Konsten att möblera enligt feng shui

Skämmigt nog gjorde Fri2032 en recension av Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende, redan den sista mars och jag hade helt missat den. Till mitt försvar kan jag bara säga att jag inte hade en aning om att man kunde läsa en bok så snabbt. Jag har för mig att jag skickade den cirka två dagar innan. I vilket fall, vill ni höra vad hon har att säga om den kan ni läsa om det här.

Som jag nämnde tidigare fyndade jag en feng shui-titel från tidigt 2000-tal på Myrorna Fleminggatan när jag var i Stockholm sist. Det gör inte så mycket att boken är tjugo år gammal eftersom feng shui är typ 20 000 år gammalt och metodiken går att applicera oavsett möbeltrend. Men å vad jag gillade bilderna i boken.


Så här möblerar du enligt feng shui

Det enda som avslöjar bokens ålder är att datorn på sista bilden är runt en meter djup. Allt annat hade funkat idag non? Jag tar ju inte feng shui så vansinnigt bokstavligt så jag skummar bara igenom snacket om baguor och särskilda centrum i hemmet som ska curlas för att man ska nå framgång. Som frugal weirdo blir man nästan lite upprörd vid fallstudien av ett par som enligt bokens författare "älskar att resa jorden runt och renovera sitt hus" med analysen:

"The couple have some problems with finances, suggeting that The Fortunate Blessings area of their lives is blocked." 

Jag har en avvikande åsikt. Jag skulle säga att det är deras resor och renoveringar som blockerar deras Fortunate Blessings area. Men om man kan sila bort skrock av det här slaget finns en del göttigt att ta med sig i sin inredning. Jag tänker då främst på hur man möblerar.

1. Möblera enbart med möbler du tycker om och ifall det är sittmöbler: de som är bekväma.

2. Se till att allt är helt och rent. Om ex. en soffa är nött, lägg över ett överdrag.

3. Allra viktigast är placeringen av soffa, säng och skrivbord. Huvudregeln är att du från dessa ställen (liggande i sängen eller sittande vid skrivbordet) ska ha överblick över rummets dörr(ar). Du ska också gärna ha "fast yta" bakom ryggen, vilken kan vara utmanande eftersom du ofta blir tvungen att ställa sakerna med fönster i ryggen. Du kan då kompensera med att hänga gardiner i lite mer rustikt material i fönstren och ställa ditt ett par växter. 

4. Växterna ska för övrigt ha rundade hellre en spetsiga blad. Feng shui handlar i stor  utsträckning om att återanknyta till naturen, så ju fler levande element du har (växter, djur) desto bättre. Dammiga konstväxter eller risiga växter är mindre bra, för att inte säga dåligt. Särskilt bra är växter som slukar vatten. "A simple and natural environment fosters a corresponding lifestyle". 

5. Se till att det är lätt att röra sig kring möblerna. Du ska inte stöta in i möblerna och dörrar ska inte bumpa in i dem när du öppnar till ett rum. Svängrum är nyckel för "chi" att passera i ett jämnt flöde.*

4. Håll hallen fri från möbler och prylar i den mån det går. 

3. Markera tydligt ytterdörren från utsidan, exempelvis genom att ha en uteväxt stående där.

2. Speglar reflekterar energi och är därför bra i mörka hörn, men inte direkt framför sängen där du ska vila. 

Fniss, märkte ni hur jag narrade er med numreringen? 

Exempel på feng shui vardagsrum

Jag fick själv en tankeställare efter avsnittet om vardagsrum. Jag har mina två fåtöljer placerade rakt mitt emot soffan vilket jag tycker funkar utmärkt. Men enligt feng shui ska sittmöbler stå i vinkel mot varandra, lite på sniskan. Men de ska samtidigt inte stå med ryggen mot en dörr, vilket blir svårt om jag inte får ha dem mitt emot soffan. Det känns som att man måste måttbeställa ett hus för att vara feng shui compliant. Men sen är jag med: "Arrange furniture so there is an easy flow of energy and avoid too many tables and clutter. Keep the energy bright and clear and make a clear distinction between the focal point of the room and the television. Indeed, try to hide the television and do not let it dominate". 

