Vi slipar köksgolvet

Som jag nämnt i ett tidigare inlägg gjorde vi (jag) under vintern om den så kallade "salen". Det låter pretentiöst att säga "sal" men det är det vedertagna namnet på ett gammalt finrum här uppe, behöver inte vara Versaillestakhöjd för att kvala in. Projektet gav blodad tand i det att jag insåg att det under ett äckligt linoleumgolv i gammalt hus högst troligt döljer sig ett fullt fungerande trägolv, varför jag sedan årsskiftet gått och sneglat på vårt tragiska köksgolv. 

Vårt tragiska köksgolv

Golvet pryds av en sorts linoleummatta som jag vill minnas var i samma brun/grå-murriga nyanser som salsgolvet innan jag i ett halvhjärtat försök att ljusa upp rummet målade det i beige. Som ni ser lyckades det sådär. Färgen repades under stolar och golvet blev aldrig riktigt rent. Dessutom hade jag en känsla av att det trängde upp jord och skit ur springorna mot väggarna, som om det låge stampat jordgolv under. Jag har ett inte särskilt skrytsamt renoveringsminne av att jag just i ovan hörn lagt en latexfog direkt på jord vid tillfälle, vilket inte lirar med regelboken för god hantverkssed. 

Det visade sig att mina föreställningar inte låg så långt ifrån verkligheten. Efter bortdrag av första lagret matta låg mycket riktigt ej oansenliga mängder jord. 

Man kan ställa sig många frågor här. Har jorden smugit sig in med tiden? Eller låg den där vid mattäggningen på 60-talet och man resonerade som så att eftersom mattan ändå skulle dölja jorden behövde man inte sopa bort den? 

Med tanke på de fyndigheter jag upptäckte under köksskåpen (nedan) antar jag att det senare skulle kunna vara en plausibel förklaring. Ja, varför sopa bort ett kilo torv/jord/mög när man ändå ska bygga platsbyggda köksskåp, skåpen kommer ju rimligtvis att skymma skiten?


Notera att jag inte är bättre jag. Jag sopade fram det jag nådde med sopen och lät resten ligga bara. Någonting ska ju nästa generation ha att sysselsätta sig med? 

Efter borttag av första lagret matta (det luktade död för övrigt) fann vi ett lager tidningspapper från 1968 och ytterligare ett mattlager. Under detta fann vi tidningar från 1898 vilket fascinerade min man mycket.


Jag rev ut en liten bit ur en tidning för jag tyckte den var rolig. Rubriken lyder: "Anmälde resande" och är väl som 1890-talets motsvarighet till Facebooks "checkade in"-funktion. 


Här kan man bland annat läsa: "Hotel de Suède: Grefve Lagergren med grefvinna, Tyresö; friherre Hermelin, Näsby; borgmästare Lundberg, Sala; rådman Kullberg med fru, Nyköping; häradshöfdingen Tersmeden, Örebro; jägmästaren Englund, Orsa; kapten Gahn, Upsala; brukspatron Källström med fru, Dala Husby [...] Kandidaten Gehnberg och fröken Henschen, Upsala". Observera sorteringen i rang. Undrar vad kandidaten och fröken hade på hotel Suède att göra? Undrar om det var samma fröken som figurerade i Helena Henschens "I skuggan av ett brott?". Nåväl, så GDPR var det väl inte, oavsett.

Därefter ställdes vi inför faite accomplie. Detta var golvet vi hade att jobba med. Inte lika breda fina golvtiljor som i salen. Mer smala, missfärgade plank av samma dimension som vi har i Stockholm. 


Vi hyrde en slipmaskin och industridammsugare på Cramo och körde på. Det finns i grova drag två sorters maskiner. Dels den med en sorts hyvlel med vilken man riskerar att göra gropar i golvet om man står för länge på samma ställe. Dels en sort med oscillerande runda slippapper under som är skonsammare (men som går långsammare). Vi valde av naturliga skäl den senare.


Vi började med korn 36 (tror jag?) och det blev stor skillnad redan efter första omgången. Med den här typen av maskin ska man inte gå diagonalt utan först jämns med planken, sen i 90 graders vinkel. Därefter ska man enligt regelboken ta ett finare korn och göra samma sak samt ytterligare en repetition med ett ännu finare korn. Men vet ni vad: Det var SKITJOBBIGT trots att vi använde den enligt uthyraren "enkare" slipen. 

Min man fick gå med den medan jag gick och eftersopade (dammsugaren tog inte upp allt spån) och roddade alla sladdar och enligt honom var den bångstyrig och svårmanövrerad. Vi var båda helt slut efter första omgången slipning och eftersom golvet, enligt vårt tycke, ändå var rätt okej, lät vi det vara så. Med ett aber: Jag gick efter med handslip. Eftersom golvets plank är konkava kom vi med golvslipen inte åt fläckarna i mittfårorna av respektive plank. Gissningsvis hade vi inte kommit åt dem oavsett hur många gånger vi gått över golvet med slipmaskinen, varför jag valde att handjaga de smutsfläckiga partierna. 

