Mitt sparår drar igång - januari satt

I fredags fick jag min första heltidsmånadslön på 4½ år. Efter att förmånsvärde clown car dragits fick jag ut en i mina ögon gedigen summa som med lätthet svalde såväl elräkning samt en sommarresa som inhandlats på bankkort Norwegian (för den inbyggda reseförsäkringens skull). 

Nu var elräkningen avseende november en västanfläkt jämfört med vad som väntar för december (för att inte tala om januari och februari), men å andra sidan kommer jag inte att köpa fler resor på ett tag varför jag bedömer att lönen kommer att hålla mig flytande under vintern. 


Ovan diagram är en visualisering av det jag fyllde i i Mitt Sparår - 52 veckor mot ett friare liv (sid. 19) som ni som följer mig på Instagram under #fruebsparår redan sett. Post ”Övrigt 2%” är sådant som kommit på räkning men som inte faller in under mastodontposterna el, mat eller lägenhet. Typ streaming. 

(Parentes, men det är väldigt bra med pajdiagram eftersom det blir så tydligt var dolkstötarna ska sättas in. För min del ger det mer effekt att googla billig mat och energispartips än att nitiskt göra mig av med ett streamingabonnemang).

(Parentes två är att din Kuckelimuck troligtvis redan bjuder på någon form av diagram under ”Utgiftskollen” e d men min erfarenhet är att dessa blir skeva. Det räcker med att min man gör en överföring eller att jag själv pytsar pengar till barnen för att det ska bli missvisande. Bättre att göra dem själv i Excel).

Som jag sa i mitt tidigare inlägg i frågan kommer månadspengen som dras från decemberlönen att vara större än vanligt, eftersom den även ska täcka dagarna 25-31 december. Men det är som sagt en engångsdisposition, nästa månad tar du bara dagspeng*antal dagar i månaden för att få fram rätt tal. 

Vi hade ju lite diskussioner under samma inlägg om hur man ska boka kostnader. Exempelvis avser ju mitt Bank Norwegiankort inköp gjorda mellan mitten av november till mitten av december, förfallodatum 28 december. Är det då riktigt att lägga in denna post för sammanställningen januari? Eller ens för december? Borde kostnaden inte delas upp i två lika delar där ena halvan bokas mot november och den andra mot december?

Hade jag involverat min revisor tillika man i frågan hade han säkert kunna hjälpa mig med en FAR-compliant Exceluppföljning som klarat granskning ända upp på EU-nivå men jag ser inte poängen. Syftet med min uppföljning är att rädda undan sparpengar, inte att excellera bokföringstekniskt. Det finns i min värld bara två saker som är intressanta i detta sammanhang:

1) Vad får jag in en specifik månad? Just nu: Vad fick jag in på kontot 23/12?

2) Hur mycket av detta kan jag stasha på ISK:en? Svaret är: Allt, efter det att räkningar är betalda och månadspeng säkrad.

Så när lönen kommer in betalar jag mina räkningar, oavsett när de underliggande kostnaderna uppstått, och efter att jag lagt till luft i form av månadspeng plockar jag bort överflödet och lägger in det på ISK:en så att det kan yngla av sig i form av små ulliga gulliga avkastningsprocent. 

Idag är börsen stängd, men köporder ligger planerad tills imorgon. Månadens sparkvot på 16 procent blir Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Första köpet på 4½ år, varför det får bli en gammal goding.

VIKTIGT! Jag går nu in på Mitt Sparår - 52 veckor mot ett friare liv sidan 15 och plottar i mitt sparande för januari i spargrafen. 


Ursäkta bildkvalitén, jag bloggade i sängläge julaftons morgon och ville inte väcka tomten bredvid mig med taklampa. Den uppmärksamme noterar ett kludd till vänster i kolumnen och det var jag som full av hybris för någon månad sedan lagt in en stafflad skala i tiotusenkronorssteg.

I takt med att el och räntor justerats uppåt insåg jag att mitt sparande för året nog kommer att ske i femtusenkronorssteg varför jag var tvungen att ändra. Men eftersom jag mitt nöt skrivit med bläck första gången blev det så här. Så lyd gärna min tidigare uppmaning att använda blyerts i boken. Sparande är som livet självt, det blir inte alltid som man tänkt sig. 

