Genomför ett sparår med mig!

Jag har av flera läsare tipsats att se dokumentären Den lyckliga arbetaren på SVT Play. Den initiala överdosen av infographics övergår pö om pö i en rätt ömsint berättelse om ett antal utbrända personer och beskrivning av hur vi lyckats bygga en arbetsmarknad av bullshit jobs samt ursprunget till den corporata bullshiten. Som en läsare uttryckte det: "Inget för popcornmys med familjen utan mer som kompetenshöjning. Om en inte redan besatt kunskapen.” Absolut sevärd. 

Dagens inlägg:

När jag skrev Mitt sparår - 52 veckor till ett friare liv - avundades jag i mitt stilla sinne de av er som faktiskt har möjlighet att till fullo följa boken. Det vill säga: Folk med en vanlig inkomst som möjliggör sparande. 

Som jag tidigare nämnt går boken i mångt och mycket ut på att på ett handgripligt sätt plotta ner allt från månadens in och ut till daglig spending. Jag har lagt upp det så eftersom min erfarenhet säger att det är enda sättet att nå stora resultat. 

Under mina två första sparår hade jag en dagspott på 200 kronor som skulle täcka allt, allt, allt som inte var mat och räkningar. Vilket ledde till att jag började planera alla inköp, om det så bara gällde receptfria läkemedel eller annat tråkigt/nödvändigt. Och se det var som turbo för sparmaskinen.

Nu, med jobb, finns möjlighet även för mig att plocka upp den kastade handsken. Min ambition under 2023 är alltså att leva som jag lär. Jag tänker således följa kalendern dag för dag.

Även om jag historiskt - åtminstone sporadiskt - använt mig av merparten av knepen kan de behöva återupprepas. Ett skafferi behöver inventeras löpande och det finns nästan alltid saker att sälja i ett förråd. Med jobb krävs omtag kring matlådor och till sommaren ska nya budgetvänliga resor planeras. Jag vill också stresstesta boken: Klarar man, så som jag lovat i baksidestexten, att genomföra uppgifterna trots heltidsjobb och familjeliv? 

En sak som hänt sedan jag dragit ur pluggen är att jag börjat få allt sämre koll på mina utgifter, såväl per månad som dag. Jag tycker att det har varit svårt att motivera mig att följa upp dessa då det inte funnits något direkt incitament i att jaga sparkvot eftersom sparandet stått på paus. Det har känts som att "det blir som det blir". 

Men med en lön får jag en rejäl morot att hålla i slantarna, om inte annat för att kunna skryta med en hög sparkvot. Jag noterar också att kostnader har en tendens att smyga sig på och plötsligt sitter man där med ett streamingpaket för mycket och en ovana att köpa kexchoklad varje gång man passerar förbutiken på Coop. Nuff! 


Därför kommer jag från och med vecka ett 2023 ägna måndagarnas inlägg åt att recensera bokveckan som gått. Vilka uppgifter hanns med, vilka fick strykas? Om där funnits en uppgift av mer kreativt slag, exempelvis "rita en kombination ytterplagg, halsduk, mössa, skor" redovisar jag detta i bild. Hur såg min dagliga spending ut, klarade jag mig nätt och jämnt på veckans pott eller lyckades jag överföra pengar till nästkommande vecka? I så fall: Hur mycket? Olidligt spännande.

Och ni är alla välkomna att delta. Det enda ni behöver är boken och lite bjärt kolorerade pennor. Räkna med att avsätta 10-15 minuter per dag beroende på uppgifternas karaktär. Om du inte tycker det är värt att hosta upp 129 kr+frakt kan du alltid i efterhand haka på när jag redovisar veckan som gått. Gissningsvis dyker det också upp en del bra kompletterande tips i kommentatorsfältet. 


Var hittar jag Mitt sparår - 52 veckor mot ett friare liv?

