Sommarhack: Nyhetsdetox

Att sluta ta till sig nyhetsprodukter är en av de bästa sakerna du kan göra för ditt välbefinnande. Det finns studier på det, jag orkar bara inte leta upp dem. Som du vet är jag stor fan av populariserad evolutionspsykologi och jag återkommer till det i min slutkläm. 

Nyheter är produkter likt yoghurt och tubsockor

Efter att själv ha läst journalistik och arbetat på redaktion kan jag anse mig att ha ett visst mandat att uttala mig i frågan. Så här:

- Även inom en konservativ nyhetsorganisation talar man om en nyhets tröskelvärde och den så kallade åfanismen (att mottagaren av nyheten ska utbrista, om så än i sitt hövve: "Å fan!"). En händelse som inte framkallar denna reaktion sållas bort i ett tidigt skede. 

- Fokus ligger på konflikt. Konflikt är i nyhetsproduktionssammanhang något positivt. Det kan handla om allt från krigskonflikter till jidder mellan två kändisar på Facebook. Konflikt säljer. Varför? Antagligen för att folk är dumma i huvudet, men det är min högst subjektiva åsikt.

- Det som händer idag är intressant. Det som hände igår är dött. Det som händer på lång sikt, det vill säga trender i samhället eller världsförbättring (eller för den delen världsförsämring) är dött. Det gäller att fånga här och nu. Det som levereras är alltså kortfattade brottstycken ur dagens händelseflöde. Ytterst sällan satta i ett större sammanhang. Gärna konflikter, katastrofer, olyckor, mord etc. Det vet du ju.

- Nyhetsmediernas främsta morot är att överleva. För att göra det måste man få in annonspengar och för att få in annonspengar måste man få in läsaren eller lyssnaren. Det gör man genom att servera nyheter som skrämmer, upprör och i undantagsfall lockar ("gå ner tio kilo på två dar").

- Även statligt finansierad media behöver ha folks uppmärksamhet eftersom ingen kommer att vilja bidra till public service om ingen kollar. M a o skulle det inte förvåna mig om public service försvinner, alternativt kraftigt reducerad, inom loppet av några decennier. Mina barn vet inte ens hur man tittar på tablå-tv. "Vadå, måste man vänta in ett visst klockslag?”. Med undantag av någon tweeniesåpa kollar de inte heller på programmen.

Nyhetsproducenterna vill överleva och du är nyckel

För att sammanfatta det handlar nyhetsproduktion om att attrahera och hålla kvar nyhetskonsumentens uppmärksamhet så ofta och så länge som möjligt. De budskap som förmedlas är dagsaktuella och i majoriteten av fallen, negativa.

Intensiteten ökar i takt med digitaliseringen. Ett mord du förr läste om i morgontidningen får du nu pushnotiser om. Sen läser du om det på olika nyhetssajter. Sen trattas det runt i sociala medier och på olika poddar och ledarsidor, i det fall man kan göra politisk vinkel på det. Och när dammet lagt sig är det dags för rättegång så på med maskineriet igen. Ett kaleidoskop av stimuli skapad av en och samma händelse som för bara en generation hade passerat på en dag. 

Är det inte bra då, att vältra sig i hur jävligt allting är? I viss mån ja, särskilt om nyhetsproducenten inte nöjer sig med att skrapa på ytan utan ägnar sig åt kvalitativ, grävande journalistik. Tumme upp på det. 

Men det inte är så bra för våra psyken att ständigt bombarderas med negativa nyhetshändelser i notisform, utan annat syfte än att dra dit målgruppen. Vi får lätt intryck av att "det var bättre förr" och andra vanföreställningar. Nyhetsmedierna vet att det inte var bättre förr. Av den anledningen kryssar man gärna förbi långsiktig data i sin nyhetsframställan. Det hade rent ut sagt blivit astråkig tidning om man grottat ner sig i positiva långkurvor av den sort som står att finna i exempelvis FN-data. De hade då sålt färre annonser och sen game over. Nej, skräck och underhållning är det vinnande konceptet för att hålla kvar nyhetskonsumentens uppmärksamhet och därmed annonsintäkterna.

