Vårt linneskåp - sista inlägget

För ett tag sedan förhävde jag mig över vårt minimalistiska Stockholmslinne, det vill säga bara en uppsättning lakan per säng, o så praktiskt, fluffiga varma lakan samma dag som de hamnar i tvätten. Men som ni vet har varje aspirerande minimalist skelett i garderoben och vid hemkomst i Hudik mötte mig följande syn.


Nu ska tilläggas att jag ju varit borta i två veckor och familjen hade på eget bevåg fått rumstera runt där och "återbörda" textil vi haft med oss till Gotland samt efter eget huvud fått byta lakan i sina sängar med nästintill katastrofalt resultat. Jag menar, i vår dubbelsäng låg de fläckade mintgröna lakanen som jag sparat gud vet varför och största barnet hade bäddat med minstingens textil, total anarki.

Det fanns bara en sak att göra: Tömma och börja om. Jag tog ut tygstycke efter tygstycke, inspekterade och sorterade i prydliga högar på matsalsbordet. En hög för personkopplad textil (numera har varje familjemedlem valt två uppsättningar lakan som man vill ha i sin säng, den ena används medan den andra hänger uppe på torkvinden), en hög för resten som nu en gång för alla kallades vid sitt rätta namn: Överflödig textil. 

Vidare en hög för handdukar som används och är snygga och bra och en hög för handdukar som bara fått hänga med. Exempelvis hade jag ett par sträva hand-handdukar som vi aldrig använder för att de är sträva. Och en hamam-handduk som jag aldrig använt eftersom den inte absorberar vatten. Ett par duschmatte-handdukar (som man lägger på golvet när man duschat och sen hänger upp) men som vi inte gillar lika mycket som den som för närvarande är i duschen och ett oräkneligt antal udda örngott som vi inte behöver.


Dessutom hade vi ett stort överskott på så kallade skyddslakan, ni vet de med plast på ena sidan och frotté på andra. De var en nödvändighet när barnen var små och kissade och spydde i sängen, men nu var det ett tag sedan sist varför de behövde röjas ur vägen. 

Ett par lakan var fläckiga bortom räddning och efter att ha klippt ut lite putstrasor gick de till återvinningen.Jag passade på att lägga till lite udda strumpor och slitna kläder i återvinningskassen som jag drog ut i skräpförrådet i väntan på nästa tur till återvinningscentralen. Ge-bort-textilen åkte jag med till en välgörenhetsorganisation redan samma dag, för att inte drabbas av ånger. Det här är lakan jag sparat på i åratal, säkert sen innan barnen föddes. Och de har legat där, oanvända och skrynkliga. 

Ibland har jag tänkt att de är bra att ha om vi ska iväg någonstans där det krävs lakan. Vilket är en tankevurpa då vi alltid har lakan över: De som inte är i sängen. Plus att vi ofta tar med oss sovsäck, exempelvis när vi åker skidor. Sagt och gjort, jag dumpade skiten. Kvar enbart det vi använder i prydliga högar och med etiketter som visar vems hög som är vems.


Om ni minns från förra inlägget på temat behövde jag ett nytt vitt örngott, gärna i linne, till lägenheten i Stockholm. Jag hittade under utrensningen två (2) vita linneörngott som ingen tjingat, så där slapp jag jaga nytt. Å andra sidan köpte jag efter utrensningen två nya mjuka hand-handdukar till badrummet att ha när de andra ligger i tvätten, för att slippa torka ansiktet i sträv textil. 

Frugal wins?

Förutom sparat inköp vitt örngott, inga. Tvärt om, jag köpte nya handdukar för 60 kronor. Däremot...hur najs är det inte att öppna linneskåpet nu? Om det tidigare låg på minus 40 är det nu plus 190. Till och med min man noterade förändringen. Jag har nu också gott om plats för min dator längst ner. Ja, det är där den ligger och göttar sig när jag inte bloggar, omgiven av textil. Det var även här vår katt diade sina åtta ungar förra sommaren, så det är bra feng shui. 

