Bästa prepperkäket

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om de kris-skrifter som kommit på sistone och i de som kommit i år fanns det en del bra info kring mat. Mina key take-aways från listorna och mina egna övningar är:

Premiera mat som uppföljer nedan tre kriterier:
- Har lång hållbarhet (minst ett par år)
- Är lätta att tillaga (minimalt med vatten/värmebehov)
- Innehåller mycket energi

Viktigast av allt är emellertid vatten, räkna på att ha cirka 12 liter per person hemma och vattnet ska förvaras svalt och mörkt, exempelvis i källare eller på vind. Fixa vattenfrågan innan du går på maten. Jag köpte två 25-litersdunkar och fyllde dem - det ska enligt anvisningarna räcka för vår familj i 3 dagar. Oklart då om matlagningsvatten räknas in i det, men min tanke är att använda väldigt sparsamt med vatten i matlagningen under en kris. Exempelvis tänker jag följa det enkla knepet att koka pasta i en färdig sås. Genius genius. En tumregel jag stipulerat för mig själv är:

HÅLL DET ENKELT

Det funkar i det mesta i livet. Den som siktar på att bygga upp ett näringsriktigt, gott och frestande prepper-skafferi med smaker som tilltalar alla i familjen - lägg ner. Den energin kan du kanalisera en vanlig onsdag i november när inte ryssen står för dörren. Nu snackar vi ren och skär energitillförsel vilket lämpligen sker med kombon kolhydrater och fett. Nedan min magiska överlevnadsformula:

VATTEN + SPRITKÖK + T-RÖD + RIS + RAPSOLJA  = ÖVERLEVNAD

Så istället för att göra detta till ett bökigt "must do" - kör på enklast möjliga upplägg. Ett minimum är en säck ris extra. Jag löser det så att jag alltid har två 3-kilos-säcker ris per sort hemma (en jasminris, en matsris). När den ena påsen av en sort håller på att ta slut köper jag en ny och börjar använda den som står på vänt. På så vis har jag alltid en full, färsk rissäck per sort hemma (d.v.s. totalt alltid minst två fulla rissäckar). Ris innehåller kolhydrater och med lite kryddning kommer det att gå ner oavsett hur curlade mina barn normalt är. Hunger är, som bekant, den bästa kryddan. Det du gör med denna manöver är helt enkelt att du lägger in ett säkerhetslager i ditt liv. Du hade ju köpt den där andra rissäcken ändå vad det lider, men istället för att ha den väntande på hyllan på Willys eller på ICAs centrallager, håller du den hemma. Och den dagen krisen slår till och varken Willys eller ICA kan hantera dina skrynkliga sedlar, är du redan home safe med ditt handlager ris.

Personligen har jag valt att pimpa mitt stash en smula, bara en smula. Jag har alltid en stor plastbytta grönsaksbuljong stående längst ner i bokyllan (mitt nödlager) tillsammans med ett tiotal pastasåser på burk. Därtill två-tre paket spagetti och några soppmixer. Sedan jag läste den senaste kris-broschyren har jag också köpt till ett par paket pulvermos. Riset roterar ju sig självt och jag försöker därutöver löpande att köpa hem pastasåser och pulvermos (åtminstone någon gång om året) så att nödlagret ersätts av nya varor. Ständig rotation är nyckeln till att slippa slänga mat. Jag "bunkrar" inte mängder med käk, jag håller bara ett säkerhetslager hemma. Därför väljer jag också att ha mitt nödlager längst ner i en bokhylla i köket, istället för att stasha det nere i källarförrådet. Det blir ju verkligen inte av att jag springer ner och roterar en pastasås då. Du får skapa ett enkelt system där den färskaste matvaran hamnar längst bak och att du alltid plockar från längst fram. Precis så som man gör i din matvarubutik för att slippa bli stående med utgångna varor.

