Läsarberättelse tre

Här får ni läsarberättelse tre. Fortsätt att skriva till mig: fruefficientbadass at gmail.com. Jag kan bara inte få nog av dessa. Särskilt som det blir tydligt hur kuckelimuck beter sig mot småsparare. För dig som inte redan läst bankbluffen av Joel Dahlberg, gör det.

HUR BÖRJADE DET
När jag började arbeta och tjäna egna pengar växte intresset för att försöka få pengar att föröka sig. Mina tama försök i början stupade som regel på otålighet. Letande efter raketer som skulle leda till himlen men alla blev ouppfyllda. Om jag inte sa det är jag 50+ så det var ett tag sen. Någonstans i början på 90-talet började jag månadsspara i fonder. Inga stora summor men regelbundet. Spar, göm och glöm är tips #1.

VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR
Strax innan millennieskiftet var jag på ”pensionssparande” rådgivning på min dåvarande bank. Det var ett startskott för ett djupare intresse kring långsiktig ekonomisk placering för mig. Det råd jag fick vara så dåligt och trots att i en jämförelse med resultatet av mitt eget sparande var bankens förslag inte i närheten historiskt tyckte banken att jag borde följa deras råd.

Detta möte är starkt i mitt minne, minns alla rådgivare som samlades på kontoret och försökte förklara, vill minnas att mitt sparande 5 år bakåt slog bankens förslag med mer är 30% och det fattade jag som relativ novis är svårt att skoja bort. Mötet avslutades med att banken förslog att någon från huvudkontoret kunde ringa mig för rådgivning. Det skedde också lite senare men hjälpte inte upp situationen. Banken agerade försäljare av sina produkter är min förståelse nu efter lite eftertanke. Bytte bank strax efter det.

SÅ HÄR INVESTERAR JAG
Sedan år 2000 har jag en årlig genomsnittlig avkastning på mitt sparande på 22%. I mitt privata sparande köper jag aktier i svenska bolag. Äger aktier i 15 stycken olika bolag som jag förstår vad de gör, gillar deras produkter och i någon form har en relation till. Byter någon bolag i portföljen då och då men det är väldigt sällan. Halva portföljen (7 st.) betraktar jag som livstidsinnehav. Köper fonder för utländska innehav och det består ungefär av 10% av värdet. I PPM och andra pensionssparande är min inriktningen huvudsakligen mot global inriktning.

MITT LIVSMÅL
Närmar mig för alla som orkat läsa så här långt pensionsdax. Har under hela mitt yrkesliv älskat att jobba. Har haft många olika tjänster, träffat motiverade kollegor, känt utveckling, har kunnat påverka framtiden och lärt mig massor. Har haft som mål att uppnå sparandenivåer som gör att jag om jag inte upplever det jag beskrivit tidigare kan lämna in. De nivåerna har jag passerat och är nu är mål, planerar att byta klimat relativt snart. Den svenska hösten/ vintern är inte riktigt i min smak och planen är att snart säsongsjobba. Halvtiden digitalt från varmare breddgrader och under svensk sommar på plats. Troligen hit (Dourodalen i Portugal):


Kommer jobba så länge som det känns meningsfullt för mig men kan också hoppa av imorgon.

MINA TRE BÄSTA SPARTIPS
Förutsatt att du är bekväm med den risknivå som finansiell placering i börsen innebär. Det är viktigt att förstå att det kan svänga mycket och värdet av din investering kan förändras mycket.

#1 Ett månadssparande med uthållighet kommer resultera.

#2 Ränta på ränta effekten är magisk.

#3 Tro på dig själv och lyssna selektivt på ”experter”.

Önskar alla läsare en fantastisk framtid med ett sparande som ger er möjlighet att nå just era planer.

