Tre knep till att bli rik

Gå gärna in och kolla Enkel Bonings recension av "Sparboken - en konkret guide till ekonomiskt oberoende"!

Morgan Housel skrev i Pengars Psykologi: "Det finns böcker om konjunkturcykler, tradingstrategier och sektorvinnare. Men den mest kärnfulla och viktiga boken borde heta 'Håll käft och vänta'". Mitt förslag är att du, medan du väntar, vässar din pengamaskin ytterligare i syfte att frigöra ännu mer sparutrymme som du kan köpa aktier för. 

Min bristfälliga erfarenhet (diverse uppsnappade anekdoter i ekonomifora) gör nämligen gällande att de som är väldigt om sig och kring sig på börsen (det vill säga folk som ägnar sig åt sådant Housel pratar om ovan), i regel segar sig fram som sniglar på vägen mot finansiell splendour. Deras frugala olycksbröder- och systrar däremot, verkar komma framåt snabbare. Varför? För att de/vi lägger tid på att jacka loss sparutrymme, istället för att lägga tid på att sitta och tvinna sin lugg framför diverse experter som pratar om hur man kan fixa och trixa med innehaven. Muskler framför hjärna, kanske vissa hade sagt. Personligen tycker jag att det kvittar, framåt är framåt oavsett orsak. Idag följer således tre fundamentalt viktiga knep för att bli rik. Förbered er på ett inlägg som ger russinfingrar.

1. Tvätta dina kläder

Det är klart att du redan idag tvättar dina kläder. Vad jag menar är ett metaforiskt tvätta dina kläder, ungefär som Candides slutord "låt oss odla vår trädgård" inte enbart handlar om att ruska liv i rabatterna. Det handlar om att vårda sina plagg på ett nästintill religiöst sätt, att vörda dem. 

Jag har ju som ni vet gått från att vara storkonsument av kläder till att i princip inte köpa några kläder. Detta sparar mig runt 36 000 kronor per år (jag sa ju storkonsument). Pengar som utan att passera gå landade i ISK:en under uppskattningsvis sju år vilket byggt ett kapital på drygt 300 000 kronor (still counting). Bara ränta-på-räntan blir under denna period 80 000 kronor, så jag har fått dricks för att inte vara consumer sucker.

Min klädrutin är enkel. Jag har en uppsättning vår/sommar-plagg och en uppsättning höst/vinter-plagg. Vid säsongsskifte går jag igenom allt: Tvättar, vädrar, viker prydligt ihop föregående säsong och lägger plaggen i min säsongslåda. På toppen lägger jag ett silkespapper, för att det ska kännas extra lyxigt att ta fram plaggen ett halvår senare. Funkar perfekt. Jag känner mig alltid upprymd och nöjd när jag plockar upp säsongsplaggen och jag känner mig alltid välklädd. Shoppingbehov noll. Tvärt om får jag klåda inne på HM för att inte tala om Sportbutiker när barnen - hua - ska köpa baddräkt eller gympakläder (vilket är en mental påfrestning utan dess like, om du har tweenies vet du vad jag menar).

Inför årets säsongsskifte - som påbörjades i mitten av april - bestämde jag mig för att tvätta alla mina tjocka tröjor av typen kashmir- och merinoullsttröjor. Jag brukar vanligtvis bara vädra dem och tvättar först när de har synliga fläckar. Men det slog mig att jag inte tvättat vissa av tröjorna på åratal, varför jag la upp en plan. Planen var att jag Varje Dag under en vecka handtvättade En (1) tröja. Då blev det lite mer av mindfulnessövning än en stress. Och tröjorna var verkligen smutsiga. Nedan ser du tvättvattnet från min Dagmarkofta som säkert inte tvättats på tio år (WUA!).Eftersom den var av merinoull pudrade jag bara vanligt tvättmedel i ljummet/varmt vatten och lät den ligga och götta till sig en halvtimme. Till kashmir använder jag efter läsartips ett billigt Lidlschampo, vilket som helst. När plagget legat en stund tjoffar jag runt det lite, försöker göra som jag sett i Astrid Lindgren-filmer, höjer händerna (med koftan i dem), sänker ner i baljan, skrubbar eventuella fläckar försiktigt mot annan del av plagget. Sen häller jag ut vattnet och häller upp en omgång svalt sköljvatten. Efter någon kvart (eller ett par timmar, beror på hur min agenda för dagen ser ut) gör jag samma rörelser, utan gnugg. Sen en sista omgång sköljvatten. 


