Finkaffe

För ett tag sedan blev jag bjuden på kaffe av en vän som gärna bjuder stort. Jag ska inte avslöja vem det är, men det börjar på Marknadsförar och slutar på L.* Any How, jag är inte den som snålar när andra bjuder, så på det "kaffehus" som min vän tog mig till, gjorde jag så som min mormor hade gjort i samma situation - jag scannade prisbilden och beställde det dyraste med extra allt (ni må tro att jag är populär som vän). Jag minns inte ens vad skapelsen hette, men den var stor, fluffig och kall vilket passade bra i det nästintill tropiska klimat som rådde vid tidpunkten.


Med risk att återupprepa min barnsliga extas från Joe & The Juice - det här var bara FÖR GOTT! Tur att jag inte minns vad det var, överhängande risk för beroende - ett beroende som förlängt min resa till FI med ett antal månader eller kanske år. Jag minns att det hela kostade 108 riksdaler. Hur jag minns det? Jag var tvungen att fota kassaapparaten, så chockad var jag.**

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Ni får ändå ge mig kred för att jag, under de månader jag sparbloggat, inte nämnt finkaffe en endaste gång. Därför får ni snällt knipa när jag nu berättar att en sådan här skapelse om dagen*** under veckans arbetsdagar, hade efter fem år genererat en alternativkostnad på drygt 78 000 kr. Nästan 80 000, inte klokt!

Det finns andra ovanor också som kostar ännu mer än iced extra espresso caramel splurge frappucino deluxe. Kokain, exempelvis, är jättedyrt. Om man drar i sig dagligen talar vi närmare 20 000 i månaden.**** Snacka om alternativkostnad! De pengarna i en indexfond och du är redo att flyga inom fem år!

Snurra från www.rikatillsammans/verktyg

Apropå att flyga på lite pengar. Jag tipsade för ett tag sedan om en blogg skriven av MMM:s revisor. Han är en 54-årig man med ett härligt humorsinne för att vara revisor*****. Jag kan verkligen tipsa om ett inlägg titulerat How Much You Need to Retire Is A Lot Less Than You Think. Läs det! Jag kommer osökt att tänka på en vän som citerade en brittisk bekant (som bor i Sverige sedan många år): "Ni svenskar ska alltid vara så trygga, trygga, trygga!"******

Med detta vill jag ha sagt: Håll dig i skinnet, men var alltid beredd på att hoppa. När du hoppar, var inte rädd. Allting löser sig.

Mvh/
FruEfficientBadass


* Marknadsförar-L. 
** Troligtvis var även hon i kassan chockad - eller så trodde hon att jag fotade det magiska frappeskummet för att lägga upp på min Insta Story.
*** D.v.s. 54 kr ifall du inte lyckades dividera 108 med två. Jag hade miniräknare.
**** Jag konsulterade Flashback och såg där exempel på en ung man som konsumerade 3-4 gram i veckan av 25%-igt kokain, vilket enligt någon form av Stureplansstandard, ligger på runt 1 200kr grammet. Och det är väl ex moms dessutom.
***** Förlåt, revisors-make. Du är också skojig.
****** Läses med tydlig engelsk brytning. Det räckte liksom inte med ett "trygga", han behövde lägga till ett till. Och så ännu ett.

25 kommentarer:

 1. Apropå finkaffe. Jag har just ätit frukost med cappuccino. Kokar kaffet i en 2-portioners moka på spisen. Alltså blir det 1 kopp över eftersom jag tyvärr äter frukost ensam. Det fanns en tid när den koppen åkte i slasken... Meeeen, inte nu längre. Den åker in i kylen. Efter lunchen lägge jag 3 isbitar i en shaker (vilken burk som helst, med tätt lock, går bra) och häller på kaffet (tillsätt även socker om du är en mes). Sedan skakar jag frenetiskt i 30 sekunder. Et voila - sedan häller jag upp en god shakerato i ett snyggt glas. Som på valfri piazza i Italien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å wow! Det måste jag testa! Det var något med iskaffet som nuddade vid min själ. När du säger "moka" menar du en sådan där italiensk liten timnglasformad oktagon till kaffebryggare, tvådelad, där man häller vatten i botten, pulver i mitten och sedan pyser kaffet upp till plan två under processen?

   Radera
  2. Exakt! Blir världens godaste kaffe och mycket italienfeeling. Vägrar sånt där kapselmonster. Särskilt som Icas eget fördigmalda espresso är världsklass.

   Radera
  3. PS, du kan även skaka med valfri mängd mjölk för lite mer att dricka liksom i värmen. Och släppa ner en kula glass i shakeraton är inte heller helt obehagligt.

