Mentala knep i nedgång

I år har en frugal weirdo kunnat hålla sig för skratt. I skrivande stund (mitten av maj) har min portfölj minskat med närmare 700 000 kronor. Jag inser att jag ännu inte upplevt helvetets innersta cirkel (tänk "finanskrisen"), men med det sagt: Jag är glad att jag ändå varit med om coronadippen. Jag märker att jag då härdades en smula. Min reaktion på nedgång är (hittills) ganska sval och yttrar sig främst i att jag inte går in på ISK:en. 

En bra sak med Lysa är att den sidan är så knastertrist att vara på så där hänger jag inte heller. Jag kan för övrigt konstatera att Lysa, tack vare sin exponering mot många geografiska marknader, hanterat nedgången med viss skyddsnätseffekt. Just nu (16 maj) har mina Avanzainnehav gått ner 12 procent sedan 1 april medan Lysa gått ner sju procent. Inte för att det spelar så stor roll på det stora hela: I slutänden presterar de nog ungefär lika bra, men det känns ändå bra med större riskspridning. Om du vill veta mer om Lysa läs mitt tidigare inlägg på temat.

När jag känner mig lite smådeppig över sakernas tillstånd har jag några tankeknep. 


1. Undvik att gå in på ISK:en. 

Out of sight, out of mind. Fokusera på det du kan påverka istället. Handla billig, god mat och laga hemma. Planera för staycation. Sparboken - en konkret guide till ekonomiskt oberoende ger en massa spartips. Och är det något som ger effekt på din sparkvot i en höginflationsmiljö så är det att hålla nere de löpande kostnaderna.

2. Om du ändå går in på ISK:en, filtrera på period "sedan köp" alternativt "utveckling tre år". 

Då känns det genast lite bättre. Ställ dig frågan: Vad hade alterntivet varit? Att du låtit dina pengar ligga och ätas upp av inflationen på ett vanligt konto i Kuckelimuck? Minns inte vem som sa det men "volatiliteten är priset vi betalar för avkastning".

3. Lyssna på J L Collins meditation på Youtube. 

Den funkar för mig varje gång. Ta några djupa andetag, konstatera att livet fortsätter även om börsen går ner. "Barn fortsätter att skratta, hundvalpar fortsätter att leka, solen går upp även idag...". Jag ska villigt erkänna att jag lyssnar på denna meditation även när börsen går bra, eftersom hans röst är så sövande.


4. Kolla även in Money Plants pedagogiska sammanfattning av "Varför marknaden alltid går upp":


Inga nyheter här, men bra med en repetition. 

5. Skaffa en ny hobby.

Mitt sista knep är att engagera sig i hobbies eller projekt som inte har med pengar eller investeringar att göra. Odla, bygg, planera resor, sy kläder, gå med i en bokklubb. Gör vad du måste för att hålla dig distraherad från att glida in på nätbanken eller konsumera ekonomimedia. Somliga skulle kalla det du ägnar dig åt "livet" och vilket tillfälle är bättre lämpat åt att leva livet än i nedgång? I uppgång vill du helst ligga på soffan med ett glas Moët i handen och begrunda din ISK. 

Vad har du för tankeknep att ta till i nedgång?


Mvh/
FruEfficientBadass

26 kommentarer:

 1. Var tog din förra postning vägen FruEB? Den om svennebanan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och bot mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag undrar också vart det inlägget tog vägen. Var det för många snöflingor som kände sig träffade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg inte det men FIRE är på sett och vis rätt ändå rätt svennebanan :D

   Radera
  2. Missade det inlägget. Skulle varit kul å läsa om sig själv ;D

   Radera
 3. Jag älskade inlägget om Svenne banan! Trist att så många kände sig träffade … man får ha lite självironi. Humor kan inte alltid vara enbart bekvämt.

  SvaraRadera
 4. Jag brukar tänka tillbaka på den misär som min släkt levde i - om de kunde hantera att bo på ett fattigt torp med barn som fick tuberkulos och polio så kan jag hantera att behöva jobba fram till pensionen. Mitt liv har varit så enkelt i jämförelse, jag behöver inte tjuvfiska gädda för att försörja familjen för att min make har har kronisk malaria (true story, Blekinge 1910). Mycket pengar är najs men ett fritt sinne och hygglig hälsa är så mycket viktigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fick man malaria i Blekinge 1910?

   Radera
  2. Mygg!
   Malaria var vanligt i Sverige förr och kallades bland annat sumpfeber. Tror det utrotades på 30-talet.

   Radera
  3. Nu när många miljörörelser lobbar för att återupprätta sumpmarker/träsk i sverige så riskerar malaria att komma tillbaka. Pratas väldigt lite om det men om 10 år kan vi ha malaria i typ halva sverige igen om det går illa.

