skicka in deklarationen, för att snabbt få tillbaka skatteåterbäring, innan alla avdrag är gjorda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt det gjorde jag när jag flyttade hemifrån: Gjorde fel vid försäljning av bostad. Minns inte hur det löste sig, men jag slapp fängelse. Med all digitalisering och förenkling som sker i samhället, huuur kommer det sig att det ska vara så svårt att skapa en deklaration som även ett vuxet barn klarar av? Jag syftar då inte till den sorts deklaration man får göra om man inte har något särskilt att deklarera, den man gör via en app, DEN klarar ett vuxet barn av. Utan jag menar just detta med exempelvis lägenhetsförsäljning. Man borde få klicka i ett frågeformulär med punkter: "Har du sålt bostad i år?" Nästa vy: "Vad sålde du bostaden för?" etc. Skicka in konsulten!

   Radera
  2. Skatteverket jobbar ganska intensivt med s.k. tjänstedesign för att skapa effektiva e-tjänster och liknanade. Mycket mer än många andra myndigheter. Ett problem är att många applikationer inte kan skapas/ändras förrän direktiv finns, vilket innebär att när lagarna ändras går det ibland väldigt fort vilket ger kort utvecklingstid.

   Plus att Skatteverket hanterar många system, utåt mot medborgare men framförallt för handläggare.

   /f.d anställd på SKV IT

   Radera
  3. Okaj. Nu skäms jag lite som baktalat din f.d. arbetsgivare. Såklart finns det en massa sidor man som svenne banan inte fattar.

   Radera
  4. Det är ok. ;)

   Radera
 2. Har bara behövt tjafsa med Skatteverket en gång och det var gällande reseavdrag, som de med en dåres envishet hävdade att jag inte hade rätt att göra trots att jag kunde påvisa att jag inte kunde ta tåget till jobbet, då det var obekväma arbetstider. Till slut fick jag prata med en "supervisor", dvs en av många mellanchefer i deras hierarki, och då löste det sig.

  jag upplever att Skatteverket är en av våra mest effektiva myndigheter, bra mycket mer effektiva mot fusk eller organiserad brottslighet än vad Polisen, Migrationsverket och FK tillsammans någonsin kan vara. Att betala skatteskulden är nog än viktigare än hyran, annars är det kört på riktigt.

  Nyfiken, vad är det du hyrt ut som på ett år kan resultera i 36000 kr i skatteskuld? Det är väl skattefritt att hyra ut upp till 50000 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyr man ut en lägenhet i Stockholm så kan man säkert få 20-30000/månad. Med tanke på att Frun är del av en fempersonersfamilj så lär deras lägenhet vara betydligt större än en etta på 23 kvm.

   Spargrisen

   Radera
  2. Javisst, det var inga problem att komma upp i 36 000 var. Håller man sig på den lagliga sidan (och jag skulle inte ens våga drömma om något annat) är uthyrning en rätt dyr historia. Det är väl ett av många exempel på hur man som ej ekorrhjul-anställd ändå kan bidra till skatteapparaten (med noten att jag redan pröjsat lika mkt i skatt som en barnskötare gör under en livstid).

   Radera
 3. Jag känner igen mig. Till åtminstone 100%. Kan man bli sjukskriven pga stress i och med deklaration?
  Detta är dessutom fullständigt ologiskt. Jag arbetar med lagstiftning hela dagarna där jag hoppar mellan en hel bunt lätt och ledigt, jag har inte svårt för att lära mig saker, det är inte svårt att sköta sin egen budget. Men att se skatteverkets logga är ren PTSD.
  fullständigt orimligt, men ändå så fullt närvarande.
  Nu när jag skriver detta inser jag ju att jag antingen måste börja i terapi (undra hur lång den väntetiden till vårdcentralen är...) eller så får jag nischa in mig på att endast dejta män som jobbar eller har jobbat på skatteverket och tycker att deklaration är en rolig hobby. Oj vad jag plötsligt smalnade av utbudet
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag arbetar med lagstiftning hela dagarna där jag hoppar mellan en hel bunt lätt och ledigt, jag har inte svårt för att lära mig saker, det är inte svårt att sköta sin egen budget. Men att se skatteverkets logga är ren PTSD." Jag blir SÅ lättad av detta vittnesmål Lotta. Då är det inte mig det är helt fel på.

