Fjärde läsarberättelsen

I november förra året efterlyste jag era resor mot mer ekonomisk slack (behöver alltså inte handla om hela vägen från Lyxfällan till FIRE) och här kommer berättelse fyra. Ni är välkomna att fortsätta skicka. Antingen skriver ni fritt som "Engineering" nedan, eller så följer ni nedan rubriker:

HUR BÖRJADE DET

VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR

SÅ HÄR INVESTERAR JAG

MITT LIVSMÅL

MINA TRE BÄSTA SPARTIPS

Nu över till Engineering:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag har nog alltid varit sparsam, eller snål kanske man kan säga. Det grundar sig säkert i att jag växte upp med sparsamma föräldrar, inte för att jag tänkte på det då, men såhär i vuxen ålder har jag reflekterat en del kring att vi köpte den starka taco-såsen och blandade med billigare krossade tomater för att få en mediumsås. Eller att utomlandssemestrarna sträckte sig som längst till Danmark, jag säger inte att levde fattigt, vi bodde i hus med två bilar och under ett tag hade vi även båt. Men konsumtion övervägdes och fokus lades nog bara på sådant som verkligen gav ett mervärde.

Min mamma var hemma med oss tills vi började skolan, så vi levde på bara en lön. Men jag tror att det bidrog till både ekonomiskt tänkande för oss barn och även att vi fick uppleva och uppskatta det egengjorda. För både bröd, sylt och saft gjordes själv och åt vi pizza en lördagkväll så hade mamma satt degen och bakat två stora plåtar med härlig pizza. Medans jag och min bror snodde av den rivna osten i väntan på maten. Det var liksom lite högtidligt att få pizza och få gå ned till källaren och välja en 33cl glasflaska med läsk.

Mitt ekonomiska sinne grundar sig nog i det jag beskrivit ovan, en avsaknad av konsumtion under min uppväxt och att kunna glädjas åt det lilla.

                                

För det pratades aldrig om ekonomin inte som jag hörde i alla fall och jag vet än idag inte hur mycket mina föräldrar tjänar. Börsen eller aktier/fonder nämndes således inte heller, men jag kan minnas hur tydligt som helst hur pappa kollade hur börsen gått på text tv på vardagarna. Så ett sparande har mina föräldrar alltid haft och jag själv började spara så fort jag flyttade hemifrån, för innan dess hade jag inte något direkt inkomst. Vi fick inte veckopeng när vi var små och under högstadiet/gymnasiet fick vi månadspeng, till en början 100kr och sedan 200kr. Inga jättesummor direkt, det här var strax innan 2010. Men när jag som sagt flyttade hemifrån och började studera, till civilingenjör i Lund, så behövde jag spara. Studiemedlen skulle även bekosta mina utgifter under sommarmånaderna när jag var ledig, så under de övriga tio månaderna så sparade jag ihop runt 2000kr/månad för att täcka inkomstbortfallet.

Efter fem år av veckohandlingar och pendlingstid, jag bodde nämligen ca 30min med tåg utanför Lund i en billig bostadsrättslägenhet, så tog jag examen. I anslutning till min examen fick jag min första anställning, det var på ett litet företag med inriktning mot fordonsindustrin där jag också hade utfört mitt examensarbete. Jag höjde då min inkomst till 30 000kr/mån före skatt men mina utgifter låg kvar på samma nivå som när jag studerade, med undantag för ett lite dyrare pendlingskort nu när jag inte längre hade studentrabatt.

Med den betydligt högre inkomsten så samlades pengarna bokstavligt på hög på bankkontot med nollränta, efter första året så hade jag fått ihop närmare 100 000kr och jag kände att jag behövde "Agera". Jag började läsa på om aktier och kom in på Fantastiska Farbror Fri's blogg. Jag kan nog inte beskriva det på något annat sätt än att jag blev frälst, jag skulle tro att det var ungefär samma känsla som när FruEB började läsa MMM.

