Somliga går i slitna strumpor

Jag exempelvis. Nedan syn mötte mig för ett tag sedan och den gjorde mig sorgsen. Vad är vitsen med att ha ett stash på ISK:en om man ser ut så här?

Strumporna i fråga inhandlades i bulk för drygt två år sedan då ett barn samlade in till klasskassa via strumpkatalog. De har fyllt sin funktion och varit bra på alla sätt och vis, men dagligt nötande tar ut sin rätt. Och även om jag är en stor anhängare av att satsa på vardagslyx ("hellre en ny kashmirtröja än en ny festblåsa") har jag negligerat just strumpbiten. Detta trots att jag för inte alls länge sedan läxade upp er i frågan och jag i samband med detta förespråkade konceptet bambustrumpor (trots att jag aldrig själv testat dem fniss).

Men en torsdag i början av februari fick jag nog. Det var efter ännu en obehaglig promenad med hålad häl över dragiga vintergolv som jag insåg att något behövde göras. Jag var emellertid mycket osugen på att röra mig i butik eftersom det i stan knappt finns några butiker samt att jag ville ha just bambu. Efter en snabb sondering på nätet klickade jag hem ett åttapack och gick in i väntans tid. 

Jag vet att det här låter fånigt. Men ni är ju vana vid fånerier vid det här laget: Jag kände förväntan och pirr i magen i väntan på mina nya strumpor. Jag tog våghalsigt för vana att efter användning av ett par hålstrumpor skippa tvättkorgen och istället sortera ner dem direkt i kassen för textilåtervinning, vilket kändes extravagant på renässansfurstevis. 

Och så kom då äntligen dagen (runt tre dagar senare) då jag kunde hämta ut mitt kolli på utlämningsstället. Det var med yttersta ansträngning jag lyckades avhålla mig från att likt ett djur slita upp emballaget redan på Coops kundparkering. Väl hemma snittade jag upp den eleganta vita plasten och fick fysisk kontakt med de fotplagg som från och med nu skulle komma att bli en del av min vardag. 


Å, så mjuka och lena. Sådan perfekt passform. Den mjuka men ändå fasta resåren. Vetskapen om att det här köpet inte enbart skulle generera kortvarig lycka i köp- respektive utlämningsögonblicket, utan även förgylla min vardag under åtminstone ett och ett halvt år framöver. Satisfaction. Jag fick nu plötsligt lust att rensa i underklädeslådan. 



Jag har rätt få artiklar på den fronten, samma svarta trosa från Twilfit i ett tiotal exemplar. Ett par långkallingar. Mina mammalinnen från HM. Några aparta strumpor att ha i sommarskor. Ett par nylonstrumpbyxor och ett tjockare par varav ett med oerhört obehagliga hål i grenen (ni vet när det putar ut lårfett i ett hål med tre centimeters diameter, inte vackert). Så det blev till att sålla ut. 


I boken "Städa hållbart med ekotipset" lärde jag mig dessutom att man kan klippa till en avlagd nylonstrumpbyxa att bli gummisnoddar. Gud så fiffigt!

Bild från boken - jag har inte testat än

På Kondovis har jag smålådor i byrålådan så att sakerna håller sig hyfsat på plats. Nu la jag strumpor och linnen i en låda. Långkalsonger, säsongsstrumpor och strumpbyxor i en låda, och trosorna löst vid sidan om. Se så vackurt.


Som vid all rensning, även den mest banala (tänk: besticklådan) uppnås flera positiva effekter:

1. Du känner dig som en doer.

2. Du får koll på det du har vilket minskat felköp.

3. Du sorterar upp i användarvänlig ordning.

4. Du spar potentiellt pengar eftersom du med högre nivå av tillfredsställelse över sakernas tillstånd inte blir lika sugen på att ränna i butik.

5. Vardagen blir enklare då du alltid har tillgång till det du behöver.

Övningen ovan var viktig för mig även på ett annat plan. Med risk att låta pretentiös handlar det om egenvärde. Jag behandlar mig själv som en person som är värd bekväma och snygga strumpor. Möjligen har jag blivit lite inspirerad av en av mina kunder på nya jobbet, eftersom hon är väldigt noga med alla sina nyttjade material. Från porslin till skoputs och allt däremellan. Inte på ett snobbigt vis, att det måste vara märkesvaror eller fancy pancy. Men att det ska vara exakt rätt saker för henne. Åratal av utprövning ligger till grund för konsumtionsbeteendet. Lite som Bergman, med sina flanellskjortor från en specifik leverantör eller tyska strumpor i ullblandning. Jag gillar det. Ögona på bollen, istället för att randomiserat ströva runt i digitala shoppingmiljöer och klicka hem lite på känn. 

Går du i trasiga strumpor?

