Mobili Italiani

Vad tänker du om jag säger italiensk inredningsstil? Tänker du:


Eller tänker du*:


Jag tänkte nog det förstnämnda fram tills i mitten av 20-årsåldern när en vän gifte sig italienskt och flyttade till Rom. Hon bodde tidigare i en funkisvåning på Kungsholmen, inredd på tidigt 2000-talvis med mycket vitt och trä. Döm om min förvåning när jag kom till deras italienska hem  och beskådade den dekorativa transformation hon genomgått på bara några månader. Det var laxrosa väggar, snirkligt skulpterade matsalsmöblemang, Hötorgskonst på väggarna och överlag väldigt...oengagerat. När de sedemera fick barn var det Disney-tema på det mesta, väldigt lite Bonti om man så säger. Min vän verkade också helt obrydd, hon var vansinnigt förälskad och i den takt de skaffade barn fanns varken tid eller intresse för inredning. Jag kom att tänka på min vän när jag under vår Italienresa nu i juni smög runt och fluktade in i folks hem kvällstid:

Familjen i huset vet inte att de är observerade av en medelålders kvinna

- TV på centralt belägen plats i hemmet, gärna i anslutning till middagsbordet.
- Vita tyllgardiner för samtliga fönster. Fönsterluckor på det.
- Rosa, kornblå, gula eller ockrafärgade väggar, inte sällan med målartekniker av den typ som var populära i Sverige tidigt 90-tal - svampmålade och den där svepande sopiga tekniken jag inte vet namnet på.
- Terrass- och balkongmöbler i vit formgjuten plast. Den typen du köper på OKQ8 för 149kr/st.
- Kopparkärl och eterneller assymetriskt hängda på vägg med unsatisfying avsaknad av gyllene snitt o d.
Italienskt inredningselement

- En kal och lite opersonlig känsla. Hemmen tenderar att likna varandra.
- I princip inga levande växter, förutom röda eller rosa pelargoner i balkonglådorna. Och en enkel terrakottafärgad plastkruka med basilika i anslutning till köksfönstret.
- Trädgårdarna och terrasserna är lika ostylade och enkla de. Gulnat gräs. Cypresser. Lavendel. Kanske en kruka med en pelargon i, men då sticker man verkligen ut.
- Möbler antingen snirkliga och överdekorerade, eller enkla i spånskivematerial. Gärna blandat lite huller om buller.**- De små skymtar jag fick av köken gav av handen att här snackar vi skidstuga i Hassela, inte Valcucine, inte en endaste Teppanyakihäll i sikte. Skeva, enkla masonitskiveskåp med furuknoppar och minimala arbetsytor. Kökshanddukar med körsbärsmönster.
- Basal belysning medelst taklampa. Konceptet ljusarkitektur torde vara förbehållet milanesiska gallerier snarare än befolkningen i stort.
- Tvätt på linor utanför fönstret. Och jag menar all tvätt - håliga T-shirts, mormorstrosor av gördeltyp och fortfarande skitiga handdukar.***

Inredningsbutikerna på orten var inget att jubla över heller...Ändock doftar det ljuvligt genom fönstren, ändå skrattar barn och ändå hörs långa haranger som, på grund av min obefintliga italienska, låter mycket intellektuella. Hur härligt måste det inte vara att leva i en tillvaro så befriad från inredningsångest. Det finns säkert mer att önska i livet som italiensk hemmafru****, men att ängsligt springa på Svenskt Tenn och leta efter det där lite mer än snittet originella kuddmönstret i syfte att positionera sig som stilsäker, står nog inte på to do-listan. För att inte tala om pengarna de italienska hushållen måste spara på att inreda med ett hopplock släktgods,  loppisfynd och ikea-kompletterat. Men mest sparsamt av allt - ett flagrant ointresse för renovering. Ett kök verkar hänga kvar så länge det går att laga mat i det. En badrum renoveras först när vattenledningarna rostat sönder och samman och givit mögelproblem. En vägg behåller sin svampmålning tills tillräckligt många generationer barn ristat på den med skarpa föremål.

Vad säger ni - har ni samma erfarenhet som jag av sydeuropeisk inredning och är det bra eller dåligt?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.S. Kom ihåg - tänk och spendera som en student och om ett år har du FU-money tillräckligt för att kunna promenera ut från vilket jobb eller förhållande som helst. Kanske inte för livstid, men för den tid du behöver för att hamna på rätt köl igen.

