Tips inför semestern

De läsarmail jag fått in handlar på min uppmaning om såväl stort som smått. Här kommer en fråga om Hjo (det vill säga stort).

"Hej och tack för en fantastisk blogg. Jag har en icke ekonomifråga, utan istället vill jag åka snålskjuts på att du har läsare på din blogg från hela Sverige (världen). Jag resa runt i Sverige på semestern och kommer då bland annat att vara i Skövde och Hjo. Jag har inga vänner i dessa städer, så jag undrar helt enkelt var man äter en god (men absolut inte fancy) middag där. Antingen kan det bli två middagar i Skövde eller en i vardera stad, planen är inte riktigt klar än. Så, jag tar tacksamt emot tips från läsare.”

Signatur Milla ber er alltså att vaska fram guldkornen ur den västgötska myllan. Det är väl inte helt osannolikt att Milla inte är den enda i läsarskaran som ska resa inrikes i sommar varför jag tänkte mig följande upplägg idag (för dig som inte snöar in på Hjo i kommentatorsfältet alltså):

- Om du själv ska resa, passa på att fråga om tips på berörd ort. Förutsatt att du vill ha tips, annars låter du bli. 

- Om du INTE ska ut och resa, var lite bussig och tipsa om saker på DIN ort. 

Jag tänker restaurangtips, sevärdheter, naturupplevelser, boenden, aktiviteter, allt som kan etiketteras underbart. Så har vi ett kartotek av förhoppningsvis härliga och kanske frugala inrikestips att tillgå vid behov. 

Mitt bidrag: Om du passerar Hudik på E4:an kring lunchtid och du är hungrig, sväng av vid Max. Du ska under inga omständigheter äta på Max eller något annat av de etablissemang som ligger bredvid (Burger King, Biltema). Istället fortsätter du på riksväg 84 mot Ljusdal i cirka 10 minuter. Ta av mot Ystegårn (skyltat). 

Där har du det: Hälsingegård med djur, gårdsbutik (det är här jag köper min linoljefärg) och en fin restaurang med uteplatser i pastoralidyll. Lunchen kommer att vara dubbelt så dyr som på Max och ta dubbelt så lång tid att få in. Men har du inte bråttom (vi talar trots allt om semestertips) får du helt enkelt en liten bit av Hälsingland med dig. Du ser meny här: 

https://www.ystegarncafe.se

Mvh/
FruEfficientBadass

40 kommentarer:

 1. Tar gärna emot tips om Åre! Lugna aktiviteter och god (men inte lyxig) mat! Har inte tillgång till bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bara sitta på Åre torg och kanske ta en glass och titta på alla människor som vandrat och cyklat älskar vi att göra. Särskilt efter att själv ha vandrat eller gjort något under dagen.

   Eller ta en italiensk glass på Grädda bageri.

   Om du kan vandra eller ta dig på något sätt till Fröå gruva är det jättefint, lugnt och lätt att vandra där och kanske bada i en tjärn. Finns väldigt fint fika och mat där.

   Annars att bada i Åresjön och hänga på stranden. Går också att fiska där med fiskekort.

   Går att vandra upp och ner på Åreskutan eller ta liften upp och vandra sista biten, jättefint.

   Har ni barn finns ny gratis äventyrsbana vid Bustamon.

   Nästan alla restauranger runt och på torget är bra. Crêperiet är jättetrevligt!


   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformulären, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här fantastiska mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera

  3. Jag vill säga ett stort tack till mannen som står bakom mina leenden idag genom att återförena mig och min man efter att han skildes från mig, Dr Kumar som är en mycket kraftfull trollformulär tog min man tillbaka till mig och fick honom att be mig att förlåta honom för allt han gjorde mot mig, jag saknade honom verkligen så mycket och älskade honom alltid. Jag är glad att ha honom tillbaka i mitt liv och alla mina uppskattningar går till Dr Kumar för att han hjälpte mig och återförde min man till mitt liv med hans stora krafter. Mina vänner där ute som går igenom äktenskap, förhållanden och skilsmässa frågor, jag försäkrar dig att du kan få din älskare tillbaka till ditt liv med hjälp av Dr Kumar. Du kan nå honom på hans e-post: (spellcasttemple@gmail.com) eller så kan du ringa och whatsapp honom på hans telefonnummer +2347051705853. Än en gång uppskattar jag verkligen det arbete som Dr Kumar gjorde för mig och han är verkligen relationsdoktorn.

