DIY förnya fotpall

Hello. Om du är av den uppmärksamma sorten såg du kanske att det efter juni månads storstädning av barnens rum blev lite knasigt där vid skrivbordet. Barnen sitter likt puckeryggade minioner eftersom fotpallen (som egentligen hör till vår soffa) är för låg för att sitta på.

Pall före

Eftersom jag är nyfrälst i ergonomins och kiropraktikens värld fick jag ont bara av att se det och beslöt att hitta en lösning. Det första jag tänkte på var en sådan där transparent stol som är så "populär nuförti'n", eftersom jag vet att hon som bebor rummet blev mäkta impad av en sådan hemma hos en kompis. Min curlingmorse-ryggmärgsreflex satte genast maskineriet i rullning via sms.


Jag bifogar sms:et mest för att jag tycker det är skojigt att min vän kan ange ett sådant exakt spann för priset hon gav på stolen samt det faktum att hennes farsa faktiskt åker på semester till Transsylvanien.

Any Heuw, den där stolen kostade någon tusing ny och utan bil blir Blocket meckigt. Eftersom jag försöker leva efter devisen "vintage or die" tänkte jag göra ett försök att kräma ur den där pallen ytterligare en resa innan den Tiptappas bort (tilläggas bör att den var begagnad och fläckig redan innan den kom till oss så jag har ett plus i ekohimlen). Dessutom tycker jag om konceptet fotpall för barnens del, då kan de sitta bredvid varandra och vara sådär gulligt syskiga som man vill se dem. Do It Yourself:

1. Införskaffa nya höga ben (18 cm istället för de fem cm höga runda benen) samt ett stycke begagnat tyg (detta var någon form av kuddvar från IKEA i tjockt tyg). Total investering: 450kr. Okej inte asbilligt men hyfsat eko.

Ben från Sängjätten, tyg från Stadsmissionen

2. Sen blev det klurigt. Fru EB är bra på många saker, men när det kommer in gängat i bilden blir det syntax error. Jag skruvade och vred och hittade muttrar och såna där menlösa metallskivor överallt, till ingen nytta. Det blev till att kalla in det tunga maskineriet, revisorn med de lena händerna a.k.a. min man. Har du ingen sådan, lär dig gängor för tusan*.


3. Därefter sydde jag på överdraget till IKEA-kudden. Manuellt, med nål och tråd, rätt breda stygn. Jag sydde bara längs de två långsidorna, någon måtta får det vara.

Pall efter

Så här satt de före:

Som byfånar
 Så här satt de efter:

Som tweenies

Jag har sparat de gamla små benen så skulle de bli aktuellt att ändra funktion på möbeln igen är det bara ett skruv bort. Jag älskar den här känslan av att använda möbler på ett flexibelt sätt.

Ett annat "life hack" jag ägnade mig åt idag gällde väggfärg.** Vi hade, i samband med städningen, monterat ner ett vägghängt bord i det stora barnets rum. Skruvarna lämnade mastodontstora hål (tegelvägg) som jag spacklade igen. Spackel är vitt och väggen är beige = fult. Så jag tog en bild på färgen som jag tog med till färgaffären***. Jag passade samtidigt på att köpa ut en burk vit grundfärg eftersom vi gjorde slut på båda våra vita under städdagen (jag städar med färg - varför skrubba när man kan måla över?). När jag målat över spackelpartierna med färgen såg jag att den var flera nyanser för mörk. Jag kom då på att jag kunde blanda ut den med lite av den vita allroundfärgen (jag bad specifikt om en färg som funkar till såväl vägg som möbler och säljaren rekommenderade då en färg för snickerier som var halvblank - det är säkert same shit i alla burkar bara mer glans i några). Jag vill inte påstå att det blev perfekt färg. Vissa partier i hallen - som har samma beiga nyans - ser rent ut av hemska ut. Men i storingens rum blev det faktiskt rätt ok så där får det vara kvar. Hallen hade jag ändå tänkte måla om vad det lider så detta blev bara ytterligare ett incitament.

Läs mer om bilden här

Mvh/
FruEfficientBadass

P.S. Du vet väl att du inte måste avsätta dina mest vitala år i livet för extern firmas räkning? Men lite frugal badassity och förmågan att tänka kreativt kan du få mer liv för pengarna.

* En sekundäreffekt är att han får känna sig duktig vilket inte alltid är så lätt i ett hushåll där jag köpt rättigheterna till duktig.
** Innan du rusar åstad och implementerar detta hack, överväg att läsa igenom hela stycket först och syna sedan bilden noga.
*** Jag inser hur dumt det låter. Det blev också riktigt fel färg.

3 kommentarer:

 1. Innan Williams dyker upp igen ;) passar jag på att göra ett inlägg.
  Bra gjort när du/ni reanvänder en pall. Idag var jag på kommunens återvinningscentral för att lämna in lite utrensade saker för återvinning. När jag väl var där så såg jag när de lastade en hel långtradare (!) med elektroniska saker som lämnats in.
  Min reflektion blir följande,
  1, Bra att de elektroniska sakerna återvinns.
  2, Tänk så mycket saker som kastas/återvinns.
  3, Tänk så mycket pengar som hanterats på vägen.
  4, Om vi inte handlade så mycket, tänk vilken makalös miljövinst och vilken vinst för allas plånbok!

  Antar att listan kan göras mycket längre!

  Vet inte om du är med i Frugalwoods utmaning den här månaden, jag är det och det känns väldigt inspirerande och som de skriver kommer det bli "We’re going to have fireworks in our wallets!" och vem vill inte det.... :)

  Allt gott! /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert fungeradeockså en stor del av dessa prylar men man behövde en nyare tv eller större tv etc. Hur många ser någon verklig skillnad i bilden eller hör ngn skillnad på ljudet i stereon? Eller i vart fall så stor skillnad att det kan motivera kostnaden.

   Radera
  2. Fireworks in my wallet- vill ha! Särskilt med tanke på hur Spiltan går för närvarande. Jag har inte signat upp. Får lite övermodigt för mig att jag redan vidtagit alla de überfrugala utmaningarna. M, dela gärna med dig när månaden är slut om det var görvärt.

   Radera