Jag lovade också att dela med mig av resultaten från de mer kreativa övningarna i boken, exempelvis när det gällde ritande. Efter att ha fyllt i rutan i avsnitt "Mental förberedelse" på sidan 14 var jag nära att backa på den punkten. Jag hade visserligen femma i bild, men den fuskade jag mig till genom att kalkera hämta inspiration från konstböcker, varför det är med skämskudde över hövve jag redovisar (en av mina) livsdröm(mar): En vinter vid Gibraltar i ett litet Air BnB-hus.

Sugen? På att följa med mig till en kolsvart kåk på generisk stäpp. En blek sol och ett oregelbundet hav. Ett berg som i profil ser ut som ansiktet på en tandlös gumma. Nähä. Men durå? Lägg upp din mentala målbild på Insta #fruebsparår och beskriv kort i ord. 

Mvh
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

 1. ISK-skatten beräknas utifrån värde på ditt konto 1 januari, 1 april, 1 juli och 1 oktober + insättningar. Det finns därför (möjligen) en poäng i att inte göra insättningar förrän typ 2 januari nu när du ligger så nära brytpunkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra påminnelse. När rör det sig om så små pengar bör emellertid de tior det eventuellt handlar om ställas mot den tillfredsställelse det innebär att innan nyår ha gjort clean slate med sitt lönekonto. Köpet gick iväg idag, swosh bara.

   Radera
 2. God jul Fru EB! Jag kommer följa ditt sparår och delta själv trots att jag inte köpt din bok. Jag har ett shoppingfritt år från 1/1 och har under december försökt minska på inköpen. Det var rätt skoj på julafton att se hur glada mina barn blev av att få färg,penslar, lim i julklapp. Dagen efter firade de med sin pappa och fick Nintendo Wii. Glädjen över limmet och dataspel var rätt snarlik. Favoritjulklappen blev en sovmask med dinosaurieögon på. Jag känner mig laddad inför ett sparår men vill göra på mitt eget sätt, med egen design. Jag inspireras av det du gör. Idag ska jag göra mitt sista inköp innan mitt shoppingfria år börjar: en vinterjacka. Den gamle hade krympt över sommaren märkligt nog. Det blir ett nyköp eftersom jag behöver en vattentät jacka och den vattentäta effekten brukar avta efter antal tvättar och slitage. Därför bedömer jag att en ny jacka kommer hålla längre. Dock har jag avvaktat till rean som börjar idag. Under 1,5 månad har jag gått i regnkappa med tjock olle under så köpet är inte förhastat. Ibland är secondhand inte att föredra, särskilt inte på ytterplagg tycker jag som friluftslivstjej. Jag kommer spara 7500 den här månaden. Elen blev 2700kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shoppingfritt år, fantastiskt. Och har du inte redan läst Gunilla Brorejs Shopstop är det ett tips, mycket inspirerande. Märkligt att den på Adlibris kategoriseras som "Samhälle & Politik", det är en kickass shopping detox-bok.

   https://www.adlibris.com/se/bok/shopstop-rapport-fran-ett-celibat-9789173894555?gclid=CjwKCAiAzKqdBhAnEiwAePEjkvvNV7xXzA-dXj2O75uJwttyl0PdfZCd79EEd7V94UtEaMGTtwCgxRoCXwMQAvD_BwE

   Radera
 3. Vet inte om du ser inlägg på insta om man har privat profil? Men min målbild är en täljstenskamin för 6 siffrigt! /kemiläraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte heller, jag är usel på Instagram. Jag går in på "fruebsparår" och hittar bara min egen trista bild på en sida ur boken.

   Radera
 4. Attans, jag har redan klantat mig. Jag åkte och tankade idag, tanken var nästan tom och imorgon ska vi göra en längre resa, men inte hade jag sparat pengar från tidigare dagar för att täcka det. Det krävs uppenbarligen att man tänker till ordentligt och planerar.

  SvaraRadera
 5. mysigt - är delvis uppvuxen i Gibraltar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definiera "I Gibraltar". För jag antar att du inte är uppvuxen i Gibraltar sund? Jag är inte näsvis, bara ignorant. Vad inbegrips egentligen i begreppet? För mig är det en flummig idé om södraste delen av Portugal, med en utsikt mot Marocko.

   Radera
  2. Gibraltar är väl ett pyttelitet territorium i södraste Spanien?

   Radera