Höstens kapselgarderob

Den Uniqlogarderob från Sellpy jag använt i sommar var en succé. Ljus, behagliga material, perfekt passform. Det var med sorg i sinnet jag hängde upp innehållet i garderoben på plan två och istället plockade fram mina höst- och vinterplagg som nästan genomgående går i svart och marinblått. Faktum är att 14 av mina 24 höstöverdelar var svarta eller marinblå. 


Om jag tillbringar dagen hemmavid blir det lätt att jag drar på mig ett par jeans, en Uniqlotopp i marinblått och på det - tada - en marinblå kashmirtröja från samma butik. Med andra ord: Rätt trist och förutsägbart. Jag är inget modelejon (älskar det ordet), men någon måtta får det vara. 

Exempelvis tycker jag om att göra skillnad på dagarna. På samma sätt som jag skiftar från Gabrielle Chanel på vardagarna till Chanel Mademoiselle fredag-söndag, är det lite FESTLIGT att vara snäppet mer uppklädd på helgen. Det vill säga: Tvärt om mot resten av befolkningen som måste skärpa sig måndag till fredag men såsar runt i mjukisbyxor på helgen. 

Det fanns i vilket fall inte så mycket festligt på min del av klädstången. Dessutom gjorde jag en obehaglig upptäckt: Mina vinterbyxor hade samtliga krymt under sommaren. Det måste vara luften på plan två.

Jag hade under sommaren fyndat två par rymliga jeans på Röda Korset i Forsa för 20 kronor styck så jag hade en sorts bas i blått och svart. Men två par byxor är lite väl spartanskt även för mig så jag bestämde mig för att ta en tur till Erikshjälpen och efter en halvtimmes inventering och provning landade jag i nedan förägda plagg för i totalt 430 kronor.


Tre långkoftor (perfekt plagg att ha hemma eftersom man enkelt kan ta av och på plus att de ger en smickrande silhuett i det fall jag råkar passera en spegel), två blusar och två par byxor i stuprörsmodell (ett par svarta, ett par grå). Jag började som vanligt med att välja ut höstens uppsättning accessoarer, det vill säga skor, väskor och scarves/halsdukar.


I vanlig ordning en uppsättning i svart och en i mörkbrunt. En rutig halsduk och en ljusbrun i kashmirblandning som jag fått av en vän. Sen plockade jag ut fem underdelar att bygga från.


Ett par blåjeans, ett par svarta jeans, mina nya byxor och en svart pennkjol i stickat, mjukt material (från sommarens Uniqlokapsel). Min målsättning var att hitta tre-fyra överdelsvarianter till varje underdel och resultatet blev något i stil med nedan.




Jag vet att det syns dåligt och att mina barn hånar mig för mina fashionista poses, men syftet med bilderna är att påvisa hur jag ur ett dödläge kunde krama fram åtminstone femton olika outfits av olika karaktär. 

Första raden funkar på jobbet. Mellanraden är om jag ska vara hemma en heldag. Nedersta raden är för helg och när jag ska besöka människobyn a.k.a. Stockholm. Jag måste bli bättre på att bära kjol! Jag gillar det ju egentligen, men jag kommer bara inte på tanken. Med ett par tjocka fleecefodrade strumpbyxor till (foxy) är det ju som att dra runt i långkallingar, fast med ett extra hölje upptill. 

Min Uniqlokapsel från i våras gick på 1 040 kronor. Ovan köp landade på 430 kronor. Jag kommer troligtvis inte att handla något mer i år eller som det känns nu, inte ens nästa (?). Men låt oss anta att min årliga klädbudget ligger på runt 1 500 kronor. Det blir ett månadssnitt på 125 kronor. 

Ställ det mot mina consumer sucker-år då jag lätt drog iväg två-tretusen i månaden. Jag har svårt att fatta siffran idag, men så var det. Om man leker med den för tillfället skrattretande hypotesen att börsen avkastar sju procent per år och att jag hade investerat diffen på 2 875 kronor i fonder varje månad, hade denna besparing renderat mig närmare en halv miljon på tio år. 

Nu avsätter jag ju inte dessa pengar, men jag slipper gå back dryga 34 000 kronor om året och slipper med det blancolån och Lyxfällan.

Låt gå för att jag inte är trendigast i stan. Faktum är att barnen inte alls gillade blusarna ovan och jag kan hålla med att särskilt den turkosa knytblusen bättre passar på en kvinna i 46-årsåldern. Men vänta nu...

Dessutom är jag mycket nöjd över att min del av klädstången nu inte enbart är marinblåsvart utan kan stoltsera med en mix av såväl mönster som material.


Om jag nu vaknar en dag och känner mig oinspirerad kan jag bara scrolla fram detta inlägg och kolla på de kombinationer jag workshoppade mig fram till. Så det är mitt tips: Testa olika kombinationer och fota de du gillar. Lägg fram kläderna kvällen innan. 

