Kris i den frugala världen

Idag, ett läsarmail från Jannike Björling:

KRIS I FRUGALA VÄRLDEN

"Ja, det känns lite så. Coronaåret har varit tufft och bra, visst är det märkligt. När man känner att man klarar sig med så lite, skalat ner garderoben och känner sig tillfreds, så vaknar man upp ett och ett halvt år senare och inser att man bara har lumpor i garderoben. Känns inte alls bra. Det eviga letandet efter erbjudanden och second hand (och främst att inte köpa något alls) har helt enkelt sugit glädjen ur mig. Är det här jag? Vi har ju pengar så vi klarar oss, hängsel och livrem dubbelt upp.

Då slår den till. Attraktionslagen. Från flera olika håll. Jag läser på. Inser att det är mycket sanningar där. Att det man tänker, drömmer om och önskar är det man får. Därför går jag klädd i gamla kläder och känner mig billig. Och då attraherar jag.... cheap. Hela mitt fokus har varit på att hålla nere kostnader medan jag totalt missat att hade jag fokat på inkomsterna hade det säkert kommit mer av det. Jag har alltså valt "scarcity" istället för "abundance". Och då har jag fått... väldigt lite.

Väldigt mycket bottnar också i att inte känna mig värd det bästa, utan att nöja sig med mindre. Och då får jag mindre. Trots att den delvis frugala resan har inneburit stor glädje i att slippa den ständiga jakten på prylar etc, så hade jag gärna sett att mindre energi skulle gå åt att försöka täppa igen pluggen så att så lite pengar som möjligt läcker ut. What if jag ändrar fokus och drömmer större? Om jag uppgraderar mitt liv och höjer nivån, utan att för dess skull sälja min själ. Är det möjligt?

Något att fundera på :)"

Känner ni igen er?

Mvh/
FruEfficientBadass

35 kommentarer:

 1. Delvis! Min räddning har varit tise-appen. Kan köpa designkläder billigt second hand, ibland oanvända. Bra att krydda garderoben med! (Och finns ju många alternativ på liknande appar i Sverige) / J i utlandet

  SvaraRadera
 2. Känner igen mig väl. Går långa perioder utan att köpa någonting, för jag har redan allt och mer därtill trots kontinuerligt rensande. Men så ”faller jag dit” igen. Orkar liksom inte hålla i det hur länge som helst, det är så tråkigt. Förr, och med förr menar jag för ett par år sedan för jag är inte så långt kommen på min resa, fick jag dåligt samvete och klandrade mig själv. Nu har jag släppt det och känner mig faktiskt nöjd med att kunna ”unna mig” då och då och ändå spara däremellan. Det jag fortfarande skulle behöva bli kvitt är tankarna ”när jag har, då ska jag”, dvs när jag har mer pengar ska jag spendera de mer. Jag vill kunna leva i nuet helt och inte tänka att allt ska bli så mkt bättre i framtiden.

  SvaraRadera
 3. Det går säkert att välja en nivå som mer passar ens inre bild. Och att agera och gå i en riktning som ligger åt det håll man vill. Det är en lyx som man kan ägna sig åt i den mån det går. Attraktionslagen funkar säkert om basbehoven i livet finns på plats, och man kombinerar tanke/vision/dröm med någon form av agerande, kanske t.o.m. beteendeförändring. För oss som har basen fixad finns oändliga möjligheter: välj nivå på stil, byt fokus, hitta design som passar dig

  SvaraRadera
 4. Det är "jag" igen, skrev inte färdigt: Det låter kul!
  Själv har jag lyft blicken, ändrat mig lite: istället för att vänta på att jag ska komma i mina gamla kläder, (Vi snackar 10-15 kg), så har jag köpt nya! Tjohoo! Blir MYCKET roligare att komma tillbaka till jobbet i augusti!

  SvaraRadera
 5. Det är jag igen: Blicken lyftes alltså ifrån full garderob med oanvändbara kläder till köpnätsidor, beteendet ändrades från köpvägrare till shoppare. What a fantastic change... Men jag är glad!