 • min webbshop (syns även i datorläge på bloggen). Här styr jag själv priset och det är 129 kronor + 36 kronor frakt = 165 kronor.
 • Bokus tar 177 kronor + 35 kronor frakt = 212 kronor. 
 • Adlibris tar 156 kronor + 35 kronor frakt = 191 kronor.
Nätbokhandlarna verkar ha gjort som vana att fördröja skick av böcker med en vecka, kanske för att kunna sälja på folk "snabbfrakt" varför jag skulle rekommendera köp via min webbshop. Publit (mitt egenutgivningsförlag) har lovat att böcker som beställs senast på Lucia kommer fram till jul. 

Mvh/
FruEfficientBadass

31 kommentarer:

 1. 200 kr/dag, det blir ju 6000 kr/månad - herregud vad mycket pengar! Tänkte jag, och började sedan räkna ihop de "övriga" posterna i min budget och fick se att jag kom till samma summa. ;-) Låt vara att hälften av det är CSN och ett privatlån, som jag ska lägga manken till för att försöka betala av inom några år. Och CSN försvinner nästa år, så då kan jag pytsa in motsvarande i låneåterbetalningen. Jag sparar också 3000 kr i diverse fonder.
  Funderar på att plundra "lilla" sparkontot och ge mig själv dina böcker i julklapp. Som en långsiktig investering.
  God Jul!
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker också 6000 låter mycket. Har ungefär 400 per dag för mat (1 vuxen och 3 barn) och allt annat inkl SL kort. Måste kolla själv med tror annat är minde än 200 per dag

   Radera
  2. Låt inte mitt spendypants behaviour hindra er från att applicera konceptet dagspeng. Det är principen jag vill illustrera.

   Radera
 2. Vilket kul upplägg! I'm in!
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
 3. Roligt upplägg, ska bli kul att följa!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker "Den lyckliga arbetaren" satte ord på väldigt mycket bra skit! Skrev just om mitt "uppvaknade" i min blogg, och en del av detta var tack vare denna dokumentär faktiskt. Fast självklart hade jag listat ut det mesta redan innan. Hade nog kunnat vara behjälplig med manuset nu när jag tänker efter...:)

  SvaraRadera
 5. Rolig utmaning! Själv går jag ett steg längre och ska pröva att under nästa år leva på det så kallade normalbeloppet, det som förr kallades existensminimum! Pga inflationen har det tydligen räknats upp ordentligt och kommer fr 1 januari att vara 5717 kr per månad för ett enpersonshushåll. Det ska täcka allt utom hyra, även hushållsel. Jag tycker att det låter generöst! Pengarna som blir över går direkt in till sparkonto för en långresa 2024.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar ju så länge du bor i lägenhet (elen alltså). Bor du ensamstående i ett läckande hus på landet blir det tufft. Vi är MTD uppe i estimerad månadsfaktura rörlig el 11', och då drar vi ner till 15 grader dagtid samt pushar 15-åringen till boy friend stayover oftare än vanligt (i samma sekund hon lämnar huset slås värmepumpen i hennes rum av).

   Radera
 6. hänger inte med i hur bullshit jobs gör folk utbrända? Borde vara tvärtom eller? i om att bullshit jobs inte är så viktiga

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.forbes.com/sites/lindsaykohler/2022/07/26/why-boredom-at-work-is-more-dangerous-than-burnout/?sh=66242fe4fbd2

   Radera
 7. Fick tummen ur och beställde boken förra veckan, att följas åt här på bloggen låter som en bra idé!

  SvaraRadera
 8. Jag är med och boken ligger hemma och jag ska ge den till mig själv i julklapp från en okänd välgörare..

  SvaraRadera
 9. Min bok är på väg, längtar! Så jag är också med på spar-året!

  SvaraRadera
 10. Jag har tappat lite av sparglöden på grund av obalans i nu och sen-tänk efter att ha läst Die with zero så denna bok och tillhörande ”bokcirkel” kommer väldigt lägligt. Jag sparar lika mycket som innan men tjänar mer, så sparkvoten behöver bättras på lite.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 11. Beställt boken och är med på tåget :)

  SvaraRadera
 12. Det här är ju exakt vad jag behöver nu när jag tänker ha mig ett uppvaknande som heter duga nästa år. Båda dina böcker redan inhandlade. Tack som fan!