Ta hand om plaggen. Vädra tröjor och stryk sådant som behöver strykas direkt efter tvätt. En kapselgarderob behöver snabb skötselcykel så spara inte tvättberg. Häng så mycket du bara kan. Även T-shirts och byxor, annars glömmer du bort att du har dem. Med ett begränsat antal galgar blir det kapseltvång: En in en ut. Jag har i dagsläget 30 galgar för samtliga mina plagg med undantag av underkläder och pyjamas.

En kommentar några veckor efter inköp: I vanlig ordning blev några av de nyinköpta plaggen genast favoriter medan andra förblev oanvända av oklara skäl. Eftersom de snittat på en 50-lapp har jag inte överdrivet dåligt samvete för det utan lämnar tillbaka dem till andrahandsmarknaden. 

Samma sak hände även förr, då jag handlade nytt. Skillnaden var då att jag fick slänga på en nolla på snittpriset och att jag för att undvika sunken cost aversion inte gjorde mig av med plaggen. Istället lät jag dem agera hyllvärmare vilket i sin tur försvårade påklädning eftersom jag inte såg mina dugliga plagg.

Har du tagit garderobsomtag inför hösten?

Mvh/
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

  1. Beställde ett par nya Part Two "Birdie" (aka Världens Bästa Byxa) i rätt storlek till halva priset. Fortfarande 500 spänn, men ppa:n brukar bli väldigt bra. Jag har tagit fram de höstiga kontorskjolarna och köpt nya strumpbyxor, samt sytt en ny blus av tyg som jag köpte billigt på semestern. Det var ett väldigt trevligt symönster, så jag ska nog sy en eller två till. Köpte också en ny ullkappa för en tusenlapp, den förra höll 7 år för samma pris. Kollade en del på Sellpy men hittade ingen röd kappa i rimligt snitt och storlek så det fick bli nytt. Nackdelen på Sellpy är också att man inte kan se om kappor och jackor har innerficka, vilket är ett måste för den urbana kvinnan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innerficka borde du väl kunna sy dit, händig som du verkar. Jag gjorde det på en oljerock en gång. Såg ut som ett barns verk men funkade för att förvara mobil.

      Radera
  2. Upptäckte förra veckan att mina höstskor (liknande dina till höger) plötsligt inte bara släppt sulan, utan även spruckit längst ner på lädret! Stora svordomar! Nu har jag bara ett par ganska nya sneakers som funkar i Stockholmskt höstväder. Tur att jag har en arbetsplats där folk låtsas att de inte bryr sig (men man ser ju deras skor.... alltid perfekt putsade).
    Tror inte att de går att laga, så måste ut och köpa ett par nya. Trååååkigt!
    (Men min Snoot höstjacka håller ett par säsonger till, pris-per-användning närmar sig noll :-) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina Blundstones är inne på fjärde året. Lite slitna, men det går ju att putsa till. Däremot såg jag ett par bruna Chelseaboots med lite högre skaft och utfällningsbara broddar (ett måste om man vill klara sig igenom hälsingevinter utan snubbeltrubbel) i butik förra veckan. Rätt saftig prislapp dock.

      Radera
  3. Nej men jag borde, nu står jag som ett fån i garderoben varje morgon och funderar mest på vad som går fort (ej behöver strykas) och är skönt men samtidigt vill jag vara snygg och representabel, svår kombo.

    SvaraRadera
  4. Jag tänkte på det förra helgen och kommer vika undan sommarplaggen nu i helgen tänker jag mig. Ut med tunna tröjorna för att få lite ordning, har redan tagit fram de tjockare men utan att ta bort sommarplaggen. Kan bli skönt att få lite mer plats i garderoben

    SvaraRadera
  5. Motsatsen är inte kul, d.v.s. fullknökat. Då blir dessutom skjortor skrynkliga, apropå kommentaren ovan.

    SvaraRadera
  6. Har just rivit ut allt ur min garderob, och tänkte gå hårt ut med rensningen, typ mari kondo, om plagget verkligen sparked joy.! Blev helt matt till slut, och rensade för lite. Tog en paus och kikar in till dig. Vilken lyckträff att få läsa just det här inlägget nu. Har ny energi och inspiration att fortsätta. Mvh Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till! Håller med att det är energidränerande att rensa kläder eftersom man måste hoppa i och ur plagg för att se om de passar och att de känns bra. Gärna prova olika kombinationer också. Och jag jobbar enligt kapseltänket, kan inte föreställa mig hur jobbigt det är att ha en fullknökad walk in closet. Men känslan efteråt...

      Radera
  7. Äntligen! Det här inlägget har man ju väntat på :)

    SvaraRadera
  8. Nej, det har jag inte. Men nu blev jag ju väldigt sugen. Ett av barnen har dessutom haft någon sorts tillväxtspurt så mycket är för litet och bör rensas ut.

