Så ska du investera i höst

Investeringstips inför hösten...

...2020 kommer här. Jag påbörjade ett inlägg baserat på en artikel som fångade mitt intresse i SvD för runt nio månader sedan, men det blev aldrig av att jag skrev det klart. Artikeln hade den klickvänliga titeln "Ted blev daytrader under corona - spår börsfall" och flankerades av en stor bild på Ted, en man med side-cut och en stor hämtlatte i näven (mina kommentarer i rött).

"När vi träffar Ted är han stressad. Han vill hinna hämta på dagis innan USA-börsen öppnar:

- Jag halkade in på Twitter och så hittade jag en person som precis när corona förvärrades tipsade om ett bolag i USA som höll på med covid-tester och då började jag undersöka det.

Alltså aargh varför tänkte jag inte på det? I en pandemi vill man såklart testa om man har sjukdomen och då är det ju skitsmart att köpa aktier i ett bolag som gör såna tester?!

Därefter började han följa fler amerikaner som skrev om småbolag och blev daytrader och swingtrader.

(Är det bara jag, eller låter swingtrader lite snuskigt?)

Ted fokuserar mest på New Yorkbörsen. Han har en pessimistisk syn framåt.
– Jag tror att nedgången i höst kan bli betydligt större än under våren. Allt beror på hur pandemin kommer att fortlöpa och hur marknaden reagerar på detta. Dessutom är det val i USA.

Information overload. Den här killen kommer med för många insikter på för liten yta, jag måste ta en power nap. 

Tror du att det är en bubbla på börsen?
– Nej, det vill jag inte påstå. Men folk är överoptimistiska, många sitter hemma utan erfarenhet och har börjat med aktiehandel under corona, det höjer kurserna."
 
(Jag är tyst. Notera att jag är tyst). 

Nu är ju inte syftet med det här inlägget att häckla nyblivna swingtraders (vad ÄR det?) utan att se hur stor vikt man som vanlig medborgare bör lägga vid artiklar av det här slaget. Artiklar, producerade av stora, seriösa mediabolag i syfte att...utbilda massorna? Föra ut samhällsnyttig information? Lära läsarna att bli bättre investerare?

Så här gick börsen hösten 2020

Det är lätt att vara besserwisser med facit i hand. Så låt mig! Först en kort rekapitulering av vad Ted säger i början av september 2020:

"Jag tror att nedgången i höst kan bli betydligt större än under våren."

Den röda pilen markerar intervjutillfället med Ted. Den röda ringen visar den period Ted avser i ovan analys:


Jamen han hade ju nästan rätt? Eftersom Ted med största sannolikhet också är en jävel på att handplocka enskilda aktier (ni vet, som företag som tillverkar coronatester under en coronapandemi) har han nog haft en ännu bättre utveckling än USA-börsen i stort. Grattis Ted!

Om du vill bli en bra investerare - läs inte ekonomimedia

Vad vill jag ha sagt med detta? LÄS INTE EKONOMIMEDIA! Särskilt inte feat. nyblivna aktieproffs. Jag påstår inte att börsen inte kan gå ner eller krascha. Tvärt om, det kommer den att göra. Faktum är att jag råkar veta att den kommer att göra det senare i år. I mitten av oktober närmare bestämt. Jag läste nämligen en Tweet av en expert som sa att...förresten...jag håller det för mig själv, ni är blott amatörer.

Givetvis har jag ingen aning om när börsen kommer att dråsa i backen nästa gång. Jag vet bara att den kommer att göra det och att det är helt i sin ordning. Börsen tar trapporna upp och hissen ner och när hissen satts i rörelse finns det bara en sak att göra: Ta cashen och köpa för allt vad tygen håller. Vem kan motstå en rea? 

"Börsen kommer att krascha i juni"

I detta nu har vi ett börsgeni i bekantskapskretsen som suttit med en stor summa pengar (vi snackar hundratusentals kronor, kanske en mille, jag vet inte) på lönekontot hela våren, eftersom han känner på sig att börsen ska dippa nu i juni. Likt Ted är han företrädesvis intresserad av den amerikanska börsen. Säg mig, är detta typiskt för medelålders män med nyblivet börsintresse? Känns det lite extra ball att utvärdera just amerikanska bolag? Jag är nyfiken på riktigt. 