Underhållning ja. Ni som läst journalistik vet ju att den går ut på att förmedla samhällsinformation, vara forum för debatt, granska makten och - vara underhållning. Det ska vara spännande att ta del av nyheter. Vad hände där bakom kulisserna på Paradise Hotel? Exakt hur gick styckmordet till? Dregel dregel.

Sen finns det ju i min mening mediahus som tar sitt uppdrag mer seriöst. Jag är själv en stor public service-anhängare (åtminstone radio- och poddelen) och jag tycker att Kvartal lyckas i sin ambition att föra en mer avancerad samhällsdiskussion där man bjuder in gäster från hela det politiska spektrat. 

Med det sagt. Utsätt dig inte för skiten. Om du inte redan gjort det, gör denna sommar nyhetsfri. Plocka bort pushnotiser och appar. Testa hur det går. Tro mig, under mina år som nyhetsdetoxad gick jag inte miste om en enda stor nyhet. Du lär bli varse. Men du slipper jiddret. Du friar upp hjärnan. Du kan läsa böcker. Du kan, om du verkligen vill förstå orsakssamband, utforska andra ej nyhetsproducerande källor för en större förståelse. Och att öka sin helhetsförståelse är en fantastisk hjärngymnastik. Jämför det med att ösa i dig sockerbitar (clic bait journalism) och äta en fräsch sallad (FN-data). I vanlig ordning rekommenderar jag också Framsteg (Johan Norberg), Upplysning nu (Steven Pinker) och Factfulness (Hans Rosling). 

Och om du är ute och går, lyssna på det här avsnittet i Joe Rogan podcast (#1309) där en av mina idoler, entreprenören Naval Ravikant, ger sin syn på bland annat nyhetsprodukter (76 minuter in cirka). Han säger bland annat:

"In our society, deceases are ones of abundance, not of scarcity. At times when we starved, if I got sugar that was a wonderful thing. If I got a piece of news or gossip that was interesting data, that would have helped my life and moved me forward. If I had a piece of entertainment, that would have been good. Now we are over exposed to everything. The way to survive in modern society is to retreat from it. There is too much society everywhere you go. In your phone, in your ears. Everybody is trying to program everybody. The only solution is to turn it off."

Så vad säger du, en nyhetsdetox under semestern? 

Mvh/
FruEfficientBadass

35 kommentarer:

 1. Jaa, min omedelbara reaktion är att det enda jag behöver är denna blogg.�� Men tror att det gynnat det mesta här i livet med mer hanterbar och klok input. Annars blir det lätt avskärmning, avstängning, som tyvärr spiller över på vardagsnära viktiga relationer eller uppdrag. Jag är en vanemänniska, svårt att genomföra, men vinsterna skulle vara avsevärda. Man har ju kanske bara ett liv ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. God dag från denna sida, är fru Flora Scott en privat långivare. Vi erbjuder brådskande jullån och personliga lån för firandet av årets slut. så ta vara på denna möjlighet nu!!! om du är intresserad av ett brådskande lån av någon ekonomisk anledning eller så någonsin, tveka inte att kontakta oss via (flora_scott@outlook.com) för mer information om denna lånetransaktion.
   Vänliga hälsningar
   Fru Flora

   Radera
 2. Lysistrate News18 juni 2021 kl. 09:33

  Det är faktiskt svårt i praktiken att se hur avsaknad av det som nuförtiden kallas för nyheter är något av ondo. Precis som du skriver är det en industri som är ute efter att maximera sina vinster.

  Och nej - man vare sig missar eller saknar något om man håller sig borta, såtillvida man inte för sitt uppehälle är tvungen att delta i dansen.

