Sommarens bästa lunch 10 kronor

För ett tag sedan hade jag finbesök från Stockholm och gästen hade den goda smaken att ta med sig en levain från Fabrique i storleken av en kraftigt byggd baby. Jag skojar inte om jag säger att jag hade träningsvärk i högerarmen efter att ha skurit upp den. Detta åt vi till lunch tre dagar i rad:


Sommarens godaste bruschetta

- Stek en pressad vitlöksklyfta på medelhög värme i olivolja

- I med ett par skivor surdegsbröd

- Hacka ett par tomater, lite lök, basilika, olivolja, salt och peppar

- Lägg på brödet

Gottigott. Kostnad? Runt en tia. Jag vet det, för jag gjorde en överslagsräkning och även om Fabriques levain kostar skjortan och halva ärmen blev skivpriset bara några kronor. Med egna tomater blir det givetvis ännu godare (om än inte billigare).

Jag köpte två basilika på Lidl som jag petade ner i trädgårdslådorna i förhoppningen om att de kommer att hålla sommaren ut. 

Har du några tips på enkla, billiga sommarluncher?


Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag har fått ett par mail av folk som vill få tag i Sparboken asap, exempelvis inför en resa. De undrar om det finns något sätt att genskjuta nätköp, exempelvis genom köp i fysisk butik. Det finns det inte. Eller rättare sagt, bokhandlare kan ta in boken på er begäran, men ledtiden är ändå densamma. Boken är en print-on-demand, så förutom den vanliga ledtiden från ett förlag till exempelvis Bokus, tillkommer en trycktid på tre-fyra dagar. Lägg till detta utleverans från nätdistributörerna och du är uppe i runt två veckor. Det är m a o framförhållning som gäller. D.s.

21 kommentarer:

  1. Hemmagjord pizza- med egen deg (om livet tillåter) eller färdig pizzadeg. Funkar ju lika bra till middag såklart- och då gärna med lite rödtjut till.


    Pålägg blir det som finns i kylen tex rester från taco, öppnade burkar med oliver & soltorkade tomater. Har alltid riven ost i frysen (köper storpack för 60:-/kg). Tomatsås kokas från Ica basic krossade tomater (6.50:-). Pizzan toppas med ruccola från trädgården som pricken över i! Gärna en vitkålssallad till. Kostnad från ca 10:- portionen och uppåt.
    /Frugala hedonisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Om livet tillåter"? Gör du degen på bakpulver behöver du inte ens jästid och tar då max fem minuter från start till mål.

      Radera
    2. Barn kan ställa till det enkelheten till trots. Ibland bara orkar man inte. Brukar själv göra degen dagen innan och kalljäsa i kylen. Kör alltid Leilas recept med Manitobamjöl. Lyxigt fast billigt.

      Radera
    3. Inte för att jag behövde fler skäl för att inte skaffa barn, men kan man inte få loss fem minuter (eller tre om man stressar) för att röra ihop degen borde man inte heller hinna hacka och applicera topping.

      Radera
    4. Låter gott, för några år sedan så gjorde vi en period ofta pizza med getost, valnötter och lite flytande honung på. Det var supergott, ruccola ska passa också men jag gillar inte direkt smaken

      Radera
    5. Vi gör pizza på vanliga tortillabröd.
      Enkelt att göra sådana bröd själva men vi köper färdigt.

      Radera
    6. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
      1) Love Spells
      2) lösning och botemedel mot all sjukdom
      3) Växtbaserade botemedel mot sjukdom / sjukdom
      4) Äktenskapstavlar
      5) Graviditetsförtrollning
      6) Breakup Spells
      7) Dödsförtrollning
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en hållbar lösning
      via {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Här har Sparo utvecklat pizzaämnet än mer träffsäkert
    - Ona minuta, ona minota, jag kommer, jag kommer! Mille Diavolo! Någon med mig skämta aprillo.

    https://sparosverige.blogspot.com/2020/09/spara-8-kr.html
    och
    https://sparosverige.blogspot.com/2018/02/pizza.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, jag visste inte själv att jag var så militant :)

      Radera
    2. Ja, där är vi olika. Får bli dumstrut för mig. Har lärt mig att good enough är en bra strategi som passar mig. Och där ryms tom färdiga fryspizzor för nödsituationer. Halva priser mot pizzerian. Inte billigt- men good enough :) Och så njuter jag de dagar jag får till en kalljäst pizzadeg.
      /Frugala hedonisten

      Radera
    3. Jag betvivlar inte att det ryms inom budgeten, men jag är lika övertygad om att du har 3-5 minuter. Annars har jag ett mer tidssparande tips än färdiga fryspizzor - gör dubbel sats egen pizza och frys in färdiggräddad för den där nödsituationen.

