Städmani à la Aurikatariina

För ett tag sedan tipsade en läsare om Youtube-kontot Aurikatariina. Det är en ung finländare som gör succé genom att, hur ska jag uttrycka det...sanera bostäder åt sina följare. Hon gör det gratis, med motivationen att hon ÄLSKAR att städa samt det faktum att hon nu har runt en och en halv miljon följare och vidhörande sponsorkontrakt från finska städproduktsföretag. 

Hon är oemotståndlig. Det som primärt drar mig till hennes kanal är hennes sprudlande sätt och hennes empati för de, i många fall, psykiskt utmanade "kunder" hon städar hos. Hennes inställning är att "vi alla hjälps åt där vi kan" och hon dömer ingen. När hon hittar kattlort i diskhon eller en rutten banan i sängen hojtar hon förtjust "Look at that!", inte "Uärk, discusting". Hon berättar också lite om människorna som bor i lägenheterna hon städar, vad som lett fram till scener som nedan: 
Dessutom är hon badass på städning. Inte ens det mest igengrodda badkar eller inbrända spis avskräcker henne, tvärt om. Ibland blir hon besviken för att städningen är för enkel. Hennes metoder är rätt brutala.  Vid dessa saneringar använder hon sig av mindre miljövänliga medel såsom Klorin och ugnsrengöring (på mer än ugnar) med motiveringen att det annars hade tagit för lång tid. Nog om kanalen och över till hur jag transponerade idéerna till mitt liv:

1. Ugn

Vår Stockholmsugn har varit sunkig ett bra tag nu. Jag har visserligen försökt rengöra den enligt husmorsskolan genom att täcka botten med gulsåpa, sätta ugnen på 100 grader, stänga av när det bubblar och låta svalna av för att därefter skrubba med svamp eller svinto. Men det kvarstod alltid en hinna av någon inbränt och flottigt. Nu testade jag att rengöra Aurikatariina style genom att spraya ett rejält lager ugnsrengöring såväl inuti ugnen som på ugnsluckan.


Därefter lät jag sprayen sitta, ej i de stipulerade 15 minuterna utan över natt. Därefter tog jag till skrapan ni ser liggande ovan ugnen och hyvlade bort skiten. 


Här ser ni skrapet från en av plåtarna (jag sprayade även dessa). Det var som att hyvla ost och de såg helt nya ut efteråt. 

Ugnslucka före


Ugnslucka efter

Ugnsluckan, som jag genom åren bearbetat med såpa och glasspray med slutsatsen att den var ohjälpligt fläckad och lämnad därhän, blev som glasklar efter en omgång med skrapan. 

Ugn efter

Jag menar följande: Ugnen blev som ny. Om ni vill ha konkret to-do, kolla in den här videon. Aurikatariina är mycket förtjust i att svepa in skummet i gladpack, men det skippade jag och det gick bra ändå. 

2. Diskho

Det var väl inget större fel på vår disko men jag var tvungen att prova knepen från kanalen. 


"Knepen" kommer i två steg. Först gnuggar du diskhon med en kombination av miljövänligt diskmedel och bikarbonat. Bikarbonaten förhöjer diskmedlets effekt. Skölj av. Därefter polerar du med den miljövänliga universalrengöringen och torkar av. Den skrubbkräm hon använder borde ha nedan svenska motsvarighet, 69 kronor på Clas O.

Universalrengöring hittar du här.

Så här fin blev diskhon efter:3. Badkarsdetalj

Samma universalrengöring använde jag till badkar och vissa detaljer i badrummet såsom det vred med vilket man stänger respektive öppnar badkarsproppen. Jag har aldrig närmare undersökt vredet, annat än att med glastrasa putsa upp utsidan. Nu visade det sig att man kunde dra ut skiten och där under fanns en del göttigt att ta tag i. Jag gojsade i universalrengöring, lät stå i en halvtimme och skrubbade sedan rent med den medföljande svampen samt en städtandborste. Skiten bokstavligt talat rann av och här ser du resultatet:


Det här är inte städning du ser med blotta ögat en vanlig dag på jobbet så att säga. Då slår ju dammsugna golv och rent handfat högre. Men tillfredsställelsen i att veta att dessa skrymslen är fläckfria är enorm, särskilt när man lagt sig i ett skumbad och ser den där ratten framför sig. 

För mer inspiration, se valfri video från Aurikatariina eller kanske särskilt den här sammansatta filmen av riktigt äckliga rengöringar:


Jag kan inte beskriva ovan annat än som en hobby. Den helgen jag var själv i Stockholm och ägnade mig åt dessa städprojekt gick jag shopping bananas på allt från ugnsrengöring till svampar samt nya rakblad till min skrapa. 