  Frågan är om du vågar bryta dina mönster och vanor? Eftersom du som läser här på bloggen verkar vara inne på, eller iallafall intresserad av, FIRE-konceptet har du nog det lättare än många andra att framgångsrikt prova på det FruEB föreslår.
  Du kommer garanterat må mycket mycket bättre psykiskt om gör detta under några månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God dag från denna sida, är fru Flora Scott en privat långivare. Vi erbjuder brådskande jullån och personliga lån för firandet av årets slut. så ta vara på denna möjlighet nu!!! om du är intresserad av ett brådskande lån av någon ekonomisk anledning eller så någonsin, tveka inte att kontakta oss via (flora_scott@outlook.com) för mer information om denna lånetransaktion.
   Vänliga hälsningar
   Fru Flora

   Radera
 3. Är helt med och har anammat detta sedan några år. Någon gång då och då tittar jag kollar jag in nyheterna och från källor som man väljer själv. Man mår bättre, helt klart.

  SvaraRadera
 4. Är laga jeansen hos skräddaren måndagens blogginlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag tror att det handlar om någonting HELT annat. Jag tror att det handlar om att odla sin trädgård.


   Radera
 5. Fadäs, råkade publiera två på samma dag. Ni får förklaringen på måndag. Det är rörigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rena lyxen med två inlägg samma dag :) tack för att du orkar blogga. Fantastiskt bra blogg!

   Radera
 6. Gjorde det för några år sedan skönt men i nuläget behöver jag hålla mig uppdaterade både jobb och reserelaterat för framtida resa när det lugnat sig morföräldrar börjar närma sig hög ålder och de har ej sett barnbarnen på ett tag. Samt fru saknar familjen andra sidan jordklotet.

  Att veta vilka politiska förändringar och skatteregler och liknande är viktigt. Läser du ej nyheterna lär du missa viktiga förändringar i världen som påverkar innehaven likväl.

  Sedan gäller det att hålla huvudet skarpt och inte låta sig påverkas negativt av nyheterna vilket är lättare sagt än gjort.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
 7. Jag har inte tittat på en enda nyhetssändning eller läst en enda nyhetsartikel sedan jag gick på föräldraledighet för exakt ett år sedan. Sedan årsskiftet använder jag inte heller Facebook som var min enda sociala media. Det har hänt några gånger att folk har tittat konstigt på mig när jag inte haft någon aning om något som inträffat. Fick tex inte reda på allt som hände i USA men stormandet av kongressen etc förrän kanske en vecka efter. Men nog fick jag reda på det till slut och jag har inte mått sämre för det eller känt mig utanför på något sätt. Tvärtom har det varit så befriande. Blir intressant att se hur det går när jag börjar jobba till hösten för jag har ett jobb som ändå kräver att jag är en del av samhället.

  SvaraRadera
 8. Det är så skönt att inte läsa nyheter och man får träna på sitt pokeransikte när någon kommenterar senaste nytt och se ut som om det var känt redan och gå och kolla på nätet om det var något intressant. Som Anna här ovan så missade jag också stormandet av kongressen i ett par dagar men det läser man fort ikapp bara man får reda på det.

  SvaraRadera
 9. Håller också denna konsumtionen väldigt låg med ökat välmående som följd.

  Tack för tipset - jag kan tipsa om det svenska Warp News vilka har mycket kortfattade och intressanta artiklar.

  SvaraRadera
 10. Gamla goda Text-TV är perfekt för att följa nyheter

  SvaraRadera
 11. Att följa nyhetsflödet (om än inte slaviskt) är en förutsättning för vår demokrati. Att hänga med i vad som händer i samhället och hur politikerna agerar är viktigt. Misstroendeförklaring på måndag, viktigt att ha koll på orsaker och konsekvenser för att veta vad man ska rösta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Plocka bort pushnotiser och appar. Testa hur det går. Tro mig, under mina år som nyhetsdetoxad gick jag inte miste om en enda stor nyhet. Du lär bli varse. Men du slipper jiddret"
   Anonym0657, undrar om du läst och förstått blogginlägget?
   Det är inte i närheten av vad du skriver om.