Och här når vi nästa nivå av jobbighet: Byggdammet. Golvslipen hade en sorts plastkjol som gjorde att dammet föll ner till golvet. Handslipen däremot, projekterade dammet all over da place. Det sprutade damm över golv, väggar och säkert tak (har inte orkat kolla). Det kom byggdamm in i angränsande rum så pass mycket att ett barns brandlarm gick av trots två dörrar emellan. Jag hostade i flera dagar efteråt trots dubbla munskydd. Och man kan ju bara ana ondskan hos de mikrober som legat förseglade i våra 124 år gamla trägolv. Dead man writing. 

Anyheuw, det var ändå lite värt det. Kolla vilken skillnad:

Efter idogt googlande på golvbehandlingar fastnade jag för Herdins hårdvaxolja som ska vara vatten- och smutsresistent. Först oljade jag ett lager. Dagen efter gick jag med ett ledbart slipverktyg (manuellt, som en golvmopp) och slipade ner resta träfibrer med finkornigt sandpapper. Sen ytterligare ett lager olja och samma manöver igen, fast med ännu finare sandpapper. Och slutresultatet:


I kid you not när jag säger att det är första gången jag ser solen spegla sig i golvet. En fröjd! Det var också lämpligt att vi åkte till Stockholm på påsklov efter andra oljningen eftersom golvet ska få vara i fred någon vecka eller så innan man "belastar" det. 

Trots att vi stannade vid korn 36 känns golvet lent som en babykind. Inte antydan till stickbildning e d, bara att glida fram på det. Som synes på bilden ovan tapetserade jag även om väggarna med en gammelsvensk tapet "Dellen" från Duro. Jag har också målat om panelerna i nytt vitt fräscht. Taket, som ansamlat flott i 124 år eftersom vi saknar köksfläkt fick sig också en moppning med Klorinblandning. 

Jag är sjukt nöjd. Även om jag inte sållar mig till skaran som säger att det är "jättelätt" att slipa golven själv. Jag genomförde även en del småprojekt i kölvattnet av detta som jag kommer att redovisa framöver. 

Kostnad? Manpower: 0kr. Slip- och dammsugarhyra 1 dag: 1 600 kr. Herdins golvolja 2,7 liter: 1 200 kr. Diverse verktyg av typen slipmopp: 200 kr. Totalt: 3 000 kr.

Med det sagt: Har du slipat golv och vad är dina erfarenheter?

Mvh/
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

 1. Jag brukar kika in på din och Sparos bloggar efter varandra. Jag trodde jag läste om Sparos renoveringsprojekt varför den äkta hälftens entré i texten gjorde mig lite förbryllad.

  SvaraRadera
 2. Vilken fröjd att läsa, bra start på dagen!

  SvaraRadera
 3. Har slipat några golv. Det ser ut som att ni inte var helt färdiga med grövsta sandpappret. Hela golvetska vara jämnt och fritt från färg, lack etc, och då är hela golvet ljust. Sen kör man med finare papper för att ta bort slipmärken. Men man lär sig efterhand och ert nästa golv kommer bli bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det ser ut som att ni inte var helt färdiga med grövsta sandpappret. Hela golvetska vara jämnt och fritt från färg, lack etc, och då är hela golvet ljust. " Jo det var liksom målbilden. Våra plank är emellertid väldigt konkava så vi hade fått slipa ner till hälften tror jag för att komma åt groparna. Än mer förbryllande var att jag inte ens kom åt skiten i groparna med handslipen, trots grovt korn. Nästa golv bättre? Knappast, det här gör jag inte om. Och gör jag det så kommer jag att gå efter min vanliga princip: Hellre lite halvdant än inte alls.

   Radera
  2. Äsch, om några år kommer du vara sugen på att slipa golv igen. Men ta då en tung bandslip istället. Det går mycket fortare att få bort ojämnheterna med.

   Radera
 4. Snyggt! En vän till mig renoverar en kolonistuga från 1920-talet och det var så kul att läsa alla annonser i tidningarna som isolerade väggarna.

  SvaraRadera
 5. Wow snyggt! Vilken skillnad!

  SvaraRadera
 6. Badass! Ser jättefint ut! Tips är att slipa med mindre slipmaskin som man kan koppla grovdammsugare till. Då blir det BETYDLIGT mindre byggdamm. Tummen upp från IGMR.