Vidare skaffade jag en diskmaskinsrengöring av märket Finish och har ni aldrig tidigare testat att köra en tomköring på maxtemperatur med rengöring som enda passagerare säger jag bara: Gör't. Doften som sprider sig i köket efter färdigt program är ljuvlig. Det känns så otroligt fräscht och som att disken framöver blir mer ren. Jag passade också på att skrubba insidan och kanterna på diskmaskinen med universalrengöring för att få bort alla kläggiga matrester samt rengjorde filtren i botten. Satisfaction. Om jag förstått Aurikatariina rätt kan man också köra en omgång med bikarbonat istället för diskmedel, vilket nog är mer miljövänligt.

Ett annat område som ofta negligeras (annat än i Aurikatariinas videos) är utrymmet under diskbänken där soporna står. Här gick jag loss och skrubbade med universalrengöringen. Envisa fläckar och intorkade matrester skrapades bort med skrapan. Enbart soppåsar och diskmedel ställdes tillbaka. Jag köpte ett diskmedel på pulver (#sparadkrona) och la i en nydiskad glasburk med en skopa, i syfte att fasa ut de dyra maskindisktabletterna. 

Summa summarum: Tack läsare för tipset om Aurikatariina, bekantskapen med henne gav mig flera dagar av förhöjd livspuls (tragiskt?) och jag kommer att följa hennes kanal nitiskt framöver. 

Fler städtips från dig?

Mvh/
FruEfficientBadass

16 kommentarer:

 1. Hittade också dit via tipset du fick.
  Helt klart en bra trigger på lördagsmorgonen tillsammans med kaffet i soffan ett tyst hus. 1 avsitt sen kommer man igång, även om ett och annat avsnitt blir lite för äckligt.

  Min favorit YT är The minimal mum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henne kollar jag också på, hon känns så mysig och jordnära.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Mitt bästa är att koka upp vatten, stäng sen av värmen. Lägg i en skopa vittvättmedel och disktrasan som får gojsa där i i ca 15 min. Den blir som ny. Burkar även låta diskborsten ligga med där, den blir helt fräsch. Använd sedan vattnet till att skura av diskhon, den blir också som ny. Inga onödiga extramedel behövs. Jag använder även tvättmedel till ugnen, det är nämligen lite frätande och gör jobbet där också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia, bra tips! Jag brukar sätta diskborsten och slaskrensaren (heter det så?) i diskmaskinen då och då, men ska absolut testa detta (minus disktrasan i linne som jag tvättar i maskin).

   Radera
  2. Tips: Disktrasan (i linne) kan köras i diskmaskinen tillsammans med övrig disk och diskborste. Världen bästa men kanske inte vackraste diskborste är denna https://www.granngarden.se/diskborste-delaval-vitbla . Outslitlig om man undviker heta gjutjärnspannor och sylvassa knivar.

   Radera
  3. MedNamnskyltAnonym5 maj 2022 18:45

   En sådan diskborste fick FruEB av mig vid Camp FI i Stockholm 2019 - använder du den något FruEB?

   Radera
  4. Då bakterietillväxten är som störst vid 40-60 grader så rekommenderar jag starkt kokande vatten, även till linnetrasan. Det tål värme mycket bra.

   Radera
 4. Jag hittade också till hennes kanal efter tipset här och hon är ju bara så bra! På alla sätt och vis!

  SvaraRadera
 5. Vet inte om det är ett städtips men när jag byter sängkläder så strör jag ut bikarbonat med lavendelolja i på bäddmadrassen. Klappar in det o låter det verka några timmar innan jag dammsuger upp det. Torkar upp och desinficerar och så sover man gott i lavendeldoften.

  SvaraRadera
 6. Off toppic.
  När kommer fru EB:s egendesignade ”ej reklam”- brevlådeskyltar ut till beställning?
  Mvh Harald

  SvaraRadera
 7. Snyggaste "Ej reklam" gör man med gammeldags Dymo. Vitt mot svart., funkis.

  SvaraRadera
 8. Jag hittade också till hennes kanal efter tipset här. Jag är helt fast. Så pass att jag t.o.m. inhandlade en scrubmommy idag 🙈

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Kan man få höra ett omdöme om den? Skulle vara spännande. Jag menar, en svamp är en svamp. Eller? 🤔

   Radera
 9. Bikarbonaten är väl mest som polerande korn? Om något grott in på handfat eller nån liten rostfläck på diskhon efter en konservburk så brukar jag ta lite tandkräm och polera med. Har hört att en disktablett i en tom tvöttmaskin är bra underhållsrengöring, har dock inte provat

  SvaraRadera
 10. Alltså, hallå. Den där tantaloran var ju helt galen. Men jag fattar precis vad hon håller på med. 'Satisfaction', som Aurikatariina säger. Mon Dieu, de där låg jag och sträcktittade på en timme eller två igår kväll. Jag blötlägger oxå disktrasor i vittvättmedel (alltid kokhett vatten) för att rengöra. Och håller på att testa med ättika och bikarbonat för att få vittvätten lite mindre gul och grå. Så, ugn och diskbänk, here I come.

  SvaraRadera