Sen rullar jag, återigen efter läsartips, in plagget i en handduk och låter det ligga där och gona sig ett par timmar. Därefter är det redo för torkställningen där jag försöker att lägga det över flera linor för att undvika vikstreck. Koftan blev som ny och efter genomgång av samtliga fem vintertröjor vek jag dem prydligt ner i säsongslådan och ser fram emot att börja använda dem igen till hösten. 

2. Nöj dig med mindre

Jag talade för ett tag sedan med en kompis som har samma familjestorlek som vi. Hon bor i en Stockholmsförort och har tre minuters gångväg till en spårvagnsförbindelse till city, så rent krasst skulle de klara sig med 0-1 bilar. Nu hade de precis skaffat bil nummer fyra. Hon ondgjorde sig lite över det (det var en Man Splurge) och sa "Och ni som bor på landet och har en bil! Varför ska vi ha fyra?". Bra fråga faktiskt. En genomsnittlig personbil har enligt Insplanet en driftkostnad på 2 143 kronor per månad. Räknar man in värdeminskningen kostar den 4 643 kronor. Låt oss för ordningens skull anta att deras bilar kostat 150 000 kronor i genomsnittligt inköpspris (vilket är snällt räknat, de har en SUV och en cabriolet). På fem år skulle då deras bilpark kosta dem 1 114 000 kr, om man avstår från att räkna med värdeminskning. Vi köpte vår bil för 45 000 kronor och min uppskattning är att den kostar lite drygt 600 kronor per månad givet att skatten är så låg och att vi bara har trafikförsäkring. Motsvarande bilkostnad på fem år i vår familj ligger således på 81 000 kronor. En differens på 1033 000 kronor alltså, ett kapital man enligt 4%-regeln kan plocka 3 400 kronor av varje månad utan att beloppet för den skull minskar i värde. 

Vi nöjer oss med mindre och det hjälper oss att (för)bli rika. Men jag går steget längre än så. Vi inte bara nöjer oss med mindre, vi gläds åt det mindre. Ja, du gissade rätt, ska jag visa före- och efterbilder på vårtvätt av bilen (som för övrigt var gratis hemmavid):

Jag och minstingen avsatte en halvdag till att dra ut och skrubba mattorna, dammsuga, dammtorka och svabba av den. Det var lite av ett familjenöje (?). Tillfredsställelsen efteråt var stor och min man, som fick äran att åka vår renskrubbade bil först av alla, sa att det var, och jag citerar "en vacker upplevelse". 

Vi är samtliga i familjen väldigt förtjusta i vår bil. Den möjliggör så många fantastiska saker. Vi tar oss till skola, jobb och fritidsaktiviteter. Vi kan lasta saker i den, åka till tippen med den och sedan ett par månader övningskör vi med 16-åringen i den (för det blir ett minimum av körlektioner hos bilskola för att skona barnens konstnärsfond). Vi vet helt enkelt att uppskatta den, vilket leder till att vi gullar runt med den. På kuppen spar vi, jämfört med min referensfamilj i Stockholm, en mille på fem år. Så att nöja sig med mindre är viktigt, men lika viktigt är att verkligen uppskatta och glädjas åt det man har. Det gör underverk för din inre minimalist och det är primärt hen som fostrar ditt sparbeteende. Så håll det enkelt och vårda det du har. 

3. Städa dina lådor

Även detta kan tolkas såväl bokstavligt som metaforiskt. Det handlar helt enkelt om att ha koll på sina prylar och göra regelbundna inventeringar. Varför? Då slipper du köpa dubbletter av saker plus att du nöter jämnare på dem. 

Vid nedan aprilövning, då jag tröttnat på att se min mans tumult av under- och träningskläder, insåg jag att han hade helt oanvända kallingar längst ner i kalsonghögen, kompletta med Christer Pettersonveck och i vissa fall, prislapp. Jag minns att han fick dem för ett och ett halvt år sedan, i anslutning till någon av dessa katalogköp som skulle finansiera en klassresa för ett av barnen. Men han har helt avstått från att använda flera exemplar eftersom han, likt de flesta män, bara gräver så djupt han behöver för att gå runt.Jag rev ut allt, vände på kalsonghögen, la prylarna i sortrena skokartonger (Kondotips) och skrev förklarande post-its på vad som ska ligga var. Ovan: En hög för träningströjor och en hög för träningsbyxor. Inte bara slipper jag höra det återkommande "Har du sett mina tennisshorts?" eller "Vi måste tvätta, jag har inga T-shirts!". Han sliter jämnare på plaggen och kommer heller inte att avvika in på Intersport på väg hem från jobbet eftersom han upplever en brist i någon av ovan kategorier. Detta i sig leder väl inte till några finansiella underverk. Men applicera samma tänk på samtliga skåp och lådor och du har en pengamaskin som kommer att ticka på för resten av ditt liv.