   Radera
  4. Oh my Gawd! Mia Barista, jag måste omedelbart loppisfynda en sådan. Och köpa glass.

   Radera
  5. Om du har glashäll på spisen får du satsa på en i rostfritt (kolla Tradera förresten). De oktagoniska är i aluminium och lämnar fläckar på glashäll (och funkar inte alls på induktion). Sen vet jag inte egentligen hur bra aluminium ihop med kaffets garvsyra är... Synd vi inte kom att talas om detta före din italienresa. Jag har köpt 3 italienska designermoka från Bialetti i olika storlekar där för halva priset mot Sverige. Åhléns har en hyfsat billig kopia iaf vet jag.

   Radera
 2. Jag håller på att avvänja mig från kaffe för att slippa paniksökandet efter kaffe på resan så har druckit koffeinfritt kaffe två av tre gånger per dag. Nu är det snart 48 timmar sedan jag drack kaffe så är förvånad över att jag inte fått massiv huvudvärk.

  Vinstmarginalen på kaffe måste vara suverän. Det är svårt att hitta ngt under 40 kr på café i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dinerade igår med en släkting som driver en sorts kafé. Han hade precis köpt in en mjukglassmaskin och trots att den var dyr (80 papp begagnad, normalpris 200 000kr) tjänar den igen sig på två säsonger eftersom inputen till mjukglass (pulver, strut/bägare/kanske inte OH-kostnader inte riktigt hobby-kaféägar-style) är 3-4 kronor. Etter värre är det där artificiellt färgade iskrosset mina barn älskar, slush? Det kostar runt 2 spänn per serving. Vi var på Liseberg i veckan och där betalade min man 50kr/styck (gånger tre barn) för dessa. Jag skulle aldrig drömma om att ge Göteborgs stad 144kr netto för lite krossad is. Men han är ju därifrån så det är någon form av solidaritetshandling de utför.

   Så skulle jag potentiellt kunna tänka även kring kaffe. Att sätta sig på ett privat fik drivet av söta små gummor exempelvis. Men att plöja in sina surt floskel- och complianceintjänade pengar i ett konglomerat av typen "insert valfri kedja" känns minst sagt poänglöst.

   Radera
  2. Även om det är ett privat fik så kommer det till en punkt när man känner att det inte är värt det. Besökte Flickorna Lundgren i Skäret med mina föräldrar. Det ska vara en lokal sevärdhet som även är White guide som en av Sveriges bästa caféer. Lunchen med kaffe och bakelse gick på ca 300 kr per person. Kaffet kostade 50 kr. Även om det var god mat så kände jag mig bara rånad.

   Radera
  3. Jag håller med. Och jag antar att det inte ens var vin med i paketet.

   Radera
  4. Nope, det var det inte,

   Radera
 3. Du är så himla rolig - tack för att du gjorde min dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å gulledig. Det gör min dag att jag gjort din dag.

   Radera
 4. Mitt "finkaffe" heter Espressochoc. Lite chokladsmak i kaffet och jättegott. Och jättebilligt. Kostar 0 kronor på jobbet, bara tryck på knappen så bryggs det klart på några sekunder...

  SvaraRadera
 5. Blir lite förvånad över det du skriver här. 54kr för en finkaffe verkar inte förvånande dyrt. Det är väl ändå det normala för det dyraste alternativet på de flesta kaffeställen. Skulle själv dock inte köpa det eller bjuda andra på det. Däremot bjuder jag ibland andra på en lunch i prisklassen 79-99 kr/lunch. Men dessa bjuder å andra sidan tillbaka så detta bjudande är egentligen bara något som de andra vill. Själv är jag typen som anser att man bör betala för sig själv, det är enklast så och ingen utnyttjas.

  Att ta kostnaden för att fika eller äta ute ser jag nästan som ett måste om man vill ha ett socialt liv som ensamstående. Få vill komma hem till en eftersom de i sin tur inte alltid vill bjuda hem en tillbaka. Detta med att bjuda hem vänner verkar vara jobbigt eller skamfyllt för vissa. En väninna som jag haft i tre år nu har aldrig bjudit hem mig. Hon har familj med två tonåringar och verkar leva "normalt". Till mig har hon kommit men vägrat att bli bjuden på något. Hon har till och med haft med ett paket med tepåsar. Dessa påsar har använts vid alla fyra, fem tillfällen hon hittills varit här. Själv har jag både ätit och fikat (hemma hos mig alltså) utan att hon velat smaka något. Jättekonstigt, men antar att det gör det enklare för henne att inte behöva bjuda tillbaka. Kanske är detta mer ett storstadfenomen för jag upplevde inte detta alls i samma utsträckning när jag bodde i en mindre stad i Norrbotten, än mindre under uppväxten på landet där uppe. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ta med egna tepåsar...hmmm. Eva - tror du har en mission där; du måste bullbälta na. Hälsar FruEfficientBadass, som har 50% bullbältesgener (norr om Tierp, där man tvångsmatas med såväl slätbulla, gofika som ostkaka bara man sticker in nosen hos främmat fölk).