  SvaraRadera
 6. Det här är den första bloggposten hos FruEB som är helt obegriplig. Vad?, vadå? vad betyder det här som är skrivet? Läser en gång till, samma sak, läser ytterligare en gång till. Förstår ingenting.
  Nåväl, det kan vara en upplevelse det med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte samma. De som fattar mer får gärna förklara för mig! Mvh, trög frihetsmamma

   Radera
 7. Ibland hamnar man i tvivel. De senaste händelserna med din man kan måhända inverka. Min metod är att försöka fortsätta befinna mig i nuet och se (känna) vilken riktning tvivlen tar.

  Merparten av alla människor speglar sig i omvärlden och känner tvivel gentemot ovansidan.

  Personligen känner jag mig aldrig billig bara för att mina kläder är billiga. Det är skitkul att reta gallfeber på folk genom att bära avklippt Harley Davidson t-shirt och trasiga jeansshorts på golfbanan. Har du dessutom lägre handicap blir frustrationen total.

  SvaraRadera
 8. Jag har precis börjat min spar-resa alldeles för sent.. Tänker att man kanske kan leva riktigt snålt varannan månad och även unna sig något nytt ibland. Efter många år med tre barn hemma och inte så bra ekonomi är det ändå fint att kunna köpa något men ändå tänka tre varv innan. Jag märker nu när jag avstår hur mycket reklam vi omges med hela tiden! Sen är det viktigt att känna sig på topp-då fungerar attraktionslagen..

  SvaraRadera
 9. Jag vet inte om jag missförstår inlägget, men jag bedömer inte människor efter kläderna, och om någon tycker att jag är mindre värd om jag har billiga kläder tycker jag att det är deras problem, och jag har inget behov av att "uppgradera" mig med dyrare kläder/bil/prylar för att duga inför nån annan.
  Älskade Northernlightsinvestments exempel här :)

  SvaraRadera
 10. Fastnar för den här meningen: "Väldigt mycket bottnar också i att inte känna mig värd det bästa, utan att nöja sig med mindre". Jag brottas med låg självkänsla i perioder och det i kombination med min sparsamhet (som jag ju ser som en av mina positiva egenskaper) kan bli en lite tråkig spiral som bara går nedåt. Om man väl lyckats få de stora pusselbitarna på plats (vettig matkostnad,vettig boendekostnad, stadigt månadsspar osv) ser jag inget fel med att unna sig det där som får en att känna sig lite extra fin och glad. För min del blev det häromdagen nya löpartights som får mig att känna mig som en DROTTNING när jag flåsar runt på min lilla runda. Det är också värt något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har unnat mig att köra AC för att få dräglig inomhustemperatur under den rådande (nu vikande?) värmeböljan här uppe i Norrland.

   Radera
 11. Det verkar vara några som kommenterat som missat att det inte är Fru EB som skrivit, utan en läsare. :-)

  Jag har alltid haft billiga kläder, så för mig har inte FIRE-tänket ändrat någonting. Däremot har jag fått några märkesgrejer i present och jag älskar när jag går klädd i kläder från HM med solglasögon från Prada och handväska från Louis Vuitton. Hehe.

  Oavsett vad man har på sig eller väljer att köpa, så ska man göra sådant som får en att må bra. Mår man bra av att köpa en lite dyrare klänning, så är det klart att man ska göra det, men vill man sikta mot FIRE kanske det räcker med 1-2 klänningar och inte 15 stycken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Läsarmail" textsnutten är nog ett tillägg. Annars missade jag det totalt, men jag brukar vara ganska uppmärksam....:)

   Radera
  2. Ja, det måste vara ett tillägg att det är ett läsarmail. Jag har svårt att tänka mig att jag skulle ha missat Jannike Björling. I annat fall får jag skylla på att att jag var för snål för att ha på ACn och attraktionslagen.