Ovan åtgärder tar tid, det är riktigt och sant. Det hade exempelvis gått snabbare att knöla in de otvättade vintertröjorna i en Ikeakasse längst in i garderoben (vilket hade resulterat i nyinköpt höstgarderob i september). Det hade varit enklare att skaffa en till bil, så hade en av oss sluppit ta elcykeln till stan om den andra haft bilen (usch rörelse). Min man hade lika gärna kunnat klicka hem ett två-tre par träningsshorts av något fint märke (han har ju bara fem par träningsbyxor).

Men dessa tids- och bekvämlighetsförluster (frågetecken på den senare) måste ställas mot den tid investeraresset lägger på att läsa Di och följa expertos på Twitter för att sedan logga in på internetbanken och steppa in och ut ur innehaven.

Ovan tre beteenden renderar mig runt en och en halv miljon i besparingar mot min referensfamilj i förorten, på fem år (har visserligen inte stenkoll på deras klädutgifter men skulle tro att de ligger där våra en gång låg). Sett över en livstid handlar det om hisnande belopp. 

Jag kommer återigen att tänka på ett citat från MMM. "I samma stund som dina levnadsomkostnader går ner till noll är du ekonomiskt fri". Nu är ju inte detta görbart, jag är alldeles för dålig på att bo i tält och jaga/samla. Men man kan ympa det tänket in i alla processer i vardagen, det vill säga att optimera användning av det man har och minska inflödet av nytt så mycket man bara kan. Det är så du yxar loss sparutrymme och i förlängningen blir rik.

Till skillnad från våghalsiga börstips är också utfallet rätt förutsägbart. Somliga kanske skulle säga trist och därför hellre "spelar på börsen". Du är troligtvis inte en av dem för då hade du slutat att följa den här bloggen för länge sedan. 
"The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient."           
Och medan du lunkar omkring och är tålmodig, inventera dina saker och ta hand om dem. Tar du hand om dina prylar?

Mvh/
FruEfficientBadass

25 kommentarer:

 1. Absolut. Som nygift sprättade jag upp kragen på min mans skjorta och vände den. (Kan även görs med manschetterna). På så sett får man en hel ny skjorta! Lite tidskrävande men terapeutiskt samt frugalt, men ack så konstigt för den som bär på en slit och släng mentalitet. Numera, efter ett längt äktenskap, är termer som skoblock, handtvätt osv inte längre främmande för min man/familj ...... Hälsningar, Andrea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jisses, sprätta kragar och manchetter, där ligger jag i lä. Lät precis en gammal Etonskjorta gå till textiltervinningen på grund av slitna sådana. Jag förstår inte riktigt hur man kan vända på en krage, den är ju lika sliten i kanten oavsett sida som ligger utåt?

   Radera
  2. Oftast är baksidan helt fräsch eftersom den aldrig blir sliten. Om man tar loss kragen (går även att sy ihop direkt, så att det blir kvar en kort 'kinakrage') och sedan roterar den så att undersidan av kragen kommer upp, så kan du sen sy fast den. Lite pilligt, men det går.

   Radera
  3. "går även att sy ihop direkt, så att det blir kvar en kort 'kinakrage" Älskar kinakrage! Å, nu fick jag sådan inspiration att sy om en skjorta, tack!

   Radera
 2. Vissa kläder har jag lagat och lagat, så att det kändes som att det var mer lagat än original till slut. Nej, inte riktigt så men nästan. Varför kasta något som går att laga? När lakanen blir för nötta syr jag örngott av de bättre delarna av lakanet. Handtvätt är inte min grej, men det händer. Tvättar med tvättnötter och tvätten blir härligt mjuk och luktar inte tvättmedel. Fläckar får en omgång med galltvål. Tack för alla tips du ger, både rent praktiska och för mental tankeomställning. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Epp epp epp vasa tvättnötter? Utveckla! (gärna med länk)

   Radera
  2. Googla :) tror jag köpte mina hos Jordklok. Har en rätt tät tvättpåse (använder inte den som följde med tvättnötterna) som jag fyller på med fler tvättnötter eftersom. Det står nåt om hur många tvättnötter man ska ha och hur många tvättar dom räcker. Men jag tänker som så att jag fyller på istället eftersom jag killgissar att tvätteffekten inte blir noll efter x antal tvättar. Till vittvätten använder jag ibland lite vittvättmedel. Sköljmedel använder jag inte alls längre, tycker det stinker numer. Förut tyckte jag det luktade gott.

