Årets julklapp...

...så löd rubriken på ett inlägg jag publicerade julafton 2018 som handlade om effektiv altruism, det vill säga den välgörenhetsrörelse som fokuserar på att vaska fram organisationer där pengarna gör störst nytta. Inlägget tar primärt avstamp i arbetet från Copenhagen Consensus, en frivilligorganisation som rankat FN:s humanitära och miljörelaterade mål inför 2030 i "effektivitetsordning". Det vill säga, vilka områden ger mest bang for the buck? 

Enligt det årets sammanställning var det organisationer som "minskar handelshinder" som toppade med råge, vilket kan låta icke-intuitivt för en vanlig dödlig. Spridning av preventivmedel och aspirin-behandling mot hjärtsjukdom rankades också högt liksom mitt hjärteämne: behandling och vaccinforskning kring tuberkulos, en sjukdom som idag tar fler liv än HIV/Aids, ni ser hela listan här.

Det kan emellertid vara svårt att omsätta informationen i listan till praktik, det vill säga, veta vilka organisationer man ska välja. Jag hittade själv en organisation som jobbar med forskning kring TBC-vaccin som jag skrev om i ett inlägg ett annat år och jag har fortsatt att ge även till TBC Alliance, vid sidan av årets Ukrainapott. 

I November fann jag den ideella föreningen Ge Effektivt som är en del av "effektiv altruism"-rörelsen. Från uppstartåret 2020 har de dubblat sina donationer till nio miljoner kronor 2021. De hoppas nu på ett bra 2022 givet att folk tenderar att hålla lite hårdare i slantarna när det blåser på ränte- el- och dagligvarumarknaden. 

Det jag gillar med Ge Effektivt är att de erbjuder ett enkelt sätt att...ge effektivt. Du behöver inte själv göra due diligence på möjliga välgörenhetsorganisationer, utan kan med ett Swish ge pengar som sedan fördelas till 21 olika organisationer som främjar bland annat världshälsa och klimat. Om du är löntagare fick du gissningsvis lön igår och om du läser det här har du ännu inte däckat efter julnubbarna. Tänk så trevligt att få bänka sig framför Karl-Bertil och känna att du gjort något för att hjälpa världen. Så gör som jag, swisha en gåva till Ge Effektivt, gör det nu.

God Jul!

Mvh/
Fru Efficient Badass

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Jag ska skänka en slant! God jul bästa gänget!

    SvaraRadera
  2. Väldigt fint att du skriver om Ge Effektivt, det gör oss väldigt glada att du hjälper fler tänka på effektivitet när vi vill göra gott!

    Liten detalj: Om man väljer ett område, exempelvis Klimat eller Global hälsa, så är det ingen garanti att vi sprider pengarna mellan alla rekommenderade organisationerna. Vi försöker då se till att de går dit de kan göra störst skillnad, det kan bli en eller flera organisationer.

    SvaraRadera