Mvh/
FruEfficientBadass

31 kommentarer:

  1. Ha, ha, lustigt. Igår gjorde jag det, ja. Och i går kväll köpte jag ett 10-pack nya strumpor! Ska bara rensa underklädeslådan också.
    /C

    SvaraRadera
  2. Min utprovning av ultimata kläder pågår sedan 20 år (och jag inte ännu fylda 40). Vintertid har jag två på ullstrumpor från Smartwool med filtad häl och undersida. Trots att jag bara har två par och använder dem dagligen över 6 månader per år så har de hållt flera år. Därutöver bär jag vintertid ett tunt underställ i ull från Dilling, en ullfleece från Ivanhoe och friluftsbyxor från Fjällräven. Vad jag ännu söker efter är:
    - bra trosor
    - skal- eller regnkläder som andas, är tunna, vattentäta och håller längre än 5 år
    Några tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ang regnkläder har jag ett par regnbyxor från haglöfs som är det enskillt bästa köp jag gjort. Jag köpte dem i maj 18 och använder dem i princip varje dag mellan okt-april (cyklar till och från jobbet i dem) och de är helt hela ännu. De andas och är helt perfekta, de heter haglöfs lim 3 pant. Kan lägga in en länk när jag sitter vid datorn!

      Radera
    2. Fantastiskt, precis vad jag söker då jag också cyklar på sommarhalvåret, och har stört mig på mina nuvarande byxor i 10 år pga dålig passform. De tål alltså även en ordentlig skur? Normala i storlek? Ser fram emot länk!

      Radera
    3. https://www.outnorth.se/haglofs/l-i-m-pant-women-89949?gclid=CjwKCAiA9tyQBhAIEiwA6tdCrEqwAhbrACIoqLeu4CBM4BOqU0zwRoeY-9NT2rseTs6SEPPY7kPA-hoC6JAQAvD_BwE#TrueBlack

      Dessa är det, de håller bra för skurar, blir inte blöt när jag cyklar 5 km till jobbet om det regnar - och blir inte svettig inifrån. Jag är 168cm/65kg och har M i dessa, brukar ligga på S/M i kläder så jag skulle säga att de är normala i strl. Jag tog M för att jag skulle kunna ha byxor under. Kan VERKLIGEN rekommendera dessa! Jag kommer aldrig köpa något annat par än dessa. När de går sönder kommer jag direkt köpa ett par i samma modell, älskar också att de har dragkedja hela vägen längs benet, vilket gör att man kan ta på sig dem lätt även med skor på.

      Radera
    4. Gällande trosor har jag redan tipsat om Twilfits Dolly (inne på säkert åttonde året med samma modell, kanske 3 rotationer): https://shop.change.com/sv-SE/product/5641399067
      Perfekt passform, inga skär eller kläm. Fem för 299kr. Svarta/vita medium brukar ligga framme vid kassan.

      Radera
    5. Det låter som att jag skrev att de tål någon skur.. Men jag skulle säga att de väl tål att vara ute länge i regn med. Enda gången jag blivit blöt är när jag suttit ner på en blöt bänk utan dyna med dem.

      Radera
    6. Angående trosor så det bästa jag har haft under hela mitt liv är de jag köpte från Victoria Secret när jag var i USA för typ 15 år sedan och de håller fin fint än. String trosor low thong vita ej i bomull utan syntet. De håller fin fint fortfarande idag både till vardags och träning.

      Radera
  3. Till och från. Köper alltid samma fyrpack i samma butik. Inget behov att hitta par sen för alla är lika. Så nyligen började hälarna se ut precis som de på din bild, då blev det tre fyrpack och lådan är välfylld igen.

    SvaraRadera
  4. Jag har något slags motstånd mot att köpa strumpor...känns som lite bangs for the buck på något vis. Men när man väl gör det, då känner man sig rik! Snajdiga nya pack i lådan ger en enorm tillfredställelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du summerade känslan exakt. Känns först slösigt och ovärt, för att sen övergå till underbart.

      Radera
  5. Om jag går i trasiga strumpor? Bajsar björnar i skogen :)?

    Tricket är att sortera dem så att man har en låda finstrumpor för gå-bort-bruk och en med noppriga och trasiga för hemmabruk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så gör jag också, fast inte i två lådor. Men ena hörnan av strumplådan är de fina strumporna - till att gå bort i då de är hela på hälarna.

      Radera
  6. Men vänta lite nu!!
    De där strumporna är ju bara använda till 25%...
    Man vrider ju runt dem ett kvarts varv så sliter man nästa sida.
    Ladugårds stövlar "äter" strumpor, slänga efter 25% användning vore en ekonomisk katastrof och en slöseri med resurser.
    Sparo har en bra strategi med en avdelning finstrumpor, när man ska gå bland folk, eftersom Fattigbonddräng gör lika dant.