  SvaraRadera
 7. Gjorde samma sak i mitt kök på Östermalm. Under ett lager klinker låg en vinröd linoleummatta (anno 1973, syntes i färgvalet), under denna en drygt centimetertjock spånplatta och under allt detta: originalgolv, närmare bestämt granplankor från mitten av 1890-talet. Hur tänkte de? Golvet är nu slipat och vitlackat. Lägenheten ligger i söderläge så inte behövs det någon golvvärme heller, när jag kommer in på morgonen är det ofta uppvärmt av solen.

  Har dock sedan medio mars övergivit Stockholm för friheten i Bohuslän (till sonens stora glädje). I helgen sattes potatis och planterades mangold, sallat, morötter, ärter.

  /Max

  SvaraRadera
 8. Förutom att det blir snyggt så vinner man några cm i takhöjd! I stugan föräldrarna bor i kunde min far gå raklång efter att de hade fått fram originalgolvet. Tids nog blir det dags för mig att ta tag i parketten i vardagsrummet. Original från 1952 då lägenheten byggdes. Tack för alla tips! /Fia

  SvaraRadera
  Svar
  1. " I stugan föräldrarna bor i kunde min far gå raklång efter att de hade fått fram originalgolvet. " 4real? Låter helt otroligt och jag har verkligen inte tänkt på det. Även om det i vårt fall kanske motsvarar 2 cm. 2 cm är 2 cm.

   Radera
  2. Någonstans mellan 7-10 cm vann de. Men då tog de bort ett lager papp i taket också, om jag minns rätt... Och en bonus: golvet blev lite jämnare :) Men nu finns det säkert flera cm tillgodo. Man krymper ju med åldern, sägs det ;)

   Kul att läsa om dina(era) projekt. Måndag- och torsdagsmornar är mina favoritstunder i veckan. Jag samlar inspiration och väntar på dagen när jag själv kan flytta ut från stan och lalla runt och ha det gott.

   /Fia

   Radera
  3. Så rart skrivet Fia. Kommer mera. Har precis avslutat projekt "walk in pantry m h a tapetslattar".

   Radera
 9. Det blev mycket bättre än innan, helt klart.
  Fanns det någon anledning till de olika lagren av tidningar, är det för att minska kyla från golvet? Är det något som ni kommer att få uppleva kommande vinter, alltså att golvet blir (väldigt) kallt och "suger" värme från fotsulorna från de som befinner sig i rummet?

  Om så, så kanske nästa projekt blir att lägga ett lika snyggt golv ovanpå det nuvarande, fast med god isolering emellan?

  SvaraRadera
 10. På a säger jag "vet ej" vilket för mig till b: Nej, vi har inte känt någon skillnad i drag etc. Vi rev ut golvet när det fortarande var kallt ute. Kanske ville de bara låta spara tidningar som tidsdokument, så att jag kunde skriva om dem på bloggen?

  SvaraRadera
 11. Men så vackert det blev!!!! Det är ju helt fantastiskt. Vilken skillnad!!! Älskar alla DIY inlagg. Tack igen för bra inspiration :)

  SvaraRadera
 12. Sååå snyggt :D

  SvaraRadera
 13. Hej vänner, detta är mitt vittnesbörd. Jag har varit gift i 5 år och vi bor tillsammans i 9 år. Vi var skilda i 4 månader. Han vill lämna och vill inte rädda vårt äktenskap. Vi var ett fantastiskt par (åtminstone jag trodde på det) och bråkade sällan. Några månader innan han åkte hemifrån var han så inaktiv och sov mycket. Jag insåg att han hade en känslomässig koppling till någon, och jag bekräftade att han var attraherad av henne. Sedan sa han att han inte längre var kär i mig och att han inte kunde leva med mig. Jag bad, grät och så vidare i månader. Jag behöver verkligen hjälp och jag vill ha tillbaka min man. Jag surfade på internet när jag såg en kvinnas vittnesmål om att Dr. Alaba var en underbar trollkarl som hjälpte till att bota myom, och hon kunde tvinga sitt eget barn att återfå sitt lugn hemma. hon skrev hans kontakt och jag kopierade honom, först misstänkte jag den här kontakten, men jag behöver verkligen en permanent lösning på mitt problem, så jag skickar honom ett meddelande som förklarar min situation, han sa till mig att se till att min man kommer tillbaka om jag har att bete sig så som han påpekade för mig, jag gjorde allt han sa till mig, och den fjärde dagen fick jag en ursäkt från honom om att han inte visste vad som var fel på honom, samma kväll återvände han hem och bad för alla hans synder och eftersom vår kärlek och äktenskap har blivit starkare, vill jag tacka den store magikern av trollformler Dr Alaba för hans goda arbete och lycka i livet igen. Om du har samma familjeproblem eller andra problem, kontakta Dr Alaba idag på: dralaba3000@gmail.com eller kontakta honom på WhatsApp och Viber på detta nummer: +1 (425) 477- 2744 Kan utföra alla trollformler du tror att jag jag ett levande vittnesbörd ................

  SvaraRadera