Att navigera i en prövande tid

Jag hade egentligen planerat för ett inlägg om capsule wardrobe idag. En snålblogg ska handla om snåleri. Men det kändes märkligt att skriva om kläder. IGMR skrev för en knapp vecka sedan ett fint inlägg som summerar även mina känslor. Vilka för övrigt är helt irrelevanta eftersom ni säkert har nog med era egna demoner. 

Samtidigt, denna massiva internationella uppslutning på så många nivåer i allt från frivilliga, vapen, skyddsutrustning, fältransoner, ryska fetsanktioner, demonstrationer, hackerattacker, främlingslegionärer, kommersiella tillbakadraganden från Ryssland, ja till och med fast fashion har krypit till korset i demokratins tjänst. 

Zelenskyj. Är han den coolaste ledaren i modern tid? Nobbar livlina i form av evakuering, ”the fight is here”. I intervju där detta påtalades: ”I am not iconic, Ukraine is”. Man blir påmind om värdegrund.

Jag får väl repetera det ni sagt till mig under det gångna året: This too shall pass. I väntan på det uppmanar jag likt IGMR ett återbesök till tankegodset kring Circle of Control. Begränsa nyhetskonsumtionen. Ligg inte och nyhetsscrolla innan du ska sova och försök komma igång med dagen innan du besöker nätet. 

Jag trillade dit big time i helgen och det var inte välgörande. Det blir som en drog till slut och jag kan inte sluta läsa, se på Twitterklipp och bilder. Min ambition för veckan är att låta min man ge mig en minutlång rekapitulering framåt kvällen. Men om du vill dyka in skulle jag säga att Lars W på Cornucopia sammanfattar läget (ink. källhänvisningar) bra. 

IGMR skickade med ett antal länkar till ekonomiskt stöd och jag tar mig friheten att kopiera in dem rakt av i det fall någon missat dem:
Jag är inte särskilt orolig för en rysk invasion av Sverige, det känns som att ryssarna kommer att ha nog att stå i för en lång tid framöver. Däremot är jag alltid (krig eller ej) orolig för att strömmen ska slås ut av en eller annan anledning (solstorm, hackerattack, annan orsak) och det debacle ett sådant scenario skulle kunna utlösa i det svenska civilsamhället. Jag har tidigare skrivit om mina prepperåtgärder här och här. Kanske fyller jag på matlagret lite i veckan. Likt IGMR tankar vi också bilen oftare än vanligt. 

Kanske tar jag även ut lite kontanter. Även om jag har svårt att se hur kontantbetalning skulle gå till eftersom varken bensinpumpar eller kassasystem lär funka utan el. Bättre då att ha bensin i tanken och mat för någon vecka hemma (Tips: Pulvermos. Billigt, mättande och kräver minimal tillagning). 

Viktigast av allt är emellertid vatten för ett antal dagar. Jag har för mig att MSB säger fyra dagar men jag skulle säga sju. Räkna med tre liter per person och dag. Jag har också en mobilladdare som drivs på solenergi. Power-banks är också bra samt en batteridriven FM-radio. Utöver det, var ute så mycket det går och krama dina nära. Och till sist: Sälj inga innehav.

Mvh
FruEfficientBadass

37 kommentarer:

  1. Ja detta är verkligt svår tid. Vi kommer inte heller kunna fortsätta med köp av rysk olja och gas och ge pengar som bidrar till Putins (ryssar generellt ska inte skuldbeläggas) krigföring. Detta kommer att kräva omställningar - framförallt sänkt privat konsumtion.

    https://www.bruegel.org/2022/01/can-europe-survive-painlessly-without-russian-gas/

    Jag och min fru samt våra vänner har stött en familj i Kharkiv genom att hyra deras lägenheter på AirBnB (som tagit bort alla avgifter i Ukraina). Detta har varit otroligt givande på många olika plan. Vi har små problem jämfört med A. som i skyddsrum lyckats samla ihop 3 penicillintabletter till sitt barn som fått halsfluss. Jag rekommenderar alla att sträcka ut sin hand och hjälpa till på detta sätt.

    https://www.theguardian.com/technology/2022/mar/03/ukraine-airbnbs-booked-in-effort-to-get-money-to-residents-pay-not-stay

    Vi ska även aktivera oss och hjälpa de som flyr och hamnar i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde lägga till. En sak vi alla kan göra direkt är att bojkotta McDonalds och Coca Cola eftersom de fortfarande handlar i Ryssland.

      Radera
    2. Fredrik - valde du random lägenhet eller hur gjorde du?

