Småfix i köket

I kölvattnet av golvsliperiet i köket tog jag mig an ett antal surdegar i köksregionen. Man blir ju som bekant hemmablind och det är lätt att inbilla sig att det är fullt normalt att ha en spygrön besticklåda av märket Hammarplast med en prislapp som indikerar att den köptes in någon gång tidigt 70-tal på "Domus". Ögat vänjer sig, funktionaliteten är ju desutom densamma som med en nyköpt historia.


För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg där jag beskrev hur jag trattade ner stora färgslattar i små behändiga burkar, färg som skulle kunna att komma användas till diverse småprojekt hemmavid. Ja, här har vi ett sådant. Och den som säger att man inte kan använda väggfärg till att måla spygrön plast ljuger, det går alldeles utmärkt, se då bara (man måste bara måla två lager):
Som ni ser målade jag även lådans innandöme. Genom att ha samma färg på såväl låda som besticklåda får man ett intryck av att besticklådan är platsbyggd. När den inte alls är det. Snarare plastbyggd. Men visst blev det fint? Fördelen med väggfärg är att den torkar så otroligt fort. Jag målade andra lagret redan efter någon timme och jag hade kunnat göra det tidigare. Jag tog en annan provburk till insidan av underskåpen. 

Kastrullskåp före - plastmattan på bottenplan rök

Kastrullskåp efter: Vilsam beige direkt på trä

Väggarna är panelerade upp till brösthöjd och den färgen fräschades upp med ett lager vitt. Ovan panelen satte jag en gammelsvensk tapet "Dellen".

Köksvägg före

Köksvägg efter

Under projektets gång körde jag för övrigt en tvåveckors provperiod Bookbeat och lyssnade efter läsartips igenom Fogerströms "Minns du den stad"-trilogi vilket gav en extra dimension till projektet. Jag kommer aldrig att kunna lyfta en kastrull ur skåpet utan att tänka på Henning och fattigsverige. 

Jag är väl medveten om att ursprungsläget för mina skåp och lådor var betydligt sämre än för gemene man i hyfsat nybyggda bostäder. Men med det sagt: Vad är det som hindrar att du gör detsamma? Det är roligare med färg än med vit spraylackad fanér. Och utrymmen som det under diskhon eller kastrullskåpet lär inte vara en deal breaker när det kommer till visning ("Vi skulle gått all in om det inte varit för det pastellrosa kastrullskåpet") så passa på att ha lite kul. 

Jag är nu ivrig att ta mig an vår vidunderligt fula städskrubb och vårt sletna skafferi efter detta. Och om du tror att du slipper redogörelse tror du fel, det är blott en tidsfråga. Jag måste bara samla på mig tillräckligt mycket spillfärg och tapetrester först.

Gällande projektbudget landade den på knappt 5 000 kronor ink. hyra golvslip+dammsugare. Dyraste posten var hårdvaxoljan för 2000 kronor. Gissningsvis hade projektet hamnat på det tredubbla (om inte mer) om vi tagit in proffs för golv och väggar. 

Har du DIY:at kök?

Mvh/
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

 1. Ett tips är att måla tak och väggar innan du slipar så slipper man täcka så mkt. Några kr sparade på täckpapp.
  Du hade kunnat spara några bitar av den gamla mattan och ha som botten i ditt grytskåp så slits inte färgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Man lär så länge man lever. Den gamla mattan var vidunderligt vidrig, annars bra idé (för er som har mattor yngre än Kubakrisen).

   Radera
 2. Mycket inspirerande! Jag tänker att hjärnan (min hjärna i alla fall) då och då behöver nytt (inredning, utflykter, kläder mm) för att hålla sig lugn och då är ju en ommålad kökslåda så mycket bättre än så mycket annat. Till det kläder köpta second hand och min nya bästa grej: möblera om, så kan pengarna få växa ifred.

  SvaraRadera
 3. Underbara småprojekt, ren lycka att läsa och få se! Inspirerande!

  SvaraRadera
 4. DIY köksrenovering,men det blev en totalrenovering för ca 60 000 totalt med nytt ikea-kök. Kostnad om hantverkare skulle gjort det runt 180-200k. Vi hade någon tanke på behålla gamla 60-talsköket men efter några dåliga försök på installera glidskenor till lådorna och höja diskbänken blev det nytt ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en gräns för hur långt man kan stretcha ett gammalt kök. Men kul att ni försökte och fantastisk kostnadsreduktion. Tänker på folk i Stockholmsområdet som för bra många år sedan tog in köksofferter som låg i spannet 250'-450' för högst ordinära remakes. Alltså inga lyxrenoveringar utan bara uppdatering standardkök. Det är alltså detta folk sprätter iväg sitt sparutrymme på? Tänker på dig som gör i princip allt själv. IGMR som klurar på att göra taket själv, till en bråkdel av priset. Wake up drone people!

