Ryggskott & lycka

Dagen före boksläppet stod jag i sovrummet och påbörjade en lutande rörelse över sängen i syfte att rätta till några av min mans plagg som skulle fotas för att läggas ut på Tradera när jag plötsligt hörde ett knäck. Knäcket kom från min rygg och under någon sekund kände jag en ilande smärta i svanken. Sen gick det över, men jag tog det ändå försiktigt den dagen. Jag rörde mig bara lite och med små tomtesteg, vis av tidigare ryggepisoder att jag inte ska ta ut mig när det börjar krångla.

Jag lovar att inte tråka ut er med min rygghistorik men gör det likväl

Jag ska inte tråka ut er med mina ryggproblem. Men trogna läsare vet ju att jag får återkommande ont i ländryggen och att jag har gått hos såväl naprapater, kiropraktorer som sjukgymnaster för att få bukt med det hela. Det enda jag inte testat (vilket kanske är dumt) är vanlig läkare, vilket jag efter den episod jag kommer att redogöra för nedan, kommer att konsultera så snart tredje vågen börjat lägga sig. 

Den sammankokade bilden jag fått av de redan tidigare konsulterade yrkesmänniskorna är att det inte är något fel på min rygg av typen diskbråck etc, men att jag är mer rörlig än snittet vilket gör att kroppen ibland går utanför sin "comfort zone" och då drar svankmusklerna ihop sig för att skydda ryggraden på något vis. 

Osmarta aktiviteter

Veckan innan knäcket hade jag, som ni ser på bloggen, målat om tv-rummet, skakat mattor, lyft möbler och sprungit runt i huset med bland annat tunga blomkrukor som dessutom lyfts i och ur duschen på kanske inte helt ergonomiska vis. Hade jag lärt mig av historien hade jag försökt sansa mig en smula. Jobbat max ett par-tre timmar om dagen och gjort dagslånga uppehåll ibland. Men nu saknar jag tydligen förmågan att lära mig, så jag körde heldagar av kroppslig ansträngning och skulle prompt luta mig långt över sängen trots att jag kände att jag var trött i ryggen.

Bla bla bla så ointressant, jag ska komma till poängen. Men först ska jag redogöra för mitt lidande som inträffade morgonen efter knäcket. 

Mitt lidande

När jag vaknar morgonen efter knäcket böjer jag mig ner mot golvet för att nå laddaren och då händer något mye obehagligt. Tänk dig den där krampen du kan få i foten mitt i natten, du vaknar med skräck och innan du kommer på att du kan stretcha ut foten med den andra foten har du panik.

Överför den krampen till svanken och dra upp styrkan med runt hundra procent så har du det jag erfor, utan möjlighet till stretch (jag har liksom inte en till svank jag kan stretcha svanken med). Det gjorde så Djäfla Ont att jag skrek rakt ut, vilket bara händer vid förlossningar annars. Ja, faktum är att smärtan var mycket lik den svanksmärta man har vid runt åtta cm under en förlossning, minus att man då vet att det är "normalt" och att det snart ska komma ut en gullig bebis.

Jag fattade ingenting, vad var det som hände, var det game over nu, ryggen skulle slutgiltigt ge upp och gå av på mitten? Jag hade ingen aning om vad jag skulle ta mig till så det slutade med att jag kort och gott skrek "HJÄÄÄÄÄLP" tills min man kom springande.  

Efter en evighet (runt 10 sekunder) släppte krampen och jag lyckades vältra mig ner på sidan i sängen där jag förblev. Jag lyckades trots mitt tvärläge svälja en stark värktablett men den hjälpte ju nada mot kramperna, som på förlossningsvis kom ungefär var femte minut och höll i sig ungefär i tio sekunder åt gången. Tio sekunder då jag likt en galning stirrade ut i världsalltet och profylaxandades varvat med gutturala läten.

Jag får sovrumsbesök av två gröna män 

Min man blev skärrad och ringde 1177. Fanns det möjlighet att få hit en läkare som kunde ge muskelavslappnande? Nej, det fanns det inte, men jag kunde naturligtvis åka in på hälsocentralen. What a joke, jag kunde ju inte ens vända på mig i sängen. Det slutade helt enkelt med att min man, på 1177:s inrådan, ringde 112. Dramatiskt, jag vet, och jag opponerade mig högljutt under hans samtal med larmcentralen och försökte bevisa att det inte var så illa genom att försöka resa mig upp ur sängen. De läten jag då utstötte fick larmoperatören att skicka en ambulans. I efterhand har jag förstått att de liksom misstänkte hjärtattack eller annat, eftersom min man ombads känna på min hud och liknande. Well.

In i mitt gemak träder två änglar i grönt. Lugna som filbunkar, pratar om ditten och datten ("Jag har själv lite ryggproblem"), tar lite blodtryck. De håller med mig om att en tur in till akuten inte är någon bra idé, annat än om jag absolut vill ha morfin. Muskelavslappnande hade de inte och jag uppfattade genom dimman att det inte gick att få hux flux på akuten heller. Så de injicerar Voltaren i ryggen och råder mig att "komma upp på benen så snart det går" vilket just då kändes som ett för tidigt och opassande aprilskämt. 