      Men även det är valfritt. Jag pekar inte med några dömande fingrar, inte i andras kommentarsfält.

      Radera
  3. Omelett. Bara att fylla med det man har i kylen (svamp, skinka, riven ost, hackade tomater, lök....) Billigt och gott. Och snabbt!
    Sallader. Kan göras både billiga och dyra. Peta ner lite salladsfrö i trädgårdslandet med jämna mellanrum, så kan du skörda sallad hela sommaren.
    Och snabbfavoriten till barnen. Pasta med smör och riven parmesan. (Ja, jag vet, hela kostcirkeln är inte med på den.....)

    SvaraRadera
  4. Jag äter lchf och då försvinner mycket av de billiga lösningarna. Ikväll blir det köttfärs med viltkött och grädde, kokt vitkål till. Mat är hälsa för mig och det får kosta. Storkok, miminera slängd mat och god planering är mina grundpelare.

    SvaraRadera
  5. Lidls makrill på burk, Falu Rågrut, toppa med några skivor färsk tomat och rejält med nymalen svartpeppar. Fördel: Gott och billigt. Nackdel: Sambon säger om lunchpussen "Det är som att kyssa en katt". Mjau!

    SvaraRadera
  6. En variant på "kylskåpsrens" likt pizza, omelett och sallad så slår jag ett slag för WOKEN! Bara att slänga ner alla snuttar grönsaker man har i kylen, kanske någon bit fläsk eller kyckling och lite woksås (köpt i storformat på Asiatisk livs). Ris eller nudlar till det och det passerar inte din lokala thai-vagn i blindtest. Ta-da! /QQ

    SvaraRadera
  7. Ramslökspesto, nässelsoppa och nyponkräm. Skog och mark är fullt av godsaker för höger och vänster tass. Det är bara att ge sig ut med fältfloran för lite vildmarksgastronomi.

    SvaraRadera
  8. Om/när ni grillar i sommar, slå en egen majonäs till. Riktigt gott och enklare än många tror, kör med elvispen och se till att både äggen och oljan håller samma temperatur (drt ska vara en smaklös olja så inte kallpressad eller oliv) riv i en vitlöksklyfta eller smaka av med salt peppar bara, chilli eller tryffelolja är också fint. Om det blir mycket majonäs så gör en egen cole slaw, ha då gärna i en nypa socker.

    SvaraRadera
  9. Bättre sent än aldrig, här kommer receptet på mitt nästa grytbröd
    https://brinkenbakar.se/knadfritt-grytbrod/

    Brukar dubbla jästen för ca 8 h jäsning. Såklart inte fint surdegsbröd från "stan" men riktigt gott och mycket billigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa....inte nästa....

      Radera
  10. Jag delar detta vittnesbörd till partners som lider i sina relationer eftersom det finns en varaktig lösning. Min man lämnade mig och våra två barn för en annan kvinna i 3 år. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en research på internet och hittade en sida där jag såg att Dr Ellen, en trollformel, kan hjälpa till att få tillbaka älskare. Jag kontaktade henne och hon gjorde en speciell bön och trollformler för mig. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter 2 dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta Dr Ellen, en kraftfull förtrollningsledare för lösningar

    1) Returnera pojkvän

    2) Återförena man eller fru

    3) Om du har mardrömmar

    4) Botemedel mot hiv och hepatit

    5) Kraftfull magisk ring

    6) Lycka till

    7) Brytande av besatthet

    Kontakta EMAIL:ellenspellcaster@gmail.com Du kan också Whatsappa honom +2349074881619

    SvaraRadera