   Radera
 5. Gör som du. Foka på annat SAMT försöka pytsa in lite mer pengar i pengamaskinen. Börsen går upp och ner, så är det. Är det inte JL Colins som säger just att en nedgång på börsen är lika naturligt som ett regn. Det är också ett tecken på att marknaden fungerar och rensar ur sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan tanke kring nedgång, som jag inte minns var jag hörde, var att "det är när börsen kraschat som risken är som lägst". Jag tänker på det en del, att vi nu är så att säga i stormens öga eller hur jag ska uttrycka det. Det kan visserligen gå ner mer, men mycket av det vi gått och oroat oss för de senaste åren har till stor del hänt. Så pytsa in ni som kan!

   Radera
 6. Bryr mig inte jättemycket om portföljvärdet, utdelningarna tickar på som de ska ändå. Visst, under en långvarig nedgång lär även bolag med stabila kassaflöden tänka efter en eller annan gång innan de delar ut som vanligt. Ligger +2,5% YTD, vilket är trevligt. Värre var det under covid, då mådde inte vår utdelningsportfölj så bra.... betydligt sämre än index.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipsen Fru EB! Eftersom jag fortfarande arbetar så tänker jag som IGMR: mer pengar in i maskinen bara. Handla på REA :)

  Ibland när jag går in och tjuvkikar (ja, jag har svårt att hålla mig) blir jag lite depp när det i nuläget ser ut som att jag behöver arbeta ytterligare ett år... Men då tröstar jag mig med dina fina ord, Fru EB, att en nedgång i genomsnitt varar 200 dagar. (https://efficientbadass.blogspot.com/2018/11/skakigt-pa-borsen.html)
  Tack för att du genom din blogg håller min hand och säger åt mig att sitta still i båten!
  /Fia

  SvaraRadera
 8. Ett enkelt knep, ta bort appen från mobilen! Vare sig det är Avanza, Nordnet, SAVR etc. Utan en app blir det långt mycket krångligare att logga in stup i kvarten och efter ett tag är avvänjningen komplett :)

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har försökt det några gånger men misslyckats. Just nu är jag nöjd över att jag inte lägger timmar per dag på Cornucopias Ukrainarapportering. Oerhört bra, men i längden energikrävande.

   Radera
 9. Min portfölj kraftigt upp sedan start. Känner inte till all börsoro :)

  SvaraRadera
 10. Fattar inte heller det där med förra inlägget, inget som kändes stötande alls. För övrigt lever jag på så lite pengar att jag t o m får goda råd av damen i kassan om hur jag ska kunna klara av att få mat för dagen när jag kommer med det billigaste jag kan hitta varje gång jag handlar. Bor på en mindre ort därav kollen.
  Nä oroas inte av börsen för jag finns inte där. Vad göra i "fattigdomseländet" och för att få ett avbrott i tristessen. Samla burkar, räkna kronor, nalla rabarber, laga den billigaste och godaste maten,långa upptäcktspromenader, skvallra med grannen och sakleta, häromkvällen hittade jag en oöppnad starköl, härligt, då blir det fest.
  Tack för en bra blogg./M

  SvaraRadera
 11. Flikar in ett litet kompletterande tips. Lyssna på "Gnossienne" av Satie i en 10-timmars loop. Skulle kunna söva hela mellanöstern och följaktligen även distansera den mest neurotiske från nedgångstrubbel.

  Hälsningar
  //B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla sex i loop eller bara första? Kom då på ett annat tips från veckans Alex & Sigge. Se gamla svartvita filmer! Själv har jag en Audrey Hepburn-box som brukar göra tricket, men du kan se random svensk buskis med Thor Modén å. Känns tryggt och ger en påminnelse om att tiden går, det som är nu är blott ett fotografi bland tusen.

   Radera
  2. Skulle säga ettan och bara ettan. En sådan hästdos dagligen, injicerad under ett par veckor, inte bara fjärmar en från Mammons helvetesgrepp utan låter en också ana att den inre resan kanske är möjlig ändå.

   Thor Modéen låter inte alls tokigt. Från hans repertoar kommer man särskilt ihåg mantrat "Strålande tider, härliga tider". Annars drar jag mig till minnes teveserien "Pennies from Heaven" som en verklighetsflykt med enorm magnetism. En slags dramamusical från BBC med bland andra Bob Hoskins i en bärande roll.

   Hälsningar
   //B   Radera
 12. Jag kollar bara på Avanzas stapeldiagram "Utdelningar". Där ser allt ut som det skall.

  /Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt! Försöker få föräldrarna att förstå det där också. Att även om aktievärdet totalt minskar i minskande börs så trillar utdelningarna in som de ska. Typiskt att jag fick dem över tröskeln till börsen innan den gick ner ytterligare 10 procent.

   Radera
 13. Hur tar ditt förvärv till sekten det hela FruEB? Flickeflarnet du skrev om i tidigare i år:
  https://efficientbadass.blogspot.com/2022/02/jag-varvar-till-sekten.html

  För en ung människa som ser sina sparade pengar minska månad efter månad kan det kännas rätt hopplöst.

  SvaraRadera
 14. Superstort tack för en rolig, informativ och i dessa tider, nervlugnande blogg <3

  SvaraRadera