Min väg tillbaka

Kramperna kommer och går under dagen, men framåt eftermiddagen lugnar det ner sig och under stor möda lyckas min man få ner mig på bottenvåningen där jag förskansar mig i någon sorts 45-gradig vinkel i en säng nära badrummet. Jag tänker inte gå in på några detaljer, men det var lite meckigt att få till vissa vardagslogistiska lösningar under det första dygnet. 

Men dagen efter kunde jag med hjälp av en bastant stol gunga mig upp ur sängen själv. Två dagar senare kunde jag vagga runt lite i matsalen. På tredje dagen hade jag föreläsning och då ömsom stod ömsom satt jag upp i tre timmar, med kortare pauser i horisontalläge. Fortfarande inga kramper.

I skrivande stund, dag fyra, klarar jag nästan av att sköta mig själv. Minus allt som rör att sträcka mig uppåt eller nedåt, varför påklädningen involverar flera familjemedlemmar vilket får mig att känna mig lite som en kunglighet från förr. Jag ligger här i en kokong av kuddar och filtar, egenpåhittade ergonomiska hjälpmedel och all teknik på armlängds avstånd och mår faktiskt väldigt bra, min usla rörlighet till trots. Jag skulle tro att jag om en vecka kommer att röra mig hyfsat normalt och om två veckor kommer jag att ha glömt den här episoden och börja göra dumheter igen (med facit en månad senare: fullt rörlig, men blir snabbt trött i ryggen vid promenad e d).

Den ologiska kopplingen mellan misär och lycka

Poängen med detta inlägg (som du säkert börjar undra över nu om du inte redan slutat läsa) är: Vilken lycka det är att ibland vara med om sådant här. Att plötsligt bli fråntagen sådant man tidigare tagit för givet är initialt en chock och en besvikelse. Men att pö om pö sakta återerövra världen, även om det bara gäller att plötsligt få känna rinnande vatten mot sina händer för att man lyckats knixa sig ner till handfatsnivå, är freakin' magiskt. 

När jag igår upptäckte att jag utan problem kunde ta mig uppför trappan till plan två (om än att det tog tio minuter) var en sådan seger. Imorse tvättade jag mitt hår för första gången på en vecka och jag slipper nu se ut som en galen konstnärspensionär på Österlen med gråblont skatbo på huvudet.

Hedonistisk anpassning goes both ways. Ni känner ju redan till de lyckostudier som gör gällande att man ganska snart efter en omvälvande händelse av såväl god som dålig art återgår till de forna lyckonivåerna. Jag var mycket olycklig dag ett. Eller rädd, snarare, den oförutsägbara krampsmärtan skrämde mig. Men när den akuta fasen var över och jag började hitta tillbaka till någon form av normaltillstånd igen, om än mycket annorlunda från vad jag var van vid sedan tidigare, kändes det ungefär som vanligt eller till och med bättre. 

Ändrat fokus

Barnens hemkomst från skolan var dagens höjdpunkt. Då smsade jag in dem till mitt rum där de i tur och ordning fick sitta i besöksstolen och språka med mor sin. Hur ofta gör jag detta annars? Det är liksom "Okeeej, nu kom det hem ett barn, hoppas hen inte trampar på mitt nysvabbade golv med ytterskor".

Min man tittade förbi med en liten räktoast och ett glas vin och jag var på väg att fria till han när jag insåg att vi redan var gifta. Trots att så många saker som jag uppskattar med livet var tillfälligt pausade (promenader, hemmafix, cykelturer till stan) levde livet. Och jag uppskattade så många små små saker som jag normalt sett inte ens ser. 

Det här är ju trots allt en sparblogg...

...så ekonomisk take på det? Att få ryggskott för då kan du inte göra av med några pengar. Nej, naturligtvis inte, jag önskar inte min värsta fiende (med ett undantag) den tisdagsförmiddagen. Men så här då: Du vänjer dig vid allt. Du vänjer dig vid fancy pancy Desperate Housewife Jackie O Splendid Saint Tropez Yacht Life inom loppet av ett par månader (veckor?). Sen är det samma vad lyckonivåerna anbelangar. 

På samma sätt kommer du relativt snabbt på benen (metaforiskt talat i mitt fall) även efter olycka och plötsligt sprakar det till av ett litet lycko-tomtebloss där du minst anar det ("Å, ett helt nytt paket näsdukar som jag dessutom når, fest!"). Jag såg att Enkelboning också råkat i ohälsa (fast snäppet värre då, han fick faktiskt åka in på sjukhus) och kommit till samma slutsats: OMG vad det normala lifvet är underbart! Knäckemackor!