Här är min fullständiga preppermatlista:
- Två 3-kilossäcker ris
- 1 liter rapsolja i flaska
- Buljong
- Pulvermos
- 10 pastasåser på burk, ex. Barilla eller de identiska billiga alternativen (troligen från samma fabrik)
- Trepack Mariekex (håller osunt länge)
- Soppmix att koka pasta i (om såserna tar slut)
- Honung i klämburk
- Sylt i klämburk
- Två paket skorpor
- KetchupRussin, nötter etc. göre sig icke besvär då de äts upp lika snabbt som jag ställer dem i hyllan. Tricket med ett nödlager är att det ska vara så oattraktivt att man inte frestas att knapra upp det i fredstid, men att det ska kunna mätta oss utan kväljningar i kristid. Tänk också: Minimal tillagningstid och minimalt med vattenbehov. En del prepperbloggare menar att man ska ha "frukt- och grönsakskonserver", men jag går hard core på där det finns mycket energi och näring - kolhydrater och fett. Lagar du till pulvermos på ditt spritkök, se till att hälla i en rejäl skvätt rapsolja så håller sig familjen mätt och lugn. Haricot verts i en krissituation? Skulle inte tro det!

Vidare behöver du investera i lite hårdvara och det absolut bästa är ju ett enkelt Trangia spritkök. De är så himla fina!


Tänk att alla de där funktionerna (kastrull, stekpanna, vattenkanna, spritbehållare) ryms i en liten plåtbulle. Kostar drygt 600 kronor. Till det behöver du ett par flaskor T-röd, så lägg på 100 spänn. Ha alltid tändstickor i anslutning till, så att du slipper panikleta i mörkret.

Voilà, you're all set! Jo, en ficklampa kan också vara bra att ha. Jag rekommenderar att köpa en som drivs på "vanliga" batterier som du kan tänkas ha hemma, eftersom de där pytteytte-batterierna dels har en tendens att ta slut, men man brukar heller inte ha några hemma.

Vad har jag glömt?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Bara två dagar kvar! Är du nervös? Var inte det, det kommer att gå bra! D.s.

51 kommentarer:

 1. Ett flak krossade tomater, du kan koka både linser och pasta i det om det kniper. Röda linser har minimal koktid. Fyra paket salt och lika mycket socker för att kunna salta och sylta allt i frysen om krisen slår till. Något riktigt viktigt är extra GLASÖGON för de halvblinda*, kom ihåg att en är noll och två är en i kristider. Jag ska prepperköpa två par till veckan, behöver nya och ska testa spec savers. Min gamla optiker sen 30 år tillbaka ska ha minst 8000 för de glas jag behöver så nu ska jag ut och sneligga.

  Vilken antibiotika tar det mesta? Jag är strängt emot den galna överanvändningen och rider ut det mesta med outhämtade recept. Men nu har jag tänkt om, skulle vilja ha något hemma, om ryssen kommer, någon i familjen får en ful infektion och sjukhusen är mayham.

  Ser fram emot skolstarten å det grövsta! Hello Kitty pennan är vässad, ryggsäcken är packad och sinnet är öppet.
  Morsan
  * ser handen framför mig typ

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...”så nu ska jag ut och sneligga” var får du allt ifrån? Jag inser att din och min dystopi spelar i olika ligor Morsan och jag har inte tänkt så långt som till nedlagd sjukvård. Har DU läst Virdborgs ”Sommaren, syster” som jag tjatat om tidigare? Jag frågar eftersom bred antibiotika i det fiktiva krigshärjade Sverige är hårdvaluta. Alltså, hade jag sparat resterna efter barnens penicillinkurer hade jag kunnat öppna webbutik i kristid. Minus elen då. Det enda intressanta jag har i gömmorna för tillfället är en ask undangömd Citodon från något skönhetsingrepp jag gjorde för ett par år sedan.

   Jag skojar, det var mina visdomständer. Satan vad ont det gör i kratrarna efteråt. Det är nästan så att det inte är värt det.