   Radera
  3. Jag fattade att det var ett läsarmail, men inte riktigt problemet. Varför får man låga inkomster för att man inte köper nya kläder? Varför finns det en konflikt mellan inkomst och utgifter. Jag köper väldigt lite och tycker det frigör energi till annat tex att söka jobb eller studera och det kan ju ge ökade inkomster. Det där med att drömma större är jag inte heller med på vad det betyder.

   Mitt problem är att det känns som att jag inte riktigt fattar vad personen menar, som att det finns några luckor i berättelsen. Hade min bästa kompis skrivit det där hade jag säkert fattat mer, men just nu förstår jag inte riktigt vilka råd jag kan ge. Vill därför konkretisera problemet. Om någon är mer med på vad jag eventuellt kan känna igen mig i så får ni gärna förtydliga. :)

   /Frihetsmamman

   Radera
 12. "Inte känna sig värd det bästa och nöja sig med mindre." Hmm, är någon verkligen alltid värd det bästa? Är jag värd det bästa av allt? Nej! Gör det mig till en med låg självkänsla? Inte alls, det kan vara sunt att bedöma sig själv lite mindre narcissistiskt. Ingen är ständigt värd det bästa av allt. Att nöja sig med mindre är ett vuxet förhållningssätt ibland (eller ofta?).

  Att vara förnöjsam behöver inte leda till scarcity mindset eller att man inte kan tänka i termer av abundance. Det är ju abundance att vara förnöjsam och om inte är man ju inte nöjd!

  Förstår ändå att skribenten är fundersam över det här. Det beror väl lite var kan kommer ifrån, ifrån scarcity mindset eller indulgence, frosseri eller överdrivna stressande krav från sig själv och yttervärlden från början.

  Lösning? Att ta små steg i den riktning som är motsatt den man kom ifrån och som var överdriven åt sitt håll.

  Och man blir aldrig färdig. Livet är inte perfekt och vi är inte perfekta. Inte heller värda "allt" i denna värld. Vi har ett värde i oss själva som inte är beroende av vad vi har, får eller kan skaffa oss. Det har liksom inte med varandra att göra tror jag.

  SvaraRadera
 13. Är det jag som skrivit läsarmailet? Känner precis likadant. Min klädbudget ökade trefalt fastän jag suttit hemma i myskläder sedan september. Känner mig förstås väldigt nöjd och insättningar på sparkontot har inte minskat.

  SvaraRadera
 14. Till Jannike

  Prova att ändra ditt mindset från cheap till nöjd så ska nog din världsbild få en helt annan verklighet. Som du säger mycket i livet är som en självuppfyllande profetia. Huruvida framtiden ser ut baseras dels på dina tankar men framförallt dina handlingar och rutiner.

  Gammalt kan betyda klassiskt vilket i sig är en mode också fast äldre. All reklam är ju till för att vi ska konsumera mer och aldrig bli nöjda för att ständigt följa mode/trender/väder. Träna på att vara nöjd och tacksam.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
 15. Jag är i grunden väldigt kritisk till "Law of attraction", det är så New Age att jag bara vill kräkas, även om det finns vissa poänger. Men jag tänker i stort som anonym-m ovan.

  Du skriver: "Väldigt mycket bottnar också i att inte känna mig värd det bästa, utan att nöja sig med mindre. Och då får jag mindre." Jag får uppfattningen att du inte alls är "nöjd" med mindre. Hur kan du bli mer förnöjsam? När jag hittade minimalism så fick jag ett helt annat mindset och att bli miljömedveten gör också att det känns meningsfullt och att det finns ett syfte med att icke konsumera.
  Jag kan bli så frustrerad av alla människor som konsumerar onödiga saker utan att tänka på att de sliter på våra GEMENSAMMA resurser.

  SvaraRadera
 16. Nä nu måste jag protestera lite. Attraktionslagen är bullshit - jag har inte gått och "tänkt på" sjukdom, död, separationer och arbetslöshet. Skit händer i livet. Ibland samtidigt. Och länge. Men jag förstår det där med kläderna. Jag har inte köpt nytt, annat än underkläder, på flera år. Men under våren har det blivit både kläder, skor, träningskläder. För jag vill inte se avskavd och trist ut, det räcker med att känna sig så. Däremot har jag shopoat extremt genomtänkt, inget slösande. Just nu är det ok, även om det hade varit bättre att inte behöva ta av sparpengar.

