Läsarmail: Vem tjänar på att vi jobbar heltid?

Jag vill tacka er alla som skickat gästinlägg. Förutom att det avlastar min hjärna ger det bloggen en mosaisk lyster och jag älskar vart och ett av inläggen, såväl de mer jordnära som de filosofiska. Nedan ett av de det senare slaget, från Anna Andersson på Storgatan 1 i Stadsköping:

"Både jag och min respektive har de senaste åren varit sjukskrivna på heltid. En av oss var utmattad, den andra fick en potentiellt livshotande sjukdom.

Nu när vi kan arbeta igen, förefaller heltid vara slöseri med livstid. Nu ser vi tydligare vad vi förut valde bort utan att vi förstod det. Deltid, däremot, funkar utmärkt. För att överleva på sjukpenning är sparsamhet nästan nödvändigt. Nu bara fortsätter vi på samma spår.

För vem tjänar på att vi jobbar heltid? Det är faktiskt dyrare (ping ekorrhjuls-Åsa)! Nu, däremot, hinner vi äta bättre, alltid förhandla låneräntan varje år, och vi orkar ägna oss åt varsin hobby. Och hålla koll på pensionskapitalet. Det orkade jag inte förr!

Ja, vem tjänar? T ex jobbskatteavdraget har ett tak. Och det lönar sig dåligt att tjäna mer och mer eftersom skatten ökar. Staten, däremot, tjänar bra på heltidsnormen och all konsumtion. Gud förbjude att vi alla skulle klara oss på deltidsinkomster! Det är nästan alltid man inbillar sig att det är en skyldighet att jobba tills man stupar. Men gör inte det är du snäll, för om du blir sjuk så är det i första hand ditt eget problem. Att du inte pallade trycket.

Jag vet inte om vår modell är deltids-FI, ett tyst uppror mot systemet, eller om vi helt enkelt bara gör som folk gjorde förr i tiden, innan löpande bandet - jobbar så lite som vi behöver för att klara oss (Ping Adam Svanells bok).

Lite roligt är det också att folk blir provocerade. Mötte en ytligt bekant, nämnde att jag arbetar deltid. Reaktionen?

"Ojdå, har du blivit permitterad?"

Fniss, "har du blivit permitterad". Ja, av vilket annat skäl vill man egentligen avvara en stor del av sin vakna tid till att inte sitta med sin häck på en kontorsstol och se åren gå. Reflektioner på inlägget?

Mvh/
FruEfficientBadass

23 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med. Har jobbat frivillig deltid i 11 år. Jobbar tre dagar i veckan och är ledig fyra. Har balans i livet. Det är så skönt. Hinner med barn, hem, vänner och fritidsintressen även om jag ibland ändå känner att tiden inte räcker till för allt jag skulle vilja göra. Därav strävan efter FIRE, för att kunna sluta jobba helt eller ännu mindre. Det är klart att det är svårare att spara när man jobbar deltid och att det tar längre tid att nå FIRE men å andra sidan vet jag ju att jag lever nu (vilket jag inte kan veta att jag gör om 10 år) och det är nu jag vill vara ledig. Livet pågår nu.
  Att heltidsnormen är stark det vet jag men de människor jag pratar med tycker att det låter underbart när jag berättar att jag har en heltidstjänst i grunden men att jag förhandlat till mig tjänstledigt. Jag försöker inspirera folk till att downshifta genom att vara en förebild och motivera/förklara mitt eget livsval för de som är nyfikna. Några har blivit peppade och även de lyckats gå ned i tid. Så kul! Då har vi promenadsällskap de dagar då vi är gemensamt lediga och barnen är i skolan.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag håller helt med. 8 timmars arbetsdag kan inte fortsätta att vara norm. Det är inte rimligt. 6 timmar vore lagom. 8 timmar kom väl till innan vår informationstevolution? Vi klarar inte att jobba intensivt med information i 8 timmar.

  Själv jobbar jag fortfarande 8 timmar per dag, tyvärr. Tar dock mer sammanhängande ledigt då och då och prioriterar mina intressen (det som gör mig levande).