   Radera
  2. Jag ska nog undvika att läsa den. Jag har redan skrämt upp mig för mycket *emoji som hackar tänder*.
   Det allra värsta är att själva Sverige inte är preppat. Vi har monterat ned matförsörjningen så till den milda grad att om det blir kris på riktigt, med stängda gränser, då har vi inte mat till människor. I vårt grannland Norge är Sverige ett typexempel på en utveckling man inte vill ha. Där är landsbygden levande med småbruk i ta mig tusan i varje by. Man har drivit en helt annan glesbygdspolitik, mycket tack vare oljepengar, som gör det möjligt att driva små företag i glesbygd. Det finns service överallt. Sen kan SD gorma om invandring, S och V om vårdnadsbidrag, Mp om beskattning av att storhandla med bil, L om lärarlöner, M om poliser och Kd om...100% stearinljus i sakristian? Men om vi inte har en egen matförsörjning att luta oss mot kommer inte ens folkvandringarna (när havet stiger) att vilja komma hit för här svälter man ihjäl. Har plöjt lite partiledardebatter och blir bara mer och mer ledsen. Vem ska ta tag i världen?

   Han krulliga meterologen var helt perolex över att det inte pratas mer om den extremvarma sommaren vi haft. Han sa att det är SÅ osannolikt att det ska hända. Ingen reagerar riktigt. Vi ska inte dra in politik i detta ljuvliga frugala tillhåll, jag bara konstaterar att vi lever i en välfärdsbubbla med en massa ickebekymmer. Det är det jag kommer fram till när jag lyssnar på valdebatten. Och det är lite läskigt. Så jag håller hårt i mina saltpaket och hoppas att skörden av harsyra i skogen blir god när det ballar ut på det ena eller andra viset.
   Morsan

   Radera
  3. Åh morsan du är fantastisk, men du skräms när du beskriver eländet i full dager. jag odlar en del men får höra att det är onödigt - det är ju bara att gå till affären! I denna förfärliga värme har jag knappast handlat mat på en hel månad, gjort av med ungefär 150 kr.( ofta en till i maten) Har ätit av min grödor och det jag har i kyl frys och skafferi. Surströmming måste man ju kunna lagra hur länge som helst. Det luktar ju så gott och smakar gudomligt. Åker snart upp till höga kusten för en surströmmingsfest./Mo

   Radera
  4. Onödigt? Att odla?! Jag hoppas att hen som säger det varken tittar på Netflix, steker grillraket, har babyshowers, går på stan, prenumererar på Femina, använder mjukmedel, har Spotify, skickar sms till kompisar, äger en TV. Herregud, om inte för att man kan äta det så är det bästa psykvården som finns. Man kan se det som förebyggande med om man inte är i direkt behov. Jag bara stod och glodde på mina rödbetor härom dagen. Tänk att det lilla fjuttiga fröet jag pillade ned för typ 8 veckor sedan har utvecklats till en sådan fetklump av frodig mat. Amazing!

   Surströmming, guds gåva till Norrlänningen. Och folkens, man kan INTE äta surströmming utomhus för då kommer spyflugorna. Inne ska det vara, men man kan inte ställa in smöret som varit med under middagen i kylen igen för då smakar det strömming. Man får ta ut den bit man behöver.
   Morsan

   Radera
 2. Jag tänkte skriva nutella, sen insåg jag att den burken alltid brukar ta slut inom en vecka efter att jag köpt den. Så glöm det. ;-) Men om man kan motstå i vardagen, så är nutella riktigt näringsrik.