   Radera
  4. Finns det billigare förtrollningar att köpa? Har fått lite ont i vänster axel. Jämfört med en dödsförtrollning eller lotteri borde priset vara klart överkomligt? Någon som vet något riktpris i dagsläget?

   Radera
 2. Jag ska köra hem med barnen från Halmstad till Nyköping och behöver stanna och äta lunch och låta femåringen roa sig en stund på vägen. Jönköping ligger ungefär på halva vägen så kanske där. Behöver alltså lunchställe och kanske en riktigt bra lekpark eller ngt annat roligt. Är det nära till vatten är det extra bra för det roligaste man kan hitta på enligt femåringen är att kasta sten i vattnet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gränna kan vara ett alternativ. Det finns matställen nere vid hamnen. Där bör det rimligtvis gå att finna en och annan sten att kasta. Kan tyvärr inte ge något omdöme om smakupplevelsen.

   Radera
  2. Håller med om Gränna; Polkagrisarnas hemstad, bad och säkert något mer nyttigt att äta.

   Radera
  3. Toppen, tack. Jag var själv i Gränna när jag var sju år och minns det fortfarande så det var en bra idé

   Radera
  4. Om ni prioriterar lekpark kan jag varmt rekommendera Jönköpings stadspark. Stooor lekplats, fin utsikt, friluftsmuseum, arboretum och ett fågelmuseum som bonus. Var där med barnen för några år sedan och de roade sig hela dagen.
   Tror att det finns en korvkiosk också, annars kan ni ta med mat eller köpa picknick.

   Radera
  5. Låter riktigt bra, tack

   Radera
 3. Själv tar jag gärna emot tips om vad man kan göra med barn i Södermanland, runt Flen, Gnesta, Nyköping tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längs kustvägen från Nyköping mot Trosa finns några fina badplatser men allra finast är Stendörrens Naturreservat! Hängbroar och fina klippor, som en liten miniskärgård! Glass i hamnen i Nyköping är också trevligt.

   Radera
  2. Kolla den här sidan för aktiviteter för barn nu under sommaren. Många är gratis.
   https://nykopingsguiden.se/se-och-gora/guider/sommarlov/

   Radera
  3. Museispårvägen i Malmköping: https://www.muma.se/
   Och Julita är fantastiskt fint, fast där är många av husen stängda.

   Radera
  4. Ångtåget i mariefred är roligt mysigt. Samma med en glass i hamnen eller minigolf strax brevid gripsholms slott. Finns även möjligheter till bad

   Radera
 4. Äldre förskolebarn plus deras föräldrar önskar tips i Göteborg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera att ha Mölndal som bas. Billigare hotell, lättare med parkering, en helt okej galleria med restauranger i centrum. Det är enkelt att ta spårvagn eller tåg in till Göteborg, tar ca 15 minuter till Liseberg från centrum (om det är viktigt).
   När man ändå är i Mölndal kan man passa på att besöka Mölndals stadsmuseum. Det är lagom stort, fri entre, barnvänligt och promenaden dit är också mysig. Fortsätt sedan vidare upp på berget och ta ett bad i Stensjön. Där finns en bra lekplats om man tröttnar på att bada. Om det finns mer ork kan man besöka Gunnebo slott, där finns ett trevligt, men lite dyrt, café, lekplats, bondgård med djur och en fin köksträdgård att inspireras (avundas) av. Nu är nog barnen trötta, men det finns buss som går tillbaka till centrum.

   Radera
  2. Slottsskogen är utmärkt FIRE resmål i Götet. Här finns stor lekplats (Plikta) och liten lekplats (vid volleybollplanerna), djur att titta på (både mer exotiska som sälar och hjortar), djur att klappa (om inte barnens zoo har covid-stängt), tåg som åker runt (kostar en liten slant med man får en målarbok på köpet), bra mat och glass vid Villa Belparc, Azaleadalen (som Håkan sjunger om där man inte kan undgå att bli kär). Man kan lungt spendera en heldag i Slottis!

   Regnar det så finns Naturhistoriska museumet i kanten av Slottsskogen med många festliga uppstoppade och inlagda djur för en liten inträdes-peng.

   Vill man se sig omkring kan man åka spårvagn till Stenpiren (de flesta förskolebarn uppskattar spårvagnarna) och sedan ta färja över till Hisingen på samma biljett.