  SvaraRadera
 13. Beställde 2 ex av varje. Det här ska bli spännande. Anser mig vara sparsam redan :)

  SvaraRadera
 14. Hurra! Jättebra idé. Jag har slappat till mig pga haft normal lön och jobb några månader. Sparar ordentligt, men snålar inte, och har tagit igen en del uppskjuten konsumtion. Efter nyår återstår bara 5 månader av vikariatet och då gäller det att spara järnet utifall det blir arbetslöshet igen. Tyvärr stor risk.

  SvaraRadera
 15. Jag är med! Beställde boken via webbshoppen och fick den hur snabbt som helst.
  Tror att det här upplägget är precis vad jag behöver just nu. För jag tycker inte att 6000 låter mycket. Jag gör för det mesta av med mer, trots bakning, ständig matlåda och få inköp. Eller visst ja, bensinen... där har vi problemet. Även om jag inte använder bilen mer än några gånger i månaden så kör jag långt varje gång.
  Jag behöver alla tips jag kan få.
  DDT

  SvaraRadera
 16. Ska bli kul att följa! Som nybliven panschis har jag ju kommit till uttagsfasen, så någon sparkvot eller insättningar på ISK:en kommer det aldrig mer att bli för min del. Men jag vill förstås att mina pengar ska räcka till sånt som är roligt och meningsfullt, och ha det allmänt gott, så jag tror jag kommer kunna fortsätta få bra tips och inspiration här. Har redan fått massor. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer att ha att göra ändå. Allt handlar inte om att räkna sparkvot (väldigt lite faktiskt). Och som nybliven panschis har du ju eoner av tid att strukturerar upp ditt hem (vilket är den huvudsakliga aktiviteten i boken, i syfte att frigöra energi/kapital/utrymme samt distraktion mot online shopping) så du kommer att komma ur året som en nyskrubbad ung panschis.

   Radera
  2. Bästa unga panschis, kommer vi få njuta av din läsarberättelse? För du har väl mejlat fru eb din historia?

   Radera
  3. @Fru EB: Haha, ja, ser fram emot att bli ännu mer nyskrubbad! Min lus(t)läsning av din blogg i kombination med medfödd talang (som dock varit väldigt slumrande under tiden i gruvan) och nuvarande eoner av tid (blev panschis för ett år sen men räknar mig fortfarande som nybliven) har redan gjort underverk.

   @Anonym: Inte redo än, men kanske framöver. Behöver gömma mig i min nya minimalistiska och Kondovikta garderob ett tag till.

   Radera
 17. Jag har också köpt boken. Har suttit och bläddrat lite i den och den känns väldigt konkret och inspirerande. Men det blir ju en extra boost att arbeta mef den, när du också gör det och gör avstämningar varje vecka. Jag är så taggad och på inför 2023!!

  SvaraRadera
 18. Hänger på. Vi har just pratat om att göra 2023 lite mer "frugalt". Beställde just boken.

  Magnus

  SvaraRadera
 19. Beställde boken men känner ett motstånd till att börja styra upp saker igen. Inser dock att det finns ett behov...

  SvaraRadera
 20. Jag är på och har beställt boken idag.
  Som ensamhushåll med betydligt mindre marginaler än jag är van vid så blir detta ett intressant grepp på min ekonomi.
  Spännande minst sagt.:)
  //Tomas

  SvaraRadera
 21. Jag är på! Får dock inte med mig min man plus att det är lite andra snårigheter vad gäller oregelbunden inkomst och så, men jag gör så gott jag kan tänker jag. Bara att få kylen rensad vecka 1 kommer att bli ett lyft! Undrar dock, kommer Theresa Williams också att vara med? :-)

  SvaraRadera