Slutlig poäng: Sluta sträva efter blinget, det gör dig inte lycklig i längden. Lagom är bäst. En hyfsat sparsam livsstil som ger pengar över till en frihetsfond är av godo eftersom forskning däremot visar att självbestämmande och förmåga att påverka sitt liv leder till en ökad nivå av välbefinnande och nöjdhet med sakernas tillstånd (d.v.s. var ingens bitch). Och när skiten slår i fläkten, exempelvis om du blir dålig, var uppmärksam på de saker som gör dig glad. Maskineriet är omkalibrerat och inställt på en helt annan belöningsskala. 

Kan du relatera till det jag skriver?

Mvh/
FruEfficientBadass

62 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk start på min vecka! Att höra dina ord om hur ett ryggskott/ryggvånda kan förvandlas till något bra och hur du faktiskt tom uppskattade det, så skönt att få lyssna till istället för allt gnäll som vanligtvis kommer från de ryggonda.

  En klar fördel med att vara Fire är ju att du inte behöver stressa upp dig över missade teams-möten och veckoplanering med gruppen. Utan bara gå fullständigt in i upplevelsen att vara orörlig och vända det till något bra.

  Hatten av! Önskar fler kunde ha din nyfikna och reflekterande förhållande till tillvaron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En klar fördel med att vara Fire är ju att du inte behöver stressa upp dig över missade teams-möten och veckoplanering med gruppen." Men verkligen! Sist jag fick något liknande jobbade jag fortfarande och trots att jag förklarade att jag knappt kunde ta mig på toaletten fick jag frågor om jag inte kunde ta mig ut för att göra "en liten kort intervju" i krokarna. Det känns då som att man maskar, som att folk tycker att "lite ryggont har väl alla då och då ta en ipren". Bara den som likt Kaktus fått dras på en filt vet vad det innebär att verkligen ha ont i ryggen. Att slippa det stressmomentet bidrog naturligtvis till min förmåga att ha ett "reflekterande förhållande till tillvaron".

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det mailade trollformulären, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt kl. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här fantastiska mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
  3. LÅN
   Jag har precis fått mitt lån på 200,000,00kr från REMY.CREDIT E-posta dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com)
   Hej, jag får mitt 200,000,00 kr lån från REMY FINK COMPANY EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
   Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter karlsson från Stockholm Sweden: {remy.credit111@gmail. com} E-post honom nu för ett snabbt lån E-post: remy.credit111@gmail.com
   Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

   Radera
 2. Absolut, hälsan tiger Still och är ju samtidigt det viktigaste vi har. Stackars dig, det låter förfärligt. Har du prövat att kontakta en bra osteopat? En bra behandling är magisk skulle jag säga. Krya på dig! Susanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osteopat, naprapat, kiropraktor, för mig är det här bara en röra. Vad gör osteopaten som de andra inte gör?

   Radera
  2. Jag har med bra erfarenhet av osteopat. Fick också ryggskott och av det även problem med höften för några år sen och gick till läkare, sjukgymnast, kiropraktor och naprapat utan att få ordning på det. Var sjukskriven 2 månader för kunde inte gå upprätt på förmiddagarna, på eftermiddagarna hade jag lyckats röra mig så pass (med hjälp av full dos alvedon) så det var helt ok. Blev sakta bättre men höftsmärtan var kvar och högg till i vissa rörelser...Av läkare fick jag kortisonspruta som hjälpte en månad sen smög sig det tillbaka.
   Efter 1 år gick jag till osteopat (2 besök) - och blev bra. Har känningar ibland och då går jag till osteopaten (max nån gång per år).
   Upplever att de jobbar mer på djupet och även med muskler och ligament och ser helheten på ett annat sätt. Kan även "knaka rätt" om det behövs...
   Men träning är nog det som är bäst i längden, men jag har också svårt att göra det regelbundet. Dumt. :-)

   Radera
 3. Jag hade stora problem med min rygg och precis som du betalade en massa naprapater sjukgymnaster mm men inget hjälpte tills jag hittade följande sida. http://noted.se/ryggovningen-som-hjalpt-tusentals-att-bli-kvitt-smartan/ Det tog några månade innan jag blev bättre och jag gjorde dessa övningar efter mitt gympass. Så lycka till för det kostar ju inget att försöka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å tack! Har kollat på filmen nu. Den liknar lite några andra övningar som jag fått på recept men inte riktigt. Dessutom har jag aldrig gjort så många repetitioner av något. Hur många gånger gjorde du detta per vecka? Varje dag (du skriver "efter gympass" så antar inte varje dag?).

   Radera
  2. Åh, vad jag kan relatera till det här, fru EB! För två veckor sedan fick jag ryggskott och hade verkligen ont. Blev tipsad av en kollega om filmen ovan och började försiktigt göra övningarna. Första gångerna klarade jag inte av alla repetitionerna men det blev bättre efter hand. Efter en vecka gjorde jag dem en gång på morgonen och en gång på kvällen. Är nu äntligen nästan helt återställd. Funderar dock på hur ofta det är lämpligt att göra dem hädanefter i förebyggande syfte. Tänker att varannan dag kanske kan vara lagom. Håller tummarna för att du snart blir bättre!

