Småfix i köket

I kölvattnet av golvsliperiet i köket tog jag mig an ett antal surdegar i köksregionen. Man blir ju som bekant hemmablind och det är lätt att inbilla sig att det är fullt normalt att ha en spygrön besticklåda av märket Hammarplast med en prislapp som indikerar att den köptes in någon gång tidigt 70-tal på "Domus". Ögat vänjer sig, funktionaliteten är ju desutom densamma som med en nyköpt historia.


För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg där jag beskrev hur jag trattade ner stora färgslattar i små behändiga burkar, färg som skulle kunna att komma användas till diverse småprojekt hemmavid. Ja, här har vi ett sådant. Och den som säger att man inte kan använda väggfärg till att måla spygrön plast ljuger, det går alldeles utmärkt, se då bara (man måste bara måla två lager):
Som ni ser målade jag även lådans innandöme. Genom att ha samma färg på såväl låda som besticklåda får man ett intryck av att besticklådan är platsbyggd. När den inte alls är det. Snarare plastbyggd. Men visst blev det fint? Fördelen med väggfärg är att den torkar så otroligt fort. Jag målade andra lagret redan efter någon timme och jag hade kunnat göra det tidigare. Jag tog en annan provburk till insidan av underskåpen. 

Kastrullskåp före - plastmattan på bottenplan rök

Kastrullskåp efter: Vilsam beige direkt på trä

Väggarna är panelerade upp till brösthöjd och den färgen fräschades upp med ett lager vitt. Ovan panelen satte jag en gammelsvensk tapet "Dellen".

Köksvägg före

Köksvägg efter

Under projektets gång körde jag för övrigt en tvåveckors provperiod Bookbeat och lyssnade efter läsartips igenom Fogerströms "Minns du den stad"-trilogi vilket gav en extra dimension till projektet. Jag kommer aldrig att kunna lyfta en kastrull ur skåpet utan att tänka på Henning och fattigsverige. 

Jag är väl medveten om att ursprungsläget för mina skåp och lådor var betydligt sämre än för gemene man i hyfsat nybyggda bostäder. Men med det sagt: Vad är det som hindrar att du gör detsamma? Det är roligare med färg än med vit spraylackad fanér. Och utrymmen som det under diskhon eller kastrullskåpet lär inte vara en deal breaker när det kommer till visning ("Vi skulle gått all in om det inte varit för det pastellrosa kastrullskåpet") så passa på att ha lite kul. 

Jag är nu ivrig att ta mig an vår vidunderligt fula städskrubb och vårt sletna skafferi efter detta. Och om du tror att du slipper redogörelse tror du fel, det är blott en tidsfråga. Jag måste bara samla på mig tillräckligt mycket spillfärg och tapetrester först.

Gällande projektbudget landade den på knappt 5 000 kronor ink. hyra golvslip+dammsugare. Dyraste posten var hårdvaxoljan för 2000 kronor. Gissningsvis hade projektet hamnat på det tredubbla (om inte mer) om vi tagit in proffs för golv och väggar. 

Har du DIY:at kök?

Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. Ett tips är att måla tak och väggar innan du slipar så slipper man täcka så mkt. Några kr sparade på täckpapp.
  Du hade kunnat spara några bitar av den gamla mattan och ha som botten i ditt grytskåp så slits inte färgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Man lär så länge man lever. Den gamla mattan var vidunderligt vidrig, annars bra idé (för er som har mattor yngre än Kubakrisen).

   Radera
 2. Mycket inspirerande! Jag tänker att hjärnan (min hjärna i alla fall) då och då behöver nytt (inredning, utflykter, kläder mm) för att hålla sig lugn och då är ju en ommålad kökslåda så mycket bättre än så mycket annat. Till det kläder köpta second hand och min nya bästa grej: möblera om, så kan pengarna få växa ifred.

  SvaraRadera
 3. Underbara småprojekt, ren lycka att läsa och få se! Inspirerande!

  SvaraRadera
 4. DIY köksrenovering,men det blev en totalrenovering för ca 60 000 totalt med nytt ikea-kök. Kostnad om hantverkare skulle gjort det runt 180-200k. Vi hade någon tanke på behålla gamla 60-talsköket men efter några dåliga försök på installera glidskenor till lådorna och höja diskbänken blev det nytt ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en gräns för hur långt man kan stretcha ett gammalt kök. Men kul att ni försökte och fantastisk kostnadsreduktion. Tänker på folk i Stockholmsområdet som för bra många år sedan tog in köksofferter som låg i spannet 250'-450' för högst ordinära remakes. Alltså inga lyxrenoveringar utan bara uppdatering standardkök. Det är alltså detta folk sprätter iväg sitt sparutrymme på? Tänker på dig som gör i princip allt själv. IGMR som klurar på att göra taket själv, till en bråkdel av priset. Wake up drone people!

   Radera
 5. Smart tips med samma färg i lådan!

  SvaraRadera
 6. Det blev mycket fint!! Ja, jag har DIYat köksrenovering. Passade på när jag jobbade på snickeri att göra nya köksluckor i lackat stavträ, målade alla skåp in o utvändigt gammelvitt, böt ut diskho, nya bänkar i IKEAs svartspräckliga laminat, kryddhylla bort mot stor aluminiumköksfläkt, kaklade upp med mosaik i tre grå kulörer, målade hela köket i stryktålig vit färg, installerade en modern skarp trespots taklampa och lade in klassiskt svartvitrutigt golv, plastmatta. Ingen järnkoll på kostnaden då jag tog det efter hand, men inget som sved eller märktes nämnvärt. Att ha lejt ut allt? Ojoj, då snackar vi kännbara summor!

  SvaraRadera