   Vad gäller misstroendeförklaringen så gäller eventuell omröstning riksdagsledamöterna. Inte de röstberättigade i Sverige.

   Ett tips för övrigt är att det lämpligt att ta reda på vad de politiska partierna vill, står för och i praktiken utfört genom att orientera sig bortom nyhetsmedia, av anledningarna som bla framgår av blogginlägget ovan.

   Radera
 12. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag heter karlsson från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK....

  SvaraRadera
 13. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag karlsson Mehterzail från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK....

  SvaraRadera
 14. behöver du ett lån? Skicka ett mejl till remy.credit111@gmail.com
  Hej hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu de närmaste 6 - 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi utfärdar lån med 2% ränta, med en snabb tjänst erbjuder vi alla typer av lån, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån
  Skicka oss ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  vi har ett lån till dig ..

  SvaraRadera
 15. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC

  SvaraRadera
 16. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC

  SvaraRadera
 17. Jag delar detta vittnesbörd till partners som lider i sina relationer eftersom det finns en varaktig lösning. Min man lämnade mig och våra två barn för en annan kvinna i 3 år. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en research på internet och hittade en sida där jag såg att Dr Ellen, en trollformel, kan hjälpa till att få tillbaka älskare. Jag kontaktade henne och hon gjorde en speciell bön och trollformler för mig. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter 2 dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta Dr Ellen, en kraftfull förtrollningsledare för lösningar

  1) Returnera pojkvän

  2) Återförena man eller fru

  3) Om du har mardrömmar

  4) Botemedel mot hiv och hepatit

  5) Kraftfull magisk ring

  6) Lycka till

  7) Brytande av besatthet

  Kontakta EMAIL:ellenspellcaster@gmail.com Du kan också Whatsappa honom +2349074881619

  SvaraRadera
 18. Behöver du ett akut lån för att rensa dina skulder eller behöver du ett aktielån för att förbättra din verksamhet? Har du blivit avvisad av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du ett lån konsolidering eller inteckning? Sök inte längre eftersom vi är här för att göra alla dina ekonomiska problem till ett minne blott. Kontakta oss via e-post:

  oceanfmortgages@gmail.com
  oceanfmortgages@gmail.com

  Det här är Ocean Finance Mortgages. Vi erbjuder lån till den som är intresserad till en rimlig ränta på 2%. Intervallet sträcker sig från 5 000,00 Euro till maximalt 100 000 000,00 Euro.

  SvaraRadera
 19. Behöver du ett nödlån för att betala av din skuld eller ett aktielån för att förbättra din verksamhet? Har du blivit avvisad av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du en lånekonsolidering eller ett bolån? Leta inte längre, för vi är här för att lägga alla dina ekonomiska problem bakom oss. Kontakta oss via e-post: {larrybright424@gmail.com Vi erbjuder lån till intresserade parter till en rimlig ränta på 2%. Intervallet är från 5 000,00 euro till 100 000 000,00 euro.

  SvaraRadera
 20. HEJ Låneerbjudande varning för alla! Är du ekonomiskt nere och behöver akut kredit/ekonomisk hjälp? Eller är du i behov av ett lån för att starta upp/öka ditt företag eller köpa ditt drömhus. FÅ DITT Omedelbart GODKÄNNANDE FÖR LÅN 100 % GARANTERAT IDAG OAVSETT DITT KREDITPOÄNG. E-post: { larrybright424@gmail.com } , de är pålitliga, snabba i kommunikation och pålitliga.