   Radera
  3. På Hisingen finns en fin och stor lekplats (egentligen två) som heter Färjenäs. Det ligger i Eriksberg en bit från Älvsborgsbron. Även Hisingsparken som finns på centrala Hisingen har två fina lekplatser, skogspark och en 4H-gård. Jag älskade dessa platser innan jag fick barn och längtar dit ofta (bor inte i Gbg längre!). Om man är på Hisingen kan jag rekommendera den turkiska kolgrillen Divan. Perfekt med familjen.

   Liseberg är ju faktiskt väldigt kul också...

   Radera
 5. Önskar tips i trakterna kring Sundsvall och Höga kusten. 2 familjer med vuxna (4st) och tonåringar (4st).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klättra via ferrata på skuleberget eller vandra till slåttedalsskrevan om man är lite frilufsig av sig. Finns en fin strand vid havet i härnösand, tror den heter smitingen, där finns också en fin vandringsled.

   Radera
  2. Mannaminne är mer än värt ett besök om man vill ha mer kultur. Annars kan jag som ovanstående rekommendera Skuleberget och Skuleskogen. Naturum Höga Kusten har bäst vandringstips om man vill uppleva natur.

   Radera
 6. Södermanland: Kring Flen tror jag Sagostigen kan vara kul med barn. Vid Sparreholm Slott finns ett bilmuseum och café. Malmköping är mysigt och där finne en museispårväg. Nya pizzerian 500 grader i Hällerforsnäs tror jag hela familjen skulle uppskatta.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sagostigen och spårvägsmuséet i Malmköping kan jag verkligen rekommendera också. Min femåring älskar det. I entrépriset till muséet ingår så många turer man vill med en gammal spårvagn som åker en rundtur. Om man vill äta underbar glass kan man också ta en tur till Grindagårds glass ett stenkast från Malmköping. De gör sin egen glass som de också säljer förpackningar av.

   Radera
 7. Vad hittar man på runt Kolsva, Västmanland?

  SvaraRadera

 8. Jag vill säga ett stort tack till mannen som står bakom mina leenden idag genom att återförena mig och min man efter att han skildes från mig, Dr Kumar som är en mycket kraftfull trollformulär tog min man tillbaka till mig och fick honom att be mig att förlåta honom för allt han gjorde mot mig, jag saknade honom verkligen så mycket och älskade honom alltid. Jag är glad att ha honom tillbaka i mitt liv och alla mina uppskattningar går till Dr Kumar för att han hjälpte mig och återförde min man till mitt liv med hans stora krafter. Mina vänner där ute som går igenom äktenskap, förhållanden och skilsmässa frågor, jag försäkrar dig att du kan få din älskare tillbaka till ditt liv med hjälp av Dr Kumar. Du kan nå honom på hans e-post: (spellcasttemple@gmail.com) eller så kan du ringa och whatsapp honom på hans telefonnummer +2347051705853. Än en gång uppskattar jag verkligen det arbete som Dr Kumar gjorde för mig och han är verkligen relationsdoktorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om några år så kommer botarna att vara så duktiga på att översätta att det inte går att skilja från en gjord av en människa med gott språksinne.
   Frågan är hur lång tid det tar innan innehållet kommer upp på samma nivå?
   Å andra sidan behöver ju lurendrejarna bara lura några procent av en befolkning för att kunna tjäna grova pengar. Undrar hur kollektivavtalen ser ut för de anställda, för de har väl åtminstone försäkringar och minst ett skyddsombud på arbetsplatsen?

   Radera
 9. Vi åker till Gagnef, Dalarna imorgon med en 10-åring och en 14-åring. Har hyrt litet hus i några nätter och planerat ganska exakt noll. Efteråt drar vi vidare uppåt Dalarna och... ja, vad borde vi göra? Var badar man bäst?

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en fin utsiktsplats som heter Djurmo Klack i gagnef är på toppen av ett berg. Man kan köra med bil ganska långt fram. Mysig sjö att bada i är Hemtjärn i byn Bäsna annars finns bästa badsjön en bit utanför Solvarbo och den heter Dammsjön. Åker man till Bäsna är ett besök på Bäsna trädgård att rekommendera.

   Radera
 10. I Hjo äter man rökt sik och fin glass och tittar ut över Vättern enligt min erfarenhet. Man kan också kolla kyrkoruinen där man upptäckte att den jättestora stenen i golvet som folk klivt på i alla år i entrén var en runsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte precis tipsa om samma sak! Hjosik och Moster Elins i hamnen i Hjo är definitivt värt att besöka!

