Jag leker med min Ken

Under vintern har jag noterat hur min man börjat se lite sliten ut. Alltså inte fysiskt, med all den tennis han spelar nuförtiden är han i toppform. Men hans garderob. Det var hål i flera av tröjorna och en del av dem vet jag är närmare tio år gamla. De ljusblå Etonskjortorna kanske gjorde sig bra i kontorslandskap, men i hans numera lite mer avslappnade arbetskontext känns de aningen malplacé. Plus att de nu är så slitna i manchetter och krage att man knappt ser färgen där. 

Under arbetet med boken satte jag samman en kapselgarderob för "mannen utan dresscode" och blev så förtjust i tanken på den att jag nu gjorde detsamma i min mans garderob, det vill säga: Jag replikerade nästan exakt de plagg som jag spånade fram i boken. På Sellpy, givetvis, efter att ha sorterat på "Fast pris". Skåda Kens nya garderob:- 1 par Levi's 505 (de klassiska pappajeansen). SB-pris (svenne-banan-pris): 900 kr. Mitt pris: 200 kr.

- 1 par chinos Filippa K. SB-pris: 1 500 kr. Mitt pris: 140 kr.

- 1 brun crew neck i merionull från Tiger. SB-pris: 1 200 kr. Mitt pris: 225 kr.

- 1 grå crew neck från Filippa K. SB-pris: 1 200 kr. Mitt pris: 300 kr.

- Två mörkblå lite grövre skjortor fr. Gant/Ralph Lauren. SB-pris: 1 000 kr/st. Mitt pris: 180 kr/st.

- 4 vita T-shirts från Levi's. SB-pris: 250 kr/st. Mitt pris: 50 kr/st.

- 1 brunt skärp, okänt märke. SB-pris: 300 kr. Mitt pris: 30 kr.

- 1 par bruna Vans, fortfarande i kartong. SB-pris: 900 kr. Mitt pris: 450 kr.

- 1 svart T-shirt J Lindeberg. SB-pris: 700 kr. Mitt pris: 70 kr.

- 1 blå T-shirt Ralph Lauren. SB-pris: 1 200 kr. Mitt pris: 80 kr.

- 1 par shorts från Bondelid. SB-pris: 480 kr. Mitt pris: 50 kr.

Summerat: Drygt 2 000 kronor för min mans nya kapsel, rubbet återanvänt från antingen consumer suckers eller folk som ändrat storlek. Estimerat nypris drygt 10 000 kronor. 

När paketet väl kom (det tog atypiskt nog två veckor, det verkar vara full rulle på Sellpy) var det två saker som behövde returneras. En av T-shirtsen hade ett hål vilket jag reklamerade. De gav pengarna tillbaka men ville inte ha tröjan i retur. Det tog en minut att laga. En skjortknapp behövde sys i bättre, men det gjorde jag utan att klaga. Nu återstod det svåra, nämligen att få min man att använda plaggen.

Min man är nämligen vanemänniska och har han vant sig vid att använda ett plagg så fortsätter han att göra det tills plagget går sönder, utan att alternera till ett annat plagg. Om man låter honom hållas fritt klär han sig alltid (och då menar jag all den vakna tid han inte befinner sig på tennisbanan) i blåjeans, blå skjorta och en V-ringad pullover. När dagen är slut trippelhänger han överdelarna (det vill säga, han drar av sig allt i en "enhet" så att T-shirt, skjorta och pullover hänger på en och samma galge, lätta att trä på sig dagen efter) och lägger jeansen i en hög på golvet (så att han kan rulla ner i dem när han vaknar). 

När vi gick igenom hans nuvarande tunna klädbestånd inför tillskottet från Sellpy visade det sig att han hade tre perfekta chinos han aldrig använder. Varför? Han visste inte att han hade dem. HUR detta är möjligt är kanske en av de stora världsmysterierna. Han har inalles tjugo plagg som hänger fullt synliga på en klädstång en meter från sängen. Ibland misstänker jag att min man har synbortfall. Men nu var det slut på det, jag skulle mans-säkra garderobrutinen för honom och så här gjorde jag.

1. Jag satte samman fem outfits för kontorsbruk (klädkod casual, det blir aldrig mer än så i Hudik). Plaggen varken dubbel- eller trippelhängdes, utan fick varsin galge. 