  SvaraRadera
 21. Ansök om ditt snabba och bekväma lån med 3% ränta. vi erbjuder 24 timmars onlinetjänst för finansiella kreditlån med 4 timmars låneleveransservice. kontakta oss idag för mer information via e-post: johngreenladecredits@outlook.com ELLER whatsapp +61480050702

  SvaraRadera
 22. :HEJ Låneerbjudande varning för alla! Är du ekonomiskt nere och behöver akut kredit/ekonomisk hjälp? Eller är du i behov av ett lån för att starta upp/öka ditt företag eller köpa ditt drömhus. FÅ DITT Omedelbart GODKÄNNANDE FÖR LÅN 100 % GARANTERAT IDAG OAVSETT DITT KREDITPOÄNG. E-post: { larrybright424@gmail.com } , de är pålitliga, snabba i kommunikation och pålitliga { larrybright424@gmail.com }

  SvaraRadera
 23. Vi erbjuder lån och finansiella tjänster av alla slag. Våra lån mycket från företag till privatlån eller långa eller korta löptider med förmånliga räntor (2%). Vår låneprocess är mycket snabb och pålitlig med garantier. För mer information om våra tjänster, besök oss på vår e-post; { pedrosalvador346@gmail.com } vänligen meddela oss hur mycket lån du behöver och vill ha lånets löptid. Vi hoppas att höra från dig. Du kan skicka ett meddelande till e-postadressen

  SvaraRadera
 24. Vi erbjuder 2 % lån, vi erbjuder skuldkonsolideringslån, företagslån, privata lån, billån, hotelllån, studielån, privatlån hemrefinansieringslån, läs mer E-post: (dakany.endre@gmail.com)

  Akut låneerbjudande.

  SvaraRadera
 25. behöver du ett lån? personliga lån? företagslån? inteckningslån? Jordbruks- och projektfinansiering, SNABBA LÅN Behöver du ett lån för att betala av dina skulder, betala dina räkningar eller starta ett vackert företag? ? Vi beviljar alla typer av lån med 2% ränta! Kontakt E-post: (richardcosmos5@gmail.com)

  Brådskande låneerbjudande.

  SvaraRadera
 26. Behöver du ett snabblån? Jag erbjuder
  Utbildningslån, Företagslån, Bostadslån,
  Gårdslån, Privatlån, Billån och
  andra goda skäl på 3%. Kontakta oss för mer
  detaljer, e-post: aphua8@gmail.com

  SvaraRadera
 27. Jag är Richard Cosmos privatlångivare. Jag erbjuder ett lån med en ränta på 2 % per år och till ett belopp av 2 000 euro - 500 000 000,00 euro. Den har 100 % egenkapitalfinansiering med säkrade och osäkrade lån. Vi garanterar våra finansiella tjänster till många av våra globala kunder. Med vår flexibla låneportfölj kan lån behandlas och överföras till låntagare på kortast möjliga tid. Vi arbetar under tydliga och begripliga villkor och vi tillhandahåller alla typer av lån till intresserade kunder, företag, företag och alla typer av företag. Kontakta oss nu på: (richardcosmos5@gmail.com)

  Erbjud brådskande lån.

  SvaraRadera
 28. Hej, jag är här för att berätta om MME Despalles. Han är en ge upp och mycket ärlig investerare. Hon hjälpte mig att få ett lån på 70 000 euro till 3% den 17 maj och på bara 48 timmar. Så jag bestämde mig för att prata om det så att de som är i nöd också kan till förmån.
  Det gör att lån sträcker sig från 50 000 € och du får ditt lån i sin egen hand utan protokoll. Du kan göra onlineförfarandet eftersom du kan gå till din byrå för att underteckna allt personligen.


  Här är hans e -post: Despalless@gmail.com.

  Kontakta henne så hittar du ett leende.

  SvaraRadera
 29. Jag har alltid trott att det är omöjligt att återställa förlorade kryptovalutor och pengar tills jag blev hänvisad till en certifierad etisk hackare vars enda syfte är att hjälpa till att återställa allt du har förlorat. Processen för att återvinna €174000 som jag trodde var förlorad var skenlös och mindre stressande med allt tack och uppskattning som gavs till honom. Kontakta gärna certifierade Ethical Hacker GENUINE HACKERS via e-post som GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM eller via WhatsApp +1 (260) 218-3592 och jag försäkrar dig om 100 % framgång.

  SvaraRadera