   Radera
  2. Instämmer fullständigt i ovanstående SKV-noja. Så fort det dimper ned ett brev i brevlådan från skatteverket kommer olustkänslorna krypande. Med ens kan jag förstå människor i Lyxfällan som inte ens vill/ids öppna fönsterkuverten. Ibland skjuter jag upp öppnandet och går runt och mår dåligt. "Vad har jag nu ställt till med?", "Har jag missat något datum och får en straffavgift på 1200 igen?". Så kan det mala i huvudet. Men när jag väl tar mig i kragen och öppnar kan det vara en rutinbrev av obetydlig karaktär, eller åtminstone inte en anklagelse om brottslig verksamhet - puh!

   Jag minns en gång när jag tydligen deklarerat arbetsgivaravgiften fel och redan dagen efter, gick in och rättade det hela med en handläggare i luren från SKV som sa hur jag skulle ändra/göra (hade gjort redovisningen under semestern i husbilen sent en kväll). Det hela ledde till så mycket besvär och brevväxling, långa telefonköer och galenskaper (enligt mitt förmenande) från deras sida att jag höll på att dåna. Inte sa handläggaren dagen efter att det skulle leda till brottsligaanklagelser när man ändrar. Vet de egentligen vilka regler som gäller?

   När man gjorde om reglerna till månadsvis redovisning av arbetsgivaravgiften smögs det nämligen in en lag att man inte längre fick ändra beloppet - nedåt (uppåt går bra), för att det kan drabba den anställde som har rätt till de belopp som redovisas, även om de är felaktigt för höga (snacka om sossesamhälle).

   Att jag är anställd i mitt eget aktiebolag och att ingen extern person drabbas hörde inte till saken. Sedan hör det även till saken att SKV:s handläggare hade ett afrikanskt namn och pratade svenska med ett rotvälskt inslag som gjorde det i princip omöjligt att förstå den röda tråden i hennes budskap. Detta fick mig gråtfärdig. Dessutom var jag inte säker på att hon förstod vad jag sa.

   När jag efter 45 minuter i telefonkö fick tala med en annan handläggare, ett samtal jag gjorde bara för att få det hela klargjort på ren svenska, fick jag tala med en .... DANSKA! Ur askan i elden - nästan! Det slutade med att afrikanskan gjorde en lagöverträdelse genom att vara "snäll" mot mig och lät mig få min dagen efter-ändring godkänd, underförstått "att det aldrig upprepas". Jag tror att detta ärende tog cirka 3 månader.

   Ni förstår traumat! Detta har alltså på intet sätt minskat min ångestladdade bild av skatteverket, som enligt mitt förmenande numera sannolikt är den ENDA myndighet som fungerar i dagens dysfunktionella Sverige. I mina mörkaste stunder brukar jag kalla SKV för en institutionaliserad maffia.

   /Fru Karlsson

   Radera
 4. Jag har aldrig behövt att ha något att göra med dem trots lägenhetsförsäljning, dödsbodeklaration och allt. Det har löst sig digitialt och det är så jag vill ha det :)

  Fru IGMR har dock haft stora problem när hon avslutade sin enskilda firma. Trots att allt var nedlagt och avslutat skulle hon ändå betala in moms. Till sist, efter många samtal, fick hon hjälp. Det var någon knapp någonstans som skulle tryckas på.

  Själv får jag faktiskt lite pirr när deklarationen dyker upp. Kanske för att det brukar vankas lite pengar tillbaka...

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Tack för inlägget, nu fick jag inspiration att fixa med årets deklarationer. Ansvarar för ett dödsbo med husförsäljning, min egen deklaration samt ett företag.
  Jag har redan varit i kontakt med skatteverket och de var mycket hjälpsamma. Nästan så att de gjorde dödsbodeklarationen åt mig. Jag tycker dock att deras hemsida är lite snårig och det är inte alltid lätt att förstå vad man skall göra. Bättre att ringa och erkänna sin okunnighet.
  /Malin

  SvaraRadera
 6. @IGMR: Jag fattar inte, du har väl ändå behövt fylla i nuffror på olika ställen? Jag gjorde också ovan digitalt, det är inga problem för mig att trycka på knapparna, trixet är att veta VILKA knappar under vilken flik jag ska trycka in dem på. Du har kanske en naturlig fallenhet för det.