   Radera
 5. Smart tips med samma färg i lådan!

  SvaraRadera
 6. hej killar, jag är väldigt glad över att vara här och jag gillar så mycket rikt innehåll som delas här är väldigt utbildande och inspirerande, jag vill också snabbt bidra med att dela användbar information och mitt personliga vittnesbörd som jag upplevde för några dagar sedan, jag läste liknande blogginlägg på en webbplats för några dagar sedan om en stor kärleksförtrollare som hjälpte så många människor att få tillbaka sin före detta kärlekspartner och han har också den magiska kärleksförtrollningskraften att återförenas och återställa trasiga äktenskap/hem igen. jag var först inte stöder kärleksmagisk stavning tidigare eftersom jag hade en vän som sa att hon hade kontaktat några människor online och hävdade att de är kärleksstavar men de fungerar inte, jag var rädd för att inte falla i samma fälla, tills Jag läste från ett blogginlägg på nätet om den riktiga kärleksförtrollaren Dr.Oduduwa, jag gav det ett försök eftersom det inte skadar att prova något nytt, så idag är det tre dagar sedan jag hade kontakt med Dr.Oduduwa och som han lovade mig att min ex kärleksman återvänder hem för att be mig om ursäkt, jag tar det bara som ett skämt, jag gav dr.oduduwa min man bild och namn och jag gav honom min egen bild och namn, han sa att han skulle gå att lansera en kärleksförtrollning för mina räkningar och att inom 3 dagar kommer min man att återvända till mig. Jag följer bara hans instruktioner och jag tillhandahåller det stavningsmaterial som krävs för att kasta en kärleksförtrollning till handling. Goda nyheter för mig idag fick jag ett telefonsamtal från min man man Showman, han har inte ringt mig de senaste 3 månaderna nu sedan vi gjorde slut, just idag fick jag ett telefonsamtal och sms från honom, han bad mig om ursäkt och lovade att komma tillbaka hem i kväll, här sitter jag med honom just nu och äter middag tillsammans, det verkar vara som en magi eller jag drömmer. Denna kärleksförtrollning av denna goda man Dr.Oduduwa fungerar verkligen för mitt bästa. Jag rekommenderar honom starkt till alla som vill få tillbaka ex kärlekspartner, återställa trasigt hem, kärleksförtrollning för sann kärlek och tillit i ett förhållande, om du misstänker att din kärlekspartner är otrogen mot dig, kontakta honom idag för en snabb brådskande lösning är säker. garanti 100%. skicka meddelande till hans personliga
  WhatsApp
  https://wa.link/q5f107

  till kommunikation med Oduduwa gratis onlinekonsultation idag, bra omedelbart resultat är säkert.

  Vill du ha snabba svar och omedelbar lösning på följande relationsfrågor?:

  1. skilsmässa par lösning för att återförenas
  2. hur man får hjälp att få tillbaka ex kärlekspartner
  3. brådskande lösning för att återställa tillbaka ex kärlekspartner
  4. omedelbar kärleksförtrollning för att få tillbaka ex
  5. omedelbar kärleksförtrollningslösning för att locka till sig ex kärlekspartner
  6. hur man får tillbaka ex med voodoo spell
  7. Talismn ring för att få tillbaka mitt ex
  8. svart magi kärleksförtrollning för att locka ex
  9. Talismanring för berömmelse, rikedom och rikedom (för magisk besvärjelse)
  10. Talismanring för Love Dominion and Power
  11. Lotto-lyckonummer (trollformel för talismanring för att vinna spel)
  12. Botemedel mot sexuellt överförbara sjukdomar och blodsjuka (örtmedicin)
  kontakta Dr.Oduduwa andlig healer idag för onlinekonsultation och utöva kärleksbesvärjelsebön för att återställa tillit och kärlek i äktenskap och kärleksrelationer.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 7. Det blev mycket fint!! Ja, jag har DIYat köksrenovering. Passade på när jag jobbade på snickeri att göra nya köksluckor i lackat stavträ, målade alla skåp in o utvändigt gammelvitt, böt ut diskho, nya bänkar i IKEAs svartspräckliga laminat, kryddhylla bort mot stor aluminiumköksfläkt, kaklade upp med mosaik i tre grå kulörer, målade hela köket i stryktålig vit färg, installerade en modern skarp trespots taklampa och lade in klassiskt svartvitrutigt golv, plastmatta. Ingen järnkoll på kostnaden då jag tog det efter hand, men inget som sved eller märktes nämnvärt. Att ha lejt ut allt? Ojoj, då snackar vi kännbara summor!

  SvaraRadera