I vilket fall, det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot denna månad. Han kan ju ha rätt, jag menar, juni är väl en lika sannolik månad som någon annan för en krasch? Och varje månad ropar folk att börsen ska falla så det finns ju alltid någon som kommer att kunna ropa "VAD VAR DET JAG SA!" O Lord, vad han kommer att malla sig då. 

När jag skriver det här inlägget i början av maj har Dow Jones ökat med runt 10 procent sedan årsskiftet och Stockholmsbörsen med det dubbla. Det behövs alltså en rejäl sättning på USA-börsen och en krasch på Stockholmsbörsen för att hans väntan ska ha varit meningsfull. Men vem vet, han kanske har någon tiondels procent ränta på sitt konto hos Kuckelimuck. 

Möjliga orsaker bakom machobeteende på börsen

Ibland tror jag att människor av ovan slag faktiskt inte bryr sig så mycket om avkastningen. Det är spelet. Att lurka runt på Twitter och förena sig med andra börsbröder, att låta käften gå i fikarummet och att drömma sött om det där Klippet de ämnar göra, så fort läget är det rätta. Äran som följer av en korrekt börsförutsägelse. 

Ted hade med stor sannolikhet tagit skärmdump av SvD-artikeln som han sparat i syfte att printa och hänga på kylskåpsdörren i det fall han haft rätt. Ve och fasa om han hade fått rätt. Då hade han suttit i morgonsoffor och Expressen-tv och fått lägga ut om sina känningar och om sin börsmetodik. Och så hade ytterligare några snubbar trillat dit och velat bli marknadstajmare, day/swing whatever (förlåt, men det är faktiskt bevisat att män ägnar sig åt sånt här i större utsträckning än kvinnor, förutom du man som råkar läsa detta just nu då).

Så förena er med min stilla bön om att börsen INTE kommer att falla just i juni. Den får gärna falla årets alla andra månader, men inte i juni. Vi ska trots allt umgås med karln framöver och det låter sig inte göras om han får bekräftat att han är den börsprofet han anser sig vara.

Har du några profeter i din närhet?

Mvh/
FruEfficientBadass

19 kommentarer:

 1. Jodå, finns lite såna runtomkring. Jag brukar roa mig med att läsa lite äldre artiklar i finanstidningar. Inte många rätt inte. Lånade en bok på bibblan, " lönsamma akteitips ? ". av erik Liden och Olle Rosander. Om jag inte kommer ihåg fel så hade Aftonbladet mer rätt i sina säljtips än DI . Fast nu har DI kommit fram till att det är omoralisk att köpa indexfonder. citat " men att köpa ett index är i mina ögon både omoraliskt och kontraproduktivt. " Henrik Mitelman

  SvaraRadera
 2. Länge trodde jag att det var så här man behövde hålla på. Det gjorde mig lite avskräckt (köpte fonder ist så ingen ko på isen egentligen).

  Swingtrada är när man håller i aktien lite längre, kanske en vecka eller så, för att få bra snabb vinst. Det kan vara kul om man behöver lite spänning i tillvaron.

  En profet i min närhet, han har nyligen lärt sig vad indexfonder är vilket ställde hans aktievärld uppåner.

  SvaraRadera
 3. Swingtrading är handel med ett dagar till någon veckas tidshorisont. Relativt små vinster, men ofta och med kontrollerad risk. Kan man sin börspsykologi och begriper riskhantering så är det ett utmärkt komplement till den ganska långtråkiga Buffet-fåran. Man försöker alltså fånga korta upp- och nedrörelser i enskilda aktier, ofta med stöd av någon teknisk indikator. En del strategier funkar allra bäst när börsen står och stampar som nu, eller när nyheter får folk att agera i panik och överreagerar. Då finns det sannolika utfall att utnyttja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En del strategier funkar allra bäst när börsen står och stampar som nu" Jag blir nyfiken, kan du utveckla? Du menar att den står och stampar i detta nu, vecka 22 och ett par veckor bakåt? För YTD har man väl inget att klaga på om man valt breda investeringar?

   Radera
  2. OMXS30 har i princip rört sig sidledes sedan början av april. Merparten av årets uppgång skedde innan dess. Från början av april har volatiliteten ökat och index har pendlat upp och ned inom ett begränsat intervall (konsolidering och rapportperiod). Jag såg igår att medelspararen på Avanza hade -0,14% i avkastning i maj, så lite trögt går det.