   Radera
  3. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
   Maila oss remy.credit111@gmail.com
   Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
   Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
   Maila oss remy.credit111@gmail.com
   Vi har ett lån till dig
   REMY.INC

   Radera
 4. Hoppas du inte har pollenallergi, att nysa vid ryggskott är iallafall min värsta mardröm. Går inte att förstå skräcken när en känner att en (?) nys är påväg om en inte haft ryggproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen to that! En av kramperna utlöstes av en nysning, så jag fick snabbt damma av de gamla anti-nysknepen (hålla fingret mot näsan etc). Nästan lika jobbigt var att hosta så jag drack kopiösa mängder vatten i rädsla att få rethosta. Skratta var heller ingen hit så jag fick vid något tillfälle be IGMR pausa sin sms-dokumentation av ett udda fenomen i hans arbetsmiljö.

   Radera
 5. Fick ett lätt ryggskott igen i februari. Jag uppskattar verkligen att inte vara begränsad nu.
  Den episod som min fru helst berättar om för folk på middagar etc är när jag gick helt i baklås när jag för ett par år sedan skulle ta på mig skorna i hallen. till slut kom jag ner på alla fyra, och hon fick då dra mig på ett täcke genom lägenheten till sovrummet och jag stod där på täcket på alla fyra som en kallsvettig ko gjuten i brons iakttagen av tonårsbarnen. Det gav en ny base line.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha förlåt att jag skrattar men jag gänker att jag får det eftersom det a) var en helt obetalbar bild ("en kallsvettig ko gjuten i brons iakttagen av tonårsbarnen") och b) jag har själv varit där. Man är inte snygg när man har ryggskott.Sängliggande läge är faktiskt det minst osmickrande. Värre blir det när man ska g upp och gå och rör sig som en kombination av en gammal tomte och ett spädbarn som gjort i blöjan. Jag som är van att strutta fram som en påfågel, det gör ont ii självkänslan.

   Radera
  2. Haha! Skrattar så jag gråter nu, tur att jag inte är på kontoret

   Radera
 6. Stor igenkänning. Den ene av oss kved 'jag svimmar' en morgon och trillade ihop i sängen. Det är någon som inte brukar jämra sig direkt. Drabbad av något liknande. Voltaren, alvedon, muskelavslappnande och lamslagen på soffan i en vecka.

  Ändrar perspektiven, speciellt i några timmar innan vi förstod vad det var. En tankeställare för oss som är i (slutspurten av?) ekorr-fasen att det där med att kunna göra vad man vill inte är helt givet. Vi behöver nog stanna upp och inte försaka precis allt (nåja) för att bygga upp vår stash. Vad det nu betyder? Svår fråga för väl intränade frugal weirdos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som något liknande. Det som gör mig lite deppig är att jag trodde att jag under första året i frihet hade motat olle i grind genom ett ganska omfattande kiropraktor/sjukgymnastprogram. Min man kan intyga att jag dessutom tillhör den procent som lägger av med övningarna efter första veckorna utan jag är ihärdig. Hela året har jag nästan dagligen gjort övningar för rygg, nacke och "inre magmuskler". Men det finns en gräns för dumheten ändå, att hålla på som jag gjorde råder uppenbarligen inga övningar på.

   "En tankeställare för oss som är i (slutspurten av?) ekorr-fasen att det där med att kunna göra vad man vill inte är helt givet." Nej verkligen. Har man inte kroppen som verktyg faller många bitar bort. Jag har så smått börjat acceptera att jag inte kommer att kunna göra en del saker jag tidigare gjort. Som att på egen hand rejsa igenom en rumsmålning på ett par dagar. Eller bära ved i någon större omfattning. För mig har det varit en nyttig övning i att delegera. Minstingen bär numera in ved (mot betalning...), mannen handlar sedan något år och vad gäller nästa ommålning blir det ett joint venture mellan mig och min man där jag får hålla mig borta från stegen.

   Radera
  2. * Att jag dessutom INTE tillhör den procent som lägger av..." naturligtvis.

   Radera
 7. Jag kan fullt ut känna igen mig i det du skriver. Jag hade själv helt nyligen en sjukdomsepisod där jag i stort sett förlorade hela mitt balanssinne. Rädslan som då infinner sig är inte att leka med, då spelar det materiella inte så stor roll längre. Precis som du så har jag också så sakteligen börjat återerövra min lilla värld igen.

  I hopp om ett snabbt tillfrisknande!

  Mvh
  ZS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å fy, ja utan balans är man inte så stursk. Lycka till du å!

   Radera
 8. Är själv med i Överrörliga Klubben så jag förstår PRECIS vad du menar! Tar aldrig mediciner i vanliga fall, men sist när det small till så var det så illa att jag vaknade till vid 5-tiden på morgonen bara för att ta den rekommenderade cocktailen av receptfria tabletter innan smärtan från helvetet tar över nån timme senare. Till saken så var jag inte på hemmaplan, långt från apotek och "ryggfixarna" (naprapat/sjukgymnast/kiropraktor-kombination).
  Väl hemkommen så är den största frågan "hur ska jag ta mig till ryggfixaren?" följt av "hur tar jag mig i och ur bilen?"