* Har f ö ingen aning om vilka dessa människor är - googlade på "Italian family watching TV at dinner".
** Nej, nej, inte den där avancerade stilmix-tekniken svenska proffsinredare använder sig av för att skapa den där bric-à-brac-känslan, bara helt oavsiktliga stilmixar i syfte att uppfylla olika behov hos familjen som bor där. En bänk att ställa TV:n på, en soffa att sitta i medan man tittar på TV:n osv.
*** Jag jämför med min vän som nyligen flyttat in i hus där tvättstugan är i källaren, men de funderar på att som första prio bygga en ny tvättstuga på plan två för att slippa springa upp och ner. Det resonemanget hade troligtvis inte förekommit i Italien?
**** I den mån de fortfarande existerar givet att de italienska kvinnorna slutar föda barn och de italienska männen bor kvar hos mamma.


16 kommentarer:

 1. Alltid kul att se vad andra gör även om jag inte är intresserad av inredning. Jag tror som svensk att man ofta glömmer bort att vi har en generellt sett bra standard i våra boenden. Dock chockades jag av plastinredningen i ett miljonprogramsområde som jag bodde i under studenttiden i Göteborg. I många länder ingår tex inte köksutrustning när man köper en lägenhet så det kan förklara bristen på dyra köksprylar.

  När det gäller kostnaden för inredning så går det att köpa ok möbler utan att handla på Ikea till ok priser. Jag bytte ut en del möbler för två år sedan eftersom jag haft dessa i 20 år dessförinnan utan att de var studentaktiga.

  Angående tvättstuga på våning 2 så hade jag behållt den i källaren. En tvättstuga på våning 2 öppnar upp för en jobbig vattenskada om något händer. Svenskar generellt verkar ha en ohälsosam iver för renovering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sa något sant ja, att vagnparken i köket inte följer med vid köp (vilket är knäppt). Jag läser Rosling nu och när man ser bilderna på alla nivåer (han delar ju in världen i nivå 1, 2, 3, 4 där vi är 4) och speciellt ”kök” på nivå 1-3 inser man det artvidriga med att sukta efter märkeskök. Den vedeldade spisen på landet är ju lyx.

   När du säger plastinredning, menar du möbler eller väggfasta saker typ skåp?

   Radera
  2. Skåpluckor i kök var av någon typ av plastmaterial. Listerna i rummen likaså. Köksmattan var en plastmatta med 30 års ingrott smuts så det gula var smutsgult. Badrummet var dock kaklat.

   Rosling ligger på min läslista.

   Radera
 2. Ur https://axess.se/blog/2018/1/3/det-oformogna-sverige

  "I Norge är medianförmögenheten ungefär tre gånger så stor som i Sverige: 131 000 dollar. Oljan, tänker ni, och den spelar förstås in, men varken Belgien (162 000), Schweiz (229 000) eller Italien (125 000) är mig veterligen några ledande oljeproducenter och detsamma kan sägas om Irland (85 000) och Spanien (63 000). I själva verket visar det sig att bara ett enda västeuropeiskt land, Portugal, ligger sämre till än Sverige vad medianförmögenheten beträffar. Även Grekland (55 000), Finland (58 000) och Danmark (87 000) slår oss med god marginal."

  Självklart sparar folk pengar genom att inte leva som svenskarna... ;) Kul att läsa ditt inlägg. Har varit i Rom och Neapel i min ungdom och fick så positivt intryck av landet och folket. De verkade coola och ha kunskap om hur man verkligen lever, LEVER! :D

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett kvitto på vårt sjukdomstillstånd. Axess f ö läsvärd (liksom den pretto TV-kanalen med samma namn - en mkt förmildrande omständighet för familjen Johnson).

   Ja, viss reservation att jag kanska rosamålar den italienska /sydeuropeiska samvaron. Men, som min man sa, ”Har du tänkt på vad glada gamlingarna ser ut här?” . Jag har ingen shoppingstatitik på Italien, men skulle tro att mängden Jack Vegasmaskiner är mindre, liksom the adherence to 12 reor om året, sju statusuppdateringar om dagen och följande av tre Netflixserier åt gången. Däremot avundas jag inte deras TV- kvalitet (vilket skulle uppmuntra mig att inte kolla på TV och lära mig nacka hönor istället - de sålde ju levande fjäderfän på torget huvva).

   Radera
  2. Familjen Johnson, kä? Förlåt min okunskap. Axess är bra men långt ifrån felfri, håller med om det. Redaktionen kan ibland bli översittaraktiga eller vet inte vilket ord som passar bäst som beskrivning. Skrev till dem om detta, ja har skrivit till redaktionen flera gånger under årens lopp när jag tycker de gått för långt i någon fråga. De har faktiskt alltid svarat och visat stor respekt för mina synpunkter. De verkar stå och väga på flera ben samtidigt, och vill inte framstå för borgeliga men inte för folkliga, inte för snobbiga, inte för svenniga... Ett tecken på nervositet som verkligen inte hör överklassen till i alla fall. ;)

   Att gamlingar runt Medelhavet verkar gladare än våra äldre kanske beror på en kombo av klimat, mathållning som inte gjort deras gamla kroppar lika stela och lite mer lättsamma inställningen till ålder med tillhörande större respekt från yngre och mer omsorg från dem på ålderns höst. /Eva

   Radera
  3. Jag skulle gissa att detta har mycket att göra med den svenska inställningen att staten kommer och räddar sig med bidrag om det skiter sig. I många av dessa länder har du inte samma trygghetssystem så det gäller att ha sparade pengar för att klara arbetslöshet och andra problem.

   Radera
  4. Det är väl en A:on Johnson-produkt? Och som sagt, delar rätt pretto i ett bingolottoland (kanalen visar ex väldigt mkt klassisk musik, totalt värdsfrånvänt ur ett kommersiellt perspektiv). Jovisst spelar klimat och umgänge roll. @ Plina håller helt med, det är vår curlade folkhemssjuka som är med och bygger vår privatekonomiska modell som säger att 50 lakan på banken är duktigt och tillräckligt. Om du någon gång skulle tveka så stäm av med pensionsmyndigheten som kommer med den magiska formeln: ”Jobba mycket och länge och när klar med det - upprepa tills död”.

   Radera
 3. Jag tycker sydeuropeer är dåliga på detta med hus och design, om man bortser från de riktigt lyxiga husen som har god standard. Jag gillar att kolla på "en plats i solen" och de flesta objekt från t.ex. Spanien är ju helt bedrövliga, apfula hus med värdelös inredning, ett litet kök där det är mörkt som i en grotta, små rum och en massa dekorationer och "quirky" designdetaljer. Speciellt hemska är de "grotthus" som verkar finnas där nere också. Däremot, de hus från karibien och USA är av en helt annan klass för ungefär samma prislapp eller aningen dyrare. Rymliga kök med öppen planlösning, stilrent och öppet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å älskar också det programmet, det är precis sådana objekt. Små fula mörka med klinkergolv och elsladdar dragna över vägg.

   Radera
 4. Jag reser gärna i Italien och sydfrankrike och ja, inredningsstilen är noterad. Men så har de ju drägligt väder nästan jämt och kan vara ute. Jag har en Instagramkompis, som jobbat som kock i London på flashiga ställen. Sedan ärvde hon sin mors hus och flyttade hem till Rom. Nu bakar hon och gör marmelader mm som hon säljer och håller matlagningskurser. Hur tror ni köket ser ut? Det ser inte ut alls! Litet, ingen diskmaskin, sletet och skevt. Porslin och husgeråd lika så. Skulle det se ut så för en medelsvensk kock med motsvarande historia? Nä. Fast den här donnan verkar rätt nöjd ändå med sitt jobb, plus att ta hand om hemlösa katter, utfodra maken och odla fantastiska grönsaker. La dolce vita ligger definitivt inte i ett kök för x hundra tusen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar beskrivning Mia! Hemlösa katter är såå feng shui.

   Radera
  2. Kolla @carla_tomasi på Insta. Underbar dam. Älskar dessutom svenska bullar.

   Radera
  3. Önskar jag också hade ett kök som var "sletet och skevt". Fyllde år i helgen och fick tolv vita Swedish Grace-tallrikar. Jag känner redan att myset försvann med mitt missmatch.

   Hanna

   Radera
  4. Ja vilket öde, vita Swedish Grace 😞

   Radera