Jag köpte mina första aktier via min vanliga kuckelimuck bank och betalade troligen ett väldigt högt courtage, jag hade inte direkt koll, men jag köpte ett gäng aktier i klövern. Jag valde A-aktien baserat på atr A lät bättre än B, men just att jag faktiskt köpte något tror jag var det viktiga för mig just då. Att jag faktiskt kom igång och vågade köpa.

Inte så långt senare så öppnade jag ett ISK hos Avanza och där har jag idag alla mina fonder och aktier. Jag har en övervikt i aktier och en mindre del i fonder, tanken är att leva på utdelningar. Men kommande år kommer jag nog att försöka öka andelen fonder. Några år in på min sparresa så ändrades sparförutsättningarna rejält men fantastiskt, jag blev pappa. Vi ville båda få mycket tid tillsammans med vårat barn och vi var hemma båda två i strax över ett år tillsammans. Därefter började jag arbeta 80% och senare så bytte jag jobb i samband med en flytt tillbaka till Södermanland där jag och min sambo kommer ifrån.

På det nya jobbet hann jag jobba ett drygt halvår innan vi blev gravida med vårt andra barn, min sambo blev sjukskriven under graviditeten och jag kunde då ta ut vab för vårt första barn. Sedan kom corona och vår dotter föddes strax efter, vi kände precis som med vårt första barn att tid tillsammans var det viktigaste och bestämde att vi skulle ha ytterligare ett helt år ledigt tillsammans.

Under ledigheten upptäckte jag också pluggakuten.se, där elever kan skriva frågor och få hjälp med läxor och att förstå uppgifter. Som ingenjör så har jag mycket matte, fysik och teknik i bagaget och känslan av att kunna bidra med vad jag kunde och lära ut var fantastiskt kul.

Som ni förstår så stod sparandet i princip helt stilla från att vi blev föräldrar, men vi fick känna på ett slags konstgjort FI i och med föräldraledigheten. Vi hade båda under den här perioden helt snöat in oss på att vi skulle satsa på FI och absolut inte jobba till 65, eller 70 som det lär vara när vi 90-talister ska gå i pension.

När jag återgick till arbetet igen efter ca 1 och 1/2 års vab+föräldraledighet så vantrivdes jag något enormt. Söndagsångesten kom redan lördag kväll och det kändes inte som jag gjorde något vettigt, inte som jag gjorde någon skillnad. Jag mådde helt enkelt inte bra. Alla dessa möten och övrig corporate bull shit som FruEB hade uttryckt det ledde till att jag bara efter några månader sa upp upp. Utan någon egentlig plan, men tack vare vårt sparande och våra låga utgifter kunde jag göra det. Vi kunde chansa och sätta välmående först.

Initialt så sökte jag olika ingenjörsjobb och blev kallad till ett gäng intervjuer, men valde sedan att söka en kompletterande utbildning på distans. Utbildningen resulterar i en lärarexamen med inriktning mot åk7-9 inom teknik, men jag kommer även att bli behörig i fysik och matematik.

Så just nu så har jag praktik på en skola och trivs väldigt bra. Sparandet är på paus men de låga utgifterna behöver man aldrig pausa.

Många har sagt och skrivit det redan och jag upplevde det precis i början av min sparresa: De låga utgifterna är de som kommer bygga din pengamaskin, utgifterna är också något som du kan påverka själv i större utsträckning. Så fort du bestämt dig så kan du börja minska dem direkt, det behöver inte vara att flytta till en mindre och billigare bostad eller sälja båda bilarna. Det kan vara allt från att minska på mängden kött du äter eller i dessa tider med dyra elpriser att sänka inomhustemeraturen nån eller några grader. Prova att odla dina egna tomater.

                                                

Jag vill avsluta med att önska alla ett bra 2023 och lycka till med er sparresa.

Mvh Engineering

P.s. från bloggaren: Och detsamma önskar jag er! Gott nytt år!