   Radera
 11. Går inkognito nu för att tipsa om mat och aktiviteter på Schlätta, den riktiga slätten mellan Vänern och Vättern inte den falska mellan Vättern och "havet".

  Är man i Schövvde (Skövde) så är restaurangen vid Skövde Golfbana ett hett tips, är man istället sugen på pizza eller liknande så är det BARA Alpina som gäller.

  Tar man sig några mil söder ut så kommer man till metropolen och det åttonde underverket Falköping.
  Även här sägs det att restaurangen vid golfbanan är bra, något jag inte kan bekräfta. Vill man käka asiatisk mat så är Aroy fint. Hamburgare köps på Mandy's och ett stenkast därifrån finns Valentino som ordnar den bästa pizzan.

  Vill man bada pool utomhus på badhus så är Falköping det bästa alternativet, Skövde bjuder på två små pölar uppe på Billingen, åker du istället till Falköping så finns det fyra pooler att välja på varav ett med hopptorn 1,3,5,7 & 10m. Känn på det!

  Vill ni ha mer tips så är det bara att fråga! Falköping finns här för er! ��

  SvaraRadera
 12. Jag försöker desperat komma på nåt jag kan tipsa om i min gamla hemstad Sollefteå. Men det enda jag minns var att Risöns minigolf hade roliga banor och att alla numera pratar om att Hallstabergets spa är suveränt. Dvs ta tipsen med en rejäl näve salt. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risöbadet är helt ok när man har barn och Nipleden om man vill springa eller vandra :)
   I vanliga fall mopedparaden på Nipyran

   Radera
 13. Hej!
  Som född, uppväxt och boende i Skövde kan jag både tipsa om matställen och tänkas vara guide i staden som jag bor i. Hör av dig om jag kan vara till någon hjälp! (Fru Efficient BAD*SS har min mailadress) /Krister

  SvaraRadera
 14. Min Hjo-kontakt rekommenderar: Restaurang Stampens kvarn, Karlsborgs Falafel, Almnäs bruk (ysteri), Tiveds lanthandel i Sannerud, Biergarten i Hjo, Gusto (italiensk butik i Hjo).

  Magnus

  SvaraRadera
 15. Vill minnas att det finns en våffelstuga utanför huddik, typ i närheten av ett berg, eller större kulle kanske skulle benämnas i norrland? Rätt mig om jag har fel. Var uppe en sommar för kanske 8år sedan

  SvaraRadera


 16. Jag heter Linus SAARINEN och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10.45 eftersom bankerna inte fungerar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans mejl. combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
 17. hej alla, jag är här för att dela ett litet vittnesbörd. Jag heter Shira elijah, jag är 40 år gammal, jag gifte mig vid 31, har bara ett barn och levde lyckligt i alla sina dagar. Efter ett års äktenskap har min man blivit så konstig och jag förstår inte riktigt vad som händer, han har packat hemifrån till en annan kvinna, jag älskar honom så mycket att jag aldrig drömmer om att förlora honom, jag gör mitt bästa för att se till att man kommer tillbaka till mig, men utan hjälp, gråtande och gråtande och ber om hjälp, jag pratade om det med hans familj men fick inget svar. Så min bästa vän Anna Johansson lovade att hjälpa mig. Hon berättade för mig om en man som heter Dr Alaba, berättade att han är en väldigt stor man och en riktig man som man kan lita på och som inte har något att göra med kärleksfrågor som han inte kan lösa och hon berättade för mig hur han har hjälpt otaliga människor att återuppbygga sin relation. Jag var verkligen övertygad, jag kontaktade snabbt hans e-postadress, dralaba3000@gmail.com eller hans WhatsApp / viber med det numret +1(425) 477-2744. Jag förklarar alla mina problem för honom, han sa till mig att jag inte behöver oroa mig för att alla mina problem kommer att lösas omedelbart. Han berättade för mig vad jag skulle göra för att få tillbaka min man, och jag sa det, han sa att efter 3 dagar skulle min man komma tillbaka och börja tigga, och det hände verkligen som han sa, jag blev väldigt förvånad, det är så otroligt. Härligheten av vår relation med Gud är nu mycket nära och vi lever båda lyckliga i alla våra dagar. Om du stöter på ett liknande problem, kontakta honom omedelbart och lös problemet en gång för alla. Jag är också ett levande vittne

  SvaraRadera