   Radera
  3. Har inte testat tvättnötter men ville minnas att jag läst ett test från råd och rön för länge sedan. Hittade det här:

   https://www.radron.se/granskningar/alternativa-tvattmedel-inget-alternativ/

   Radera
  4. Tvättar kulörtvätt med tvättnötter sedan iaf tio år, fungerar alldeles utmärkt! Kör dock vittvätt med vanligt tvättmedel, borde nog gå över där också.

   Radera
 3. Japp! Har alltid lappat och lagat åt mig och familjen (har även lagat kläder som barn på besök haft på sig, dock enbart om jag känner deras föräldrar och vet att de inte skulle ta det som kritik riktat mot deras föräldraskap). Samma med skoputs/lagning. Det finns ett fantastiskt klister att laga gummistövlar med, funkar även på regnkläder av galontyp, bra att ha om man har satt sig på en glödloppa med regnbrallor på. Även sängkläder och dukar kan få sig en specialtvätt med fläck-väck och klorin för att duga några år till. Eller tvärtom - en ärvd jeansjacka fick nyss ett nytt liv hemma hos oss med ett paket Nitor textilfärg i brunt och några kul applikationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "har även lagat kläder som barn på besök haft på sig" Vad gulligt! Ser framför mig hur du står och syr fast en knapp på barnet (med barnet i plagget) medan hen spelar tv-spel med ditt barn.

   Radera
  2. Ha ha ha! Sådan live-lagning har jag inte vågat mig på, men vem vet vas som kommer!

   Radera
  3. Vad är det för ett klister som lagar gummistövlar och regnkläder? Ett sånt skulle jag behöva!

   Radera
  4. Rubberfix från Casco.

   Radera
 4. Som alltid tänkvärt och underhållande. Just nu tänker jag lite extra på "Christer Pettersonveck", vad tusan menar kvinnan? Upplys en okunnig så är du rar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, när Christer Pettersson emellanåt blev övertalad att vara med i någon tv-sändning fick han ny skjorta av Aschberg (eftersom han vanligtvis gick runt i sleten tischa under skinnjackan) och eftersom det var män inblandade blev den aldrig struken och köpevecken syntes tydligt i rutan.

   Radera
 5. Tvättade en helt ny oanvänd underställs-tröja för hand då jag misstänkte att det fanns kemikalier kvar sen tillverkningen. Tvättvattnet hade samma färg som vattnet efter din tröjtvätt(kanske lite mörkare och mer lila). Jag var glad att jag tvättade den nya tröjan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha fått utslag på kroppen av ett nytt klädesplagg så har jag alltid tvättat alla nya kläder jag köpt. Med undantag för skor.

   Radera
 6. Tanken har aldrig slagit mig. Men nu när ni säger det. Ikeas lakan...har alltid kliat innan första tvätt. Direkt från de kontaminerade bomullsfälten i Indien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bomullen som är kontaminerad, det är de medel som kallas "appretur" som kliar. Appretur är olika sorters ytbehandling som stabiliserar tygerna för tryck och sömnad - det är mycket lättare att sy om tygerna är lite styva. Det mesta är stärkelse, men tryckta och mörka tyger kan ha många olika kemikalier.

   Radera
 7. Kanske första gången jag har sett ägandet av en bil som en spartips :D men allting är relativt förstås :)

  SvaraRadera
 8. Nyfiken fråga bara. Hur många läsare har du på din blogg?

  SvaraRadera
 9. På bilspåret så är jag lite kluven. Överlag så vill jag minimera våra utgifter så mycket det går, men just bil vill jag ha och är väldigt intresserad av så vill byta en av våra nuvarande, nu svär jag lite i kyrkan, men fullt fungerande bilar mot en lite nyare och "roligare" bil. Skulle behöva lägga runt 180' i mellan, så får se hur det blir.

  SvaraRadera
 10. Var länge inne på att skaffa elbil, en nissan leaf för runt 200k. Har släppt den tanken nu då vi använder bilen alldeles för lite för att motivera det. Lådan Volvo V70 får gå några år till före eventuellt byte, vid byte är elbil självklart för oss.

  På tal om att ta hand om prylar, köpte jag en racer-cykel (Trek) när jag fyllde 18, således 13år sedan. Jag har underhållit de rörliga delarna väl och skulle tippa på att jag cyklat över 4000mil på den sedan dess däribland Vätternrundan. Den visar inga tecken på att ge vika, kanske kan gå i generationer?

  SvaraRadera
 11. Has your development team ever told you that they won’t write unit tests as it takes too much time? Or you found yourself in a situation where the test coverage of the code was lower because software developers wanted to make everything cheaper and faster? https://cxdojo.com/how-unit-tests-can-improve-your-product-development

  SvaraRadera