16 kommentarer:

  1. Tack för din berättelse! Låter som ni prioriterat och tänkt väldigt klokt med er tid och pengar. Dvs styra mot som är värdefullt på riktigt i livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar, ja vi försöker att lägga mest fokus på vad vi tycker är viktigt. Det har varit en utmaning i början att faktiskt bryta normerna och våga byta bana, att säga upp sig från en tillsvidaretjänst 1.5år efter corona bröt ut vägde jag fram och tillbaka flertalet gånger vill jag lova

      Radera
  2. En fin berättelse (förutom den där delen med jobbångesten) med rätt prioriteringar. Tack för att du delade med dig.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de fina orden :)

      Radera
    2. Tack för de fina orden :)

      Radera
  3. Blev ni båda gravida med ett enda barn, hur gick det till? 🤔

    SvaraRadera
  4. Förstod snabbt vems berättelse det här var! Roligt att få läsa lite mer djupgående om er. Tycker du verkar ha så sunda värderingar och att du haft en bra uppväxt.

    Blev dock ännu mer nyfiken på din sambo. Hur ser hon på sparande? Tycker hon också att låga utgifter är självklart? Har hon en karriär hon trivs med? Det verkar förresten som du är inne på att jobba med något du trivs med snarare än fire numera. Korrekt uppfattat? /frihetsmamman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tänkta svaret till dig hamnade visst längst ner :)

      Radera
  5. Kul - låter jättebra! Skulle vara ännu roligare med lite siffror tex åldern, hur mycket ni har sparat och vad ni menar med låga utgifter dvs hur mycket har ni i budget varje månad (inkl engångsgrejer som semester) och hur mycket av det är boende?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är ca 30år båda två och tillsammans har vi lite drygt 800 000kr i fonder och aktier, under 2022 har vi snittat runt 20 000 - 22 000kr/månad i utgifter och då är avgift, ränta och amortering runt 9500kr(nu kommer räntan sticka iväg en del när bindningstiden går ut i början av 2023). Semester har vi inte varit iväg på någon sen 2017 utan gjort utflykter och hittat på saker i vårt närområde. Så utgifterna utöver boendet har varit runt 12000kr per månad för två vuxna och två mindre barn

      Radera
    2. Tack för svaret - intressant!

      Radera
  6. Ja det var nog ett och annat/hintar om yrke som avslöjade mig :). Synen på de låga utgifterna delar vi definitivt, hon är nog mer nogrann kring extrapriser än vad jag är och hon lyckas hitta massor med saker på marketplace som vi behöver, allt från kläder till barnen och skåp/vinterjackor till oss. Antingen väldigt billigt eller bortskänkes. Hon har lite drygt en termin kvar att plugga till förskolelärare, hon har haft uppehåll sen vi blev föräldrar. Jag har nog svängt lite som du säger till fokus på att jobba med något jag trivs med men att sluta jobba tidigare än "normalt" är fortfarande tanken. Vi är ca 30 nu och antagligen blir det pension när vi fyller 50 ungefär. Blir nog rätt lagom till när yngsta flyttar hemmifrån, men man vet ju aldrig vad som händer på vägen. Gott nytt år :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var tacosåsen som avgjorde det faktiskt. ;)

      Radera
  7. Hej! Intressant berättelse. Det låter dock som att du hade velat haft lite större veckopeng så du kunde kommit igång med med sparandet snabbare? För vilket barn tänker på att spara pengar liksom? Jag tror mer på att det skapade sunda ekonomiska värderingar som du fick med dig tidigt i livet. Hur ser veckopengen ut för dina egna barn idag?
    Gott nytt år! /T

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, nja jag hade nog inte direkt några sådana tankar då kring sparande. Då var det nog mest att jag sparade för att jag inte kännde någon mening med att konsumera upp pengarna direkt, växte som sagt upp på landet skulle man kanske kunna säga så det var inga biobesök eller fixa med kompisar som man kunde lägga pengar på. Det mesta gick nog till bensin och 2-takts olja :).

      Mina barn är 5 resp. 2.5år så de har inte någon veckopeng än, men tanken är att när de blir äldre så ska de få det så de får öva på att hantera pengar och lära sig att man får hushålla med det man har. Gott nytt år

      Radera
  8. Inspirerande! Grattis till dig, din familj och dina elever! /M

    SvaraRadera