   Radera
  3. Jag skulle ju även skriva att just sådana förutsättningar som de senaste två månaderna är ganska bra för viss typ av swingtrading. :)

   Radera
 4. Allt handlar om "clickbait", även DI ägnar sig åt detta i så stor utsträckning att jag avslutade prenumerationen. Sen hade jag inte tid att läsa allt de skrev heller.

  FInns många profeter, det roligaste jag läste var när nån på något forum, skrev en massa om dennes strategi om att "först köper jag, sen säljer jag när det går ner igen, och sen köper jag när det är billigt igen..." varvid någon kontrade med "hur vet du när det går upp och ner, får du ett SMS eller..?"

  Ja hade det varit så enkelt att tajma börsen hade alla varit miljonärer. Grundtesen att köpa billigt och sälja dyrt är en grundregel för att bli rik, men ack så svårt att omsätta i praktik när det gäller aktiehandel.

  SvaraRadera
 5. Eller så vänder man sig till Flashback för att få börstips ;)
  Bitcoins någon?

  https://poddtoppen.se/podcast/1496310415/flashback-forever/krypto-krypto-krypto (Mias prata)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahah ja det var Mia i sitt esse. Den inlevelsen hun skanderade krypto! krypto! ekar fortfarande i huvudet mitt.

   Radera
  2. Årets bästa krypto prata!

   Radera
 6. "ett börsgeni i bekantskapskretsen som suttit med en stor summa pengar (vi snackar hundratusentals kronor, kanske en mille, jag vet inte) på lönekontot hela våren, eftersom han känner på sig att börsen ska dippa nu i juni"

  Eftersom han är ett börsgeni så har han naturligtvis tagit blankningspositioner då han faktiskt VET att börsen ska ner, och han vet dessutom NÄR. Då tjänar han pengar på sina pengar. Med pengar på sparkontot ser han möjligtvis till att inte förlora, inte tjäna.
  Och då han (kanske) är lite tveksam exakt vilka aktier som ska "dippa" så så tar han naturligtvis negativa positioner i OMXS30index-terminen.

  Put your money where your mouth is, som det heter. Walk the talk, är en annan sån där de slänger sig med därborta.

  SvaraRadera
 7. Är profet i min egen tillvaro och väntar sedan lång tid på framgång gällande mina förutsägelser.
  Robert B.

  SvaraRadera
 8. Volvo och Cibus är de optimala bolagen framöver och även Traton, Lifco, Nibe, Beijer Ref, fler behövs inte för en trygg investering, lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ett undantag investmentbolag alt. bolag som ingår i investmentbolag. Det som känns tryggt med dessa, förutom det uppenbara nämligen bred riskspridning över olika branscher såväl nationellt som internationellt - är att de faktiskt förvaltas av någon som har driv och intresse för aktuella bolag. En mindre lyckad fondförvaltare (majoriteten btw, om man jämför aktiv förvaltning mot index under >2 år) skulle i teori kunna lägga mer tid på golfbanan än att engagera sig i en specifik fonds urval. Därför gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag: Fondförvaltaren gör ytterst sällan modifikationer i urvalet av investmentbolag och låter dessa jobba långsiktigt. Innehaven per se är adekvata med taktiskt inflytande från respektive ledning. På det substansrabatt och en låg avgift.

   Radera
 9. Försökte daytrada ett tag för några år sedan. Gick bra i början men sen sämre. Slutade nog på några tusen minus så var inga jättepengar. Men hade jag bara satsat på fonder, läs spiltan aktiefond investmentbolag, så hade jag definitvt haft bättre avkastning.

  SvaraRadera
 10. Haha, kul inlägg som vanligt. Man riktigt ser börsproffset du är bekant med framför sig, jag har också träffat några sådana. Även jag får ibland för mig att jag ska swingtrada/daytrada lite men inser att jag förmodligen är better off om jag stannar i indexfonder.

  SvaraRadera
 11. Kryddat med lite investmentbolag kenske.

  SvaraRadera
 12. GoFi aka 86 månader kvar3 juni 2021 kl. 21:41

  Fick frågan från rörmokaren på jobbet:
  Handlar du med aktier?

  Gav det tråkiga svaret: köp indexfonder, skit i aktier, du vill inte ha bolagsrisk. Försök inte vara smart!

  Oklart om det var det spännande svaret han var ute efter..

  (Gav en killhistoria om börsen som bonus: ”jag tröttnade på bolagsrisk när jag förlorat 100tkr på H&M)

  SvaraRadera