  Jag preppar inte nämnvärt, mer än att jag har en hel del konserver hemma (älskar bullens pilsnerkorv!), samt vatten i frysen. Har inget förråd eller källare, utan allt syns i lägenheten (även dammsugaren, suck). Mest bekymrad är jag över hästarna, hur ska jag få vatten till dem och om jag får vatten, hur gör jag för att det inte ska frysa (ifall det är vinter). Mat till dem har jag alltid för minst ett år framåt. :-)

  Ser såååå mycket fram emot måndag (alltså inte att jobba, utan din utbildning), alltid lär jag mig nåt nytt. :-D

  SvaraRadera
 3. Eller, i händelse av typ ryssen kommer, så knökar jag in alla hästarna i min transport (sjukt olagligt) och kör upp till mitt hus i norr. Där finns bland annat källvatten som rinner upp ur marken året om, sen har jag ved för två års förbrukning. Hm... Kanske ska tänka om och flytta hem igen. :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag höll på att skriva: "Eller så slaktar du den du tycker minst om och äter hamburgare genom krisen" men kom på att jag nog förlorar en trogen läsare och kommentator då.

   Radera
  2. Vart är gilla-funktionen när man behöver den ��

   Radera
  3. Hahahaha, jag dör av skratt! Du behöver inte vara orolig Fru E, jag kommer fortsätta läsa din blogg. Även om det förslaget i mina ögon går att likställa med att du skulle äta upp ett av dina barn, så förstår jag vad du menar.

   Största bekymret där är väl att jag, trots idoga studier i ämnet som barn (när min pappa styckade älgarna han skjutit) aldrig begripit HUR man styckar ett djur. Men jag antar att i tider av kris är det inte så jäkla noga med vad mer exakt man får i sig. ;-)

   Radera
 4. Några stearin- och/eller värmeljus kan också vara bra att ha!

  Tack för inspirationen; maken & jag bestämde under semestern att vi ska fixa en ordentlig prepperlåda hemma. Eftersom jag gillar att bunkra mat när den är billig har vi redan i princip alltid ganska stora förråd av diverse torrvaror, men tänkte organisera en del av dem i en specifik prepperlåda, så att de garanterat finns där i en krissituation. Tänkte sen byta ut innehållet i lådan en gång/år, precis som med brandvarnarbatterierna. Givetvis äter vi då upp det som finns i lådan - här slängs inget! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lysande. Precis så har vi (eller ärligt talat: jag, tror inte min man är medveten om all prepping som försigår runt omkring honom medan han sitter och kollar text-TV-app) på landet: En kista med stash (la upp en bild på Insta tidigare i sommar). Vid anmkost år 2: Ut med sakerna i lådan, en tur till Lidl för påfyllning och så klart!

   Radera
  2. Tinga igen: Stearinljus, såklart! Där har jag alltid osunda nivåer hemma ändå, men för den som inte är ljusmänniska kan man ju lägga med ett paket i stashet.

   Radera
 5. Viktig sak du tar upp Fru EB. Blir dock alltid lite nervös när det snackas om prepping och krigsförberedelser. Bra tips på typ av matförråd! Men tror du glömde kaffet. Te är också hållbart. Tror koffein är viktigt för humöret i en kris, för dem som är vana vid det ständiga ruset. Kaffet kan nog bli hårdvaluta också, bra bytesmedel. Mamma har allid jättestort lager hemma av kaffe. Skulle tro att hon och hennes man klarar sig mer än 1 år på det kaffe de har i sitt skafferi. Deras dubbelfrys är knökafull. Deras största rädsla är nog att bli utan mat, men bådas föräldrar överlevde Finska vinterkriget också och är påverkade av deras lidanden och tänk. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant så sant, kaffe måste finnas. I landet-kistan har jag kaffe och även billig choklad och MM-kopior från Lidl till barnen - ligger det i kistan går jag inte och nallar (och övriga i familjen vet inte att de finns). Men borde nog ta en funderare kring kaffe hemma. En buffertpåse när jag fyllt på burken med snabbkaffe. Bra inspel Eva, tack!