  @Malin: Bra tips! Jag är expert på att ringa och erkänna min okunnighet. Det ska jag göra när det blir dags att deklarera bokintäkterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nuffror har knappats och info har letats. Jag är ju rätt nitisk och energisk när det gäller att leta info som du vet.

   Radera
 7. Jag har haft några duster med skatteverket, så jag tror faktiskt det är den största anledningen till att jag bara vill skatta för skogsavverkningen rakt av och inte hålla på och dra ut på det under tio års tid. Ju mindre jag har med dem att göra, desto bättre...

  Vid ett tillfälle kunde handläggaren inte begripa hur man kunde renovera två badrum samtidigt, så jag fick mycket mindre ROT-avdrag än jag skulle ha. Vi snackar alltså nybyggnad badrum uppe (ROT) och renovering badrum nere (försäkringsärende dvs ingen ROT). Inte hjälpte det att företaget jag anlitade inte specade på fakturorna vilken som gällde vilket badrum (men ändå, de gjorde badrummet uppe klart innan de började med det nere). Suck och dubbelsuck.

  Fick jag bestämma skulle jag inte betala skatt. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fick jag bestämma skulle jag inte betala skatt. ;-)" Jag betalar gärna skatt, men skulle gärna se att jag kunde göra det utan att få ångestpåslag varje gång.

   Radera
 8. Relaterar så otroligt! Skulle kunna ta anställning på Skatteverket för att undkomma denna ångest nästan. Tänker att någon lär man ju bli bundis nog med för att de ska kunna bekräfta att man gör rätt.

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man får bara ännu mer ångest! Jag råkade göra fel på min momsdeklaration (minst) en gång och det lättade inte på mina känslor när jag behövde äta lunch bredvid Skattesektion 1. Min man klantade sig också, och då smög jag förbi handläggaren som hanterade hans ärende (självrättning, de är väldigt schyssta om man försöker göra rätt för sig).

   Radera
 9. Min erfarenhet är att Skatteverket faktiskt är väldigt hjälpsamma och service minded när man ber om hjälp, både privat och i tjänsten. Det tröttsamma skulle väl vara: Du är nu nummer sjuhundratrettiotre i kön, vi hjälper dig så fort vi kan. Det vill säga 1 timme efter att du glömt att du satt i telefonkö.../ Horsewood9

  SvaraRadera
 10. Jag har under åren haft några frågor om deklarationen, speciellt när jag var kassör i en förening med anställd och försäljningsverksamhet, och Skatteverket var så hjälpsamma och trevliga och professionella. De utgår helt tydligt ifrån att folk vill göra rätt och att deras roll är att hjälpa till. En av våra mest exemplariska myndigheter <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid ett tillfälle glömde jag deklarera i tid och skickade mitt sms först dagen efter sista datumet. Trodde att jag skulle få straffavgift eller nåt, men inget hände. Men de väljer väl sina strider, försökte inte med några avdrag och har deklarerat exemplariskt varje år före den fadäsen.

   Har lyckats lura folk att jag jobbar på Skatteverket. Jättekul i nya sammanhang, folk blir lite spända och försiktiga och så får man veta om verksamheter (restauranger, byggen) där folk jobbar svart...

   Ångest inför myndigheter? Tja, det är alltid svårt med kontakter där man ses som lägre stående än personalen, t ex vid läkarbesök. Läkare är nog värst, synd faktiskt. Har därför ytterst lite förtroende för denna vikiga yrkesgrupp. Bemötande ingår numera på deras utbildning har jag hört. Men vad hjälper det om inte sunda omdömet och hjärtat är med? Kanske har jag bara haft otur genom åren.

   Radera
 11. Oj vad duster man haft med skatteverket (vunnit alla), har en bra revisor som kan deras språk, då är dom så nöjda o betalar gladeligen ut ev pengar,moms eller vad det gäller.
  Största tabben ja gjort var när ja sålde en fastighet(privat ägd) och glömt lämna kyrkan innan, slutade med en normal årslön till kyrkan (ca380000kr) så ja hoppas dom ringer rejält i klockorna när ja lämnar in...haha

  SvaraRadera