  Andra små saker som man i vanliga fall inte tänker på är "titta en tryckknapp för att öppna dörren hos kotknackaren, den har jag aldrig behövt förut" eller "andas i små-små korta andetag så går det nog bra".

  Men en positiv sak är att det blev ganska självklart för mina barn från en hyfsat ung ålder att när vi åker och handlar så får de hämta saker, packa upp kundvagnen på bandet, packa och bära tunga kassar. Själv stod jag bara och hängde över kundvagnens handtag med ett sammanbitet leende.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Är själv med i Överrörliga Klubben så jag förstår PRECIS vad du menar!" Haha, ja herregud. Och jag som alltid varit så stolt över att jag utan uppvärmning kan sätta handflatorna i golvet. Not so much any more. Och jag håller som sagt med dig om slutklämmen: Inget ont som inte har något gott med sig.

   Radera
 9. Ryggskott är svårslaget på smärtskalan. För ett par år sedan låg jag utslagen på ett golv och ringde till Folktandvården för att boka av en tid några timmar senare. Jag hade betydligt mer närliggande problem ("Hur i helvete ska jag kunna gå på toaletten när jag inte kan röra mig?!").

  Men hur gick det med Tradera-annonserna? Hann de ut i tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja säg den frugal weirdo som ger sig. Redan dagen efter la jag upp annonserna (jag hade lyckligtvis hunnit fota tröjorna innan smärtan tog över) och objekten är nu lyckligt sålda (om än med något tveksam säljarservice eftersom det tog mig atypiska två dagar efter avslutad auktion att ta mig till postombudet).

   Radera
  2. Två dagar efter avslutad auktion får man vara glad om köparna ens hört av sig, än mindre betalat.

   Men du får göra som alla andra, skyll på PostNord. Det är ju ändå så ofta deras fel att de gott kan ta ett par smällar till.

   Radera
  3. Tror det blir svårt med Schenker, kollit spåras ju. Men jag mailade och förklarade läget för köparen. Jag vill inte bli av med min femstjärniga status.

   Radera
  4. Tror inte så många köpare bryr sig ("Äh, den här annonsören har bara 4,8, bäst att undvika."), men jag är likadan.

   Radera
 10. Åh stackare!! Vet precis hur det känns! Fick en sån här episod när jag pluggade - är också överrörlig, hade/har mycket problem med ryggen och gjorde nåt dumt på gymmet. Sängliggande några dagar, fruktansvärt att behöva gå till badrummet och av någon anledningen behövde jag få ett nummer av en tidning jag layoutade till tryck, så jag låg i sängen och jobbade. Nu känns det ju helt bisarrt, det var knappast en viktig publikation.

  Jag har styrketränat rätt mycket åren efter detta och har inte haft några minnesvärde ryggskott sen dess. Däremot fick jag en inflammation i axeln i höstas (som jag såklart förvärrade genom att träna...). Det var nästan lika illa som smärtan efter mitt akuta kejsarsnitt. Brrr.

  Hälsan, den bör man vara tacksam för varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear, hear! Jag önskar bara att någon kunde fixa min hjärna också så att jag MINNS denna smärta och drar mig för dumheter framöver. Oddsen är emot mig. Jag menar, jag har ju fött tre barn vilket väl säger en del om mitt långsiktiga minne på fronten. Men något säger mig at denna gång är annorlunda. Det var en sådan vidrig smärta och att tära på samhällsresurser i form av akututryckning mitt under pågående pandemi kändes minst sagt dåligt. Hoppas du slipper mer axelsmärta.

   Radera
  2. Styrketräning är en frälsning för en när man är överrörlig (dvs att leder har lättare att hamna i ytterläge). 3 pass i veckan tyckte min tidigare fysioterapeut. Jag siktar på iallafall två.

   Radera
 11. Ryggskott är inte alls kul. Hade en mindre trevlig variant av detta som ensamstående trebarnsmor... minste ungen hade ätit lasagne på hela sig själv, barnmatstol, golv och bord varpå denna mamman kröp på alla fyra under bordet och torkade upp gegga... och kom inte upp! Tur i oturen så klarade äldste ungen av att ringa till mormor, som fick komma akut och rädda oss. Krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å fy! Jag tänkte på det när jag fortfarande låg. HUR hade detta gått om jag varit själv? ÄNNU värre om man haft tre småbarn hemma? Inte görbart. Vad hade hänt om du inte kunnat ringa in något? Finns det resurser för sådant? Som de mytomspunna "VAB-tanterna" som kom hem och tog hand om sjuka barn hos folk på 60-talet?