19 kommentarer:

 1. Tack för en intressant berättelse. Om skrivaren finns här, då är jag grymt nyfiken på vad det är för jobb som man kan flexa på det sättet. I princip alla jobb jag tittat på inom IT, kräver de någon sorts fysisk närvaro minst en gång i månaden, vilket effektivt knäckt vår plan att frun slutar jobba och jag jobbar deltid som konsult från sydostasien mot svenska bolag. Min kompetens är tyvärr inte så pass unik att jag själv kan diktera samarbetsformerna. Jag har snackat med ett tiotal potentiella kunder, och det är allt från att de kräver 100% fysisk närvaro (myndigheter oftast) till att man ska kunna finnas på plats nån gång i veckan eller som bäst en gång i månaden. Roligt att det löste sig så bra för brevskrivaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för feedback! Utan att avslöja min identitet kan jag berätta att jag jobbar för ett stoort företag (tror det underlättar) med framtida projekt (3-5 år framåt) /Krister

   Radera
 2. Man blir ju lite nyfiken på vilka 15 aktier som författaren till berättelsen äger.
  Finns det något svar på det månne eller står det kanske i någon av Joels böcker?
  Hälsar & undrar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Innehaven är inte helt statiska, byter i genomsnitt 2 bolag per år. Mina 5 största innehav just nu är Astra, Avanza, Hexagon, Latour och Ratos. Det ska inte ses som någon rekommendation dock utan är mina val. /Krister

   Radera
  2. Jättebra & tack för svar, Krister!
   Hur väljer du ut dina aktier? PE-tal? Långsiktig potential - bransch? Utdelning? Defensiva aktier?
   Hälsar
   Lars D

   Radera
  3. Hej Lars!
   För mig är det viktigt att förstå vad de bolag jag investerar i gör! Vill känna till och gärna ha en relation till deras produkter/ tjänster. Läser på mycket men gifter mig inte med bolagen. Är nyfiken och letar alltid efter nya möjliga investeringar.
   Önskar dig och alla läsare en trevlig helg! /Krister

   Radera
 3. Tack för din berättelse! Fint att få höra att uthålligheten är värd i längden, särskilt nu när det (emotionellt, inte rationellt) känns lite tufft att sätta in pengar när siffrorna ändå sjunker på aktiefondkontot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback, jag tänker att jag nu handlar med rabatt! /Krister

   Radera
 4. Kul att läsa! Gillar verkligen ”Spar, göm och glöm” och att jobba för att det är kul och ger utveckling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingrid och tack för kommentaren! /Krister

   Radera
 5. Wow - så om jag har räknat rätt (?) om du tex har sparat 50000 per år så betyder 22 år och 22% per år omkring 18 miljoner just nu! :) grymt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du vill fortsätta jobba för att det är kul, alltså? För 18mille räcker väl att leva på?

   Radera
  2. Hej! Tvivlar inte på din matematiska förmåga men riktigt så bra ser inte saldot ut. Måste dock inte fortsätta arbete rent ekonomiskt men tillhör en minoritet i dessa sammanhang som det känns som trivs med att jobba! /Krister

   Radera
 6. Så kul att läsa dessa personliga berättelser, "spar, göm o glöm" är något jag själv praktiserat i ett decennium utan att ha fått en så god etikett att sätta på det. Ditt inlägg kittlar mig att fega lite mindre vad gäller rena aktier, medan jag tänker behålla min ryggrad av indexfonder o den styende investeringen där funderar jag ändå på att viga ännu en slant på aktier isf överskott på sparkonto. Jag behöver dock bli mycket mera påläst o kunnig innan jag hoppar i på den djupa sidan.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för kommentar Jonas. Tycker du beskriver något väldigt viktigt. Din placering ska vara bekväm för dig - bara dig! /Krister

   Radera
 7. Två Månadslöner2 december 2022 kl. 15:21

  Börsen är ungefär som en bil, farlig i början, men när man lär sig hantera den kan det bli det bästa man gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! För mig har visdomscitatet -"Time in the market beat timing the market" varit inspirerande. /Krister

   Radera
  2. Kul liknelse med bilen!

   Radera
 8. Såg en dokumentär på svtplay, den lyckliga arbetaren!! Låter på beskrivningen som något för dig!

  SvaraRadera