  Jag gillar mitt jobb så det är ändå ok, men jag gillar mina intressen mer! Ska försöka sluta jobba om 6-8 år, runt 55.
  /C

  SvaraRadera
 3. Tycker dessa två stjärnor! Sammanfattar det rätt bra:
  https://youtu.be/FjuBn53HRnQ

  SvaraRadera
 4. Jag sa nyligen upp mig från min heltidstjänst för att hoppa på en deltidstjänst på ett jobb som jag verkligen trivs riktigt bra på! Det innebär dock att jag inte kan spara lika mycket vilket gör mig lite stressad över att inte kunna uppnå FIRE inom överskådlig framtid. Jag har nu gott om tid med mina hyfsat små barn, jag hinner göra mycket av det jag vill men ändå gnager det i mig att jag inte lägger undan mer (just nu typ ingenting pga renovering som slukar massor). Jag uppskattar min tid och balansen mellan jobb och fritid. Samtidigt känner jag mig dålig som inte är en bättre FIRE-are. Jag borde kunna spara mer men är inte tillräckligt disciplinerad och har samtidigt ett renoveringsobjekt som äter pengar. Andra rimliga boendealternativ var och är uteslutna, tyvärr. Varför känns det så här? Har jag drabbats av jämförelsesjuka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan på ett sätt förstå din stress, men, på grund av att du innan levt frugalt, kan du nu jobba deltid. Ditt sparande sker nu inte genom pengar utan att du sätter in tid.
   Jag tänker också att vi har en tendens att tänka att -nu är det såhär för evig. Men det är det ju inte. Detta är en fas just nu. Sedan kommer du jobba mer igen och spara mer. Men inte just nu.
   Allt har sin tid.
   /C

   Radera
 5. För mig är det bäst att jobba heltid, om jag inte byter arbetsuppgifter. Deltid i nuvarande situation skulle bara innebära samma arbetsmängd på kortare tid. Ergo sämre betalt och snabbare utbrändhet... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det tyvärr precis lika dant, i alla fall befarar jag det. Att gå ner i arbetstid skulle bara ge än mer stress och lika mycket jobb men mindre betalt...

   Radera
  2. Samma här, tyvärr. Det blir redan på min heltidstjänst en hel del (inte extra betald) övertid. Däremot tjänar jag bra och kan spara ganska stor andel av min lön (med mina mått mätt), vilket över tid leder till FI, beroende på vad annat livet bjuder på (hälsa, uppsägning osv.).

   Tänkvärt inlägg, helt klart.

   Mvh

   Egon

   Radera
 6. "Vem tjänar på att vi jobbar heltid? "

  Med tanke på att skattebelastningen (lönerelaterat) på det som arbetsgivaren har med personal är i runda slängar 2/3 så är naturligtvis staten. Med 1/3 så är det inte du.

  Med skatter så styr staten våra beteenden, alkohol är högskattat för det är inte bra, bensin och drivmedel är även det högbeskattat för att du ska minska på förbrukningen/resandet, elförbrukningen ska ner alltså är skatten hög.
  Skatten på arbete är väldigt hög - det måste innebära att staten inte vill att du ska jobba i någon högre utsträckning. Signalerna är starka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha bästa på länge, läggs på minnet (hoppas jag).

   Radera
 7. Senast jag hade en heltidstjänst var nog 2006. (En intressant iakttagelse är att mitt netto nu, på 75%, är högre än mitt brutto var då. Ännu en intressant iakttagelse är jag lyckades spara undan ett par 100k under några som anställd på 50%-tjänst. Nu går det dock snabbare!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nettot blir ju större också för att man har mer tid att hitta kostnadseffektiva lösningar i vardagen. Man kan skära ner på hushållsnära tjänster, har tid att laga egen mat istället för take-away etc.

   Radera
  2. Ja, det är klart. Jag tänkte mest på att jag inte har jobbat heltid på länge, och hade en betydligt mindre kassa då än när jag senare arbetade hälften så mycket.

   Radera
 8. Jag har bara jobbat heltid i 1,5 år. Sedan gick jag på föräldraledighet och därefter jobbat deltid i 10 år. Jag kommer aldrig frivilligt att jobba heltid.

  Jag har alltid förundrats över heltidsnormen. Kan inte förstå den. Men så är deltid lika vanligt som heltid på mitt jobb. Jag bemöts heller aldrig av förvåning eller negativa reaktioner på det. Snarare blir folk positiva och lugnade, många är oroliga att jag jobbar för mycket och för hårt och inte umgås tillräckligt med mina barn. Men så träffar jag också en hel del äldre människor som dels vet att värdera rätt saker i livet, dels har en mer gammaldags världssyn.