Vi har förvisso tv:n på ett rätt synligt ställe i rummet, man ser den direkt när man kommer in. Men å andra sidan är inte sittmöblerna riktade dit utan med lite fantasi kan man uppleva att rummet primärt är till för intellektuella samtal och brädspel (även om det enda vi gör därinne är att fläka oss framför tv:n och äta popcorn veckans alla dagar).


Ett effektiv sätt att skapa feng shui

Bilden ovan gav mig rysningar av välbehag. Jag bara älskar blomman. Det är väl en hortentia? Jag har ett vagt minne av att jag försökt att ha två sådana växter hemma en gång, men misslyckades storstilat. Inom två veckor var de döda. Nu råkade det finnas blå hortentia på Lidl precis när jag läste detta kapitel, så jag beslöt mig för att göra ett nytt försök. Men när jag kom dit var alla blå redan plockade och de som var kvar hade redan påbörjat sin resa till de sälla jaktmarkerna varför jag istället köpte en inomhusros på Coop (och en oval kruka på loppis för 15 kronor):


Den ska enligt en blomsajt tydligen ha vatten på fat varje dag och stå så ljust som möjligt. Mycket fascinerande det där med vattnet. Jag hällde på en rejäl skvätt men när jag bara någon minut senare tittade ner i krukan var där tomt. Jag hällde upp en gång till och samma sak: Slurp. Hur som helst är blommor, gärna som sagt vattenslukande sådana, mycket bra ur feng shui-synpunkt. 

Feng shui - bluff eller puff?

Man kan tycka vad man vill om feng shui men enligt min mening handlar det en del om sunt förnuft. Det säger sig självt att det är trevligare att leva i ett hem där man inte trillar över saker hela tiden eller att det känns bättre att sitta med blicken mot dörren än med ryggen mot, med risk att bli knivmördad. Det jag gillar ur ett rent frugalt perspektiv är att det i mycket liten utsträckning handlar om att haka på trender eller köpa nytt. Tvärt om, det handlar om att rensa och optimera det man redan har. Eller, som i mitt fall, att göra ett enstaka inköp av något litet, som en växt. 

Är du bra på att få chi att flöda fritt i ditt?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Och om man tycker att chi (positiv energi) är i flummigaste laget kan man ju nöja sig med att säga att "du" ska kunna passera i rummet utan att bli avbruten av bumpande dörrar eller trilla in i bord och få blåmärken på låren. 

19 kommentarer:

 1. Jag har nog mer ett fång tjohej i mitt hem, men rätt många vattenslukande växter samt marsvin för att anknyta till naturen. Jag tror att chin är helt OK, jag tjänar nu 30% mer i den här lägenheten än i den förra, och min sambos paraplyaralia har blivit tre gånger så stor sen han flyttade in. Och vissa av barnen har bra betyg - kanske ska flytta lilltjejens säng, jag slår i den hela tiden och hennes skolresultat kan behöva förbättras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ett levande bevis på att feng shui fungerar!

   Radera
 2. Har begagnat mig av feng shui i drygt 15 år och jag älskar det.

  SvaraRadera
 3. Men har man katt så får man välja mellan djur och växter i sitt hem... båda går icke att uppnå. Tror ni mig icke så fråga min katt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doppar den tassarna i jorden och placerar på golvet? Det gör vår katt om det är lucker och nyplanterad jord, exempelvis om jag försöker så ärtskott eller krasse.

   Radera
 4. Japp, en Hortensia. De är rätt svåra att få att blomma (åter) inomhus.. Men ska funka ute vet jag!

  SvaraRadera
 5. Köpte en Laminofotölj för många år sedan, (århundrades möbel)tyckte den såg fin ut men ack så obekväm för kortisar som jag. Sitter som en nackad höna i denna snarfagra skapelse och får nackspärr på köpet. Ångrar att jag lät mig luras vid första anblicken för nu står den här och irriterar oavsett om jag sitter i den eller inte. Dessutom har jag en fotölj till som jag inte är riktigt nöjd med.