   Radera
 12. Å vilken igenkänning! Efter några dagars halvont i spänd rygg fick jag värsta krampen när jag vände mig från sida till rygg i sängen. Kändes som att ryggen höll på att gå av. Panik, maken fick ringa 112. Ambulans kom, jag hoppades som du på något muskelavslappnande men det fanns inte. Fick hjälp att komma upp i sittande (skrek av smärta) och efter den ansträngningen (att dra upp mig) fick ena ambulanspersonen blodtrycksfall eller nåt och stöp med huvudet före ner på golvet i vårt badrum! (Men det gick bra, hon vaknade till direkt och hade inte skadat sig.) Att sitta klarade jag, men vågade inte lägga mig i sängen igen på tre veckor. Sov sittande framåtlutad över kuddar på köksbordet under den tiden. Rädd för blodproppar i benen fick jag upp och röra mig sådär var tredje timme. Ja herregud. Jag är också överrörlig så det var inte heller något diskbråck.
  Väl hos naprapat en tid senare lyckades jag lägga mig på mage på behandlingsbänken men när svängde ut benet åt ena sidan för att kliva av den så återkom krampen! Panik igen. Naprapaten fick dra mig i fötterna ner mot fotänden av bänken och sakta sänka mina fötter mot golvet tills jag kunde komma ner på knä på golvet och därifrån resa mig upp. Hoppas aldrig behöva uppleva detta igen.

  Ett annat tillfälle kunde jag inte gå utan kryckor, var på resa och åkte in på ortens akutmottagning och bad att få låna sådana. Svaret blev "Nej, man ska inte ha kryckor när man har ryggont, det gör saken värre. Ta Voltaren och var uppe och gå!" Jag var färdig för att strypa personen, åkte genast och köpte kryckor i stället. Jag menar, det var inte knark jag ville ha - bara något som kunde hjälpa mig att över huvud taget stå upp utan att hänga på min man. Morr.

  Som du säger, man uppskattar verkligen de små sakerna i livet som fungerar efter en sådan episod. Att kunna stå upp utan stöd, ligga ner och sova, klara sig själv på toaletten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shites pommes frites, det där är EXAKT min episod! Det kanske är opassande att säga detta, men jag är på något vis lättad över att ni andra varit med om samma sak. Och att det verkar ha med överrörligheten och överansträngning att göra. Ni vet ju att jag är hypokondriker och tanken "metastaser i ryggen" har ju gjort mig sällskap de senaste veckorna, eftersom jag fortfarande känner mig trött i ryggen. Men det vore ju en väldigt konstig ryggcancer om den råkade sammanfalla med fysiskt maraton och ett mycket hörbart "knäck".

   jag köper helt och fullt att man ska upp och röra sig vid ryggont. Men precis som du säger, när man är i det akuta läget och rörelse gör så ont att man blir paralyserad av ångest, gör man nog bäst som vårdpersonal att knipa käft och skriva ut det som utskrivas kan. I regel är man ju rätt förtjust i sin förmåga att själv kunna gå på toaletten eller byta plats i sitt hem då och då så det fattar väl även den mest dogmatiske av läkare att man gör allt i ens makt att återfå rörlighet, även om det bara innebär att man reser sig upp och tar några dysfunktionella steg.

   Radera
  2. Ja, utan kryckorna hade jag i det akuta läget bara suttit still. Det hade nog förvärrat läget mer än kryckorna tänker jag.
   Jag har för övrigt inte haft ryggskott en enda gång sedan jag slutade jobba för drygt ett år sedan, trots att jag nu sitter betydligt fler timmar vid datorn än jag gjorde när jag jobbade, och dessutom mindre ergonomiskt. Det kanske kan ha med sänkt stressnivå att göra...

   Radera
 13. Relaterar till det där med kramper i vaden, under min graviditet vaknade jag någon natt med sån kramp att jag skrek rakt ut - mannen vaknade med ett ryck och var inom en millisekund påväg ut till bilen och förlossningen innan jag hann kvida fram att det var kramp i vaden.

  Och de där grönklädda räddarna som kommer och sätter epidural under själva förlossningen. Sa även till den läkaren att han måste ju känna sig som en ängel varje dag när han kommer med sin långa spruta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. P I love them! Anestesiläkarna alltså. Min dyrkan grumlades iofs vid sista förlossningen då jag, liggande på sidan, färdigspritad und alles, hörde följande konversation bakom ryggen:
   Barnmorska: "Tredje barnet, åtta centimeter".
   Anestesiläkare. "Va? Tredje födseln, åtta centimeter öppen? Varför ringer du MIG? Det är ju för sent för epidural?"

   Jag trodde då på riktigt att jag skulle dö(da). Men efter en vädjan från Ängeln (barnmorskan) fick jag den ändå. Med facit i hand skulle jag ha gift mig med en narkosläkare så att jag hade kunnat få epidural den där morgonen för en månad sedan.