      Radera
    3. Initialt valde jag en random lägenhet. Därefter kom jag i kontakt med förmedlaren som hjälpte mig vidare med rekommendationer som jag delade med vänner, t ex denna:

      https://www.airbnb.com/rooms/576002068999763658

      Om jag bar dog hade jag kollat runt och försökt hitta lägenheter med tillgänglighet i mars. Anledningen är att även om du betalar idag så blir pengar tillgängliga för värd när hyran påbörjas. Otroligt nog verkar banksystemet i Ukraina hålla ihop.

      Radera
    4. Förslag:

      Thanks a lot. To help us more could you please share links to our other apartments https://www.airbnb.com.ua/rooms/52831888 and https://www.airbnb.com.ua/rooms/52595057
      Thanks a lot for your support

      Radera
    5. @Fredrik. Har nu bokat. Fick fint meddelande från Anastasiia.

      Radera
    6. Härligt!

      Radera
    7. Bokade även en annan i Kharkiv. En kvinna med dotter som var tvungen att fly och passerade just nu gränsen till Polen. Google translate:

      "God eftermiddag XXX. Jag uppskattar verkligen din omsorg och ditt stöd. Min dotter och jag var tvungna att lämna Kharkiv. Vi kom till Polen igår. Jag har inte bestämt mig för vart jag ska åka härnäst. De frivilliga erbjöd sig att resa till Tyskland, Sverige och Finland. Omtänksamt nu. Tack än en gång för ditt stöd och din hjälp.
      Med vänlig hälsning, Lyudmila"

      Pratade lite mer sedan och det är verkligen en fruktansvärd situation i Ukraina. Vi som läser denna blogg är troligtvis rätt finansiellt starka och kan hjälpa.

      Radera
    8. Bra gjort! Ja vi är säkert många som läser denna blogg som kan hjälpa till. Detta är ett (av många) bra sätt att hjälpa till.

      Radera
  2. Sorgliga tider. PS, Roger Akelius dubblar alla gåvor till Unicef och UNCHR under mars. Kan vara värt att sprida. https://www.di.se/nyheter/roger-akelius-jag-hoppas-tvingas-betala-ut-mellan-200-300-mkr/

    SvaraRadera
  3. @Fredrik: Vilket toppetips. Har bokat en vecka i centrala Kiev nu, start idag.

    https://www.airbnb.com/rooms/39354057?adults=2&check_in=2022-03-07&check_out=2022-03-12&federated_search_id=ad98c187-5f71-4c49-9112-eabb366607d5&source_impression_id=p3_1646654950_22SH0G6BUxskMGZg

    Väntar på att min request ska godkännas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra! Du kommer säkert ett få svar men tillgång till Internet kan variera. Jag är förvånad över att det funkar över huvud taget så här långt.

      Radera
  4. Också bokat Khakiv. En kvinna la upp bild på sitt bombade hus. Genialt upplägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle vara tumme upp!

      Radera
  5. Kan någon med konto gå in och tipsa om detta på Cornucopia? Han har väl i dagsläget en bra bit öve 100' sidvisningar/dag. Såg att Egon Investor kommenterar där ibland.

    SvaraRadera
  6. Ang att inte sälja några innehav. Jag gjorde just det, sålde av alla mina rysslandsfonder (i tid..) och tänker nu skänka hela summan till Ukraina. Kanske airbnb vore en bra idé? //Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Why not. Läste att Putin SOM STRAFF till alla dumma västländer tänker betala tillbaka lån i rubel.

      Radera
  7. Såg på Vasaloppet i går. Dessa visar hur detta fullständigt spårat ut i hat och rasism mot vanliga människor med rysk etnicitet. Vasaloppet vägrade att låta ca 90 personer med ryskt ursprung starta!! Dessa personer tävlar individuellt och inte för någon nation. Tråkigt att vanliga svenskar och i detta fallet ansvariga för Vasaloppet blivit rasister. Trist för 90 personer som säkert tränat hårt under lång tid och nu upplever en djupt orättfärdig diskriminering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Osäker på om rasist är rätt ord, det handlar väl mer om begränsad förmåga att tänka rationellt (skilja på person och sak). Är det någon som på allvar tror att ryssar i gemen ville ha detta krig?

      Radera
    2. Absolut inte. Tror inte ryska folket under några omständigheter vill ha detta. Men sanktioner kommer att drabba det ryska folket. De ansvarar för att göra sig av med sin nuvarande ledning. När det är klart får de vara med igen.

      Radera
    3. Det handlar också om att Ryssland använt sport i propaganda syfte länge för att visa sin suveränitet till sitt folk. Att stoppa de ryska elitidrottarna är ett sätt att visa att vi inte accepterar den typen av propaganda föring och för att det ryska folket ska upptäcka att vad deras ledning gör får konsekvenser. Sen är det ju svårt att bara stoppa eliten reglerna blir ju konstiga i lopp som vasaloppet där så många är motionärer så för att stoppa en handfull elitåkare stoppas alla ryssar.