   Radera
  2. Haha, bullbälta, det ordet har jag aldrig hört men fattar vad du menar. Känner igen det där trugandet med mat och fika när jag var barn och det var naturligt att gå fritt i de flestas hus i byn. Gamla tanter var otroligt generösa men också vanliga familjer, även vår egen familj. (Men de dyra strutglassarna i frysen fick vi aldrig bjuda på, de var pappas allihopa!) Undrar om den där gästfriheten inte nu mer och mer är en minne blott. Kan inte längre ta för givet att jag kan övernatta ens en natt hos vänner och släktingar längre. Förr var det självklart okej med en övernattning per år. Det rent psykologiska avståndet mellan oss har ökat enormt det senaste 15-20 åren. Tycker det är så synd, jag hade ett betydligt mer spännande och roligt liv som yngre. Oj så nostalgisk jag blev nu...

   Förresten, du har nämnt detta med "pretto" många gånger på din blogg. Förlåt min okunskap, men jag har aldrig fattat vad det är. Förstår ju att det står för att vara pretentiös, men har aldrig fattat det heller. Vad menar just du med det uttrycket? Har verkligen aldrig uppfattats på det sättet men tänker heller aldrig att andra är det, kanske för att jag inte ens vet vad som menas eller bryr mig om om folk är konstiga eller olika mig, det är de ändå för det mesta... ;-). /Eva

   Radera
  3. Jag ser inte var jag prettat i ovan inlägg men pretentiös enligt ordboken betyder ”mycket anspråksfull; som ställer mycket höga krav”. Närbesläktad med ”arrogant” och ”förmäten”. Jag kan ju tycka att pretentiös också kan vara lite kul, eftersom jag gillar en klädsam dos av elitism. Herregud hela den här bloggen är ju ett maraton i besserwisseri. En väns man skaffar nästan i smyg statsministerboxen - mycket osvenne-bananigt att lägga fyrsiffrigt på politiska biografier. Att göra det i smyg; inte så pretto. Att göra det i smyg men att göra ett FB-inlägg om att man köpt dem i smyg: Pretto. Min man har ägnat hela månaden åt att lyssna igenom Wagners ringen. Han håller långa anföranden vid middagsbordet varje kväll: Pretto. Han säger ingenting utan jag upptäcker det när jag olovligen hackar mig in på hans Spotify - inte lika pretto men ändå rätt pretto. Jag gillar’t. Och jag kan ofta vara det själv också. Och om någon påpekar det ser jag förvånad ut och utbrister: ”Pretentious, moi?”

   Radera
 6. Att kaffe kan vara så dyrt! Mitt tips när man ska åka längre sträckor och vill ha kaffe på vägen, t.ex. semester, är att kolla i förväg lämpligt placerat biltema. En kopp kaffe MED kanelbulle 5kr, en stor kopp kaffe 8kr. Men då är det väl mer värt att köpa två små och få två bullar :). Kaffet är dessutom mycket godare än bensinmackarnas fairtrade/eko blask.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där noterar jag genast. För fy satan vad äckligt kaffe vissa mackar (och McDonald's) har! Hade ingen aning om Biltema.

   Radera
  2. Mucket bra. Ett tag gillade jag McD-kaffet men no more, går särskilt inte att dricka svart. Biltema it is.

   Radera
  3. Jag brukar kombinera matstopp på Max med kaffe. Det är ok kaffe och mat samt snabba matstopp. Jag fattar inte varför Sverige har så värdelösa vägkrogar. Jag brukar åka en del i Finland och de har bra mat på mackarna längs med de stora vägarna. I Sverige är det snarare svält om man inte vill äta på McD eller Burger King. Förutsätt inte att du kan äta vanlig mat utan att åka in i valfri ort.

   Radera
  4. Jag har också tänkt på det. Varför undviker alla fräscha kedjor motorvägarna? Det är ju ett tvärsnitt av befolkningen som åker där, inte 90% schnitzeltunga tyska lastbilschaffisar? Släng ihop ett par sushiställen/Paninis på E4:an mellan Sthlm och GBG och du är dollarmiljonär innan du vet ordet av.Kanske något för Esperantoägaren som nu gått i kånken (fast en lite mer budgetvänlig variant då).

   Radera
  5. Har också skaffat koll på biltema runt om i landet av den anledningen lägg till bra parkering och bättre /fler toaletter än vanlig mackar.

   Radera