  SvaraRadera
 17. Jaa, attraktionslagen vill jag verkligen ta med en nypa salt. Och hoppas att andra gör likadant. Annars kan man ju lika gärna tro att den kast-löse i Indien skulle kunna åstadkomma förändring genom "att önska/tänka rätt".

  SvaraRadera
 18. Det närmar sig. Behovet har allt mer grott. Till att bli som en full utsprungen ros. En nyutsprungen röd. Men vacker? Nej. Inte detta behov.

  Dags att handla kläder. Fem år sedan det senast skedde.

  Behöver ersätta två tröjor vilket det är tjugo och tjugofem år sedan de inhandlades. Strumpor med hål för tår och häl fungerar inte i längden. Byxor där textillimmet har upphört att tillföra något meningsfullt. När det är något textilartat kvar som komplement till hålen. Kläder som inte längre kan bli till en tvätt utan risken att förvandlas till stoft. Av stoft är de kommen, och till stoft ska de åter bli.
  Tid har det blivit för inköp.

  Om det inte vore så erbarmligt ointressant med klädinköp. Det är nog enbart köp av gardiner som kan ha en lägre intressenivå.

  Att handla tjugo Investor b känns inte lika motbjudande. Märkligt hur det kan te sig,

  Robert B.

  SvaraRadera
 19. Handlar det om känslan att ha tillräckligt? Att hitta en balans mellan att spara och unna sig- som passar just ens egen livssituation. Jag älskar att unna mig- men gör det sansat när det gäller konsumtion. Att jag upptäckte minimalism och capsule wardrobe tänk har hjälp till. Försöker ta ställning till om jag vill ha eller verkligen behöver något. Om jag behöver det köper jag hellre kvalitet, men till rimligt pris, handlar tex märkeskläder på tradera till samma pris som billiga kedjor. Och jag behöver inte så många plagg. Det mesta går att kombinera och använda året om.
  Dessutom tror jag vetskapen om att jag KAN köpa något gör att jag inte känner mig billig eller att det på något sätt är synd om mig - eller någon familjemedlem. Jag har bara valt att prioritera annorlunda, och jag är otroligt tacksam över möjligheten att kunna göra det.
  /frugalahedonisten

  SvaraRadera
 20. Kanske dags att titta på isk-kontot i stället för på utgiftskontot?

  Med ditt resonemang skulle jag känna mig billig om eller när jag åker runt i en begagnad Volvo V90 eftersom det finns rolls royce i kombimodell? Skulle jag känna mig billig för att jag flyttar in i ett hus från 70-talet i Bromma när det finns nybyggda villor i Täby?

  Tyvärr verkar det som om konsumtionen har satt klorna i dig Jannike. Håll ut, när du tittar bakåt kommer du knappt komma ihåg denna tröskel du nu passerar, såvida du inte faller för frestelsen förstås.

  SvaraRadera
 21. Jag fattar ingenting av det här inlägget. Vad skulle klädkontot ha med självkänslan att göra? Varför skulle ett växande ISK innebära att man inte är värd det bästa - och vad betyder det ens? Är de som inte alltid köper det dyraste därmed sämre människor i skribentens ögon? Helt bisarrt tänkesätt.

  SvaraRadera
 22. Gör en budget, behöver ju inte vara svårare. X antal kronor/månad och kanske spara till några "lyxplagg".
  Ålderskris, livstilsvalskris som annalkas?

  SvaraRadera
 23. Får ångest om jag löper dyra grejer och det inte är en investering. Har jag ett konto för "grejen/upplevelsen" samt lägger en liten summa varje månad går det bra psykiskt.