    //Fattigbonddräng

    SvaraRadera
  7. "Man vrider ju runt dem ett kvarts varv så sliter man nästa sida." Jag är osäker på om du skämtar du. Menar du att man vrider den så att man får hälen i sidan? Man har iofs en knöl där så det kanske funkar.

    SvaraRadera
  8. Jag har köpt fempack bambustrumpor på Ica maxi för 99 kr. De inköptes till nyår och känns fortfarande mjuka och nya.

    SvaraRadera
  9. Alltså hel och ren gäller väl fortfarande? Trasiga kläder är inte ekonomiskt, det är sunkigt och ofräsht. Möjligtvis som trädgårdskläder fast knappt då.
    När jag hittat något jag gillar och utvärderat kvaliteten, köps gärna samma modell i flera färger.
    Trosor från Twilfit - svarta och vita
    Strumpor från Newbody athletic och active- samma sort de 10 sista åren, vita på sommaren, svarta på vintern - håller nog 3-5 år.
    Kofta Freequent, har i 4 färger och olika längder.
    Tyvärr har butiken där jag köpte mina byxor konkat, så snart måste jag ut och jaga nya. Det kommer bli ett trauma../Horsewood9

    SvaraRadera
  10. Strumpor är det enda jag har kvar att förnya. Underkläderna är avklarade (Kappahl), liksom jeans (Lee), tröjor och allt annat Uniqlo (min nya favoritbutik).

    /Max

    SvaraRadera
  11. Vreeswijk håller med:
    "
    Somliga går med trasiga skor
    Säg vad beror det på
    Gud fader som i himmelen bor
    Kanske vill ha det så
    "

    ja tänk så tankarna går

    SvaraRadera
  12. Nej, aldrig trasiga strumpor, jag gillar HMs strumpor och köper 10 par av samma vart tredje år ungefär. Bland trosor är Uniqlos allra allra bäst. Köpte förra sommaren ett par dyra skor från Allbirds som går att tvätta i maskin, så att jag inte behöver strumpor i mina ballerinas, älskar dem!

    SvaraRadera
  13. Jag gillar Sloggis trosor, mina har hållit i åratal och går att tvätta i 60 grader, jag vill inte ha sådant som bara tål 40.

    SvaraRadera
  14. Hej fru EB! Jag behöver råd. Jag sitter på en rejäl samling muminmuggar som samlar damm. Vissa står på display på en hylla, andra i ett skåp (och syns inte). Vissa muggar (några ganska fula) har jag fått av min mamma som inte längre lever. Jag sneglar ideligen på den där samlingen. Den ger mig ingen glädje utan mest dåligt samvete över att jag funderar på att sälja den och en känsla av "tänk om de blir mer värda sen". Det skaver åt vilket håll jag än vänder mig. Vad ska jag göra? (Säg inte spara dina favoriter för jag har redan gjort en första gallring och har runt 15 muggar kvar).
    Tack för en fin blogg (så glad att du börjat skriva mer igen!)
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag får ha en åsikt (klart jag får, men skit i den om du vill) tror jag inte på att avvakta med att sälja samlarsaker i väntan på att de ska stiga i pris. Det kan lika gärna gå åt andra hållet, ingen vet vad folk helst samlar på om några år.

      Ger de dig ingen glädje är det väl bättre att sälja dem (så dyrt som möjligt) till någon som får glädje av dem. Så kan du istället minnas din mamma på sätt som ger dig glädje.

      Radera
  15. Håller med föregående talare. Och det har inget med inveesteringsaspekten att göra utan för det du skriver: "Den ger mig ingen glädje utan mest dåligt samvete". Du ska inte spara på saker i den kategorin. Din mamma skulle med största sannolikhet hålla med dig.

    SvaraRadera
  16. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

    Hallå!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

    Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

    På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

    För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

    Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

    Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

    Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
    E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
    WhatsApp/ Telegram: +447915601531
    Telefon: +447915601531

    Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

    SvaraRadera
  17. Så vad köpte du för strumpor? Kan vi inte få reda på det? (Spricker av nyfikenhet)

    SvaraRadera
  18. Alltså, jag trodde jag var ensam på jorden om att klippa snoddar av gamla trasiga nylonstrumpor! Har gjort det i åratal. Har tänkt att det är så fuktanssvärt snålt att jag aldrig berättat för någon...

    Spararalltsnålisen

    SvaraRadera
  19. Går ofta med slitna och trasiga strumpor. Inget jag gör frivilligt utan föräldrarna tycker inte de är utslitna. Titta inte ner på strumporna så tänker du inte på att de är trasiga brukar mamma säga när jag står och förfäras över att jag har dubbla tåhål i varje strumpa. Värst är när skorna ska av hemma hos kompisar och strumporna är trasiga

    SvaraRadera
  20. Jag har också problem med det. Lyckligtvis vakar min fru över mina strumpor för att vara perfekta :)

    SvaraRadera