  Det är ett dilemma, nu sitter jag här eller står då med två ting som jag inte vill ha men som jag faktiskt har valt. Hur kunde det hända? Jag var inte 18 år utan i mogen ålder ändå lät jag det ske! Detta har lett till både ånger, ångest och i förlängningen handlingsförlamning, samtidigt som jag vill fly min vardag, mitt liv, ja allt för en fotölj eller två. Livet är hårt och inte bara rosor./ET


  SvaraRadera
  Svar
  1. Du anar kanske att jag kommer att råda dig att göra dig av med båda två. Laminon lär väl också inbringa ett rätt bra andrahandspris. Är det inte dessutom en fotpall till som tar en massa golvyta i anspråk och försvårar dammsugning? Jag har efter åratal av fåtöljförsök insett att jag inte är en fåtöljperson. Jag vill kunna sträcka ut mig i en soffa, gärna en lite hårdare sort, tänk 60-tal. Men med mjuka kuddar bakom huvudet.

   Aväg/deown, jag skriver om det i boken. Det är tillfredsställande på flera plan och då toppar inte ens den finansiella aspekten av att få in lite stålars.

   Radera
  2. Precis, den där sketna fotpallen, den är verkligen störande och står undanstoppad för att den är i vägen.

   Radera
 6. Bor man i en äldre fastighet så är det (mycket) kallare vintertid att sitta vid ytterväggar, och naturligtvis även så vid fönster, dvs nyttjande av möblemanget i form av stolar, soffa och fåtöljer.
  Då är det naturligt att sitta varmt och mysigt vid innerväggar men det stämmer inte med ovanstående regler, då ju innerdörrar av naturliga skäl sitter just på innerväggar och inte ytterväggar? Det är väl ganska opraktiskt att sätta igen innerdörrar och montera nya ytterdörrar in till varje rum, speciellt till de rum som inte ligger i markplan.
  Att ha en möblera om till takten av capsule wardrobe-bytet är ju naturligtvis en idé, men är det verkligen att förenkla livet?

  SvaraRadera
 7. För väldigt många år sen impulsköpte jag på bokrea den utmärkta boken "Rensa i röran med feng shui" av Karen Kingston. (Finns bara antikvariskt numera om man inte läser engelska).

  Mycket bra bok även om man tar lätt på feng shuin. En sak som har fastnat hos mig är begreppet "stagnerande/stillastående chi". Speciellt när det gäller det vi inte ser. Röra i lådor, hyllor,skåp och förråd. Vi ser det inte men det påverkar. Även om vi lyckas förtränga det så vet vi innerst inne om denna röra och den påverkar oss negativt. Det tror jag på.

  Under mina jobbiga och utmattade år orkade jag aldrig fram till den röran. Hyfsat ordnat och undanplockat på ytan men röra under. Det var naturligtvis bättre än röra överallt men nu när jag så sakteliga börjar ta tag i det underliggande blir det uppenbart hur den typen av röra har varit ett tungt sänke under de här åren.

  Så tummen upp för lite väl vald feng shui från min sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar den boken! Hittar den återkommande på loppis och köper den då, har tre ex för tillfället. Den ändrade mitt liv och jag håller helt med dig om det du skriver. När jag läste boken första gången hade jag en massa junk i en låda under sängen. Aldrig mer!

   Radera
 8. Snyggt - vad jag inte förstår är hur någon som du som verkar ha så bra 'mjuka' egenskaper och talanger valde att (tror jag) jobbar med någon slags marknadsföring (om jag har förstått det rätt) - verkar vara helt fel typ av jobb för dig eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe korrekt. Tyvärr betalar mjuka och roliga jobb i regel sämre än hårda och tråkiga jobb. Om man nu kan kalla att stjäla gamla feng shui-tips och skriva blogginlägg om dem som jobb.

   Radera
 9. Prakiskt, ljus, vacker och sparsam möblering? Blommor och gröna växter? Check! Feng shui? Humbug. Om du frågar mig, det vill säga.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men jag frågar dig! Och jag håller med. Men det är praktiskt att paketera det inom feng shui för då förstår folk vad man menar. Man kan väl annars kalla det för det du skriver ovan: En praktisk, ljus, vacker och sparsam inredning med inslag av blommor och gröna växter.

   Radera
 10. En Feng shui-konsult hade fått hjärtsnörp hemma hos mig. Samtliga sängar, soffor och skrivbord är ställda så man ser ut genom fönster och har ryggen mot en dörröppning :-)

  SvaraRadera
 11. Likadant hos mig: alla sängar har blickpunkt mot fönster och rygg mot dörr: vill se väder och vidder- inte mörk hall, när jag lägger mig

  SvaraRadera