   Och apropå att du tycker att det är obehagligt med snack om prepping, så är det ju en lysande parallell till sparande. Hur obehagligt är inte detta med privatekonomi, eller värst av allt...PENSION om man inte tar tag i frågan och ser nyktert på den. Du behöver bara ta ställning/vidta åtgärder en gång (sätta igång ett månadssparande vs. bestämma vilka varor du ska ha extra buffert av hemma) så kan du fortsätta med livet sen, minus den där gnagande känslan av att du "borde ta tag" i något. Hatar den känslan. Vid sidan av skam typ min hatkänsla.

   Radera
  2. Ja du har rätt angående parallellen... Tittade just i skåpet på nyinköpta tonfisken i små 3-pack. Hållbarhet till 31 dec 2024! Det kallar jag lång hållbarhet, köptips! Kräver noll tillagning, hög proteinhalt och bra fett. Dessutom billigste trepacket bara på Lidl - 16.90 och då är det bra kvalitet! På andra ställen kostar det lätt 33-35 kr. Praktiskt för ensamhushåll. /Eva

   Radera
  3. Dessvärre avskyr alla i min familj konserverad tonfisk (minus jag). Men jag kanske kan köpa ett 3-pack och sitta och götta mig med medan resten av familjen får hålla till godo med ris.

   Radera
  4. Brukar blanda gul lök, gröna ärtor, en burk krossade tomater , kryddor och tonfisk till pasta, enkelt och gott. Tack Eva för tipset om Lidl, ska genast åka dit och bunkra.Har haft en finsk svärmor, hon kunde nästan få en flugsvamp att bli ätlig. Har aldrig plockat så mycket olika sorters svamp som jag gjorde med henne. Överlevde både henne och svampen./Mo

   Radera
  5. Kaffe är väl en urdålig i ide i sammanhanget (men gott tyvärr). Det är ju vätskedrivande så då gör man av med vatten i onödan?
   Mat som behöver vatten (soppa t.ex) är väl okej men knappast spaghetti där vattnet hälls av. Fast är det kris dricker man väl pastavattnet också?

   Radera
  6. Anonym: netto tillför kaffe mer vatten ärn det tar. Men du har ju en poäng att det är vätskedrivande. Men hellre frisk i huvudet och uttorkad än i vätskebalans och crazy.

   Radera
 6. Radio på batterier. Går förvisso inre att äta, men lär vara det enda du kan få information ifrån när elen är nere. Köpte en ny köksradio för något år sedan och kom på att en internetradio ska man INTE ha hur coolt det än är. Så jag har en vanlig nu som går på el/batteri.

  Sedan skulle jag rekommendera att skaffa en bra relation till grannarna. Förutom att det är trevligt (i alla fall om de är som mina) så är det bra att kunna dela resurser och hjälpas åt med några som bor nära. Inte säkert man kan ra sig till eller ens kommunicera med kompisarna 4 mil bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radio, yes. Ett problem jag upplever med batteridrivna radioAPPARATER (nu blev jag 80 år gammal) är att batterierna tar slut så oerhört snabbt i dem. Vet inte vad det beror på?! Vi har EN energieffektiv batteriradio hemma - en liten svart, slimmad sak från förra seklet. Där räcker fyra freestylebatterier (och där blev jag 42 år gammal ja) ett helt kalenderår. Men en ny radio från säg Clas O, där räcker de där stora ficklampsbatterierna (klumparna, vad heter de; A?) i typ en månad. Varför?

   Bra relation är a och o i kris. Vem var det som pratade om detta? En podd jag lyssnade på nyligen som belyste detta, kan ha varit i Plånboken apropå prepping, någon kvinna från någon krismyndighet. Att detta är vår främsta överlevnadstillgång, att nyttja sitt nätverk på bästa tänkbara sätt. Jag blev glad när jag hörde det för jag har bra relation till mina grannar, särskilt de på landet. Och ni vet ju hur det funkar på landet - det finns mat och sprit i alla tider.

   Radera
  2. Har också noterat det där med batterierna. Min radio är från Clas O och batterierna rar slut på nolltid trots att den är på bara korta stunder. Vet inte om displayen med klocka suger batteri. Så jag kör el tills vidare.

   Radera
  3. Lysande förslag Storugglan!

   Radera
 7. Har inte preppat det minsta, förutom ett par bollar pizzadeg i frysen. Sambon har väl ett par hinkar fläderblomssaft (koncentrat) också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lugnt Jarno. Vi kalasar på ert kött sen när ni dött svältdöden efter att fläderpizzan är uppäten.

   Radera
  2. Jag dör! Roligaste kommentaren ever!

   Radera
 8. Surströmming håller i evighet och är så gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en anledning till att den håller i en evighet -den är RUTTEN! Bläkbläk, kommer inte in i mitt katastrofstash.

   Radera
 9. Svar
  1. Now we're talking! Det är ju suveränt gott på knäcke.

   Radera
  2. Yes! Även äta direkt ur burken, som ett litet mellanmål mellan ris måltiderna :)

   Radera
 10. Eftersom jag bor själv skulle jag säga att det mesta räcker i ett par dagar. Jag åt t.ex mannagrynsgröt nästan varje morgon i en månad när jag försökte äta ner lagren inför flytten. Därefter tar jag cykeln norrut till mina föräldrar för vem vill bli kvar i det laglösa land som Malmö är/kommer att bli. De har fyra fullproppade frysar med mat och en älv som rinner förbi med fisk. I skogen finns det bl a älg och ren att äta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter underbart. Vi får hoppas att krisen slår till vintertid så att de kan flytta ut frysinnehållet i snön.

   Radera
  2. Förr i tiden klarade man sig utan frys så tänker att man har en viss tid på sig att hantera frysinnehållet så att det inte blir förstört.

   Radera
 11. Äntligen, nu får jag chansen att lufta en fundering jag haft i några år om prepping! I Amelia för ett bra tag sen var det ett reportage om prepping i USA, det var en kvinna i Harlem som var med i artikeln och visade sina vapen och lager av mat med mera. Efter en stund när jag läst kände jag bara: Vad händer när grannarna kommer och ska ha hennes vapen och mat? Om de inte redan vet om hennes prepping lär de snart märka det iom att hon och hennes ungar är de enda i huset som är mätta och inte panikar över matsituationen. Och vad händer då? Jag tror absolut bara gott om människor och den goda sidan kommer att segra och allt det där MEN: I en kris ÄR vi människor oss själva närmast. "Sista kulan sparar jag åt grannen", finns det ju en bok som heter. Om jag lägger upp ett lager mat och det kommer en kris, när mina grannar inser att vi har käk, kommer de då inte för att föda sina egna barn gå ihop sig och ta vår mat? Lite där har jag fastnat i mina prepper-tankar och det har inte blivit något av med att skaffa ett lager. Eller hur tror ni det blir i skarpt läge om någon enstaka har ett lager men inte de andra? Svårt att smyga med mätta barn när alla andras är ashungriga... Förstår ni hur jag menar eller blev det här bara jättekonspiratoriskt nu? ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker på samma. Tänker vi får försöka ta oss till en släktings hus i skogen och få med så mycket nödvändigt vi kan om det värsta skulle hända. Där finns bäck året om, det är långt från vägar och det finns en jordkällare, tar med farsan som är jägare. Jag förstår dig verkligen och här kan man anonymt lyfta sina nojjor. Jag är övertygad om att det kommer att bli en stor kris i världen och att den kommer nå oss. Sen om det händer om 200 år eller om två år kan ju ingen säga. Så länge försöker jag att ha ett lager tändstickor, så mycket bensin i bilen så vi tar oss till gömstället i skogen och försöker samtidigt planera för ett lugnt liv då ISKen växt till kung och jag kan preppa på heltid :-) Jag tror gott om framtiden för det mesta men domedagstankarna har kommit oftare de senaste åren. Ibland tröstar jag mig med att grottmänniskorna säkert också satt och väntade på apokalysen.
   Morsan

   Radera
  2. Hold Your Horses Sugars! Jag hoppas verkligen inte att jag eldat på någon apokalypsstämning därute i stugorna för det var inte meningen. @Morsan: Jag skulle tro att det närmaste kris vi kommer att komma är elavbrott under kortare eller längre tid. Detta i sig är hyfsat allvarligt eftersom vi funkar sådär när vi inte kan scanna varor i importhamn, c-lager eller butik. Om apokalypsen på riktigt skulle nå oss (zombiedignitet) är nog din ISK rätt körd ändå Morsan (jag menar tänk dig själv - zombies deala på Wall Street, varje transaktion kommer att ta en timme).
   @Katarina: Jänkare älskar prepping, det connectar till deras ursprung (DIY överlevnad på lilla prärien), på samma sätt som vi svenskar vurmar för röda torpet med vita knutar. Det är big business dessutom (allt från företag som bygger bunkrar till frystorkad mat, vattencisterner för hemmabruk och givetvis vapenindustrin). Så det där reportaget skulle jag ta för vad det är; ett stycke folklore. Eller vad tror våra amerikanska läsare (SB m fl), är det inte lite poserande över det hela? Jag har som sagt varit i USA i tre dagar så jag viker mig om jag har fel.

   MEN! Men detta sagt - ju fler som har ett litet handlager hemma så att man klarar sig några dagar i exempelvis ett elhaveri/virusattack, desto mindre risk för panikageranden hos populas och våra samhällsfunktioner kan bättre allokera sina resurser på att ta hand om de svaga och fixa problemet. Därför är det vårt ansvar som individer, anser jag, att ha ett stash.

   Plus Katarina, du får ju träna dina barn i att se hungriga ut även efter ris- och rapsoljelunchen.

   Radera
  3. På ett ungefär kan man nog anta att det är lika många som pysslar med FIRE som med prepping - i Sverige. Ett fåtal änsålänge, men antagligen växande framöver. Men någon massrörelse inom den närmaste tioårsperioden är inte speciellt sannolik. Innan det sker så måste nog något riktigt allvarligt på riksnivå inträffa först, och först efter det och många år senare kan det ha tagit fart. Men då pratar vi väl om nästa-eller-näst-nästa generation som har det en avspänd relation till detta och som ser det som något ytterst naturligt.

   /x

   Radera
  4. Jag tänker att det sker en anpassning efter en viss tid. För de facto finns det mat i lager hos producenterna så de lär ju komma ut på marknaden om inte annat så med häst och vagn. Då får vi väl återgå till ett kontantsamhälle så det funkar lättare med begränsad el. Tänk på länder som har krig eller dåligt ställt. Befolkningen odlar mat för att klara sig coh så får vi väl göra. Det som är mer problematiskt på sikt om man är utan el är avloppsreningen.

   Radera
  5. Ja avloppen ska vi inte prata om, kolera here we come! De amerikanska prepprarna menar ju att man bör ha ett rejält lager plastpåsar på lager för ändamålet. Burr.

   Radera
  6. Vilken tur att jag håller på att vaccinera mig mot kolera. ��

   Radera
 12. Jag har svårt att ta detta "preppande" på allvar. Väldigt populärt är det iallafall nuförtiden. Vad är det för scenario man tror ska inträffa? Förväntar man sig krig, inbördeskrig, epedemier, strömavbrott, skogsbrand, atombomber, rymdvarelser, hyperinflation eller zombier blir förberedelserna helt olika. Ska man vara beredd på allt så är det väl lika bra att ta på sig foliehatten och skriva in sig på psyk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delvis är det väl ett sätt att kanalisera lite vardagsångest i största allmänhet - ett alternativ till en svensk klassiker eller random födoämnesdoktrin. Jag blev personligen rätt överraskad av hur lamslagen min förrförra arbetsgivare (en av världens största industrikoncerner) blev under förra sommarens virusattack. Från högfungerande oeganisation (eller...nåja) till dasspapper på en sekund. För första gången kunde jag visualisera ett samhälle (idag tryggt & driftsäkert) i samma sits. Jag tror, som någon hintade ovan, att utslagen el/Internet bara skulle sätta käppar i födohjulen under en begränsad period. Efter några dagar hade duktiga civilingenjörs-Sverige hittat en ny väg framåt. Jag tror emellertid att vi kollektivt hade kunnat hjälpa samhällsapparaten en aning om vi kunnat klara oss på egen hand några dygn, istället för att gå bananas på lokala ICA när vår take-away för dagen tagit slut (men de eldrivna dörrarna på ICA inte går att öppna och vi blir jättejätte-panikgnälliga).

   M a o - jag personligen preppar för elavbrott 3-5 dagar. Att jag dessutom samlar vatten är en gåta men hey, även solen...

   Radera
 13. Det blir bra med skola på måndag så vi får tänka på annat än bönlagret :-) Nu, efter ett par alkofria öl innanför västen, känns allt gött. Brasa i spisen, nybadad unge och regnet viner utanför ikapp med blåsten. Hell thee hösten!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Imorgon blir det budgetprepping skola: vi gör pedikyr, plockar fram outfits, packar väskor, putsar köpeäpplen ja allt som hör skolan till.

   Apropå alkoholfri öl - kolla in nya bloggen ”Ibland gör man rätt” - en rätt rolig betraktelse om att skattesmita.

   Radera
 14. Inte mat men ändå. En extra förpackning vardera av Panodil, Alvedon och nässprej kommer ligga i min låda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med all respekt och kanske utifrån stor brist på kunskap men... är inte dessa ting vaneprylar och beroendeframkallande? Nässprej, Alvedon och dylikt, är de inte i första hand något som någon tjänar mycket pengar på? Har köpt Alvedon en gång för ca 15 år sedan. Märkte ingen skillnad. Kanske är jag bara lyckligt lottad som aldrig behövt dessa apoteksvaror som verkar köpas av nära varenda kotte. Varför har folk ont hela tiden? Varför dessa ständiga förkylningar? Som sagt, är medveten om min totala brist på erfarenhet och förståelse på denna punkt. Kanske brist på ödmjukhet också. Men ville lyfta detta med massförbrukningen och masskonsumtionen av receptfria värkpiller och nässprayer. Varje gång jag sagt nej till elever i skolan att springa till skolsköterskan för att hämta piller, har de gnällt, men en kvart senare är huvduvärken/magontet väck bara för att uppmärksamhet och fokus ändrats till något mer intressant. Ibland var problemet frukost- eller matbrist, oro för elaka kompisar eller annat som piller knappast är lösningen på. Hur mycket spenderar en familj på dessa apoteksprodukter på ett år? /Eva

   Radera
 15. I vårt fall bröt ena barnet benet (ingen liten spricka här utan ett rejält knak och 8 veckors gips). Receptfria tabletter gjorde verkligen skillnad de första 3 dygnen. Samma de gånger vi vuxna har haft influensa. Att slippa de värsta febertopparna och värken har varit underbart. Nässprej innan läggning när den falska kruppen avviserar sin närvaeo. Sedan finns det absolut gnällspikar som tar i tid och otid men täbk vilken hårdvaluta ditt förråd blir där. Det fina är ju att var och en kan välja själv vad som ligger i lådan ��. Här kommer kaffe aldrig finnas (utom som potentiellt bytesmedel).

  SvaraRadera
 16. Jag kanske är naiv också men har svårt att ta prepping på fullaste allvar. Men, elavbrott händer ofta här i USA och ficklampor, batterier och vatten har jag alltid redo. Känner ingen här i USA som är en riktig "prepper" men jag vet att de finns och att de tar detta på fullaste allvar.

  SB

  SvaraRadera