  SvaraRadera
 24. Jag tror jag förstår vad skribenten menar, och kan hålla med. Att ha dragit sparandet "för långt" så att man tappat bort sig själv i sparandet. Dvs. att ha dragit ner på även sådant som tillför värde och att livet därför känns tomt och tråkigt. För mig personligen så tillför det värde med ex. nya (eller "nya") kläder och accessoarer, för att jag känner mig fin och då mår jag bra och det påverkar min självkänsla. Det är väldigt personligt, vissa (ex min man) tycker inte att det yttre påverkar hur han mår och känner sig, men det gör det för mig.
  Om jag förstår skribenten rätt, och hur jag själv tänker, så har det inte alls att göra med hur man uppfattar andra beroende på deras klädsel, utan enbart hur man känner sig själv (inte ens faktiska värde, utan själva känslan).

  Mitt råd är att köpa begagnat, och max ett antal plagg per månad. Lägg pengar på det som får dig att må bra. Alla trivs inte som minimalister, för vi är olika. Med det sagt så tror jag ändå på att hitta en medelväg, och inte gå all in varken åt ett minimalistiskt eller maximalistiskt håll.
  Jag tror absolut på att njuta längs vägen, men väljer av vad, på resan mot ett ekonomiskt oberoende. Lägg pengar på det som tillför värde, men kapa brutalt alla kostnader som inte tillför värde och får dig att må bra, är mitt bästa tips. Då får man pengar bdpe till sparande - och till nöjen.

  SvaraRadera
 25. Jannike Björling är det Björn Borgs ex ??

  SvaraRadera
 26. Just det namnet tror jag är ditskrivet lite skämtsamt.

  SvaraRadera
 27. Kemoko

  Personligen tycker jag inte det går så mycket energi åt att hålla nere kostnaderna nu för tiden, så man bör kunna fokusera på intäkter också. Men mycket beror ju på vad man valde för 10år sedan på den biten för de flästa.

  Som student och de första åren med jobb hade jag inget speciellt mål med pengarna så då var ju målet egentligen att ha ett bra liv, vilket då innebar att pengar gick till att unna sig saker, prylar, se bra ut och ha roligt på olika sätt (ofta krog o resor) vilket i sig inte är fel. Men så sakteliga insåg jag att 4veckor ledigt är mindre än 52v per år så tillslut med efterforskning hade ett nytt mål vuxit frammed, FIRE. Då blev byxor för 1.5k inte lika viktigt som att sluta jobba tidigare, samma sak med mycket annat, och under denna resa har man sedan lärt sig hitta riktigt roliga och billiga nöjen. Jag tror att lite beroende på målet (vårat är ganska tidig FIRE men med ökande kapital och spendering så att vi tillslut har nått en fat FIRE) det känns också lättare för oss att inte resa nu men kunna tänka att vi kan bo på hotell 52v per år (senare) ifall vi önskar.

  Samt prioriterar vi bra mat/dryck och kvalité i vardagslivet

  Mvh Kemoko

  SvaraRadera
 28. Här kommer ett boktips som jag tycker passar lite in på temat och "law of attraction". Biology of belief av Bruce Lipton, det spelar i allra högsta grad roll vad vi tror om oss själva.

  SvaraRadera


 29. Jag heter Linus SAARINEN och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10.45 eftersom bankerna inte fungerar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans mejl. combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
 30. Jag delar detta vittnesbörd till partners som lider i sina relationer eftersom det finns en varaktig lösning. Min man lämnade mig och våra två barn för en annan kvinna i 3 år. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en research på internet och hittade en sida där jag såg att Dr Ellen, en trollformel, kan hjälpa till att få tillbaka älskare. Jag kontaktade henne och hon gjorde en speciell bön och trollformler för mig. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter 2 dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta Dr Ellen, en kraftfull förtrollningsledare för lösningar

  1) Returnera pojkvän

  2) Återförena man eller fru

  3) Om du har mardrömmar

  4) Botemedel mot hiv och hepatit

  5) Kraftfull magisk ring

  6) Lycka till

  7) Brytande av besatthet

  Kontakta EMAIL:ellenspellcaster@gmail.com Du kan också Whatsappa honom +2349074881619

  SvaraRadera