Den bruna lådan uppe till vänster är vår "tekniklåda" där vi förvarar all spretig teknik av typen bortkomna laddare, extra pluppar till hörlurar, power banks etc. Samt den externa hårddisk där jag har mitt utpressningsmaterial. 

Nu lovar jag att jag inte ska skriva mer om detta linneskåp. Jag ids inte ens formulera en fråga till er läsare. Kanske den ska lyda: Hur glada är ni på en skala att jag nu kommer att sluta skriva om mitt linneförråd?

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

 1. Jag tycker det såg bra ut från början. Från bra till bättre.

  Fö läste jag det som att det var sista inlägget på blogga. Bra att det inte var så.

  SvaraRadera
 2. Gärna MER linneskåp! Det finns massor av bloggar som skriver om börsen, men inte så många med textilinlägg! Och när kommer inlägget om hur du nu klär dig på jobbet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Och när kommer inlägget om hur du nu klär dig på jobbet?". Ja du. Med tanke på att mina arbetskläder kommer från ställen som Swedol inte så mye att orda om. Men visst ska jag kunna svänga ihop något framöver.

   Radera
 3. ..."vår katt diade sina åtta ungar". Det här har jag helt missat, vart är inlägget med bilder på söta kattungar?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Hur kan vi inte fått se bilder på kattungarna? För övrigt får du skriva hur många inlägg om linneskåp som helst, men att förvägra oss kattungar är direkt grymt.
   DDT

   Radera
  2. Jag undrar detsamma. HUR kan jag ha missat detta? Var tvungen att gå tillbaka och kolla och inser att kattungarna kom under mitt bloggstopp förrförra sommaren. Återkommer och då ska ni få kattungar så att det räcker för en livstid.

   Radera
 4. Haha nej mer linneskåp!

  SvaraRadera
 5. Håller med föregående skrivare! Ser inga som helst problem med fler inlägg om linneskåp. OCH - som någon skrev - hur kan du utelämnat kattungarna?! Guds gåva till mänskligheten!!!

  SvaraRadera
 6. Om max på skalan hur glad jag är att detta är sista inlägget är 10. Så kanske -25? Dvs mer Linneskåp. Så satisfying att se allt prydligt och uppmärkt!!!
  Och håller med alla andra: var är kattungarna??? Gärna roliga videos också på dem.
  Och stilstudie över kläder till jobbet.
  Åh, denna blog som man aldrig vet vad den ska handla om, som en kalender med överraskningar bakom varje lucka. Eller som ett kinderägg med tre önskningar i ett: 1. roligt inlägg. 2 underbart språk. 3: härligt kommentarsfält.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja precis så! Och mer linneskåp!

   Radera
  2. +1, exakt så är det!

   Radera
 7. Variation förnöjer! Kul att följa dig när du ger dig an på löken! Skalar av ett lager och tar dig an det som finns under! Minimalism är som en lök ju! Alltid fler lager under att skala bort! //erohT

  SvaraRadera
 8. Om du avstår texta om skåpet?
  Kan stå med det beslutet.

  Robert B.

  SvaraRadera
 9. Men hamam-handdukar är ju det bästa! Har du tvättat den några gånger? Det tar ju ett par omgångar innan de börjar suga upp ordentligt? Håller på att byta ut all frotté mot hamam-typen eftersom de torkar fortare (fräschare känsla i badrummet) och tar mycket mindre plats i skåpen (ser mer städat ut även om de till antalet är lika många).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte testat att tvätta många gånger. Den jag hade kom emellertid från loppis så jag antar att det tvättats några gånger. Får göra ett nytt försök någon annan gång.

   Radera
 10. Inlägg om kattungarna efterlyses! Har själv handmatat 5 små nyfödda utan mor till 12 veckor med hjälp av en surrogatmamma, en borderterrie. Blev ej mycket sömn, men givande.
  /JonasB

  SvaraRadera
 11. Linneskåp i all ära, men väldigt underligt att du inte är intresserad av att blogga om dina katter och kattungar. Gulliga och roliga kattinlägg är ju en av de bästa grejerna med internet.

  SvaraRadera