  Jag känner igen mig i ångesten över att inte kunna spara mer pga att jag jobbar deltid, även om jag netto får ut mer än många i min omgivning tjänst brutto på heltid. Men hade jag arbetar heltid hade ytterligare 6-7 000 kunnat investeras varje månad. När jag fastnar i sådana tankar brukar jag tänka:"vad ska jag köpa för de extra pengarna?" Jo, tid. Och då är det väl bättre att ha den tiden med barnen när de fortfarande har glädje av att vara med mig. FIRE når jag ändå inte förrän de är i äldre tonåren. Nu har de fått en mamma som kunnat hämta dem tidigt i 10 år.

  Jag har ärligt talat lite svårt att förstå den som kämpar hårt för att nå FIRE och därmed jobbar heltid eller mer när barnen är små. Jag vet att deltid är svårt på många jobb men det är ju egentligen arbetsgivarens problem. Nu är för många arbetstagare för snälla. Om fler krävde riktig deltid på den typen av jobb så är jag säker på att det skulle gå att lösa. Man sa säkert samma sak om föräldraledighet tidigare på de jobben.
  Dessutom är ju de som siktar på FIRE bra på att leva på mindre. Kan man läsa innan 40 % av sin lön borde man kunna gå ner 20 % utan problem. Jag har svårt att förstå den som hårdsparar nu för att jobba deltid sen.


  Jag tycker att det är så dumt att deltid kallas en kvinnofälla. Jag tycker att heltid i så fall skulle kalas för en mansfälla. "Passa dig för att fastna i mansfällan så att du inte får träffa dina barn tillräckligt, inte hinner leva tillräckligt. Tänk på att det finns ett liv före pensionen!"

  Haha, som ni ser har jag tänkt mycket på det här. Har funderat på att skriva gästinlägg om det men inte fått tummen ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra svar och tankar!
   Bra att vända på det och kalla heltid för mansfälla, gör det är ju det det är, oavsett vilket kön man har på heltidstjänsten så är det en fälla många gånger till att försaka familj och den egna hälsan.
   /C

   Radera
  2. Kan bara hålla med, jättebra skrivet och härligt att höra att du hittat det som passar bra för dig. Och så tidigt i livet också, tror många ångrar sig att de jobbade heltid när barnen var små. Sen vårt första barn föddes för snart 4år sedan har jag varit föräldraledig ca 2.5år och jobbat 75% och ca 6månader 100%. Vill inte jobba heltid nu när barnen är små. Vi går runt på min 75% lön så när minsta väl börjar på förskola kommer vi kunna spara en hel del trots att vi båda kommer jobba deltid.

   Radera
  3. Indigo, superkloka tankar! Jag hade gärna läst ett gästinlägg från dig så se till att du får tummen ur.

   Radera
  4. Att deltid ses som en kvinnofälla är ju för att många jobbat deltid utan att spara pengar och utan att familjen avsatt pensionsspar åt dem. Sedan klagar de bittert över sin låga pension. Om man som FIRE-folket planerar sin ekonomi, så blir inte deltid en kvinnofälla.

   Radera
 9. Att jobba deltid är att jobba deltid - inte deltid FI eller flamingo FI eller dylikt - varför måste allting kallas för FI?

  SvaraRadera
 10. FIRE når Kina:

  https://www.dn.se/varlden/nya-trenden-bland-kinas-unga-lamna-ekorrhjulet-och-lagga-sig-platt/

  SvaraRadera


 11. Jag heter Linus SAARINEN och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10.45 eftersom bankerna inte fungerar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans mejl. combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
 12. Jag delar detta vittnesbörd till partners som lider i sina relationer eftersom det finns en varaktig lösning. Min man lämnade mig och våra två barn för en annan kvinna i 3 år. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en research på internet och hittade en sida där jag såg att Dr Ellen, en trollformel, kan hjälpa till att få tillbaka älskare. Jag kontaktade henne och hon gjorde en speciell bön och trollformler för mig. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter 2 dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta Dr Ellen, en kraftfull förtrollningsledare för lösningar

  1) Returnera pojkvän

  2) Återförena man eller fru

  3) Om du har mardrömmar

  4) Botemedel mot hiv och hepatit

  5) Kraftfull magisk ring

  6) Lycka till

  7) Brytande av besatthet

  Kontakta EMAIL:ellenspellcaster@gmail.com Du kan också Whatsappa honom +2349074881619

  SvaraRadera