    SvaraRadera
  9. Snyggt! Alltid kul att se dina garderobsinlägg
    Jag har skiftat min sommargarderob bestående av jeansshorts och vita toppar, nån klänning och en beige linneskjorta, mot höstgarderoben som uteslutande består av svarta t-shirts, blå jeans och några varma tröjor. 😁 sketcherssandalerna stuvades undan och vinterkängorna togs fram. Sneakersen fick vara kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra. Det blir ju ofta en mjuk övergång då saker ska överlappas och lika härligt jag tycker det är att damma fram vinterns kasmirtröjor, lika underbart är det ju att ta fram sommarskorna. Årstider alltså.

      Radera
  10. Ja, av nöd tvungen har jag tagit garderobsomtag eftersom jag är gravid och vanligtvis har stuprörsjeans som uniform. Det är inte det bästa plagget att växa i. Har tyvärr lagt mycket pengar på kläder de senaste månaderna: gravidtights (nya) och klänningar (second hand från Tradera och Erikshjälpen). I januari blir det till att köpa mer eftersom det då ska vara amningsvänliga plagg. SÅ tråkigt att köpa saker man vet att man bara kommer kunna/vilja ha ett litet tag.

    Det där med sunken cost aversion... Trots åratal som strävande garderobsminimalist och kondofantast har jag fortfarande svårt att konfrontera mina felköp, vilket sabbar känslan i min annars rätt harmoniska garderob. Det är lättare med plagg som inte kostat så mycket/köptes på andrahandsmarknaden, men ändå inte helt lätt. Har du några tips för en mer avslappnad inställning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tips för att hantera sunken cost aversion hmm. Jag håller ju med dig om att det är lättare att göra sig av med 2nd hand. När det begav sig, att jag behövde göra mig av med dyra plagg, var det alltid en tröst att få lite pengar tillbaka i alla fall gm försäljning på ex. Tradera eller, om du bor i Sthlm, andrahandsbutiker av typen Arkivet.

      Tips gällande Arkivet direkt ur hästens mun (en kompis som lämnade ett antal kassar där igår) är att de inte är så högprofilerade som man kanske tror. De tar även emot fast fashion av typen HM, Gina, Carin Wester (även om de nog inte skulle tacka nej till en Guccinväska), huvudsaken verkar vara att det är hyfsat contemporary, inte vintage vintage.

      https://arkivet.com/

      När jag lämnar saker till typ Erikshjälpen idag ser jag det som en post i välgörenhetsbudgeten och då är det svårt att må dåligt.

      Radera
    2. Kör på skjortor, de är smidiga att amma i och kan användas sen också! Tröjor i stor modell är också lätt att dra upp, eller tröjor eller klänningar som går omlott =)

      Radera
    3. Mina 20 år gamla gravidbyxor (svart trikå, typ) har jag numera som sköna hemmabyxor så de kom till användning igen efter att ha legat bortglömda i många år! (Jag är inte lika tjock om magen som när jag var gravid men har med åren blivit tillräckligt rund för att byxorna skulle funka igen. Får vika ner linningen lite bara.)

      Radera
  11. Har läst din blogg i flera år, men aldrig kommenterat förut. Jag har alltid varit sparsam, men tack vare bloggar som din så har mitt sparande kunnat nå nya nivåer. Att leva billigt är ett vinnande koncept på så många sätt, särskilt nu under pågående inflation. Inte nog med att vi har utrymme i budgeten pga slimmade kostnader, tack vare ett frugalt mindset anpassar jag mig undermedvetet till den nya situationen och hittar sätt att skydda min sparkvot. Kan tänka mig att situationen känns väldigt annorlunda för en person som levt i sus och dus och som nu tvingas ner på vår levnadsstandard. Som vi dessutom trivs med! Det är en underbar känsla att inte önska sig saker, utan mest blir illamående av tanken på fler prylar in i hemmet. Du lyckas med dina texter förmedla att denna livsstil kan kännas lyxig, och inte alls torftig. Så tack för en skön blogg. /Alexandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till kommentatorsfältet! Håller med dig i allt. Och tack för att du tycker att jag "lyckas med dina texter förmedla att denna livsstil kan kännas lyxig, och inte alls torftig" för det är själva målsättningen.

      Radera
  12. Tack! Jag kommer hädanefter vara en frekvent kommentator. Ha en fin helg! /Alexandra

    SvaraRadera
  13. Ser snyggt ut med den nya stassen överst på sidan på bloggen, bra pedagogisk ändring samtidigt som blogginlägget handlar just om byte av kläder ;-)

    Ser det implicita tipset att även ändra i valutagarderoben och ha övervikt i dollar, ja på lång sikt är det svårt att argumentera emot, kronan har ju inte varit så framgångsrik om man säger så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha precis. Hon är framtagen av en formgivare i Nigeria (digitala marknadsplatsen för art work Fiverr) baserat på en bild jag hittade av en 50-talshusmor bärandes en födelsedagsbricka. Han stiliserade henne och bytte ut kaffebrickan mot en hög dollar på...ser det ut en iPad?

      Radera
  14. Tack för ett inspirerande inlägg! Du är en klippa på att få till det- och få dina följare att ta tag i saker. Nu ska jag ta bilder på höstens outfits- och ta hand om mina höst o vinteraccessoarer.
    /Frugala hedonisten

    SvaraRadera