   Radera
 14. Jag jobbar inom vården och när det kommer in patienter med riktigt knakelibrakryggskott, av typen bli liggande på golvet och inte kunna komma upp, är jag alltid frikostig med smärtlindrande, muskelavslappnande, stark medicin. En rejäl cocktail så att patienten kan komma upp och röra sig. Det är det som hjälper, rörelse, men då måste man våga röra sig och vara bra smärtlindrad.
  Sen, efter några timmar på akuten, eller i de värsta fallen ett dygn på sjukhus, kan man ta sig hem med "vanliga" värktabletter.
  Sen, när man är i det närmaste smärtfri, skall man börja med träning och den skall man aldrig sluta med. För då kommer ryggskottet ofta tillbaka, tyvärr.

  SvaraRadera
 15. Du kan ha segmentell rörelsesmärta (SRS) och eller någon variant av EDS (fast då är olika leder är överrörliga). Rekommenderar sjukgymnast med OMT inriktning. Om man har återkommande problem är det bra att ha muskelavslappnande medicin hemma t.ex Paraflex (ej narkotikaklassad) och det borde en vårdcentral kunna skriva ut via telefonsamtal alt. videomöte i dessa coronatider.

  Vid väldigt svåra och långdragna fall kan man opereras t.ex på Strängnäs Ryggkirurgiska klinik. Men då ska man vara invalidiserad över en längre tid. Jag känner en yngre person som levde som när du var som värst + dagen efter i ett par år. Hennes operation blev lyckad och hon kunde arbeta efter att ha varit sjukskriven med hjälp i hemmet. /Babette

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 18:11: Kontaktade Kry idag och efter tio minuters väntetid skrevs det ut Paraflex. Passade på att få Voltaren i tablett som numera är receptbelgat. Enligt en vän som tränar mycket (och ibland skadar sig) är det de bästa tabletterna vid muskelinflammation, man ska ta dem sammanhängande i tio dagar. Så nu har jag ett kit i det fall jag hamnar i denna situation igen (vilket jag utgår från att jag inte kommer att göra). Har dessutom börjat göra de övningar som Unknown 07:23 tipsade om.

   Vad gjorde jag utan blogga?

   Radera
  2. Je ne sais quoi?

   Voltaren tillhör den kraftfullaste antiinflammatoriska substansen, dock med mest biverkningar. Men funkar den för dig så är det väl fint. Vissa kan inte ta den och då ersätts den ofta med t.ex naproxen (som har färre biverkningar). En vanlig kombination är antiinflammatorisk medicin + muskelavslappnande + panodil. Du får kolla med läkare vad som är lämpligt för just dig. /Babette

   Radera
 16. Skönt att du är på bättringsvägen. Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 17. Låter riktigt läskigt! Jag har bara haft ryggskott en gång och inte alls lika illa, men det var skrämmande. Man tror ju att det måste vara något rejält fel när det gör så ont. Hoppas det aldrig kommer tillbaka, men om du skulle få ryggskott igen så vill jag tipsa om Produkten GoGirl, en silikontratt som gör att kvinnor kan stå upp och kissa. Vet inte vad jag skulle gjort utan den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars finns nog gamla pottor i gömmorna på gården som släktingar med samma problem använt. ;-)

   Radera
 18. Helt off-topic, men vad mer för skönlitterära böcker på temat frugal hedonism finns det förutom Walden och Robinson Crusoe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. David Copperfield kanske platsar. Av Dickens.

   Radera
 19. https://www.adlibris.com/se/bok/barnen-ifran-frostmofjallet-9789189235076

  SvaraRadera
 20. "...jag önskar inte min värsta fiende (med ett undantag) den tisdagsförmiddagen..."

  Är det Kunden från Helvetet? =)

  / P

  SvaraRadera
 21. Ja håller med, fick själv nån låsning i nacken förra veckan. 3åringen hade feber och vaknade stup i ett, så sov i hans säng. Vilket inte var bra, på morgonen kunde jag inte vrida huvudet än mindre luta åt sidorna. Försökte jag så blixtrade det till i nacken och krampade rejält, höll i sig i två dagar men kan fortfarande känna en del stelhet. Första dagen var verkligen hemsk och det känndes som det aldrig skulle bli bättre, vilken lycka när det väl började släppa.

  SvaraRadera
 22. Så tråkigt att du skadat dig! Många krya-på-dig-hälsningar från oss i Umeå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LÅN
   Jag har precis fått mitt lån på 200,000,00kr från REMY.CREDIT E-posta dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com)
   Hej, jag får mitt 200,000,00 kr lån från REMY FINK COMPANY EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
   Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter karlsson från Stockholm Sweden: {remy.credit111@gmail. com} E-post honom nu för ett snabbt lån E-post: remy.credit111@gmail.com
   Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

   Radera
 23. Har du testat homeopati?