2. Jag gjorde lappar av tunn kartong som jag hålslog och hängde fast på varje galge. På lappen står DAG samt PLAGG. Färgkodat, givetvis. Grön text för måndag, röd text för tisdag osv. Syftet med lapparna är dels att min man utan att behöva anstränga hjärnan ska kunna byta kläder för varje veckodag, men också att varje plagg ska hitta rätt galge efter tvätt.


3. Därefter gjorde jag avdelare i form av mina skärp och scarves mellan veckodagarna. Nedan är alltså min mans kläder. Längst till höger, utanför vardags-plaggen, hänger hans blåjeans. De får han ha på sig på helgen. Liksom de två pikétröjorna och den grå crew neck-tröjan som visade sig vara collegetröja snarare än pullover. 

Fem plagg åkte ut. En skjorta som var helt söndernött samt ett par V-ringade pullovers som sett bättre dagar. En mörkblå crew neck från Filippa K åkte till skräddaren med ett 2*2 cm stort hål på armbågen som min man inte sett. 

Som synes är det en del plagg kvar från tidigare ovan, exempelvis en röd tröja och tre Etonskjortor. Man kan klara sig på betydligt mindre än så. Men jag gillade idén att skapa en komplett outfit per dag, annars hade min man valt en outfit och sedan hållit sig till den tills den fallit i bitar. Den enda kvarstående utmaningen är att det bara finns två skärp. Min man brukar ju låta skärpet sitta i byxorna tills de pensioneras, så vi får se om han lyckas dra ur det efter dagens slut och överföra till en annan dag. 

Ni kanske tycker att jag beter mig som en mamma mot sitt barn i ovan exercis? Det är helt korrekt. Å andra sidan finns det situationer i vår vardag då min man får bete sig som en pappa mot sitt barn vis-à-vis mig. Det är fördelen med att vara två personer med olika skills. 

Med avdrag för de två plagg som returnerades samt den reklamerade T-shirten landade min mans nya garderob på 1 400 kronor. Han behöver således inte lägga av Konsumentverket stipulerade 500 kronor i månaden på kläder framöver. Vilket betyder att han slipper dra in 800 netto per månad vilket borde innebära tio dagar utan arbete på ett år = två veckor, liv det med. Dessutom kommer han att vara stilig.

Du man, hur ställer du dig till konceptet kapselgarderob?

Mvh/
FruEfficientBadass

33 kommentarer:

 1. Väldigt likt här - har tre vita skjortor och tre färgade som jag rullar på tillsammans med två par jeans eller de två olika mer dressade kostymbyxorna (tweed+slät/fin). Skulle det vara behov för mera casual har jag en crew neck och sex (återigen tre vita och tre färgade) T-shirts.

  Allt går att matcha färgmässigt med allt - viktigt kriterie för mig då jag inte vill lägga någon tid på att välja kombinationer.
  Täcker alla mina behov som inte är special så som nyår och liknade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyår: "skojig" skjorta som min man brukade säga innan jag tog kommandot över klädinköpen?

   Radera
  2. Haha, faktiskt inte - här är det min fru som står för dem "skojiga" klädinköpen för mig.

   Radera
 2. Varför göra det så komplicerat? Låter ju som om din man skulle trivas alldeles utmärkt med det ännu mer minimalistiska konceptet med likadana kläder varje dag. Nu är det kanske inte aktuellt direkt efter inköp av ny capsuel men när den är utsliten? Skapa en mental mål-uniform redan nu. Ens uniform beror ju mycket på var/hur/om man jobbar. Själv är jag kodare och klär mig i jeans, mörk t-shirt och en Hoidini Power fleece.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med kodare och Houdini känner jag igen men kan inte placera det. Jag tror det var någon amerikansk techsnubbe/guru som körde på det konceptet. Men finns Houdini verkligen i amerikat, det är väl svenskt? Han kanske bara pratade funktionskläder i största allmänhet. Nej visst, han skulle ju i teori kunna köra på samma plagg för jämnan. Nu har han ju blivit befordrad till vice vd så han har lite mer externa gästspel varför jag tycker att det kan vara på sin plats med lite mer varierat.

   Radera
 3. Jag skulle vilja ha dig en stund i min garderob!

  Skämt å sido, garderoben här i obygden består av ett par svarta jeans och 3 olika tröjor för de få gångerna jag åker till stan. Hemmakontorskläderma är friluftsbyxor med några olika tröjor av mer friluftsstuk. Det är oerhört sällan jag behöver vara med på video och mina kollegor ser snarlika ut.

  Kvar i lägenheten i stan finns en garderob som jag snart kan slänga/ge bort eftersom den inte passar med någonting längre.

  Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Skämt å sido" vadå skämt åsido, vill du inte ha mig i din garderob (emoji med tår i ögat). Ditcha garderoben i stan!

   Radera
  2. Jo jag såsom flera i kommentarerna vill ha dej i garderoben med flera ställen där det behöver rensas. Det var ju just det där med ersättning ;)
   Men dina inlägg ger i alla fall inspiration. Tack!

   Radera
 4. I uppstart av min sparresa köpte jag 6st likadana vita poly/bomull skjortor från ASOS som användes i tjänstegöring på kontoret. Efter ca 3år var de utslitna, lite slit och släng men kostnad per dag landade runt 1,5kr.

  Jag har köpt en del kläder på Tradera och indirekt Sellpy. Ofta blivit nöjd, också missnöjd. Be säljaren ta en närbild om det gäller bomullsplagg, de tätbefolkade knotterna syns inte på håll, men är obevämt och ser illa ut IRL.

  På senare år har jag också insett att kvalite lönar sig, försöker hålla mig till inköp av lite finare märken som är tidslösa. I synnerhet värderas bekvämlighet före estistik. Minns när en var mindre och bar converse-skor året runt med dubbla strumpor vintertid, ska man vara fin får en lida....

  SvaraRadera
  Svar
  1. "lite slit och släng men kostnad per dag landade runt 1,5kr." Jag älskar att du faktiskt överslagsräknat på det. Ibland får jag tvångstankar när jag ser folk klädda i dyra märkeskläder (företrädesvis kvinnor som inte verkar använda dem särskilt länge då modecyklerna går snabbare än för män): Det är som att jag ser små fladdrande PPA-lappar (pris-per-användning-lappar) jämte plaggen de bär. Blus: 59kr/dag, kappa: 37 kr/dag, liten fluffig fuskpälsväst: 185kr/dag, byxor: 58 kr/dag, skor: 95 kr/dag, väska: 110 kr/dag och voila: Dagens outfit: 560 spänn! För ett (1) appearance! Det motsvarar runt en tredjedel av hens arbetsdag, i outfit!

   Radera
  2. Jag har som max att ett plagg får kosta 10 kr per användning. Undantag kan göras för kläder till riktigt speciella tillfällen, tänk bröllop och 50-års fest.

   Radera
 5. Hahaha du är bäst!
  Jag klär också min man. Förra sommaren beställde jag så snygga kläder från HM till honom att jag blev nykär (även beställning från Sellpy men det blev för likt sånt han redan haft några år - han har inte nått pappagarderob än).

  I övrigt skulle ditt system funka för ungdom med NPF-diagnos. Mkt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Förra sommaren beställde jag så snygga kläder från HM till honom att jag blev nykär" Haha +1.

   Radera
 6. Vill du gifta dig med mig? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja FruEB är ett kap, den saken helt klar. Intelligent, humor, ser bra ut och vet vad hon vill.

   Radera
 7. Har vanlig kostym på kontoret, och så några vita och ljusblå skjortor samt några slipsar.
  Inga tid behöver läggas på klädval. Tar det mer än fem minuter på morgonen tar jag nog till i överkant.

  Hemma (icke-kontor) roterar man kläder efter någon dag och därefter i tvättkorgen, och efter två veckor tvättas det. Sedan repeteras det. Det innebär att "kläder-i-användningscykeln" är begränsat och överskådligt.
  Kläder utrangeras efter slitning, oftast är det tvättmaskinen som sliter hårdast på kläder, men som tumregel behöver dessa klädesplagg bytas ut efter ca fem år, oftast längre tid dock. Högre kvalitet ger längre användningstid, dvs mindre bekymmer eller totalt sett mindre mental energi behöver allokeras till detta. Därför är det meningsfullt att lägga på någon hundralapp eller två (vid reatillfällena) på ersättningsplaggen vid köptillfällena vart femte år.

  Om Ken alltid dag efter dag använder samma "trippelhängda" kläder, luktar han och/eller kläderna inte väldigt konstigt efter några veckors tid? Eller hade han en ny färdigtvättad trippelhängd uppsättning hängades som han kunde enkel dra på sig efter någon dag medan den förstnämnda gick i tvätten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att hen kastade hela tripletten i tvätten med jämna mellanrum. På så vis slapp han separera plaggen utan kunde bara hänga upp dem i triss på torklinan. Tog lite längre tid att torka bara så han var tvungen att använda en annan uppsättning under tiden.