      Radera
  8. Jag gör det lilla jag kan. Demonstration på Norrmalmstorg idag och förra lördagen. Påverkar ju inte ryssarna men Ukrainare i Sverige ser i vart fall att de inte är bortglömda.

    Starka ord idag från bla Ukrainas ambassadör.

    Jag har också skänkt några tusen till Röda korset.

    På det hela taget inte mycket att skryta om men något är bättre än inget.

    Det gäller också att vara uthållig. Detta kommer inte att vara över i första taget.

    SvaraRadera
  9. Ni som vet så mycket vilka som gör rätt och fel i denna konflikt.
    - Hur tycker ni att Ukrainas president hanterat Krimområdets framtida status?
    - Hur tycker ni han hanterat situationen med de två utbrytarrepublikerna?
    Ovanstående frågor är en oerhört viktig del kontexten som nu eskalerat till krig.
    Hur anser ni att ovanstående skall lösas????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så blev en ekonomiblogg något annat för en dag …

      Utgångspunkten i alla sådana diskussioner måste vara att länders territorium är okränkbara. Det är en grundsten för säkerheten i vår värld. Konflikter i Donbas-regionen har varit underblåsta av Putins regim. Krim-halvön tillhör inte Putin för att ryssar utgör en majoritet av befolkningen. Jämför med gränser i Afrika som ritats av kolonialmakter. Om dessa skulle kunna ifrågasättas skulle många krig startas och med detta misär och lidande.

      Radera
    2. Jag tycker en bättre utgångspunkt för sådana diskussioner är rätten självbestämmelse - tex skottar eller befolkningen i Katalonien ska kunna bli självständiga om de vill det och rösta för det

      Radera
    3. Utifrån vad jag läst så har många ryssar på Krimhalvön flyttat dit på senare år, dvs de är "planterade" där av Putins regim. Om detta stämmer så betyder ditt resonemang att man enkelt kan be en liten del av sin befolkning att flytta till ett suveränt område för att 10-20 år senare hävda självbestämmande. Ger otrolig potential för alla maktgalna diktatorer därute....

      Radera
    4. Historien sträcker sig längre än till 2014. Fortsätt läs.

      Radera
    5. nja - Krim är lite speciellt - har bara tillhört Ukraina sedan 1954 tror jag

      Radera
  10. Fredrik@
    Du verkar inte så demokratisk i dina värderar. Folkstyre innebär att befolkningen genom självstyre bestämmer sin status. Om man vill vara helt självständiga eller autonoma på olika sätt som tex Åland eller Skottland. En överväldigande majoritet av människorna på Krim vill inte tillhöra Ukraina utan Ryssland. Liksom i utbrytarrepublikerna. Du tycker alltså dessa skall tvingas in en statsbildning mot sin vilja?? Med den logiken skulle Ukraina och övriga Sovjetrepubliken skulle tvingats fortsätta styras från Moskva. Eller Kosovo från Serbien? Eller tusen andra regioner som förklarat sig självständiga från tidigare styre.
    Kanske vore läge att läsa på lite om historian i Östeuropa och hur identiteter/kulturer tvingats ihop. Det är inte bara i Afrika gränser och nationer skapades över huvudet på folken. Lösningen är knappast att fortsätta dessa konstgjorda skapelser. Sluta bara göra som barn och dela upp världen i vitt och svart - onda och goda. Det löser ingenting. Sedan skall vi naturligtvis ta hand om de kvinnor och barn som flyr undan striderna. Där är vi helt överens.

    SvaraRadera
  11. Den bästa man kan nog göra är att sluta köra (bensin)bil

    SvaraRadera
  12. Så bra att sveriges politiker hade vett att bygga fjärrvärmesystem och införa koldioxidskatt så att vi inte är beroende av rysk fossilgas och rysk olja för uppvärmning. Är också lättad över att Sverige inte gjort som Finland som låtit ett ryskt företag bygga svindyra kärnkraftverk som ska drivas med ryskt uran. Överhuvudtaget behöver säkerhetspolitik ha en större roll i diskusdionen om europeisk energipolitik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olkiluoto 3, det senaste kärnkraftverket är fransk/tysk design. 1981 tog Finland ett ryskbyggt kärnkraftverk i drift senast.

      Radera
  13. Med tanke på att jag känner många ryssar både i Moskva och St Petersburg samt halvaryssar i Sverige så är ditt resonemang högst intressant. Ingen av de jag känner ifrågasätter Ukrainas suveränitet eller att kriget skulle vara illegitimt. Men du är alltså den ryska medborgaren i Sverige som bekräftar skillnaden???

    SvaraRadera
  14. Letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera