Mina frugala jeans

Om morgonpigga läsare undrar varför det redan finns tre kommentarer till detta inlägg beror det på att jag i min förvirring lade ut dubbletter i måndags. 

Det perfekta jeansparet

I skiftet till sommargarderob stod det klart att jag hade alldeles för många byxor av chinostyp och inga jeans. I samband med att jag målade om TV-rummet och knäckte ryggen hade jag emellertid hittat två par jeans jag tidigare använt men som jag av någon anledning bedömt inte dög längre, varför de hamnat på hyllan med målarkläder. 

Det hela var obegripligt eftersom det ena paret var perfekt boy friend fit och det andra high waist slim cut perfekt för i princip hela min garderob, eftersom det ofta glipar sig mellan överdel och underdel vilket jag avskyr nästa lika mycket som Kuckelimuck Bank. 

Kanske var det bara ett resultat av Removal Effect, det vill säga den känsla av förtjusning som uppstår när man varit ifrån ett plagg under en längre tid. Jag älskade jeansen! Dessvärre hade jag ju målat i dem, så de till höger hade vita fläckar av linoljefärg på och inte ens i fast fashionindustrin kan jag tänka mig att det i någon av årets 52 cykler kommer att bli trend med linoljefläckade blåjeans. 

Jag besöker skräddaren

Så jag lämnade in de blå jeansen till ortens enda skräddare. Han är en fin liten farbror som aldrig ifrågasätter mina påfund. Inte heller detta - att sy över de vita fläckarna och strecken med bomullstråd. Se så drägligt det blev!


Och kommer man ut i dagsljus syns det nästan inte alls. Ekvationen skevar lite eftersom det kostade 150 kronor att låta honom sy över fläckarna. Jag hade nästan fått ett nytt par jeans av samma märke (HM) för det priset. För att inte tala om hur många brallor jag hade kunnat klicka hem från Sellpy. Men nu har jag förstått att Sellpy är Djäfvulen och dessutom är det inte kronor och ören som är poängen här.

Poängen är att jag tog något som fanns under mitt tak och förädlade det till att matcha mina behov och sofistikerade förväntningar. Och det känns gött i själen. Dessutom gav jag en lokal förmåga lite jobb. 

Har du återupptäckt ett gammalt plagg i gömmorna som tagits i nåder igen?

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

 1. Lovely! Visst, ett par nya hade du fått, men då hade du gått miste om den ljuva glädjen i att genomföra en idé. Jeansen värde har i mina ögon ökat, dels utseendemässigt, men också i en kanske välsmakande känsla av exklusivitet. För mig blir det iallafall så när jag lägger ner lite möda på kläder. Hejja!

  SvaraRadera
 2. Yepp! Räddade ett par jeans i förra veckan som jag lagt i påsen för Erikshjäpen i vintras. Mycket nära att de blev inlämnade. Fattar inte hur jag tänkte eftersom de är helt perfekta.

  SvaraRadera
 3. Varför är Sellpy Djäfvulen? Berätta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan läsa tex här:
   https://se.indeed.com/cmp/Sellpy/reviews

   Eller här:
   https://www.breakit.se/artikel/23419/tung-kritik-mot-sellpy-fran-anstallda-folk-pallar-inte-att-vara-kvar

   Radera
  2. Jag har handlat mycket från Sellpy, men ofta får jag skicka tillbaka nästan alla kläder. Deras beskrivningar är usla pga överarbetad personal. Jag har fått kläder beskrivna som bra eller nyskick med hål i, fulla med katthår osv.
   Jag kommer nu sluta med detta och bara köpa från privata säljare på nätet eller irl second hand nu när tiderna ser mer ljusa ut.

   Radera
 4. Jag kan tipsa om att färga sina kläder också. Har man plagg där man tycker att färgtonen inte är helt rätt, de har fått fläckar som inte går bort eller blivit missfärgade? Kör dom i maskinen med valfri tygfärg! Finns att köpa på Bauhaus och liknande. Visst du skulle kunna köpa en ny billig second hand t-shirt el dyl men det känns fint att ge sina plagg nytt liv.

  SvaraRadera
 5. Haha, passande inlägg. Jo, precis när jag satte mig att läsa det här inlägget, avslutade jag min provning av gamla sommarplagg från förrådet. De hamnade där pga ökad vikt, men nu har jag tappat drygt sex kilo och vips så kan jag använda fyra par gamla shorts av olika typ. Alla var så fina att jag inte kunde skiljas från dem tidigare och det var ju bra. Nu behövs det inte köpas några nya. Dessa gamla och halvt bortglömda känns ju som nya! :-)

  SvaraRadera
 6. Igår använde jag en klänning jag köpte på rea (100:-, prislappen satt kvar) för fyra år sen. "Återupptäckte" den på så sätt att jag haft den som väggbonad.

  SvaraRadera
 7. Jag skulle under andra förutsättningar kunnat bli kläd-designer eller åtminstone modist. Men "ödet" ville annat, är opraktisk, har tummen mitt i handen och äger ingen symaskin. Ett par billiga men älskade mockastövlar behövde lagas. Jag gick till gatans skomakare. Han vågade sig inte på uppdraget själv, men bjöd in mig att på egen hand, med hans gamla proffsmaskin, försöka åstadkomma önskat resultat. Det var kul. Vi pratade sulor, och kom på så vis in på hans dansbands-dansande. Sulor och golv. En annan stad, ett annat skomakeri: vad stod det på den järnskylten i relief? Tango. Skomakare-sulor-golv och dans.

  SvaraRadera
 8. Igår på midsommarafton letade jag fram en klänning jag packat ner för att skänka bort. Jag kom på att den var ju faktiskt väldigt bekväm och fin, varför i fridens dagar skulle jag skänka bort den? (Jo för att det egentligen var en mammaklänning).
  //I.

  SvaraRadera
 9. Jag vill säga ett stort tack till mannen som står bakom mina leenden idag genom att återförena mig och min man efter att han skildes från mig, Dr Kumar som är en mycket kraftfull trollformulär tog min man tillbaka till mig och fick honom att be mig att förlåta honom för allt han gjorde mot mig, jag saknade honom verkligen så mycket och älskade honom alltid. Jag är glad att ha honom tillbaka i mitt liv och alla mina uppskattningar går till Dr Kumar för att han hjälpte mig och återförde min man till mitt liv med hans stora krafter. Mina vänner där ute som går igenom äktenskap, förhållanden och skilsmässa frågor, jag försäkrar dig att du kan få din älskare tillbaka till ditt liv med hjälp av Dr Kumar. Du kan nå honom på hans e-post: (spellcasttemple@gmail.com) eller så kan du ringa och whatsapp honom på hans telefonnummer +2347051705853. Än en gång uppskattar jag verkligen det arbete som Dr Kumar gjorde för mig och han är verkligen relationsdoktorn.

  SvaraRadera


 10. Jag heter Linus SAARINEN och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10.45 eftersom bankerna inte fungerar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans mejl. combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera