Jag vårstädar bilen

Som ni vet tillhör jag den promille av befolkniingen som gillar att städa. Nej, jag gillar inte att städa, jag älskar't. Det är min motion, min terapi, min hobby. Med ett undantag: Bilen. Det kan faktiskt vara så att det element jag saknar allra mest från tjänstemannaåren är den till tjänstebilen hörande rekonditioneringen hos proffs. Att hämta ut en bil som inte luktar nybil (den doften har jag aldrig förstått, det luktar ju bara plast?) utan vagt av citrus och fräschör. Där mattluggen ligger åt ett håll, fluffig och svart och där panelen glänser. 

Det var efter att någon i kommentatorsfältet uttryckt att hen efter sluttittning Aurikatariina varit tvungen att hitta nytt uppåttjack ramlat in på Youtubevideos som visade rengöring av extremt smutsiga bilar, som jag själv hittade Chris Fix. Kanalen täcker i princip allt med bil, men jag fokuserar på de filmer som berör städning och då interiört. Denna och denna film ligger som bas till detta inlägg och jag skriver inlägget mest för mig själv eftersom det är väldigt många steg och mycket info i filmerna. Istället för att varje år behöva kolla igenom en timmes Youtube för att komma igång har jag nedan checklista. OBS! kraftigt reducerad jämfört med originalkällan för Chris Fix är en galning som inte väjer ens från att använda tandtråd för att komma åt de minsta skrymslena i en bil. 

Nedan produkter användes i filmerna och som den sucker jag är beställde jag hem dem från Mekster (finns en massa andra sajter å):


 • Vattenfri snabbtvätt Wash & Wax: För tröskeln in i bilen, utrymmet vid bagageluckan etc. Som en tvätt, fast som ger vaxliknande glans. Älskar den!
 • Interiörspray: Rengöring för all plast på ex. instrumentbräda. 
 • Vinyl- och gummiskyddsspray: Skyddar och får upp glans på ovan ytor.
 • Textilrengöring: För mattor, säten etc.
Produkterna, ungefär en tiondel av vad Chris Fix använder, gick på runt 600 kronor och skulle jag rekommendera två så är det punkt ett och tre. Särskilt tre. Jag hade ingen ANING om att det var sådär rekondfirmorna fick till det där "nästan-nya"-utseendet på bilens plast! 

Punkt två och fyra kan nog bytas mot såpavattenspray. Det du däremot behöver är dammsugare och en styv borste att rugga upp mattorna med så att du kan dammsuga upp det som döljer sig däri. Jag fick också stor användning av en avlagd tandborste för envisa fläckar och för att komma in i skrymslen och vrår. Och en bunt mikrofibertrasor gick också åt. 

Steg 1: Ta ut mattorna och tvätta
Jag har gummimattor. Dessa "kupade" jag och tog ut på gräset, skakade av, spolade med slang och lät soltorka.Sen anförde jag punkt 2 Interiörspray och torkade av med mikrofiberduk. Därefter efterbehandlade jag med punkt 3 Vinylspray.

Före/efter

Före/efter


2. Rengör mattorna under
Du behöver dammsugare, hård borste (jag använde kattborsten som numera är mattborste), diskborste, tandborste och textiltvätt.

Kattborsten kretar loss sand ur mattan


Tandborsten kretar loss skiten i småutrymmen

Dammsuget och klartFram med textiltvätt, diskborste och trasa

Du ruggar liksom mattan med katt- respektive tandborsten för att få upp allt fnul. Glöm inte att dammsuga längst ner i stolsfickorna. Sen sprayar du ett tunt lager textiltvätt som du låter verka någon minut. Därefter skrubbar du runt med diskborsten och torkar av med trasa. Det är i det här läget det börjar dofta vagt av dyr rekond-citrus.

Låt dörrarna stå öppna och vädra medan gummimattorna torkar klart ute på gräset. Jag dammsög i detta stadium även sätena och rengjorde dem på samma sätt med textiltvätten. Här funkar tandborsten bra för särskilda fläckar: Spraya lite textilrengöring på borsten och gnugga lätt. Du ska inte dränka säten eller matta med textilrengöring eftersom de innehåller isolering som inte bör bli genomblöta. Gör också rent stolsryggarna som vetter mot baksätet. 

3. Plastrengöring
Första lagret rengöring gör du med mikrofibertrasa lätt fuktad med vatten. Jag tog tandborsten till hjälp att komma åt exempelvis mellan fläktlamellerna och i skrymslen runt knappar och reglage. Tandborsten funkar också bra i syvecken i ratten. Glöm inte att vrida ratten under dammtorkningen eftersom det döljer sig damm överallt bakom ratten hör du det överallt. 

Omgång 1

Därefter sprayade jag trasan med vinylskyddet och arbetade in det. Viktigt att du sprayar på trasan (gärna utanför bilen) och inte inne eftersom den riskerar att skvätta på fönster och annat (den är rätt fet).

Omgång 2

Före & efter

Som du ser är det inte bara att panelen är befriad från damm. Den är liksom glansig och mörkare i färgen. Jag trodde att detta bara var temporärt men i skrivande stund, tre dagar efter genomförd rekond, är det likadant. Jag inbillar mig också att panelen samlar mindre damm än förut, även om det kanske sorterar in under önsketänkande. 

Onödigt att påpeka men denna punkt inbegriper allt av plast i bilen. Utrymmet mellan förar- och passagerarsäte och alla dess små fack och lådor. Dörrarnas insidor, karmar, lister, inuti handskfacket etc.

Det finns två sorters vinylskydd: Högglansig och vanlig. Välj den senare. Med för mycket glans kan du enligt Chris Fix bli bländad när du kör. Han har naturligtvis båda sorter och använder en för panelen vid ratten (normal) och en för övriga ytor (glansig). Men för den som inte har bilvård som yrke rekommenderar jag att ha bara en. 

3. Tak
Kanske den enklaste och mest belönande av alla aktiviteter. Du går bara över det med en torr mikrofibertrasa och gnuggar lite lätt på fläckarna. Voilà.

Tak före/efter

4. Utrymmen mitt emellan
Sen är det dags för en annan favoritprodukt: Den vattenfria snabbtvätten. Den används som sagt vid "instegen" i bilen, tröskeln eller vad man ska säga. Även i rännan som löper runt bagageutrymmet, där det samlas löv etc. Börja med att torka av det värsta med en fuktad trasa. Därefter sprayar du på snabbtvätten och torkar av med mikrofibertrasa. Skinande rent på första försöket.


Glöm inte metallen på dörrarnas kortsidor och metallen som gränsar mellan fram- och bakdörr. Det finns en MASSA metall på konstiga ställen när dörrarna är öppna och gemensamt för dem alla är att de blir smutsiga.

5. Utsida
Jag ärvde en del produkter som låg i bilen när vi köpte den. Bland annat ett bilschampo och någon form av lackskydd. Dessa verkar vara runt 30 år gamla men funkar ändå. 


Till den förra använder jag en svamp (i hink med varmvatten) och till den andra en gammal kökshandduk. Jag börjar med att spola av bilen, en sida i taget. Sen schamponerar jag och sköljer av och fortsätter på så vis runt hela. När bilen torkat för jag på "Original Grojet" med en fuktad mikrofibertrasa. När den torkat blir den som en vit hinna på bilen som jag gnuggar av med en bit linnehandduk. Spotless!

Jag utgick från att denna "Grojet" inte längre finns, men en snabb googling gav av handen att det gör den visst! Det är tydligen ett "högglansvax" och kostar runt 189 kronor. Resultatet är i alla fall enastående och du slipper alla former av rester som kan komma av en tvätt, eller det där flammiga som uppstår om du bara schamponerar och låter lufttorka. 

Exteriör före/efter

6. Glas
Sist tog jag invändigt och utvändigt glas och det gjorde jag med en fuktad glastrasa.

Så nu återstod bara att plocka tillbaka det som absolut behövs i bilen: Näsdukar, spypåse, solglasögon, P-skiva och övningskör-skylt. Tre dagar senare känner jag fortfarande vaga duster av rekond och det är en fröjd att åka bil. Minstingen blev så full av vördnad att hon knappt vågade kliva in i bilen.

Jag har också samlat alla bilvårdsgrejer i en kartong i min uppfräschade städskrubb. Tidigare hade jag lite i bilen och lite i skrubben och jag visste inte riktigt vad jag hade. Nu är allt redo för nästa rekond som tidigast kommer att ske till hösten för det var i sanning asjobbigt. Insidan tog säkert tre timmar och utsidan en dryg timme. 

Kostnadsmässigt: Ställ 600 kronor för rengöring som kommer att räcka till uppskattningsvis fem års rekond mot att göra en (1) rekond professionellt. Jag googlade lite och det jag gjort ovan motsvarar vad ett bilvårdsföretag i Stockholm inkluderar i en "Mini-rekond" för 1 450 kronor (kampanjpris). 60 kronor är 4 procent av 1 450 kronor men då tillkommer min arbetskostnad för fyra timmar vilken lyckligtvis är 0 kronor då jag jobbar för mä själv.

Sen finns en annan betydligt viktigare ekonomisk aspekt nämligen "nöjdhet med existerande bil". Vår bil kostade 45 000 kronor och har gått fler mil än de flesta. Den funkar bra för våra syften men kan knappast kategoriseras som en flärdfull bil. Inget man skryter med. Det är klart att jag ibland, särskilt efter att ha åkt taxi eller i vänners bilar som är nya, fräscha och som har mer än en fungerande radiokanal, kan känna en åtminstone tillfällig längtan till något finare. Men genom att ta hand om dina saker får de förnyat mandat. Efter denna tvådagars städmanöver (var tvungen att dela upp det, så jobbigt var det buhu) känner jag mig återigen fullt nöjd och riskerar inte att rusa åstad med dumdristiga beslut av typen slakta ISK för att skaffa en - kanske inte ny men mindre gammal - bil att glida runt i. 

Vilket osökt får mig att tänka på en bekant till en bekant som nyligen ärvde pengar och satte hela summan på en ny bil (vi pratar halvmiljonklassen vilket kanske inte är dyrt, har ingen koll på vad nya bilar kostar). Om vi bortser från att de lyckades totalkvadda bilen kort därefter har jag svårt att förstå beslutet. Femhundratusen i kapital att ha för god nattsömn eller en stålkonstruktion som förlorar tio procent av sitt värde inom loppet av en månad. Vaffö? När man kan pyssla med sin 16 år gamla Toyota Avensis för blott 600 kronor.

När städade du din bil senast?

Mvh/
FruEfficientBadass

8 kommentarer:

 1. Alltså, jag går ju här och drar på att städa bilen. Nu liksom tvingar du ut mig… kan va precis vad jag behöver för det är så jäkla trist att städa en bil men så himla härligt när det väl är gjort! Nu hör det ju till saken att jag har två sjuåringar och två hundar i min bil. Fatta hur skitigt det blir! Nu är ju min bonuspappa bilproffs och här är två av hans bästa tips: tvätta bilen utvändigt i vanligt schampo (hårschampo) när det regnar. Gnugga med sämskskinn sen. Och här är mitt bästa tips: städa invändigt med barnens våtservetter. Vad är det egentligen i dem? De tar ju allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "kan va precis vad jag behöver för det är så jäkla trist att städa en bil men så himla härligt när det väl är gjort" Spot on.

   Radera
 2. Vilket resultat! Snyggt jobbat - blir nästan tårögd!

  Jag kan rekommendera Autodude som har otroligt utbud och jättebra instruktionsvideor. Själv använder jag nästan uteslutande Gyeons produkter som är enastående bra och dryga.

  EJO Bilvård på Youtube har också bra videos och tipsar / testar produkter ur olika prisklasser. Här gör han en liknande tvätt som du gjort.

  https://www.youtube.com/watch?v=MV0h4at9-O0

  SvaraRadera
 3. Det som saknas i den här ekvationen för mig är gräsmattan och annan yta att stå och städa på - vår parkeringsplats är synlig från en större väg och hela grannskapet, så där vill jag inte stå och pyssla för länge. Det blir nog tvätt i biltvätten och sedan fix på deras dammsugningsyta, men jag ska skaffa vinylpolish, det låter fantastiskt! Min bil kostade 80.000 för tre år sedan, och jag tror nästan vi har tjänat in den nu på körlektioner och storhandling på Lidl :-)

  SvaraRadera
 4. Man kan ju städa på såna däringa städstationer runt om i landet. Antagligen är det vad jag borde göra också eftersom avrinningsvattnet helst inte ska rinna ut hur som helst.

  SvaraRadera
 5. Är lite nyfiken på vad resten av familjen tycker om den den här onskan att allting ska vara städad osv - tycker de det är skönt att det är städat eller känner dem en del press på att hålla allting rent?

  SvaraRadera
 6. Jag är hopplöst dålig på att städa våra bilar så jag tar till mig det du skriver och lovar att göra ett försök till bättring. Vi behöver städa ur klädseln ordentligt och fick höra av en bekant som hade hyrt en till ändamålet anpassad maskin hos den lokala Mekonomen för 300kr om jag hörde rätt. Fungerade visst fantastiskt bra.

  SvaraRadera