  SvaraRadera
 24. Jag fick åka ambulans med mitt värsta ryggskott, under högljudd protest när dåvarande sambon ringde 112.. De fick ge mig en rejäl intavenös coctail innan de kunde flytta mig till båren. Minns inte ens färden in, men akutläkaren minns jag. Hon grabbade tag i ena hälen och lyfte benet rakt mot taket, vilket resulterade i ett avgrundsvrål som säkerligen hördes på våningen ovan också. Hade jag kunnat röra mig hade hon fått en rejäl snyting, trots att jag inte slåss. Blev inlagd med två höftopererade damer i åldern 70+ och de var rätt söta (eller så var jag jättehög). Det tog 40 minuter att gå runt kvarteret med hunden, svetten, vreden å kryckorna när jag väl var hemma igen. Det tog flera veckor att kunna gå normalt. Tvi! Har återkommande problem men är döglad när det är en period utan ajaj. Lajf, liksom.

  SvaraRadera
 25. LÅN
  Jag har precis fått mitt lån på 200,000,00kr från REMY.CREDIT E-posta dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com)
  Hej, jag får mitt 200,000,00 kr lån från REMY FINK COMPANY EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter karlsson från Stockholm Sweden: {remy.credit111@gmail. com} E-post honom nu för ett snabbt lån E-post: remy.credit111@gmail.com
  Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

  SvaraRadera
 26. LÅN
  Jag har precis fått mitt lån på 200,000,00kr från REMY.CREDIT E-posta dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com)
  Hej, jag får mitt 200,000,00 kr lån från REMY FINK COMPANY EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter karlsson från Stockholm Sweden: {remy.credit111@gmail. com} E-post honom nu för ett snabbt lån E-post: remy.credit111@gmail.com
  Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

  LÅN
  Jag har precis fått mitt lån på 200,000,00kr från REMY.CREDIT E-posta dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com)
  Hej, jag får mitt 200,000,00 kr lån från REMY FINK COMPANY EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter karlsson från Stockholm Sweden: {remy.credit111@gmail. com} E-post honom nu för ett snabbt lån E-post: remy.credit111@gmail.com
  Gud välsigne dig, Herr REMY FINK  LÅN
  Jag har precis fått mitt lån på 200,000,00kr från REMY.CREDIT E-posta dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com)
  Hej, jag får mitt 200,000,00 kr lån från REMY FINK COMPANY EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter karlsson från Stockholm Sweden: {remy.credit111@gmail. com} E-post honom nu för ett snabbt lån E-post: remy.credit111@gmail.com
  Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

  SvaraRadera
 27. VÄST AMERIKA FÖRBINDES SAMARBETE

  WESTAMERICABANCO.OPERATION.USA@GMAIL.COM

  Vi utfärdar lån från $ 5000 till $ 50.000.000,00 USD. till 5% räntor.

  * Låna allt upp till $ 50.000.000,00 USD.

  * Välj mellan 1 till 15 år att återbetala.

  * Välj mellan månatlig och årlig återbetalningsplan.

  * Flexibla lånevillkor.

  Du kan kontakta oss nu!

  E-post: WESTAMERICABANCO.OPERATION.USA@GMAIL.COM
  Whatsapp: + 1754666 5539

  SvaraRadera
 28. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC
  behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC
  behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC

  SvaraRadera
 29. lan
  LÅN
  Jag har precis fått mitt lån på 200,000,00kr från REMY.CREDIT E-posta dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com)
  Hej, jag får mitt 200,000,00 kr lån från REMY FINK COMPANY EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? Jag heter karlsson från Stockholm Sweden: {remy.credit111@gmail. com} E-post honom nu för ett snabbt lån E-post: remy.credit111@gmail.com
  Gud välsigne dig, Herr REMY FINK

  SvaraRadera
 30. Jag är en privat långivare och investerare. Behöver du ett legitimt, ärligt, välrenommerat och snabbt lån? Jag kan hjälpa dig med 100% garantilån, jag erbjuder företagslån och enskilda lån, mer också vi finansierar alla slags projekt. För mer information kontakta oss på: saara.kemi@gmail.com

  SvaraRadera
 31. behöver du ett lån? Skicka oss ett e-postmeddelande remy.credit111@gmail.com Skicka ett e-postmeddelande till remy.credit111@gmail.com Hej Hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu under de närmaste 6 - 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi ger lån med 2% ränta, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån Skicka ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757 Skicka oss ett e -postmeddelande remy.credit111@gmail.com Vi har ett lån till dig REMY.INC

  SvaraRadera
 32. Jag är så glad att få dela mitt fantastiska vittnesbörd. Mitt liv har förändrats totalt på 48 timmar. Jag kan se mig själv i spegeln och le. Jag har förtroende för mig själv och mina förmågor för första gången på evigheter. Jag har min pojkvän tillbaka i mitt liv med hjälp av Dr Isikolo. Han sa förlåt 48 timmar efter att besvärjelsen skapades. Han sa att han insåg att han aldrig riktigt ville göra slut; han kunde inte hantera det känslomässiga bagage jag bar runt hela tiden. Vi har båda förlåtit varandra. Jag är ett levande bevis på vad Dr Isikolo kan göra eftersom han återställde kärleken och lyckan mellan oss och allt är fantastiskt nu mer än någonsin. Alla som har ett relationsproblem kan kontakta Dr Isikolo via e-post: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp honom på +2348133261196.

  SvaraRadera