   Låter som att du hittat en mycket bra formula.

   Radera
 8. När min fru läste detta så började hon tro att jag hade en annan hemlig familj, så likt tyckte hon det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, "Alla lyckliga familjer liknar varandra".

   Radera
 9. Läs i Scams of Sellpy stories på Instagram, den som heter del 6, om arbetsvillkoren där. Jag har slutat att handla av Sellpy. https://instagram.com/scamsofsellpy?igshid=zv4a2nfe77oc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag fick tips om detta förra gången jag skrev om Sellpy. Jag ställer den redogörelsen mot dokumentären "True Cost" om fast fashionindustrin och dess arbetsvillkor, ink. bomullsodlingarna med nervgift ner på bynivå och väljer begagnat från Sellpy som det minst dåliga alternativet.

   Med kläder verkar det dessvärre som att det bara finns sunkiga alternativ, såvida man inte skaffar sig ett eget får och förädlar dess ull (och går i stickiga fula plagg resten av livet). Det är för övrigt ett konversationskort: Skulle du kunna leva i egenstickat från topp till tå resten av livet (ink. underkläder) om du fått 15 miljoner rakt in på ISK:en? Du var tvungen att sticka det på egen hand, inte leja ut på proffs.

   Radera
  2. Måste man sticka allt eller får man sy också? Får man använda stickmaskin? Får det vara ett merino-får?

   Radera
  3. Du får använda stickmaskin men inte sy. Merinofår är tillåtet, men drar ner prissumman med fyra miljoner.

   Radera
 10. Låter smidigt, jag brukar ta det som ligger överst. Sen nån gång ibland så vänder jag på högen i lådorna så att de understa används också. Har en hel del t-shirts från lager157 30kr styck i nypris. De funkar bra och sitter skönt👍

  SvaraRadera
 11. Wow, din man är väldigt lik mig själv i vet inte om det är bra eller dåligt. Vet inte hur många blåa skjortor jag har och antalet vita t-shirts och även tröjor jag inte visste jag ägde ....Att du sen ordnar (styr upp) detta med galgar och märker upp måste vara guld värt. Nästan så jag skulle edit, jag skulle lätt kunna betala om du kom upp hem och styrde upp det på liknade sätt, seriöst ja!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att det finns så mycket ineffektivitet inbyggt i människors prylberg ink. kläder. Style is a mindset, not a quantity. Jag har många gånger funderat på att ställa mina tjänster till marknadens förfogande, eftersom jag har ett över snittet utvecklat intresse för att bringa ordning i kaos. Problemet uppstår i att matcha erbjudande med kund. Var hittar man dem? Det är inte så många som spontant skulle surfa in på sajter för decluttering eller garderobsorganisation. Än svårare att hitta folk beredda att betala för det. Då är det i regel enklare att dra till Ikea och köpa mer förvaaaring eller till gallerian för att anlita en personal shopper i förhoppning om att den nya garderoben ska vara den som ska ändra ens klädbeteende för all framtid.

   Radera
  2. Garderobscoach är tydligen titeln på det du gör :)
   https://www.caminomagasin.se/nyheter/2021/03/03/garderobscoachen-guidar-till-nytt-av-gammalt

   Radera
  3. Tja,

   Efter ditt inlägg var det en på twitter som önskade dina tjänster oberoende av mina, då valde jag att länka till din site. Mao du har minst 2 kunder som är berdedda att betala för dina tjänster kanske via facetime/teams/google hang out....

   Något att fundera på tycker jag helt klart, ja de var igen seriöst

   Radera
 12. Gillar. Det jag ser är också två människor som har TID för varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den magiska, pengaackumulerande komponenten. Ibland ser jag mig som en anställd hemma (nota bene ej hemmafru style, mer...effektiviseringskonsult) som ser till att varenda spänn som landar i hushållet allokeras till exakt rätt ändamål.

   Radera
 13. Stor igenkänningsfaktor där (jag och din man). Gillar konceptet men har svårt att hitta stilen och har inte handlat på Sellpy utan på dyrrea på Ströms. Men man är väl inte äldre än att man kan ändra sig.

  Magnua

  SvaraRadera
 14. Dyrrea på Ströms bättre än löpande slentrianshopping. Det finns ju, som U-bagaren nämner, en risk med Sellpy och det är noppor and such. Å andra sidan har man full returrätt. Jag blir som sagt oftare överraskad åt det positiva hållet än tvärt om när jag handlar där.

  SvaraRadera